Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
18.27

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka Po Sloveniji

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 18.27

1 mesec

Več razočaranih kot zadovoljnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po končani 18. kolesarski dirki Po Sloveniji zagotovo ni prav veliko Slovencev, ki so zadovoljni s svojim nastopom na letošnji dirki. Po organizaciji in zasedbi najboljša dirka doslej.

Odlično oceno za nastop si zaslužijo predvsem Robert Vrečer (Perutnina Ptuj), Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale), Simon Špilak in Grega Bole (oba Lampre-ISD). Vsi preostali favoriti pred dirko so zagotovo razočarani in pričakujemo lahko ogorčen boj med slovenskimi ekipami v prihajajočih dveh vikendih. Najprej bo v Novi Gorici na sporedu državno prvenstvo. V soboto bo cestna dirka, v nedeljo pa posamični kronometer. Na dan, ko se začne dirka po Franciji, bo pa v Kranju na sporedu še tradicionalna 44. enodnevna dirka za Veliko nagrado Kranja.

Na dirki Po Sloveniji se je še enkrat več potrdilo, da so kolesarji, ki nastopajo za ekipe najvišjega ranga (Pro Team), tudi najboljši. Preprosto imajo v nogah težke dirke. Poleg tega imajo kolesarji teh ekip dirke konstantno na sporedu, kar za slovenske ekipe ne velja. Kdo bi si upal lani napovedati, da bo Kristjan Koren na 6. mestu končal letošnjo dirko. Izrazit specialist za kronometer in enodnevne dirke je z odliko opravil vzpon na Golte. Bil je pred večino izrazitih "slovenskih klancarjev"! Čast slovenskega klubskega kolesarstva je rešil Robert Vrečer, ki je po sijajnem kronometru moral predati rumeno majico Diegu Ulissiju na njemu najbolj domačem vzponu. Vseeno ni razočaral in je lahko zadovoljen, da je tudi njemu uspelo narediti korak naprej.

Kar se tiče same organizacije dirke, ni bilo nikakršnih pripomb. Organizatorji so še enkrat več potrdili to, kar že nekaj časa velja za največjo slovensko dirko. Organizacija je odlična, pogoji, ki jih imajo posamezne ekipe (bivanje, prehrana), pa so tudi sijajni. Poleg tega je zelo pomemben dejavnik tudi termin dirke, saj je slednja umeščena med dirko po Italiji in dirko po Franciji. V tem terminu namreč primanjkuje krajših kakovostnih etapnih dirk, saj želijo kolesarji ohranjati tekmovalni ritem pred nastopi na državnih prvenstvih. Slednja že tradicionalno v evropskih državah potekajo zadnji konec tedna v juniju.

Vse, kar dirka Po Sloveniji potrebuje v prihodnje, je le še možnost, da bi na dirki kot člani slovenske reprezentance nastopili tisti kolesarji, ki drugače ne morejo nastopiti na dirki. Tokrat bi na dirki lahko nastopila Jan Tratnik (Quick Step) in Gorazd Štangelj (Astana) ter tisti kolesarji slovenskih ekip, ki niso dobili priložnosti v svoji ekipi. Borut Božič (Vacansoleil-DCM) je nastopal na dirki po Švici, medtem ko Jani Brajkovič (RadioShack) zagotovo ni želel ničesar prepustiti naključju v zaključnih pripravah na dirko po Franciji. Čeprav je dirka Po Sloveniji "le" 1. kategorije (višjega ranga so ekstra in dirke svetovnega koledarja), bi bil velik korak naprej tudi TV-prenos zadnjih dveh ur dirke. Tako bi organizatorji verjetno tudi nekoliko lažje pridobili finančna sredstva in morebiti dirki dodali še kakšno etapo.

Ne spreglejte