Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 1. 2019,
17.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Aare 2019 Sofia Goggia Tina Maze Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Zlata lisica

Petek, 25. 1. 2019, 17.50

5 let, 2 meseca

INTERVJU: SOFIA GOGGIA

"Globus in olimpijsko zlato, nato poškodba? Takoj podpišem!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Sofia Goggia | Spomin na zlati Pjongčang 2018 | Foto Getty Images

Spomin na zlati Pjongčang 2018

Foto: Getty Images

Jesensko poškodbo je s pozitivističnim pristopom sprejela kot nezgodo v idealnem času, zdaj pa znova trka na vrata belega cirkusa, v katerem je lani postala olimpijska prvakinja v smuku in dobitnica malega kristalnega globusa. Sofia Goggia si je čas za Sportal vzela v Garmisch-Partenkirchnu in med drugim z izbranimi besedami spregovorila tudi o Ilki Štuhec in Tini Maze.

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

Potem ko si je oktobra zlomila gleženj, je 26-letna Italijanka Sofia Goggia izpustila ves dosedanji del sezone. Zdaj se vrača v karavano. Zadržano in brez velikih pričakovanj. Pravo vrnitev namreč načrtuje v prihodnji zimi, ko bo poskušala nadgraditi svojo tekmovalno biografijo, v kateri so med drugim zlata smukaška kolajna na ZOI 2018, pet zmag v svetovnem pokalu, 22 uvrstitev na stopničke, bron na SP 2017 in smukaški kristalni globus za sezono 2017/18.


Ilka Štuhec
Sportal Počasna Ilka Štuhec? "Jutri je tekma, mar ne?!"

Vas ob tem pogovoru gleženj še opozarja, da je bil zlomljen?
Gleženj je OK, a zaradi dvojnega zloma poškodba še zdaleč ni zaceljena. Stanje se izboljšuje. Je pa daleč od brezhibnega. S tem se pač moram sprijazniti. Ko zapnem smučarski čevelj, si rečem: "Zdaj si tukaj. Smučaj!"

A tresljaji in skoki na progi niso prav blagodejni …
Ne, s tem nimam težav. Bolj problematične so torzije. Bomo videli … V Garmisch-Partenkirchen sem pripotovala brez velikih pričakovanj. Ne vem niti, ali bom tekmovala. No, kaže dobro. Vsaj po dveh treningih. Bliža se svetovno prvenstvo v Aareju. Če se želim približati tekmicam, moram tekmovati. A če sem iskrena, vam moram priznati, da živim zgolj v tem trenutku. Ne vem, kaj bo jutri. Tukaj in zdaj. To sem jaz.

Lep spomin na Tino Maze | Foto: Vid Ponikvar Lep spomin na Tino Maze Foto: Vid Ponikvar

Kaj pa si obetate od te kratke sezone?
Nič, popolnoma nič. Veste, ko se poškodujete tik pred začetkom sezone v Söldnu, vam hitro postane jasno, da ste jo zavozili. Ta zima je zame na rezultatski ravni svetovnega pokala izgubljena. Osredotočila sem se na vrnitev. Veliko sem vložila vase. Zdaj se bliža ta trenutek, za katerega sem delala. Tukaj sem. To je dobro. Vem pa, da v sezono vstopam z velikim zaostankom. Pričakovanja, o katerih me sprašujete, morajo biti temu primerna. Nisem pripravljena tako kot tekmice, za katerimi so dolgo pripravljalno obdobje in nato prve tekme sezone. A tudi to moram sprejeti. Sem, kakršna pač sem.

Sofia Goggia | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Je bilo po poškodbi veliko jeze, slabe volje in solza?
Da, vseeno pa sem vse skupaj lažje sprejela, ker je bila za mano izjemno uspešna sezona. Če bi mi januarja 2017 nekdo dejal, da bom osvojila smukaški globus in zlato kolajno na olimpijskih igrah v Pjongčangu, nato pa si zlomila mečnico, ne bi imela nič proti.

Bi podpisali takšen scenarij?
Takoj! Prav zavedanje izpolnjenih ciljev mi je zelo pomagalo pri soočanju s poškodbo in sprejemanju dejstva, da bom morala izpustiti del sezone. V mislih sem imela tudi Ilko Štuhec. Ona se je namreč poškodovala takrat, ko se res ne bi smela. Če kdaj, res ne pred olimpijsko sezono. Jaz pa … Če bi v štiriletnem ciklu morala izbrati čas poškodbe, sem vsekakor "zadela" pravega. Dojemanje poškodbe je torej stvar zornega kota. Jaz na vse skupaj gledam pozitivno. Dosegla sem veliko, hkrati pa bom do naslednjih olimpijskih iger znova povsem zdrava.

Ilka Štuhec se je zdaj vrnila. Je to tudi za vas navdih?
Resnično sem bila vesela dveh njenih zmag v Val Gardeni. Je moja dobra prijateljica. Je čista in značajsko prava oseba. Všeč mi je. Po prikazanih vožnjah v Lake Louisu in selitvi v Evropo ji od srca privoščim takšno vrnitev.

Čustveno ste se odzvali na slovo Tine Maze. Podobno je bilo ob nedavnem srečanju z Lindsey Vonn v Cortini d'Ampezzo. Takšni trenutki vas prevzamejo.
Oh, jaz sem le dekle, ki se sprašuje, kaj pomeni biti šampion. Gre le za zmage? So to le stroji, ki dosegajo rezultate? Ali pa gre za osebnosti, ki so bile to že pred uspehi. Vidite, to je razlika. Lindsey in Tina sta na tej ravni pokazali veliko. Tina? Všeč mi je. Je izjemno močna osebnost.  Podobno velja za Lindsey. To so šampioni, ki so mi všeč.

Sofia Goggia | Foto: Reuters Foto: Reuters Ste z Mazejevo še v stiku?
Občasno prek socialnih omrežij. Bolj sem v stiku z Lindsey Vonn. V svojem imeniku imam tudi njeno telefonsko število.

So to prijateljstva ali pač smučarska poznanstva, ki bodo z leti zbledela?
Verjamem, da lahko Lindsey označim za prijateljico. Res je sicer, da ne govoriva o najbolj intimnih podrobnosti zasebnih življenj. Toda čutim, da ji lahko zaupam. Vse ji lahko povem, brez strahu ali slabega občutka. Čutim pa do nje in preostalih velikih šampionov veliko spoštovanje. Res je, da sva na tekmah tekmici, a po tekmi bova šli z veseljem na kavo. Uživam v njeni družbi.

Hvala za pogovor. Se vidimo v Mariboru?
Ne vem niti, ali bom tekmovala v Garmisch-Partenkirchnu, kaj šele v Mariboru. A zakaj ne?! Če bo vse tako, kot mora biti, bom prišla.

Mitja Dragšič
Sportal Mariborsko spoznanje: Zelena ni vedno negativna #video
Sportal Ilka Štuhec je ob vračanju velik navdih
Sportal Štuhčeva brez želene, Vonnova brez kakršnekoli vožnje
Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn pred priprtimi vrati
Ne spreglejte