Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 1. 2023,
13.14

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

36

Natisni članek

Stefanos Cicipas Novak Đoković OP Avstralije

Nedelja, 29. 1. 2023, 13.14

1 leto, 3 mesece

OP Avstralije, finale

Đoković se je po deseti zmagi na OP Avstralije čustveno povsem zlomil #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

36

Novak Đoković | Po veliki zmagi je Novak Đoković neutolažljivo jokal. | Foto Reuters

Po veliki zmagi je Novak Đoković neutolažljivo jokal.

Foto: Reuters

Novak Đoković je zmagovalec letošnjega teniškega OP Avstralije, potem ko je v finalu premagal Stefanosa Cicipasa z izidom 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) To je za Srba že deseta zmaga na OP Avstralije in skupno 22. na turnirjih za grand slam. Srđan Đoković, oče Novaka Đokovića, že iz znanih razlogov spet ni prišel na dvoboj.

Takoj po letošnji zmagi se j Đoković čustveno povsem zlomil in zajokal. Verjetno so lanski dogodki, potem ko je moral prisilno zapustiti Avstralijo, vendarle na njem pustili posledice.

Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića, mora velikokrat požreti marsikatero besedo. | Foto: Reuters Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića, mora velikokrat požreti marsikatero besedo. Foto: Reuters "Goran, ne vem, ali mi boš kdaj oprostil"

Glede na to, da Novak prihaja iz države, ki v tenisu nima tradicije, je mladim nadobudnim igralcem sporočil, naj sanjajo in ne dovolijo, da jim kdo vzame te sanje, ter da je vse mogoče. Za tem se je obrnil k svoji ekipi.

"Kakšno potovanje je bilo to zame, pa tudi za ekipo in družino. Ne vem, kaj naj rečem. Vem, da tolerirate najslabše stvari mojega značaja, ampak cenim vaši ljubezen in podporo. Goran, ne vem, ali mi boš kdaj oprostil, ampak moram še enkrat povedati, da je ta lovorika toliko vaša kot tudi moja. Hvala vam iz srca! Ta turnir je bil največji izziv v mojem življenju."

"Lani nisem igral, a sem se vrnil. Zato se želim zahvaliti vsem, ki so bili zaslužni za to, da sem se počutil dobrodošel. Obstaja razlog, zakaj igram prav tu najboljši tenis. Poskušal se bom uščipniti, ker živim za te trenutke. Vem, da je govor dolg, ampak to sem moral povedati. Moja ekipa ve, skozi kaj smo šli zadnje štiri ali pet tednov. Glede na okoliščine je to moja največja zmaga."

Novak Đoković | Foto: Reuters Novak Đoković Foto: Reuters

Krik zmage po deseti zmagi na OP Avstralije. | Foto: Reuters Krik zmage po deseti zmagi na OP Avstralije. Foto: Reuters Ujel je Rafaela Nadala, s ponedeljkom pa bo spet prvi igralec sveta

Novak Đoković je še enkrat pokazal, zakaj sodi med najboljše igralce vseh časov, potem ko je še 22. v karieri osvojil turnir za grand slam in se s tem na vrhu izenačil z Rafaelom Nadalom. Več turnirjev za grand slam sta v zgodovini tega športa dobili le še Američanka Serena Williams (23) in Avstralka Margaret Court (24).

Zmaga 35-letnega igralca v tem finalu ni bila nikoli pod vprašajem. Nekoliko bolj napeto je bilo v drugem nizu. Nole je bil na trenutke nekoliko bolj nervozen, a vendarle drugi niz rutinirano dobil po podaljšani igri. Tretji niz je začel nekoliko slabše, ko mu je enajst let mlajši Grk vzel servis. Ni dolgo trajalo, ko je Đoković spet prevzel pobudo in po treh urah zasluženo slavil. Sicer je to že njegova 93. teniška lovorika.

S ponedeljkom se bo Novak Đoković spet povzpel na prvo mesto svetovne lestvice ATP, na kateri je do zdaj preživel že neverjetnih 373 tednov.

Novak Đoković je dominiral v prvem nizu. | Foto: Reuters Novak Đoković je dominiral v prvem nizu. Foto: Reuters Le 37 minut za prvi niz

Prvi je v dvoboju serviral Novak Đoković, ki je brez težav dobil uvodno igro. Zelo zanimivo je bilo že v drugi igri, ko si je Nole priboril dve žogici za odvzem servisa, a je Cicipasu na koncu le uspelo dobiti igro na servis in izenačiti na 1:1. V četrti igri je Srbu uspel break, potem ko je Cicipas v odločilnem trenutku naredil dvojno napako, kar je pomenilo vodstvo 3:1 za Đokovića. Ta te prednosti ni zapravil in prvi niz, ki je trajal le 37 minut, dobil s 6:3.

