Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar na današnji dan Nadia Comaneci Pele

Torek, 18. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (18. julij) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Tadej Pogačar je še drugič osvojil Dirko po Franciji. | Foto: AP Photo/Daniel Cole Tadej Pogačar je še drugič osvojil Dirko po Franciji. Foto: AP Photo/Daniel Cole

... leta 2021 je slovenski kolesarki zvezdnik Tadej Pogačar še drugič v karieri osvojil Dirko po Franciji. 108. Tour se je končal na današnji dan na Elizejskih poljanah v Parizu, Pogačar je v cilj prišel z glavnino, v skupnem seštevku pa je imel kar 5:20 minute prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Dancem Jonasom Vingegaardom.

Takrat 22-letni as iz Klanca pri Komendi se je v zgodovino vpisal kot najmlajši dvakratni zmagovalec Toura. Tako kot leto poprej je osvojil tri prestižne majice. Rumeno za skupnega zmagovalca, belo za najboljšega mladega kolesarja ter pikčasto za najboljšega hribolazca.

Tadej Pogačar
Sportal Slovenskemu junaku Pogačarju se je topilo srce
Tadej Pogačar TDF21
Sportal Pogačar navdušil, trojica s sporočilom Rogliču pa ganila
Tadej Pogačar
Sportal Epski Tour končan, njegov kralj Tadej Pogačar!
Sportal Eksplozija navdušenja v Pogačarjevi "Rumendi" #video


... leta 2021 je slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek v finalu turnirja serije WTA 250 v švicarski Lozani z nagradnim skladom 199.030 evrov, kjer je bila prva nosilka, po dveh urah in štirih minutah ugnala Francozinjo Claro Burel s 4:6, 7:6 (5) in 6:1 ter prvič v karieri osvojila turnir WTA.

... leta 2021 je slovenska potapljačica Alenka Artnik na tekmovanju na Long Islandu na Bahamih postavila nov svetovni rekord v disciplini potop s konstantno obtežitvijo. Njen nov najboljši dosežek je znašal kar 120 metrov, kar je bil tedaj celo peti dosežek v zgodovini tako v moški kot ženski konkurenci.

... leta 1976 je komaj 14-letna romunska telovadka Nadia Comaneci osupnila gimnastični svet.

Nadia Comaneci | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Na olimpijskih igrah v Montrealu je pred natanko 43 leti svojo vajo na dvovišinski bradlji izvedla brezhibno in si kot prva telovadka v zgodovini tekmovanj petih krogov prislužila popolno oceno 10.

Najstnica je presenetila organizatorje in vodilne može Mednarodnega olimpijskega komiteja. Opremljevalec z digitalnimi zasloni Omega SA, na katerih so prikazovali ocene, je MOK še pred OI vprašal, ali pri gimnastiki potrebujejo nov zaslon s štirimi prostori za oceno, a so vodilni vztrajali, da popolna 10,00 ni mogoča.

Drobna Romunka si je zaradi pomanjkanja prostora na digitalni tabli tako prislužila oceno 1,00, ki je sprva zmedla tudi gledalce, a so ti hitro ugotovili, za kaj gre, in s stoječimi ovacijami pozdravili prvo olimpijsko popolno desetico.

Comanecijeva je sicer iz Montreala odnesla kar pet odličij, tri zlata, eno srebrno in eno bronasto. Še danes ena od najbolj poznanih telovadk je kariero končala leta 1981.


Kaj se je še zgodilo?

Leta 1897 je bil v Parizu zgrajen štadion Park princev, na katerem tekme igra PSG, trenutno pa sprejme 45.500 navijačev.

Leta 1926 je zmagovalec jubilejne, 20. Dirke po Franciji, ki je bila s 5.745 kilometri najdaljša v zgodovini Toura, postal eden od najboljših kolesarjev 20. letih preteklega stoletja, Belgijec Lucien Buysse.

Leta 1971 je brazilski nogometaš Pelé z rojstnim imenom Edson Arantes do Nascimento odigral svojo zadnjo tekmo za brazilsko reprezentanco, in sicer v prijateljskem srečanju z ekipo Jugoslavije. Tekmo je na stadionu Maracana v Riu de Janeiru spremljalo 150 tisoč gledalcev, končala pa se je z neodločenim izidom 2:2.

Leta 1999 je Brazilija v finalu južnoameriškega pokala (Copa America) s 3:0 premagala Urugvaj. Gole za Karioke sta zabila Ronaldo in Rivaldo, ki se je med strelce vpisal dvakrat.

Leta 1999 sta slovenski teniški igralki Katarina Srebotnik in Tina Križan zmagali v igri dvojic na WTA teniškem turnirju v Palermu. V finalu sta s 4:6, 6:3 in 6:0 premagali švedsko-kanadsko dvojico Carlsson - Jeyaseelan.

