Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
11. 2. 2017,
21.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Urban Lesjak Luka Žvižej Branko Tamše rokomet liga prvakov Švedska Kristianstad Celje Pivovarna Laško

Sobota, 11. 2. 2017, 21.51

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Kristianstadom

Švedi ponujali na pladnju, Celjani niso vzeli #video #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

celje kristianstad | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Rokometaši Celja so v 10. krogu lige prvakov v Zlatorogu po drami v zadnjih sekundah doživeli poraz s švedskim Kristianstadom s 27:28. Ta jih je prehitel na lestvici in zdaj zaseda šesto, zadnje mesto v skupini, ki vodi v osmino finala. V nedeljo v Celje prihajajo evropski prvaki iz Kielc.

Začnimo pri koncu: celjski rokometaši so imeli pred glasnimi tribunami dvorane Zlatorog točko s švedskim Kristianstadom praktično v žepu. Do konca so ostale le še tri sekunde, gostje pa so imeli žogo. Po eni podaji je sicer klasični prekršek za izključitev napravil Blaž Janc, ki je zadnjem času sicer nemalokrat odločal tekme. V celjsko korist.

Madžarska sodnika pa sta v skladu z novimi pravili, ki predpisujejo strožje kaznovanje v zadnjih 30 sekundah, dosodila sedemmetrovko, slovenskemu reprezentantu pa najprej pokazala rdeči karton, nato pa še modrega. To pomeni, da bo o njegovem nastopu na nedeljski tekmi s Kielcami (Zlatorog, 19.00) odločala posebna komisija. Jerry Tollbring, najboljše levo krilo zadnjega svetovnega prvenstva, je le še realiziral sedemmetrovko za švedsko zmago 28:27.

Trenerski pogled: Branko Tamše, trener Celja:

Urban Lesjak | Foto: Grega Valančič/Sportida Urban Lesjak Foto: Grega Valančič/Sportida Ola Lindgren, trener Kristianstada:
"Tekma je bila težka, ekipi sta se izmenjavali v vodstvu. Pomembno je bilo, da smo bili po 12 tehničnih napakah še vedno v igri. Na prvi tekmi smo izgubili točko, zdaj smo bili srečnejši in jo dobili. Dobro smo se borili in igrali. To sta bili prvi točki na gostovanjih."

Urban Lesjak, vratar Celja:
"Čestitke gostom. Lahko obžalujemo izgubljeno najmanj točko. Ni se nam uspelo odlepiti. Z njihovo igro smo imeli nemalo težav na obeh straneh igrišča. Nimamo časa za obžalovanje. Nujno moramo vzeti dve, tri točke na drugih tekmah, ki bi nas obdržale v igri do konca."

Na "rešilnem" šestem mestu skupine so zdaj Švedi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na "rešilnem" šestem mestu skupine so zdaj Švedi. Foto: Grega Valančič/Sportida Celjani zunaj cone napredovanja

Dve točki za goste pomenita, da so ti prehiteli Celjane in zasedli šesto mesto v skupini B, ki še zadnje vodi v četrtfinale. Imajo šest točk, Celjani pet, Zagreb pa na dnu skupine štiri. Do konca skupinskega dela bodo pivovarji igrali še s Kielcami in Rhein-Neckarjem doma ter z Vardarjem in Zagrebom v gosteh.

Janc je za Celje zadel osemkrat, Luka Žvižej je dosegel štiri gole, tudi zadnjega celjskega za izenačenje. Urban Lesjak je imel osem obramb. Pri Švedih sta Tim Sörensen in Tollbring zadela po sedemkrat. Črnogorec Nebojša Simić je ustavil 14 žog.

Švedi ostali brez kazni za napadalne grehe

Pivovarji so se zgledno borili, še v 52. minuti so namreč zaostajali za tri gole, kasneje pa nekaj sekund do konca izenačili. Za sabo so imeli glasno dvorano. Vendar je tokrat njihova hitra igra skoraj izginila. Dosegli so zelo malo lahkih golov, ki so eni njihovih glavnih adutov. Švedi so se dobro vračali. Brez razpoloženih nosilcev igre je bilo na postavljeno obrambo težko igrati.

