Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 1. 2019,
4.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Natisni članek

svetovni pokal Tina Maze Garmisch-Partenkirchen Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 25. 1. 2019, 4.07

5 let, 3 mesece

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Štuhčeva brez želene, Vonnova brez kakršnekoli vožnje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Z zvrhano mero sproščenosti in naraščajočim optimizmom, ki ga krepijo rezultati dosedanjega dela sezone, preizkušnji svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu pričakuje najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec. 

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

Prihodnji teden boste prav gotovo le stežka naleteli na policista, ki bi v Rogozi ali Hočah opravljal redni cestni nadzor ter se začudil zaustavljenemu vozniku, čigar namen vožnje pod Pohorje je Zlata lisica. A približno deset kilometrov pred ciljnim iztekom proge Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu je bila za kar dva policista informacija o tekmah svetovnega pokala v neposredni bližini precejšnje presenečenje. Tudi sicer v bavarskem olimpijskem kraju, z izjemo službenih vozil tekmovalnih ekip, večjega vrveža ni zaznati. Pravo nasprotje od nedavne tekme smučarjev skakalcev na novoletni turneji ali pa v primerjavi s svetovnim smučarskim prvenstvom, ki ga je Garmisch-Partenkirchen gostil leta 2011.

Ilka Štuhec znova v središču pozornosti | Foto: Getty Images Ilka Štuhec znova v središču pozornosti Foto: Getty Images Neporavnani bavarski računi

Trenutno tretja smukačica svetovnega pokala z realnim pogledom proti globusu Ilka Štuhec na omenjenem svetovnem prvenstvu, ki ga je z naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu in srebrom v kombinaciji zaznamovala tudi Tina Maze, takrat ni nastopala. Je bila pa štiri leta pozneje na tekmi svetovnega pokala peta. Tedaj je bil to celo njen drugi najboljši rezultat v karieri, ki ga je bila že pred šampionskim razcvetom neizmerno vesela. Presegla ga ni iti v svoji sanjski sezoni 2016/17, saj je bil prav Garmisch-Partenkirchen tedaj eno od slabših poglavij zgodbe o uspehu. Ob koncu tedna bo zanesljivo merila višje. Četrtkov uradni trening je bil zanjo rezultatsko brezpredmeten. Danes bo iskala pravo linijo za napad ob koncu tedna.

"Ni mi še uspelo dobro odpeljati"

Ko smo jo zbodli, da na prizorišču ZOI 1936 še ni bila med najboljšimi tremi, se je zgolj nasmehnila. "Res je. To bi torej lahko bil motiv. A to ni edino prizorišče, na katerem še nisem bila na stopničkah. Nimam konkretnih rezultatskih zahtev. Želim dobro odpeljati, saj mi to večinoma še ni uspelo," raje kot o rezultatih o samih vožnja govori Mariborčanka in pri tem ne skriva kritike. "Predvsem do sebe, mar ne?! Ha, ha … Res je, želim napredovati. Tudi ob analizi posnetkov prav vedno najdem del, ki bi ga bilo mogoče odsmučati še bolje. Vedno! Vsaka tekma je tako priložnost za še boljšo izvedbo. No, seveda pa se ti lahko nato pri udejanjanju zamisli tudi zalomi, tako kot se je meni v Cortini d'Ampezzo."

Lindsey Vonn | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Brez Lindsey Vonn

S tekmama ob koncu tedna se v smučarsko karavano vrača Sofia Goggia. Čeprav je bilo njeno ime na uradni štartni listi četrtkovega uradnega smuka, pa po drugi strani v Garmisch-Partenkirchnu zanesljivo ne bo nastopala Lindsey Vonn. Američanka je namreč tudi uradno sporočila, da je na bavarski tekmah ne bo. Kot pojasnjuje, stanje njenega kolena, ki s je poslabšalo v Cortini d'Ampezzo, še ne dovoljuje tekmovalnega smučanja. Ob tem se je za izostanek opravičila navijačem, predvsem vojakom iz ameriške baze. Vseeno verjame, da bo v tej sezoni še nastopala.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn pred priprtimi vrati

