Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 1. 2024,
12.10

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Roma Barcelona Jose Mourinho

Sreda, 17. 1. 2024, 12.10

3 mesece, 1 teden

Barcelona in Jose Mourinho?

To bi bila senzacija in pol

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
Jose Mourinho | Kje bo nogometno pot nadaljeval Jose Mourinho? | Foto Reuters

Kje bo nogometno pot nadaljeval Jose Mourinho?

Foto: Reuters

Jose Mourinho je v torek izgubil službo pri Romi, a ga že povezujejo z novim delodajalcem. In to kakšnim! Sprožile so se govorice, ki samosvojega Portugalca, ob katerem ni nikoli dolgčas, selijo k Barceloni, kjer se trener Xavi po zadnjih neuspehih sooča s številnimi kritikami. Mourinho je pred davnimi leti že deloval na Camp Nouu, nato pa jo večkrat, ko je opravljal službo drugje, zagodel Barceloni. Zato bi njegov prihod k Blaugrani predstavljal senzacijo in pol.

Jose Mourinho
Sportal Mourinho ni več trener Rome, trenerske vajeti prevzema nekdanji reprezentant

"Sem Madridista, Interista in Romanista," je še nedolgo nazaj, ko je bil trener Rome, poudarjal Jose Mourinho. Pred leti se je oklical za posebnega trenerja. Postal je "Special One", to pa tudi dokazoval na tekmovališču, saj je s skoraj vsemi klubi, s katerimi je sodeloval v Evropi, osvajal lovorike. Sinove volkulje je tako popeljal do zgodovinske lovorike v konferenčni ligi in Romo do prve trofeje po 15 letih, navijače pa vrnil na Olimpico, saj je Roma nanizala kar 40 domačih tekem na razprodanem Olimpijskem stadionu, ni pa manjkalo veliko in bi lani osvojila še evropsko ligo. Takrat je v finalu po izvajanju 11-metrovk ostala praznih rok proti Sevilli.

Ker je v domačem prvenstvu izgubil stik z najboljšimi v serie A, s tem pa se tudi poslovil od boja za mesto v ligi prvakov, si je nakopal hudo breme. Ker ni bil med najboljšimi tudi v tej sezoni, po porazu na San Siru z Milanom (1:3) zaseda Roma šele deveto mesto, za vodilnim Interjem pa zaostaja kar 22 točk, je 60-letni Portugalec izgubil službo. Slovo je bilo čustveno. Mourinho je navezal tesen stik z igralci in navijači Rome, tako da na zadnjem treningu ni manjkalo solza.

Vseeno rezultati, kruto dejstvo, ki v neizprosnem svetu nogometa odreja največ, Mourinhu niso bili v korist. Eden najslovitejših trenerjev vseh časov je tako sklenil obdobje v večnem mestu, kjer ga bo na vročem trenerskem stolčku nasledil nekdanji kapetan Rome in ljubljenec občinstva Daniele de Rossi. Kje bo kariero nadaljeval Mourinho?

Se Xaviju trese stolček pri Barceloni?

Xavi je prejšnji teden v Savdski Arabiji v superpokalnem el clasicu izgubil z Realom kar z 1:4. | Foto: Reuters Xavi je prejšnji teden v Savdski Arabiji v superpokalnem el clasicu izgubil z Realom kar z 1:4. Foto: Reuters Vajen je dokazovanja pri največjih evropskih klubih. Čeprav v zadnjih letih ne osvaja več toliko lovorik, kot jih je v preteklosti s Portom, Interjem ali Chelseajem, njegova trenerska filozofija pa ga je v želji za uresničitvijo cilja vse prevečkrat gnala do obrambno naravnanega in za oko manj všečnega nogometa, s svojo pojavo in karizmo še vedno predstavlja magnet v nogometnem svetu.

Tako že ne manjka govoric, kam bi se lahko odpravil po manj prijetni prekinitvi sodelovanja z rimskim velikanom. Po poročanju španskega El Nacionala bi lahko prišlo do sklenitve posla, ki bi še kako odmeval po svetu. Mourinha se namreč po novem povezuje z Barcelono, katalonskim gigantom, pri katerem se Xavi Hernandez po zadnjih neuspehih, navijače je še kako zabolel nedeljski poraz v finalu španskega superpokala z Realom (1:4), sooča z vse glasnejšimi kritikami.

Tako je Jose Mourinho leta 2010 proslavljal napredovanje v finale lige prvakov. Milanski Inter je doma premagal Barcelono s 3:1, v gosteh pa izgubil z 0:1. | Foto: Guliverimage Tako je Jose Mourinho leta 2010 proslavljal napredovanje v finale lige prvakov. Milanski Inter je doma premagal Barcelono s 3:1, v gosteh pa izgubil z 0:1. Foto: Guliverimage

Razpreda se celo o tem, ali je nekdanji zvezdnik španskega nogometa izgubil zaupanje varovancev v slačilnici, kar bi bilo lahko pogubno za nadaljevanje sezone, v kateri Barcelona brani španski naslov, a je od vrha trenutno oddaljena osem točk (s tekmo manj). Tako poroča El Nacional in dodaja, kako se je Jorge Mendes, agent slovitega portugalskega stratega, že pozanimal pri vodstvu Barcelone, ali jih zanima sodelovanje z Mourinhom. Pri tem ne gre prezreti prijateljskih vezi med predsednikom Barcelone Joanom Laporto in portugalskim zastopnikom, ki zastopa kar nekaj zvezdnikov katalonskega kluba. Tudi rojaka Joaa Felixa in Joaa Cancela kot tudi Alejandra Baldeja in mladega asa Lamineja Yamala.

