Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
0.23

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Girona Atletico Madrid Barcelona Real Madrid španski pokal

Petek, 19. 1. 2024, 0.23

3 mesece, 1 teden

Španski pokal, osmina finala

Fantastični derbi v Madridu, Oblak se je z Atleticom maščeval Realu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Jan Oblak | Jan Oblak z Atleticom še ni osvojil španskega pokala. Bi ga lahko v tej sezoni? Tekmeca v četrtfinalu bo izvedel v petek. | Foto Reuters

Jan Oblak z Atleticom še ni osvojil španskega pokala. Bi ga lahko v tej sezoni? Tekmeca v četrtfinalu bo izvedel v petek.

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Atletica so v derbiju osmine finala španskega pokalnega tekmovanja po podaljšku s 4:2 izločili branilce naslova. Jan Oblak se je tako z ekipo maščeval Realu za nedaven poraz v polfinalu španskega superpokala (3:5). Škofjeločan je zaznamoval srečanje s številnimi vrhunskimi obrambami, a tudi nenavadnim avtogolom. Dvakrat so gostje zatresli njegovo prečko. Barcelona se je v četrtfinale prebila po preobratu pri tretjeligašu v Salamanci. Girona, največje presenečenje sezone v la ligi, je izločila Rayo Vallecano. Napredovali so še Celta, Real Sociedad, Sevilla, Athletic in Mallorca.

Jose Mourinho
Sportal To bi bila senzacija in pol

Na pokalni poslastici na Civitas Metropolitanu, ki je več kot zadovoljila nogometne sladokusce, so prvi zapretili gostje. V 11. minuti je streljal Rodrygo. Proti vratom Atletica je udaril z desne strani kazenskega prostora, žoga pa je na poti do mreže oplazila Joseja Mario GimenezaJan Oblak je bil nemočen, a je žoga po strelu Brazilca na njegovo srečo zatresla prečko.

Po zadetku Reala je zadišalo tudi v 21. minuti. Takrat se je sam pred Škofjeločanom znašel Rodrygo. Beli baletniki so izigrali obrambno vrsto Atletica, mladi Brazilec je skušal premagati kapetana slovenske reprezentance, a se je Oblak izkazal z izjemno obrambo.

Dvojna obramba Jana Oblaka v 21. minuti:

Pri odbiti žogi je bil najhitrejši še en napadalec Reala. Vinicius Jr., ki je prejšnji teden v finalu španskega superpokala kar trikrat zatresel mrežo Barcelone, se je znašel v ugodnem položaju za zadetek, a se je znova izkazal Oblak. Slovenec je tako z dvema obrambama preprečil vodstvo gostov.

Še pred koncem prvega dela, igrala se je 38. minuta, pa je Atletico povedel z 1:0. Branilec Reala Antonio Rüdiger si je privoščil napako, saj je po predložku Atletica z glavo podaljšal žogo do Brazilca Samuela Lina. Ta se je znašel sam pred vratarjem gostov in premagal Andriya Lunina. Veselje domačega občinstva pa ni trajalo dolgo. V izdihljajih prvega polčasa je Luka Modrić s prostega strela podal v osrčje kazenskega prostora.

Trenutek, ko je Jan Oblak v izdihljajih srečanja po predložku Luke Modrića poskrbel za avtogol. | Foto: Reuters Trenutek, ko je Jan Oblak v izdihljajih srečanja po predložku Luke Modrića poskrbel za avtogol. Foto: Reuters

Jan Oblak je stekel k žogi, jo skušal odbiti, a to v gneči, poleg njega je bil tudi Saul Niguez, storil tako nespretno, da je žoga zatresla njegovo mrežo, Real pa je izenačil na 1:1. Tako je Škofjeločan imenitno predstavo v prvem polčasu, v katerem je z izjemnimi obrambami paral živce Realu, sklenil z neverjetnim avtogolom, po katerem je sodnik hitro odpiskal konec prvega dela.