Že štirikrat na stopničkah

Spomnimo, superveleslalomsko preizkušnjo v Dolomitih je Štajerka začela zelo hitro, a se nato pri enem od vhodov v zavoj uštela ter odstopila. A nedavna nedeljska ničla ne more pokvariti visoke ocene dosedanjega dela sezone, v katerem je, čeprav tega sama ne mara, vendarle treba upoštevati status povratnice po poškodbi. Kakovostni so tako rezultati (dve zmagi, po eno drugo in tretje mesto ter še dve uvrstitvi med deseterico) kot tudi izvedbe, saj Štuhčeva vnovič deluje hitro, igrivo in odzivno. Za popolno piki na i ji v primerjavi s sezono pred poškodbo manjka le še kanček zanesljivosti in samozavestne predrznosti. A tudi na tej ravni se dviguje. Garmisch-Partenkirchen bi bil lahko nadgradnja. "Res je, s sezono sem kljub navedeni opazki o izvedbah lahko zadovoljna. Nimam si kaj očitati. Naj se vse skupaj nadaljuje v tem slogu," dodaja.

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Neugodna napoved

Žensko karavano sta na prvem uradnem treningu pod mogočno goro Zugspitze spremljala lepo vreme in nekoliko pomanjkljivo urejena proga. Za zadnjo se ob tekmovalnem koncu tedna s sobotnim smukom in nedeljskim superveleslalomom ne gre bati. Zasuk bo pri vremenu. Že ob našem obisku hotela, v katerem biva Ilkina ekipa, je snežilo. Padavine so napovedane tudi za prihodnje dni. "Na to pač nimamo vpliva," razmišlja Štuhčeva, ki je vnovič potrdila, da se bo po hitrostnem dvojčku odpravila v Maribor. "To je posebna tekma, saj me lahko obiščejo vsi najbližji, za nameček pa smučam na hribu, ki ga poznam od mladih nog," pravi Štuhčeva, ki v Mariboru - v primerjavi z Garmischem - pač ne bo osamljena Slovenka na štartu.

Sportal Ilka Štuhec je ob vračanju velik navdih
Boštjan Kline se bo v Garmisch-Partenkirchen vrnil prihodnji teden. | Foto: Reuters Boštjan Kline se bo v Garmisch-Partenkirchen vrnil prihodnji teden. Foto: Reuters Četrt stoletja slovenskih uspehov

Garmisch-Partenkirchen je sicer slovenskemu alpskemu smučanju prinesel že kopico uspehov. Prihodnji mesec bo minilo 25 let od tretjega slalomskega mesta Jureta Koširja, ki je sprožil plaz slovenskim stopničk na Barvarskem. Leta 1996 je tukaj eno od svojih zmag slavila Urška Hrovat, edinih svojih stopničk se je veselila Maruša Ferk (tretja v slalomu 1999), pečat pa so Slovenci pustili tudi v hitrih disciplinah. Andrej Jerman je leta 2007 tukaj dosegel prvo slovensko moško smukaško zmago (dan zatem je bil še drugi). Na smukaške stopničke je tukaj prvič stopil tudi Boštjan Kline. Daleč največji pečat pa je pustila Tina Maze. Ob že omenjenih kolajnah s SP 2011 je prizorišče zapuščala še z dvema zmagama in skupno petimi uvrstitvami med najboljše tri.

 Video razglednica iz Garmisch-Partenkirchna

Mitja Dragšič
Sportal Mariborsko spoznanje: Zelena ni vedno negativna #video
Patrick Küng
Sportal Pred brutalnim Streifom nenadno slovo svetovnega prvaka
Ilka Štuhec
Sportal Suterjeva najhitrejša, Ilka Štuhec je nastopila zadržano

 

 

Ne spreglejte