Mourinho je že deloval pri Barceloni, a ...

Športni direktor Barcelone Deco je v zadnjem javnem nastopu izkazal podporo trenutnemu trenerju Kataloncev, a španski športni dnevnik AS poroča o tem, kako se Xavi zaveda, da bi lahko izgubil zaupanje, če bi sezono 2023/24 sklenil brez lovorike. Pogodbo z Barcelono ima sicer traja do junija 2025. Med morebitnimi kandidati, ki bi ga lahko nasledili na vročem stolčku, sta se omenjala Thiago Motta in Rafa Marquez, a še v obdobju, ko je bil Mourinho trener Rome. Ko pa je kontroverzni in odrezavi Portugalec izgubil službo v Italiji, se je po zaslugi El Nacionala obudila zamisel, da bi se Mourinho po skoraj dveh desetletjih vrnil k Barceloni, pri kateri je deloval kot del strokovnega vodstva Sira Bobbyja Robsona in Louisa van Gaala.

Mladi Jose Mourinho je še v prejšnjem stoletju pomagal Angležu Siru Bobbyju Robsonu pri vodenju Barcelone, za katero je igral tudi Brazilec Ronaldo. | Foto: Guliverimage Mladi Jose Mourinho je še v prejšnjem stoletju pomagal Angležu Siru Bobbyju Robsonu pri vodenju Barcelone, za katero je igral tudi Brazilec Ronaldo. Foto: Guliverimage

Zanimivo je, da je Mourinho pred poldrugim desetletjem že kandidiral za prvega trenerja Barcelone. Bil je še kako resen kandidat leta 2008, a se je takrat vodstvo Blaugrane odločilo za Josepa Guardiolo. Odločitve ni obžalovalo, saj je Katalonec Barcelono popeljal na evropski vrh, a mu je Mourinho nato kmalu zagrenil življenje, ko je z Interjem izločil Blaugrano in nato leta 2010 osvojil ligo prvakov, v nadaljevanju pa kot trener madridskega Reala ni namenjal najbolj prijaznih besed večnemu tekmecu. Zato bi bilo še toliko večje presenečenje, če bi ga Barcelona izbrala za novega trenerja.

S Tottenhamom brez lovorike, z Romo (le) do ene

Jose Mourinho pri navijačih Rome uživa ogromno priljubljenost, a mu tudi to ni pomagalo, da bi zadržal status trenerja. | Foto: Reuters Jose Mourinho pri navijačih Rome uživa ogromno priljubljenost, a mu tudi to ni pomagalo, da bi zadržal status trenerja. Foto: Reuters Guardiola je po odhodu iz Barcelone izjemno trenersko kariero nadaljeval v Nemčiji (Bayern München) in Angliji (Manchester City). V zadnji sezoni je s Cityjem osvojil kar tri lovorike, v tej je že osvojil dve (svetovni prvak in evropski superpokal), Mourinho, ki bo čez dober teden dopolnil 61 let, je v zadnjih letih osvojil le eno. Le konferenčno ligo z Romo. Včasih je bilo drugače, s Portom je osvojil šest, s Chelseajem osem, z Interjem pet lovorik, po tri je osvojil z madridskim Realom in Manchester Unitedom, nato se je ustavilo.

S Tottenhamom je neslavno ostal brez ene samcate lovorike in bogat londonski klub zapustil po sramotni zaušnici v Zagrebu, ko ga je v osmini finala evropske lige tudi s pomočjo Petra Stojanovića presenetljivo izločil Dinamo (0:3). Leta 2021 se je nato odpravil v Rim, kjer se je zadržal poltretje leto, a se v domačih tekmovanjih ni približal vrhu. To ga je na koncu tudi pokopalo.

Jose Mourinho išče novega delodajalca. | Foto: Reuters Jose Mourinho išče novega delodajalca. Foto: Reuters

Če bi prevzel Barcelono, ki v tem trenutku s tekmo manj za prvouvrščeno Girono zaostaja osem točk, bi bilo lahko drugače. Znova bi vodil klub, ki vztraja v boju za lovorike na treh frontah. Barcelona je namreč še v igri za kraljevi pokal, kjer jo v četrtek čaka gostovanje v osmini finala pri tretjeligašu Salamanci, in ligo prvakov, kjer se bo v osmini finala pomerila z Napolijem. Mourinho ga pozna zelo dobro.

Jan Oblak
Sportal Fantastični derbi v Madridu, Oblak se je z Atleticom maščeval Realu!
Dušan Vlahović
Sportal Juventus z novo zmago spet bližje Interju
Ne spreglejte