Branko Tamše je po tekmi dejal, da so se ob zadnji minuti odmora izrecno dogovorili, da prekrška ne sme biti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Branko Tamše je po tekmi dejal, da so se ob zadnji minuti odmora izrecno dogovorili, da prekrška ne sme biti. Foto: Grega Valančič/Sportida
Morda bi lahko razpravljali o presoji zadnjega prekrška, morda tudi kakšna prejšnja odločitev madžarskih sodnikov ni šla v celjski prid. A slovenski prvaki bi preprosto morali bistveno bolje izrabiti 15 tehničnih napak Švedov v napadu. Sami so bili v tem pogledu bistveno natančnejši, a manj učinkoviti. Kot da bi Švedi zmago ali vsaj točko ponujali na pladnju ... In še en očitek celjski igri: z igralcem več je dobila kar štiri gole. Delno opravičilo je lahko utrujenost reprezentantov, a tudi pri tokratnih gostih je kopicah igralcev nastopala na svetovnem prvenstvu.

V vratih blestel Črnogorec

Pomembnost tekme je opravila svoje. Moštvi sta delali veliko napak v napadu. A bolje so jih izkoriščali gostje, ki so vseh svojih pet začetnih golov dosegli iz protinapadov. Branko Tamše, ki je večinoma igral z obrambo 5-1, prvi minutni posvet sklical že v deveti minuti. Njegovo moštvo je nato vzpostavilo ravnotežje in tudi dvakrat za dva gola, a so se Švedi obakrat vrnili na izenačenje.

Luka Žvižej je zadel za izenačenje, vendar ... | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Žvižej je zadel za izenačenje, vendar ... Foto: Grega Valančič/Sportida Tudi zaradi slabe igre Celjanov ob prvi švedski izključitvi, ko so dobili dva gola, dali pa nobenega, zapravljenih "zicerja" Vida Poteka in protinapadov Blaža Janca in Povilasa Babarskasa. Vselej je bil od njih uspešnejši črnogorski vratar Nebojša Simić. 

Čeprav so švedski prvaki napravili v prvem polčasu pet tehničnih napak več  kot Celjani (12:7), so imeli boljšo tranzicijo in več (pol)protinapadov. Zato pa so pivovarji nekajkrat spretno izpeljali hitri center. Prvi polčasa je pustil občutek, da bi pred dokaj glasnimi dobrimi 3.500 navijači Celjani morali storiti več.

"Pozabili" na hiter prehod v napad

Serija švedske nezbranosti v napadu se je nadaljevala, a celjskih protinapadov ni bilo od nikoder.  Vseeno je hrabri Matic Suholežnik v 38. minuti zadel za 17:15, nato pa so Švedi, ki so se zelo dobro vračali v obrambo, odlično izrabili izključitev tokrat ne ravno navdahnjenega Mihe Zarabca. Povedli so za kar tri gole, imeli celo sedemmetrovko za plus štiri, a je Tollbring zgrešil. Ob nekaj posredovanjih Ivana Gajića se je zdelo, da bi lahko Celjani vsekakor zgrabili točko.

Celju ne preostane drugega, kot da strni vrste in se zazre v prihodnost. Navsezadnje pa tudi ta zmaga ne bi že v popolnosti zagotovila osmine finala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Celju ne preostane drugega, kot da strni vrste in se zazre v prihodnost. Navsezadnje pa tudi ta zmaga ne bi že v popolnosti zagotovila osmine finala. Foto: Grega Valančič/Sportida
Če bi bila obramba v zadnjih minutah še nekoliko bolj trdna, bi morda uspel celo popolni preobrat. Tako pa pivovarji žal niso znali zadržati remija. Točke bo treba zdaj osvajati proti večinoma močnejšim nasprotnikom. A osmina finala seveda še ni odpisana.

Celje Pivovarna Laško : Kristianstad 27:28 (13:13)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3500, sodnika: Csaba in Pal Kekes (oba Madžarska).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (8 obramb), Gajić (3 obrambe); Malus 1, Babarskas, Janc 8, Razgor 3, Suholežnik 2, Marguč 1, Grošelj, Poteko 3, Zarabec, Kodrin, Mačkovšek 3, Mlakar 2, Žvižej 4, Bećiri.

Kristianstad: Larsson, Simić (14 obramb) Lipovac 1, Arnarsson; 3, Henningsson, Sörensen 7, Moen Nilsen 5, Lagergren, Larsson, Gudmundsson 3, Hallen, Tollbring 7, Jonsson 2, Tatarincev, Hanisch, Schuster.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 2 (2), Kristianstad 4 (3).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 6, Kristianstad 10 minut.
Rdeča kartona: Gudmundsson (51.), Janc (60.).
Ne spreglejte