Drugi polčas se je začel bolje za Los Colchoneros. Alvaro Morata je izkoristil napako Realove obrambe na čelu z vratarjem Luninom, se dokopal do darila in brez večjih težav zatresel mrežo. Atletico je tako še drugič na srečanju prešel v vodstvo. Čeprav so si rdeče-beli priigrali še nekaj priložnosti, v 75. minuti pa jih je še enkrat poljubila sreča, saj je Vinicius Jr. zatresel prečko, se beli baletniki niso predali. V 82. minuti je rezervist Joselu, v igro je vstopil le dve minuti poprej, po natančni podaji Juda Bellinghama izenačil na 2:2.

Najboljši strelec Atletica v klubski zgodovini Antoine Griezmann je v stoti minuti Atletico popeljal v vodstvo s 3:2. | Foto: Reuters Najboljši strelec Atletica v klubski zgodovini Antoine Griezmann je v stoti minuti Atletico popeljal v vodstvo s 3:2. Foto: Reuters

V Madridu se je igral podaljšek, v stoti minuti pa je Antoine Griezmann, najboljši strelec Atletica v zgodovini kluba, s fantastičnim prodorom gostitelje popeljal v vodstvo s 3:2! Navijači Atletica so noreli od sreče, Real je bil primoran tvegati in vse sile usmeriti v napad, to pa je ob koncu podaljška spretno izkoristila Simeonejeva četa in prek rezervista Rodriga Riquelmeja postavila končni rezultat s 4:2. Atletico je tako še drugič v tej sezoni premagal Real na svojem stadionu. V jesenskem delu je bil v prvenstvu boljši s 3:1, to pa je do zdaj sploh edini poraz belih baletnikov v la ligi. Skupno so izbranci Carla Ancelottija v vseh tekmovanjih izgubili le dvakrat. Obakrat na stadionu Atletica, ki se je s tem pokalni lovoriki približal na tri korake.  

Diego Simeone je v osmini finala premagal Carla Ancelottija. | Foto: Reuters Diego Simeone je v osmini finala premagal Carla Ancelottija. Foto: Reuters

Zanimivo je, da se bosta madridska velikana kmalu pomerila tudi v prvenstvu. Madridski derbi na stadionu Santiago Bernabeu bo 4. februarja.

Vinicius Junior, Real Madrid
Sportal Realu visoka zmaga na el clasicu v Savdski Arabiji, Vinicius Junior trikrat v polno

Preobrat Kataloncev v Salamanci

 

Xavi Hernandez je težje od načrtovanega preskočil tretjeligaško oviro v osmini finala pokala. | Foto: Guliverimage Xavi Hernandez je težje od načrtovanega preskočil tretjeligaško oviro v osmini finala pokala. Foto: Guliverimage Nogometaši Barcelone so prejšnji teden svoje navijače spravili v slabo voljo z visokim porazom v finalu španskega superpokala proti Realu (1:4), slab vtis pa so pustili tudi na začetku pokalnega srečanja. Čeprav so v osmini finala gostovali pri tretjeligašu Unionistas v Salamanci, so dovolili gostiteljem, da so povedli z 1:0 in okrog pet tisoč gledalcev na stadionu Reina Sofia spravili v delirij.

Katalonci so se znašli v zaostanku, a v zadnji minuti prvega dela s pomočjo Ferrana Torresa izenačili na 1:1. V nadaljevanju se je Barceloni le odprlo. Jules Kounde in Alejandro Balde sta v nekaj minutah Barcelono popeljala do neulovljive prednosti in četrtfinalne vozovnice. Xavi je prvič ponudil priložnost za nastop 16-letnemu branilcu Pauju Cubarsiju.

Finale pokalnega tekmovanja bo 6. aprila v Sevilli.

Španski pokal, osmina finala:

Torek, 16. januar:

Sreda, 17. januar:

Četrtek, 18. januar:

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću zaigralo srce
Ne spreglejte