Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
22.10

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Marcel Ratnik Josip Iličić Ante Šimundža NŠ Mura FC Koper NK Rogaška NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 8. 10. 2023, 22.10

6 mesecev, 3 tedne

1. SNL, 12. KROG

Olimpiji po hitrem vodstvu le točka, Celju je zdaj najbližje Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
NK Olimpija NK Radomlje Marcel Ratnik | Po podaji Timija Maxa Elšnika s prostega strela je za 1:0 zadel Marcel Ratnik. | Foto Filip Barbalič/www.alesfevzer.com

Po podaji Timija Maxa Elšnika s prostega strela je za 1:0 zadel Marcel Ratnik.

Foto: Filip Barbalič/www.alesfevzer.com

V 12. krogu prve slovenske nogometne lige so vodilni Celjani osmo zmago sezone dosegli nad Bravom (2:1), se je pa poškodoval njihov najboljši strelec Aljoša Matko (počena kost v stopalu). Nato se je zgodila velika vrnitev Anteja Šimundže na klop Maribora. Ta je spet igral z veliko energije in Muro premagal s 3:1. Na prvi nedeljski tekmi so Domžale s 3:0 premagale Rogaško. Novo razočaranje je doživela Olimpija, ki je z Radomljami igrala 1:1. Za konec je Koper s 4:1 premagal Aluminij in je s petimi točkami zaostanka prvi zasledovalec Celja.

1. SNL, 12. krog:

Sobota, 7. oktober:

Nedelja, 8. oktober:

konferenčna liga NK Olimpija Slovan Bratislava
Sportal Henriques zadovoljen: Čestitke igralcem. Dobri so bili. Napredujejo.

Olimpija hitro povedla, po novi napaki v obrambi remizirala

Olimpija je na prejšnjih treh ligaških tekmah samo enkrat zmagala, dvakrat vmes izgubila tudi v konferenčni ligi. Trener Joao Henriques je v zadnjih dneh branil in hvalil fante za igro in govoril, da so pod silovitim pritiskom. Zmago proti Radomljam v 12. krogu so tako potrebovali za nekaj dodatne samozavesti in da se približajo vodilnemu Celju na štiri točke. Terensko premoč so imeli od prve minute, vodstvo pa od 15., ko je po prostem strelu kapetana Timija Maxa Elšnika zadel mladi branilec Marcel Ratnik. Je bila pa v 34. minuti znova izigrana Olimpijina obramba. Po globinski podaji ni šlo za prepovedan položaj in za 1:1 je zadel Madžid Šošić. To je bil tudi rezultat tekme.

Velika točka za Radomlje. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Velika točka za Radomlje. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Olimpija je imela sicer tudi v drugem polčasu terensko premoč, a so bili bližje golu in zmagi Radomljani. Caio Cruz je Matevža Vidovška skušal premagati s strelom z velike razdalje v 50. minuti, tudi Šošić bi lahko zadel v 77. minuti. Je moral pa vratar Olimpije deset minut pred koncem tekme v slačilnico (zamenjal ga je Denis Pintol), saj je ob enem od posredovanj nesrečno trčil s Franjem Posavcem. V 84. minuti vendarle priložnost za Olimpijo, a je Pedro Lucas zadel prečko. V sodnikovem dodatku je Pintol izvrstno branil strel Posavca.

Olimpija Maribor finale pokal
Sportal Rogaška preskočila pokalno oviro, Aluminij izpadel proti tretjeligašu

Aluminij želel po Celju in Mariboru premagati še Koper

3:0 že ob polčasu. | Foto: www.alesfevzer.com 3:0 že ob polčasu. Foto: www.alesfevzer.com V sklepnem dejanju 12. kroga sta na Bonifiki igrala Koper in Aluminij. Koprčani so se zavedali, da v goste prihaja nevaren tekmec. Kidričani so na zadnjih treh gostovanjih na Bonifiki namreč zmagali dvakrat, v zadnjih tednih pa v prvi ligi premagali Celje in Maribor. A hitro je bilo jasno, da tokrat presenečenja ne bo. Koper je že v deveti minuti vodil z 2:0. Zadela sta Timothee Nkada in Bede Osuji. Na glavni odmor so kanarčki odšli s prednostjo 3:0. V 44. minuti je zadel še Franjo Prce, kar je njegov prvi gol v slovenski ligi.

FC Koper : NK Aluminij | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Kidričani so v drugem polčasu zaigrali bolj odločno, krenili po gol in ga v 59. minuti tudi dosegli. Na 1:3 je z bele točke znižal Gašper Jovan (prekršek za najstrožjo kazen je izsilil Sandro Jovanović), a je le šest minut pozneje Osuji z drugim golom na tekmi razblinil še zadnje dvome o zmagovalcu (4:1). To je bil tudi končni izid tekme. Sicer je Jovanović zadel v zadnji minuti sodnikovega dodatka, a so po posredovanju sistema VAR gol Aluminija zaradi prepovedanega položaja razveljavili.

Koprčani so s šesto zmago skočili na drugo mesto, točko pred Olimpijo in pet za Celjem.