V drugem nizu je Srb nekomu v občinstvu povedal kar nekaj krepkih.

Novak Đoković je bil v drugem nizu videno nervozen. | Foto: Reuters Novak Đoković je bil v drugem nizu videno nervozen. Foto: Reuters Drug niz je bil napet in se je končal po podaljšani igri

Drugi niz se je začel izenačeno, potem ko sta oba igralca dobivala igre na svoj servis. V peti igri drugega niza je Nole nekoliko zapretil Grku, a se ta ni pustil zmesti in povedel s 3:2. Zelo zanimivo je bilo spet v sedmi igri, ko je Novak izgubil živce in se obračal proti Goranu Ivaniševiću, svojemu trenerju. Za kaj je šlo, vesta samo ona dva.

Tudi v nadaljevanju smo gledali izenačen tenis. Napeto je postalo v deseti igri, ko si je Cicipas ustvaril žogico za break. Novaku se je uspelo zbrati. Dobil je deseto igro in izenačil na 5:5. Po deseti igri je nekomu v občinstvu namenil kar nekaj sočnih besed. Na koncu je drugi niz odločala podaljšana igra. Đoković je povedel že s 4:1, nato nenavadno popustil in pustil, da se je Cicipas vrnil na 4:4. Vendarle se je v nadaljevanju zbral in podaljšano igro dobil s 7:4 ter povedel z 2:0 v nizih.

Zaskrbljen obraz Stefanosa Cicipasa, potem ko je izgubil drugi niz. | Foto: Reuters Zaskrbljen obraz Stefanosa Cicipasa, potem ko je izgubil drugi niz. Foto: Reuters

Tudi v tretjem nizu je v podaljšani igri pokazal več zbranosti

V uvodni igri tretjega niza je Stefanosu Cicipasu uspelo Beograjčanu odvzeti servis. A veselje Grka ni dolgo trajalo, saj Đoković v naslednji igri udaril nazaj in izenačil na 1:1. Tretja igra, ko je spet serviral, mu je šla veliko bolj gladko in zasluženo povedel z 2:1. V nadaljevanju je bila igra izenačena. Tudi tretji niz je odločala podaljšana igra, kjer je spet več zbranosti pokazal Đoković in se povsem zasluženo veselil nove, že desete zmage v Melbournu.

Srđana Đokovića spet ni bilo na tribunah. Njegov stol je ostal prazen. | Foto: Srđana Đokovića spet ni bilo na tribunah. Njegov stol je ostal prazen. Oče Novaka Đokovića spet ni prišel

Craig Tiley, prvi mož OP Avstralije, pravi, da Srđan Đoković ni ničesar kršil in da se lahko udeleži nedeljskega finala. "Mislim, da je bilo nekaj napačnih razlag o tem, kaj je naredil Đokovićev oče, in tudi nekaj napačnega poročanja," so zapisali pri The Age. Srđan Đoković se je odločil, da ne pride tudi na finalni obračun.

Okoli Đokovića se je v zadnjih dveh tednih Novak Đoković | Foto: Reuters Novak Đoković Foto: Reuters veliko dogajalo

Novak Đoković je v zadnjih štirinajstih dneh veliko doživljal. Sprva je imel nekaj težav s poškodbo noge in kar nekajkrat prosil za zdravniško pomoč. Na račun tega je bil tarča kritik, da celo hlini svojo poškodbo. Nato je javno okrcal športno televizijo in jo prosil, da naj prej preveri informacije, preden napačno obsoja, potem ko je ta objavila posnetek, ko Đokovič naj ne bi ubogal sodnice.

Po četrtfinalnem dvoboju pa se je sredi škandala znašel še njegov oče Srđan Đoković. Ta se je družil s skupino srbskih navijačev, ki je pozirala z rusko zastavo, na kateri je bil obraz ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zaradi tega Srđana ni bilo na tribunah med polfinalnim dvobojem. A vse to očitno ni vplivalo na Novaka.

OP Avstralije
- finale

Novak Đoković (Srb, 4) - Stefanos Cicipas (Grč, 3)  6:3, 7:6 (4), 7:6 (5)

Preberite še: 

OP Avstralije Novak Đoković
Sportal Novak Đoković brani očeta: Izkoristili so ga
Novak Đoković
Sportal Đoković oddal le osem iger, v finalu še Cicipas
Luisa Stefani in Rafael Matos
Sportal Stefani in Matos končala pravljico Sanie Mirza
Ne spreglejte