Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
30. 1. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

Natisni članek

WTA teniški globus OP Avstralije Naomi Osaka

Sreda, 30. 1. 2019, 20.00

5 let, 2 meseca

Naomi Osaka

Športna zvezdnica, ki se ne znajde v soju žarometov #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44
Naomi Osaka | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Naomi Osaka je teniška igralka, ki je po letu 2015 postala prva igralka, ki ji je uspelo zaporedoma zmagati dva turnirja za grand slam. Nazadnje je slavila na OP Avstralije. Kljub velikemu uspehu je mlada Japonka ostala "nerodno" skromna in videti je, kot da se bo morala še naučiti veseliti se takšnih uspehov.

Mama kot mama

Naomi Osaka je profesionalni tenis začela igrati leta 2013 in pri 16 letih se je že uvrstila na prvi turnir za grand slam. Že zelo kmalu je začela nizati prve uspehe, danes pa je uradno najboljša teniška igralka na svetu. "Živijo," so bile prve besede ne preveč zgovorne igralke. Osaka ni kazala prav velikega navdušenja ob veliki zmagi. Prav tako ne niti naslednji dan, ko je z lovoriko pozirala na plaži.

Mlada igralka je očitno zelo navezana na svojo mamo in sestro, saj je dan po zmagi dejala, da si želi čim prej videti mamo in sestro. "Po tiskovni konferenci sem poklicala svojo mamo. Še čestitala mi ni, samo kričala je, naj grem spat. V tistem trenutku sem se res počutila ljubljeno," je v šali povedala nova vzhajajoča teniška zvezda.

Naomi Osaka
Sportal Presrečna Japonka se veseli druge zmage za grand slam

Zmage na OP ZDA se ne spominja rada. | Foto: Gulliver/Getty Images Zmage na OP ZDA se ne spominja rada. Foto: Gulliver/Getty Images

Prve velike zmage se ne bo rada spominjala

Velik preboj ji je uspel lani na OP ZDA, ko je premagala slovito Sereno Williams. Kljub prvi zmagi za grand slam se tistega dogodka ne spominja rada. Zasenčil ga je namreč spor med Sereno Williams in glavnim sodnikom Carlosom Ramosom. Mesec dni po zmagi je priznala, da na to zmago nima najlepših spominov.

"Takoj po tistem, pravzaprav dan za tem, nisem želela razmišljati o tem, ker ni ravno lep spomin. Seveda sem vesela, da sem zmagala turnir za grand slam in tega mi ne more nihče vzeti. Vseeno sem imela čuden občutek in nisem želela razmišljati o tem. Vse sem poskušala poriniti na stran."

Naomi Osaka. Serena Williams
Sportal Sramotno, kaj je morala doživljati mlada Japonka #video

Naomi Osaka je na OP Avstralije še drugič slavila na turnirju za grand slam. | Foto: Gulliver/Getty Images Naomi Osaka je na OP Avstralije še drugič slavila na turnirju za grand slam. Foto: Gulliver/Getty Images In kako se je začel njen vzpon na svetovni teniški vrh?

Nova vzhajajoča zvezda je po zmagi na OP Avstralije postala sploh prva japonska igralka, ki se je povzpela na prvo mesto svetovne lestvice, in od leta 2010 je najmlajša igralka, ki se je povzpela na teniški vrh ter po 48 tednih s prestola izrinila Romunko Simono Halep.

Lansko sezono je začela kot 68. igralka sveta. V Indian Wells je prišla še kot 44. igralka sveta in po zmagi na tem prestižnem turnirju, se je 19. marca prebila na 22. mesto. Na tistem turnirju so pred njo lopar položile igralke, kot so Marija Šarapova, Agnieszka Radwanska, Karolina Pliškova, Simona Halep (takratna prva igralka sveta) in v finalu Daria Kasatkina.

Julija se je prebila že na 17. mesto. Še en velik preskok ji je uspel po zmagi na OP ZDA, ko je bila že med prvo deseterico, natančneje na sedmem mestu. Lansko sezono je končala na petem mestu, v novo sezono pa je vstopila kot četrta igralka.

Medtem ko je mama kričala v telefon, je njen oče ostal brez besed. | Foto: Gulliver/Getty Images Medtem ko je mama kričala v telefon, je njen oče ostal brez besed. Foto: Gulliver/Getty Images

Vse skupaj je prišlo prej, kot je načrtovala

Na letošnjem uvodnem turnirju v Brisbanu se je najprej prebila do polfinala, v Melbournu na OP Avstralije pa je dosegla drugo zaporedno zmago na turnirjih velike četverice in na lestvici pred svoje ime postavila številko ena.

"V zadnjih dveh letih sem si želela, da bi se prebila med najboljših deset igralk in si na tak način ustvarila ime. Zdaj, ko sem v tem položaju, je res neverjetno. Želim si, da bila dobra vse leto, ne samo na trdih igriščih."

Ko je bila majhna, se ni prav veliko menila za nasvete drugih. | Foto: Gulliver/Getty Images Ko je bila majhna, se ni prav veliko menila za nasvete drugih. Foto: Gulliver/Getty Images Kot majhna deklica je bila svojeglava

Njeni trenerji so v času turnirja dejali, da je igralka, ki se zelo hitro uči, a ko je bila majhna, se ni prav veliko menila za nasvete. Vedno je želela poskusiti nekaj, še preden ji je kdo želel kaj povedati. Vedno je želela sama rešiti stvari. Pozneje se je to vse spremenilo.

"Seveda je bil moj cilj, da postanem najboljša igralka. Mislim, da nihče ne more iti po moji poti, saj ima vsak svojo, zato je življenje tako zanimivo. Pravzaprav nikoli v življenju nisem počela nič drugega. Vse te slave nimam najbolj rada, ampak je del tega. Vedno sem se imela za teniško igralko, to bo vedno v mojem srcu," je v pogovoru za WTA povedala 21-letna igralka.

Vladan Rovčanin
Sportal Kdo je srečnež, ki je dobil lopar Novaka Đokovića? #video
Ne spreglejte