Ante Šimundža NK Maribor
Sportal Šimundža spregovoril o Iličiću, Maribor bo moral seči v žep

Šimundža se je vrnil, Maribor do zmage

 Ante Šimundža se je z aplavzom publike vrnil na klop Maribora. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Ante Šimundža se je z aplavzom publike vrnil na klop Maribora. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Ker je Maribor na zadnjih petih tekmah štirikrat izgubil in za vodilnim Celjem zaostajal že za devet točk, je na začetku tega tedna menjal trenerja. Damirja Krznarja je nasledil Ante Šimundža, ki je z Mariborom tako kot igralec kot tudi trener že žel velike uspehe, tudi evropske. Ob prihodu na stadion je prejel glasen aplavz. Usoda pa se je z njim nekoliko poigrala, saj je prvi nasprotnik na začetku njegove nove zgodbe v Ljudskem vrtu Mura, ki jo je pred nekaj sezonami popeljal na slovenski tron.

 Jan Repas | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Jan Repas Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Tekma je bila dinamična od prve minute, v 30. minuti pa so Mariborčani povedli. To je bila res lepa akcija, podal je Marcel Lorber, zadel pa Jan Repas. A veselje je bilo kratkotrajno, saj je samo dve minuti pozneje po samostojni akciji prek več kot polovice igrišča za izenačenje na 1:1 zadel Dardan Shabanhaxhaj. Eden najboljših na zelenici je bil Alžirec El Arbi Soudani in to je kronal s svojim prvim zadetkom za Maribor. Mrežo je stresel v zadnjih sekundah prvega polčasa in domači so odšli na glavni odmor z vodstvom 2:1. Zaradi poškodbe gležnja je izpustil 13 tekem, na svoji šele peti za Maribor pa sploh prvič igral od prve minute.

Maribor je bil zelo razigran tudi v drugem polčasu in že v 52. minuti je prišel do prednosti s 3:1. Tokrat je podal Repas, Lorber pa zadel. Tudi za 19-letnega Lorberja je to prvi gol za člansko ekipo vijolic. Novi/stari Šimundža je publiko navdušil še z eno potezo: pol ure pred koncem tekme je na zelenico poslal Josipa Iličića, ki ga je nekdanji trener zaradi slabe pripravljenosti celo odstranil s treningov prve ekipe (Šimundža ga je takoj po prihodu vrnil na treninge). Ob koncu tekme so obojim pošle moči, ritem igre je padel in rezultat se ni več spremenil. Maribor je prišel do pete zmage sezone.

Zmago Celja skazila poškodba Matka

NK Celje NK Bravo | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Aljoša Matko je že v uvodni minuti tekme Celja z Bravom zabil za 1:0, kar je njegov šesti gol sezone. Nino Kouter je najprej streljal v kazenskem prostoru, Matija Orbanić je žogo odbil, a le do Matka. Še pred koncem prvega polčasa so bravaši izenačili. Zadel je Jakoslav Stanković. Matjaža Rozmana je matiral s 14 metrov. Z bele točke je bil v drugem polčasu uspešen Luka Bobičanec (2:1). Lan Štravs je v kazenskem prostoru z vlečenjem za dres zrušil Matka in tako zakrivil enajstmetrovko.

Lep večer v Celju je bil pokvarjen sredi drugega polčasa, ko si je stopalo poškodoval Matko. Več minut so mu pomagali ob robu igrišča (bil je v solzah), na nogo ni mogel stopiti. Na igrišču ga je zamenjal Julien Lamy. Rezultat se ni več spremenil. Z osmo zmago po 11 odigranih tekmah se je Celje utrdilo na prvem mestu. Ima 26 točk. Že pred poškodbo Matka je bilo zdesetkano, saj so zaradi poškodb manjkali Mario Kvesić, Matic Vrbanec, Gregor Bajde, Denis Popović in Tamar Svetlin. Zaradi kartonov pa na tej tekmi ni igral Žan Karničnik.

Domžale do druge zmage na zadnjih treh tekmah

Dušan Kosić | Foto: Nik Moder/Sportida Dušan Kosić Foto: Nik Moder/Sportida Domžalčani so prišli do svoje 200. domače zmage v slovenski prvoligaški konkurenci. Junak tekme proti Rogaški je bil branilec Nermin Hodžić, ki je dvakrat zadel mrežo gostov. Domžale so povedle v 42. minuti. Danijel Šturm je najprej z roba kazenskega prostora nekoliko z leve strani močno sprožil in zadel prečko, od te se je žoga odbila do Hodžića, ki je v osrčju kazenskega prostora s "škarjicami" premagal Viceja Baždarića.

Domači strateg Dušan Kosić je moral v drugem polčasu zamenjati poškodovanega Zenija Husmanija. V 65. minuti pa je spet streljal Šturm, meril v okvir vrat, vendar je Baždarić dobro posredoval. Štiri minute pozneje pa se je spet veselil Hodžić. Ta je namreč z glavo unovčil podajo iz kota z leve strani. Tekmo je dokončno odločil Jošt Pišek v 85. minuti, ko je izkoristil prostor na robu kazenskega prostora za nizek in natančen strel za 3:0.

NK Rogaška : NK Mura 1. SNL Rogaška Slatina stadion
Sportal Kakšne so kazni po nogometnem incidentu v Rogaški?

1. SNL, 12. krog:

Sobota, 7. oktober:

Nedelja, 8. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

– Rui Pedro (Olimpija)
– Aljoša Matko (Celje)
– Dardan Shabanhaxhaj (Mura)
4 – Marko Božić (Maribor), Arnel Jakupović (Maribor), Matej Poplatnik (Bravo), Madžid Šošić (Radomlje), Timothe Nkada (Koper), 
3 – Saar Fadida (Olimpija), Nemanja Motika (Olimpija), Mustafa Nukić (Olimpija), Martin Pečar (Bravo), Gašper Trdin (Bravo), Marcel Ratnik (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Sandro Jovanović (Aluminij)

Ne spreglejte