Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 1. 2019,
16.59

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

4

Natisni članek

Cortina d'Ampezzo Garmisch-Partenkirchen svetovni pokal Lindsey Vonn

Sreda, 23. 1. 2019, 16.59

5 let, 3 mesece

NI ŠE KONEC

Lindsey Vonn pred priprtimi vrati

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

4

Lindsey Vonn | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tri dni po odstopu na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo, po katerem je namignila na morebiten takojšen konec kariere, se je oglasila Lindsey Vonn, ki smuči vendarle še ne bo postavila v kot, a se spopada z novimi zdravstvenimi težavami.

Patrick Küng
Sportal Pred brutalnim Streifom nenadno slovo svetovnega prvaka

Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn se ne bo udeležila četrtkovega prvega uradnega treninga smuka v Garmisch-Partenkirchnu. Vseeno s tem še ni napovedala dokončnega tekmovalnega umika, ki ga je bilo v delu njenih izjav mogoče slutiti po nedavnem velikem razočaranju v Cortini d'Ampezzo. Kot je v sredinem težko pričakovanem sporočilu za javnost zapisala nekdanja večkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, še upa na tekmovalno smučanje, a jo trenutno ovira nova zdravstvena težava.

Iz olimpijske arene je odkorakala februarja. | Foto: Getty Images Iz olimpijske arene je odkorakala februarja. Foto: Getty Images Priprta vrata

Bolečine, ki jih je čutila na treh tekmah po vrnitvi, naj bi bile posledica pritiska na živec pod kolenom. Razdražila naj bi ga ob skoku na uradnem treningu. "Bolečina se je povečevala in omrtvičila mišice. Zdaj vem, kaj je težava, zato jo skušam odpraviti. Prave rešitve še nismo našli, zato bom izpustila prvi trening v Garmisch-Partenkirchnu, a ohranjam upanje, da rešim to težavo," vrata svoje kariere pušča vsaj priprta zmagovalka kar 82 tekem svetovnega pokala, za katero je tekoča sezona poslovilna.

Dokler je upanje …

"Od dneva do dneva, nato pa bom videla, kaj se bo zgodilo. Vem, da morda kariere ne bom mogla končati tako, kot sem upala. A če obstaja možnost, jo bom izkoristila," je ob zahvali za vso podporo še zapisala Vonnova, ki se je zaradi padca tik pred začetkom sezone v novo zimo podala s precejšnjo zamudo, a z jasnim ciljem. To pa je dostojno slovo od alpskega smučanja z upanjem na vsaj štiri zmage, s katerimi bi na večni lestvici dohitela Ingemarja Stenmarka (86 zmag). Dokončno naj bi smuči v kot postavila na prvi hitrostni preizkušnji sezone 2019/2000 v Lake Louisu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

After a lot of physical therapy and time to clearly think things through, we have come to some conclusions about my knee. First, we discovered the reason I had so much pain and muscle shut down in Cortina was due to an impact injury to my peroneal nerve. This most likely came from the final jump on the first training run in Cortina, but it’s hard to know for sure. After that training run, the pain got progressively worse each day and by Sunday my lower leg was in a lot of pain and my muscles had completely shut down. Now that we know the problem the next issue is fixing it. So far we haven’t found a solution and as a result I will not be able to compete in tomorrow’s downhill training run. However, since this is a new “injury” per say, I remain hopeful that we can fix it. I’m taking things day by day and we will see what happens. I know that I might not get the ending to my career that I had hoped for, but if there is a chance, I will take it. Thanks for all of the support you have shown me, it helps keep me going. ❤️🙏🏻

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on

Spomnimo, Vonnova je pretekli teden v Dolomitih nastopila prvič v sezoni in se ob visokih pričakovanjih soočila z bolečim trenutkom resnice. Po 15. in devetem mestu v smuku je superveleslalomski odstop sprejela kot znamenje nemoči in notranji klic k razmisleku o smiselnosti nadaljevanja kariere. Delovala je grobo, robato, brez zanesljivosti na robnikih in predvsem nenatančno. Brez pravega občutka. Kot smučarka, ki natančno ve, kako smučati, a tega ni bila sposobna izvesti. Kot bi srce in glava želela, telo pa se ne bi odzivalo, kot bi se moralo. Zato tudi solze in veliko razočaranje. Zdaj pa … Novo upanje, podaljšek negotovosti in nadaljnja medijska pojavnost.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn in njeno desetletje bolečin, zlomov …

Veličastna kariera

Ne glede na to, kdaj bo napočil pravi trenutek za tekmovalni umik, je že zdaj jasno, da se z odhodom Lindsey Vonn končuje ena najbolj veličastnih karier v zgodovini alpskega smučanja. Američanka jo je zaznamovala predvsem z uspešnostjo na tekmah svetovnega pokala, kjer je slavila kar 82 zmag. Skupno je zbrala kar 137 uvrstitev na oder za zmagovalke. V domači vitrini ima tudi kar štiri velike kristalne globuse. Ob tem je osvojila še osem malih globusov v smuku, pet v superveleslalomu in tri v kombinaciji. Pomemben del opusa je ustvarila tudi na velikih tekmovanjih, s katerih se je vrnila z desetimi kolajnami. Dvakrat je bila svetovna in enkrat olimpijska prvakinja.

Mitja Dragšič
Sportal Mariborsko spoznanje: Zelena ni vedno negativna #video
Lindsey Vonn
Sportal Zlomljena Lindsey Vonn: trenutek slabosti ali dokončno slovo
Sportal Ilka Štuhec je ob vračanju velik navdih
Ne spreglejte