Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 2. 2020,
21.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

Pele

Torek, 11. 2. 2020, 21.00

4 leta, 2 meseca

Najboljši športnik prejšnjega stoletja

Žalostna usoda velikega Peleja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Pele | Brazilce skrbi za usodo Peleja, ta bo letos dopolnil 80 let in praznoval 50. obletnico zmage na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Mehiki. | Foto Reuters

Brazilce skrbi za usodo Peleja, ta bo letos dopolnil 80 let in praznoval 50. obletnico zmage na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Mehiki.

Foto: Reuters

"Ne hodi iz hiše, živi v osami in je depresiven," je v odmevnem intervjuju za Globo Esporte dejal eden izmed sinov velikega Peleja, Edinho, in razlagal o žalostni sedanjosti nekoč najboljšega nogometaša na svetu, ki ga imajo številni še danes za najboljšega vseh časov. Brazilec, ki bo oktobra letos dopolnil okroglih 80 let, ima težave s hojo po operaciji kolka, po kateri se ni najbolje rehabilitiral.

Pele
Sportal Cristiano Ronaldo ali Lionel Messi? Še vedno Pelé!

"Je zelo krhkega zdravja. Odkar so mu zamenjali kolk, rehabilitacija pa ni šla po predvidevanjih, ne more več normalno hoditi. Zaradi tega ga je sram in je depresiven. Živi v osami in le redko gre iz hiše," je žalostno sedanjost Peleja v intervjuju za priznano brazilsko spletno stran s svetom delil eden izmed njegovih sinov Edinho, ki ga je sloviti nekdanji nogometaš dobil v prvem od svojih treh zakonov.

V zadnjem času nima sreče z zdravjem. | Foto: Reuters V zadnjem času nima sreče z zdravjem. Foto: Reuters "Hodi lahko samo še s hoduljo, zato noče, da ga videvajo v javnosti. Predstavljajte si, bil je kralj, ves svet mu je ležal pod nogami, zdaj pa ne more hoditi. Zelo mu je težko," je še povedal sin od enega največjih športnikov v zgodovini in poskrbel za udarno novico vseh brazilskih medijev. Pele je namreč za Brazilce tako pomemben, da je njegovo zdravstveno stanje tam  malodane v javnem interesu.

Nazadnje je bil hospitaliziran aprila lani, ko je v bolnišnici v Parizu pristal zaradi težav z ledvicami. V začetku leta 2018 je nekaj časa v bolnišnici preživel zaradi izčrpanosti, leta 2015 je prestal operacijo hrbta, nad slabim počutjem pa se je v tem času pritoževal še nekajkrat.

V javnosti se v zadnjem obdobju pojavlja zelo redko, še takrat pa smo ga videvali zgolj v invalidskem vozičku ali pa si je pri hoji pomagal s hoduljo.

Sin, ki je bil obsojen na 30 let zapora

Edinho, Pelejev sin, nekoč tudi sam nogometaš, ki je kratek čas branil prav za Santos, se je v javnosti v preteklosti pojavljal že večkrat, a v zanj precej manj ugodnem kontekstu. Zaradi pranja denarja in trgovanja s prepovedanimi mamili je bil namreč leta 2005 obsojen na kar 33 let zapora. To kazen so mu pozneje po pritožbi zmanjšali na 12 let in deset mesecev, le nekaj tednov za tem, ko se je sam predal pristojnim organom in šel služit kazen, pa so ga marca 2017 povsem oprostili, tako da je zdaj spet na prostosti.  

Ne samo nogometaš, ampak najboljši športnik prejšnjega stoletja

Črni biser ali pa kar Kralj, kot ga kličejo Brazilci in tudi drugod po svetu, je eden od največjih v zgodovini nogometa in tudi športa. V orbito se je izstrelil leta 1958, ko je s 17 leti Brazilce popeljal do prvega od petih naslovov svetovnega prvaka in dva od šestih golov, ki jih je zabil na tistem prvenstvu, prispeval tudi v finalu proti Švedski. Z Brazilijo je bil najboljši tudi štiri leta pozneje, a je v Čilu odigral samo eno tekmo in se poškodoval. Pri tretjem naslovu svetovnega prvaka leta 1970 v Mehiki je zabil štiri gole, enega tudi v finalu pri zmagi nad Italijo.

Takole se je v finalu svetovnega prvenstva 1970 na štadionu Azteca v Ciudadu de Mexicu razveselil prvega zadetka v mreži Italije. | Foto: Reuters Takole se je v finalu svetovnega prvenstva 1970 na štadionu Azteca v Ciudadu de Mexicu razveselil prvega zadetka v mreži Italije. Foto: Reuters

Pele, ki je s 77 goli, za katere je potreboval vsega 92 nastopov, še vedno najboljši strelec v zgodovini Brazilije, je med letoma 1956 in 1974 kar 18 let igral za Santos, potem pa kariero sklenil pri klubu New York Cosmos, za katerega je nastopal dve leti. Skupaj je zabil kar 1.281 golov v 1.363 nastopih, ki jih je zbral, in je tudi najboljši ligaški strelec v zgodovini nogometa, čigar rekord (650 golov) pa zdaj napada Lionel Messi.

Za kako cenjenega nogometaša gre, potrjujejo tudi številne nagrade, ki jih je prejel. Omenimo le nekaj najpomembnejših. Mednarodni inštitut za nogometno statistiko in zgodovino (IFFHS) ga je leta 1999 izbral za najboljšega nogometaša stoletja. Istega leta je bil na Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) izbran za najboljšega v stoletju izbran skupaj z Argentincem Diegom Maradono, pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) pa so ga izbrali kar za najboljšega športnika preteklih sto let.

Je Pele res najboljši športnik prejšnjega stoletja?

  • Da
    67,56 %
    733 glasov
  • Ne
    26,73 %
    290 glasov
  • Ne vem, me ne zanima
    5,71 %
    62 glasov
Oddanih 1085 glasov

Izjemna čast, ki jo je namenil Branku Oblaku

Takole so ga pospremili v pokoj. | Foto: Reuters Takole so ga pospremili v pokoj. Foto: Reuters Pele je zadnjo tekmo odigral 1. oktobra 1977, ko se je od nogometa poslovil pred 75.646 gledalci na tribunah štadiona New York Cosmos in približno pol milijarde tistih, ki so si njegove zadnje minute na nogometnem igrišču ogledali prek televizijskih zaslonov.

Zaigral je na prijateljski tekmi med edinima kluboma, za katera je igral, New York Cosmos in Santos, na igrišču pa so se z njim družili tudi številni povabljenci. Med njimi tudi Branko Oblak, ki ga je leta 2000 Nogometna zveza Slovenije izbrala za najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih 50 let.

Nekdanji slovenski selektor si je vabilo razdelil s številnimi znanimi imeni iz nogometnega sveta, med povabljenci so bili tudi Anglež Bobby Moore, Nemec Franz Beckenbauer in še nekateri znani nogometaši, navzoči so bili še nekateri drugi zvezdniki, ki ne prihajajo iz nogometnega sveta. Tudi veliki boksar Muhammad Alli in britanski glasbenik Mick Jagger.
Pele
Sportal Peleja izpustili iz bolnišnice, legenda že doma v Braziliji
Ne spreglejte