Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
14. 8. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

5

Natisni članek

medalja bronasta medalja zlata medalja Ana Velenšek Tina Trstenjak intervju Marjan Fabjan Rio 2016

Nedelja, 14. 8. 2016, 17.39

6 let, 6 mesecev

Intervju z judoističnim trenerjem Marjanom Fabjanom

Se "olimpijski zlatar" umika?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

5

Marjan Fabjan prihod RIO | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

''Ne vem, ali Slovenci znamo medalje dovolj ceniti. To ni le dvodnevno ploskanje. Ko je treba dati kakšne finance, pa nikjer nikogar ni,'' pravi trener, ki je v Riu ''osvojil'' dve olimpijski kolajni. Marjan Fabjan ne skriva, da je bilo stresa preveč. Razmišlja o umiku.

Zlatar, čigar varovanki sta osvojili dve zlati olimpijski kolajni. V šopku imajo dekleta Marjana Fabjana, Urška Žolnir, Lucija Polavder, Ana Velenšek in Tina Trstenjak, z olimpijskih iger v Atenah, Pekingu, Londonu in Riu že pet kolajn. A strogi Fabjan, snovalec in povezovalec kluba na Lopati, ki za judo živi dobesedno 24 ur na dan, ne skriva, da so vsi napori tudi zanj preveliki. Resno razmišlja o umiku v ozadje. V kolikšni meri, pa še niti sam ne ve.

Kaj vas je najbolj prešinilo, ko je Tina Trstenjak osvojila zlato?
Ko se je to zgodilo, sem bil z mislimi že pri Ani. Zlato smo že dobili, tudi kolajne, zato posebnih občutkov nisem imel.

Skupaj s Tino Trstenjak se je v Riu veselil odličja, medtem ko z Ano Velenšek bronastega odličja. | Foto: Matej Leskovšek Skupaj s Tino Trstenjak se je v Riu veselil odličja, medtem ko z Ano Velenšek bronastega odličja. Foto: Matej Leskovšek Primerjati kolajne je tako, kot bi primerjal otroke. Ampak v katero od ''vaših'' petih olimpijskih kolajn je bilo vloženega največ truda?
Največ koncentriranega dela je bilo vloženega v zadnjih štirih tednih (ob poškodbi Ane Velenšek, op. a.). Takšnega šoka, kot sem ga doživel, nisem v štirih letih. Predstavljal sem si drugače.

Ste kdaj pomislili na črni scenarij, hujšo poškodbo?
Ne. Kakršnakoli poškodba bi se zgodila, bi šli naprej. Štiri leta dela so bila vložena v Ano, tudi ona je vložila vse, kar je lahko. Ne sme biti nobene druge odločitve, samo zmaga, samo naprej.

Na kocki je bilo veliko …
Vsekakor. Dvoje strgane kolenske vezi … Tako ne moreš nastopati normalno. A če je želja in posebna energija, mora iz tega nekaj nastati. Pomagal nam je tudi Mohamed Khalifa. Njemu gre največja zahvala. Na pomoč so nam priskočili tudi drugi. Marsikdo ni računal, da bo sploh nastopala, nekateri so bili zraven iz radovednosti. Zadnji dan je dobila protibolečinsko injekcijo. Jasno pa je, da je bilo tudi prej treba opravljati rehabilitacijo.

Spomin na osvojeno zlato medaljo Tine Trstenjak in bronasto Ane Velenšek

Zlata medalja Tine Trstenjak
Bronasta medalja Ane Velenšek

Je Ana tvegala konec kariere?
Tveganje … Za njo so štiri leta krvavega dela, na koncu je vzela medaljo. To ni lahko. Ne vem, če je še kdo s strgano kolensko vezjo napravil takšen rezultat na kateremkoli tekmovanju. Lahko se mi javi …

Za Delo ste omenili, da razmišljate, da bi se umaknili bolj v ozadje …
Če sem odkrit: ta trenutek in ne vem, kako dolgo še, niti ne želim videti kimona. Ali česarkoli, kar je v povezavi z judom.

Kje bo Marjan Fabjan deloval v prihodnje? | Foto: Matej Leskovšek Kje bo Marjan Fabjan deloval v prihodnje? Foto: Matej Leskovšek

Ne glede na to, da vas doma na Lopati čaka projekt - klub …
Ne glede na to. Klub sem napravil, mora iti naprej. A glede svoje vloge moram dobro razmisliti. Bomo videli … Tako ne gre več naprej. Moraš se ukvarjati s financami, delati čudeže, prositi. Nisem za ta del posla.

Kaj pa če bi nekdo drug skrbel za komercialni del in bi se vi posvetili le stroki?
Kdo pa bo to želel? Vsak bo gledal svoj žep. Vzel bo 80 odstotkov denarja, 20 pa ga bo ostalo klubu. Hvala, tega ne potrebujem.

Kako je 24 ur na dan živeti judo in z njim?
Zelo težko. Vstajal sem tudi ob štirih. Moj povprečni delovnik je od pol petih zjutraj do enajstih zvečer. Ves čas sem vpet v judo. Z njim sem šel spat, z njim sem se zbujal. Vseskozi le rešujem probleme. Ne le na blazini, tudi okrog nje. Tudi socialne težave. Pri meni stanujejo tri, štiri osebe, ki nimajo dovolj sredstev za življenje. Judoisti, ki so iz drugih krajev. Ne vem, ali vidijo perspektivo, ampak judo imajo radi.

Marjan Fabjan o plači in ponudbah:



Pred časom ste dejali, da imate številne ponudbe. Trener olimpijske prvakinje jih gotovo nima manj kot v preteklosti.
Ne le Rusija, ampak tudi Azerbajdžan, Turčija, Japonska. Ne vem … Trenutno ne morem nič reči. Tudi sam ne vem, kaj bi. Medalje so. Ne vem, ali jih Slovenci znamo dovolj ceniti. To ni le dvodnevno ploskanje. Ko je treba dati kakšne finance, pa nikjer nikogar ni.
Ne spreglejte