Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
17. 2. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Branko Tamše Celje Pivovarna Laško Kielce Uroš Zorman Dean Bombač liga prvakov liga prvakov

Petek, 17. 2. 2017, 9.55

6 let, 7 mesecev

Celjski rokometaši pred tekmo s Kielcami

"Na treningih pokajo ustnice in zobje"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Celjski rokometaši pred gostovanjem evropskih prvakov, poljskih Kielc, iščejo svoj (pravi) obraz. "Rajši imam poraz s cepelini, hitrimi centri kot zmago z mučenjem in na silo," je odločen Branko Tamše.

"Še kar nekaj sezone je pred nami, verjamem, da bo Celje prej ali slej videti tako, kot mora," pravi Branko Tamše. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Še kar nekaj sezone je pred nami, verjamem, da bo Celje prej ali slej videti tako, kot mora," pravi Branko Tamše. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zdrs forme po svetovnem prvenstvu je bil zaradi telesne utrujenosti in tiste v glavah pričakovan. A verjetno ne v tako radikalni obliki.

Ob tem je prišel v izredno kritičnem času, ko so imeli slovenski prvaki na urniku dve zelo pomembni, morda celo ključni tekmi v ligi prvakov (LP) in regionalni ligi (Seha). Obe – s Kristianstadom in Zagrebom – so izgubili in tako v bitki za osmino finala oziroma zaključni turnir enega in drugega tekmovanja niso več odvisni le od svojih sposobnosti.

"Še vedno ni vse, kot bi moralo biti. A iz dneva v dan, iz treninga v trening je bolje. Kupovati si mir proti evropskim prvakom je zelo težko, ampak po drugi strani velik izziv. Še kar nekaj sezone je pred nami, verjamem, da bo Celje prej ali slej videti tako, kot mora. S tem pa tudi posamezniki. V LP smo hendikepirani na določenih položajih. Tega se zavedamo, ampak želimo to zakrpati z ekipo. Včasih nam uspeva, včasih ne. A to je vsaj zame normalen proces," pravi trener Celja Branko Tamše.

Vnema je

"Fantje se trudijo. Na treningih pokajo ustnice in zobje. To ni dobro, ampak me po drugi strani veseli, saj pomeni največjo mogočo vnemo," je zadovoljen s pristopom svojih igralcev. S podobo na igrišču, vsaj pri nekaterih reprezentantih, vsekakor ne.

Dejstvo je, da je hitrost celjske igre padla za nekaj prestav. Bistveno manjši delež golov kot pred reprezentančnim oknom dosegajo iz (pol)protinapadov in hitrih centrov. To je še kako jasno tudi Tamšetu, še posebej pred tekmo s tako vrhunsko ekipo, kot jo imajo Kielce.

Celjani so v brezno slabe forme padli ravno na dveh izmed najpomembnejših tekem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Celjani so v brezno slabe forme padli ravno na dveh izmed najpomembnejših tekem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Brez možnosti s šahiranjem

"Če ne bo tega, ne bo kruha za nas. Šaha (napad na postavljeno obrambo Poljakov, op. a.) s Kielcami ne moremo igrati. Ker imajo premočne in previsoke igralce. Za to nimamo niti izkušenj niti možnosti niti to ni naš sistem. Možnosti imamo s hitro igro, ki jo pogrešam. Fantje to vedo. Na treningih se že kažejo boljši obrisi," se boljšega jutri nadeja Velenjčan.

Reprezentant ima besedo: Vid Poteko

"Utrujenost je prisotna vseskozi, a to v najpomembnejšem delu sezone nikakor ne sme biti izgovor, da mi ne bi igrali, kot znamo. V tem trenutku je najslabše, če bi se začeli posipati s pepelom in začeli razmišljati, kaj gre narobe. Potrebujemo dobro tekmo, ki ti vlije nove samozavesti. Tako lažje pozabiš na utrujenost. Vse steče samo. To je pač psihologija."

Od Pariza do pokrova motorja

Na Sportalovo vprašanje, kje se je izgubila celjska hitrost, je Tamše odvrnil hitro in jasno: "V Parizu. Ekipa, ki je bila z mano na štirih prijateljskih tekmah, je brez reprezentantov igrala rokomet, kakršnega igra Celje. Z najbolj mogoče trdno obrambo, hitrim centrom in (pol)protinapadi. To je na primer okusil Maribor, ki smo mu v 15 minutah naredili delni rezultat 10:2, od tega je bilo osem golov lahkih."

Težava naj bi bila torej v tem, da ima reprezentanca nekoliko drugačen slog igre. Tu je še posebej pod drobnogledom organizator igre Miha Zarabec.

Raje atraktivno izgublja, kot na silo zmaguje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Raje atraktivno izgublja, kot na silo zmaguje. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ko igralci začnejo ustavljati igro, mi pade pokrov z motorja. To me boli. Nisem tak trener in ne bom. Morda nekoč, ko bom imel ekipo, ki bo igrala šah. Še tam bom poskušal vcepiti za gledalce atraktivno igro. Rajši imam poraz s cepelini, lahkimi goli, hitrimi centri kot zmago z mučenjem in na silo. Morda se sliši čudno, ampak za tem bom stal. Morda fantje telesno niso sposobni izvesti tega, kar zahtevam od njih. A ko jih kaj vprašam, je vse v redu," je dejal Tamše.

Mimogrede: njegova nekdanja varovanca, zdaj pa člana Zagreba in reprezentanta, David Miklavčič in Darko Cingesar sta delovala zelo sveže in hitro.

Celjani, ki so na tem dvoboju na papirju v izrazito podrejenem položaju, so v ligi prvakov v skupini B na sedmem mestu s petimi točkami. Kielce, ki so v prejšnjem krogu izgubile z Rhein-Neckarjem, s druge s 14.

Ne spreglejte