Leta 2009 sta slovenska kajakaša Eva Terčej in Tim Kolar na mladinskem svetovnem prvenstvu v spustu v Nouchsu v Švici osvojila zlati medalji. Slovensko slavje je dopolnil še Blaž Cof z bronastim odličjem.

Leta 2013 je slovenska borka Franka Anić na svetovnem prvenstvu v taekwondoju olimpijske različice WTF v mehiški Puebli v kategoriji do 67 kg osvojila bronasto odličje. Anićeva je bila prva v slovenskem taboru, ki je stopila v ring, osvojila pa je prvo kolajno za Slovenijo v zgodovini SP.

Leta 2013 je slovenska atletinja Aneja Simončič na 12. olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v Utrechtu osvojila prvo zlato medaljo. Simončičeva je bila najboljša v teku na 400 metrov z ovirami. 

Leta 2014 je slovenska atletinja Martina Ratej na diamantni ligi v Monaku v metu kopja zasedla drugo mesto (64,58 m) in zaostala le za Barboro Špotakovo, svetovno rekorderko in dvakratno olimpijsko zmagovalko (66,96). 

Leta 2015 je umrl francoski voznik formule 1 Jules Bianchi. Oktobra leto prej je na veliki nagradi Japonske zaletel v vozilo, ki je s proge odstranjevalo poškodovan dirkalnik Adriana Sutila, v močnem trčenju pri 126 kilometrih na uro pa si je poškodoval glavo. Poškodbe so bile usodne.

Leta 2015 je slovenska atletinja Veronika Domjan (Ptuj) na 23. evropsko prvenstvo v atletiki za starejše mladince v švedskem mestu Eskilstuna v metu diska osvojila srebrno medaljo. Z metom 56,63 m je izboljšala svoj mladinski slovenski rekord in zaostala le za Nemko Vito Claudine (57,47). 

Leta 2015 je slovenski atlet Matija Muhar (Kranj) na 23. evropskem prvenstvu v atletiki za starejše mladince v švedskem mestu Eskilstuna v metu kopja osvojil zlato medaljo. Evropski mladinski naslov si je priboril z 79,20 metra, s tem pa je tudi krepko izboljšal svoj slovenski mladinski rekord (77,60 m), ki ga je dosegel sredi marca tistega leta.

Leta 2015 je bil britanski kolesar Christopher Froome, tedaj vodilni v skupni razvrstitvi na Dirki po Franciji, na etapi med krajema Rodez in Mende tarča nenavadnega napada, saj ga je eden od gledalcev polil z urinom.
"Eden od gledalcev je po približno 50 ali 60 km proti meni vrgel plastično skodelico urina in kričal, da sem navaden dopingiranec. Nesprejemljivo je, da se kaj takega zgodi na tako veliki dirki," je bil takrat vidno ogorčen 30-letni Britanec. 

Leta 2020 je zlati slovenski košarkarski reprezentant Saša Zagorac pri 36 letih končal svojo bogato košarkarsko pot. Ljubljančan je bil eden izmed junakov, ki so leta 2017 popeljali Slovenijo do nepozabnega naslova evropskih prvakov.

Leta 2021 je slovenski motokrosist Tim Gajser zmagal na četrti dirki sezone svetovnega prvenstva MXGP v nizozemskem Ossu, potem ko je bil tretji v prvi vožnji in drugi v drugi. Za Gajserja je bila to druga zmaga v sezoni, z njo pa je povečal naskok v skupnem seštevku.


Rodili so se …

1940 nekdanji jeseniški hokejist in reprezentant Jugoslavije Franc Smolej
1955 nekdanja namiznoteniška igralka in reprezentantka Sonja Verstovšek-Kervina
1968 nekdanji rokometaš Tomaž Jeršič
1971 nekdanji ameriški košarkar Penny Hardaway
1975 igralec bejzbola Torii Kedar Hunter
1979 nekdanji igralec ameriškega nogometa Deion Branch
1980 
slovenska strelka Jasmina Maček
1982 slovenski košarkar Dejan Dunovič
1986 
slovenski kolesar Gašper Švab
1988 čilenski nogometaš Eugenio Mena
1989 kanadski hokejist severnoameriške lige NHL Jamie Benn
1989 
slovenski teniški igralec Aljaž Bedene
1990 mehiški boksar Santos Saúl Álvarez Barragán
1992 
kanadska umetnostna drsalka Laurence Fournier Beaudry
1993 francoski nogometaš Nabil Fekir
1995 kitajska umetnostna drsalka Sui Wenjing
1997 ameriški košarkar Bam Adebayo
1997 avstrijska smučarska skakalka Chiara Hölzl
1997 ameriški atlet Noah Lyles
2000 ruska telovadka Angelina Melnikova

Primož Roglič
Sportal Na današnji dan (17. julij) …
Sportal Na današnji dan (16. julij) ...
Sportal Na današnji dan (15. julij) ...
Claudio Ranieri
Sportal Na današnji dan (14. julij) ...
Sportal Na današnji dan (13. julij) ...
Ne spreglejte