Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
22.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Natisni članek

Miha Mevlja Nik Omladič Robert Berić Aljaž Struna Bojan Jokić Miral Samardžić Benjamin Verbič Rene Krhin Roman Bezjak Jasmin Kurtić Boštjan Cesar Valter Birsa Kevin Kampl Josip Iličić Jan Oblak Jan Oblak Samir Handanović

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 22.30

4 leta, 1 mesec

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Oblak prvič izgubil, Kek vedno bližje naslovu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Slovenski nogometni legionarji se dokazujejo selektorju Srečku Katancu, ki pripravlja seznam kandidatov za tekmi z Malto in Poljsko. Jan Oblak je z Atleticom izgubil prvič v tej sezoni, Matjaž Kek je z Rijeko podvojil prednost pred največjim tekmecem, prijatelja Jasmin Kurtić in Josip Iličić sta prispevala podajo v serie A. Benjamin Verbič v polno na Danskem, Tim Matavž v Nemčiji, Uroš Korun in Saša Aleksander Živec na Poljskem. Nejc Mevlja je zatresel lastno mrežo.

Matjaž Kek ostaja neporažen na Hrvaškem. Pred prvim zasledovalcem Dinamom ima šest točk prednosti, tako da je vedno bližje jesenskemu naslovu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matjaž Kek ostaja neporažen na Hrvaškem. Pred prvim zasledovalcem Dinamom ima šest točk prednosti, tako da je vedno bližje jesenskemu naslovu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nogometaši Rijeke so v nedeljo na zadnji tekmi 13. kroga pred domačimi gledalci premagali Inter Zaprešić (1:0) in podvojili prednost pred branilcem naslova, zagrebškim Dinamom, ki znaša velikih šest točk. Klub iz predmestja Zagreba je v prejšnji sezoni večkrat paral živce Matjažu Keku (trije remiji), podobno je bil tudi v tej sezoni v Zaprešiću, ko so Rečani izpustili zmago iz svojih rok v zadnjih sekundah srečanja. Tokrat se je Rijeki posrečil načrt. 

Mariborčan, ki umirja šampionsko evforijo na Reki in opozarja, da ne bo nič prišlo samo od sebe, je dočakal pomembno zmago nad Interjem. To je bila njegova šesta zaporedna zmaga v prvenstvu. V tej sezoni je enajstkrat zmagal in dvakrat remiziral.

Splitski Hajduk s trenerjem Marijanom Pušnikom v soboto ni upravičil vloge favorita v Pulju (0:0). Istra 1961, ki je pred srečanjem na lestvici zasedala osmo mesto, je zadržala mrežo nedotaknjeno, Hajduk pa je padel na četrto mesto. Jalovi napadi splitskih "bilih" niso prinesli načrtovane zmage, ki jo je Korošec pred dvobojem izpostavil kot cilj. Remi je slaba popotnica za prihodnji tekmi Hajduka, ki ga čakata obračuna s tretjeuvrščenim Osijekom (doma) in vodilno Rijeko (v gosteh), za katero zaostaja ogromnih deset točk. 


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


Trenutek, ko je Jan Oblak prejel zadetek v Sevilli in ostal brez točk. V tej sezoni je v španskem prvenstvu prejel le štiri zadetke. | Foto: Reuters Trenutek, ko je Jan Oblak prejel zadetek v Sevilli in ostal brez točk. V tej sezoni je v španskem prvenstvu prejel le štiri zadetke. Foto: Reuters

Slovenski reprezentanti:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico je v nedeljo v derbiju 9. kroga španskega prvenstva gostoval pri Sevilli in ostal brez vsega. Madridski velikan je v deževni prestolnici Andaluzije izgubil z 0:1 in doživel prvi poraz v tej sezoni. Škofjeločan, ki je branil vso tekmo, je prejel četrti zadetek v tej sezoni. Premagal ga je hitri Francoz Steven N'Zonzi, ki je pred tem osmešil obrambo Atletica, nato pa je Simeonejevi četi ponagajal še Oblakov soigralec Koke, ki je štiri minute po vodstvu Seville prejel rdeči karton in moral predčasno z igrišča. Atletico je ostal brez igralca v polju, po porazu pa še brez vodilnega položaja v la ligi. 

Vid Belec: V reprezentanci ne brani, podobno velja tudi za Carpi, pri katerem je v tej sezoni branil le na eni drugoligaški tekmi. Carpi je v soboto izgubil v Ferrari proti moštvu SPAL 2013 (1:3), Štajerec pa je dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce. Njegov klub je po drugem porazu v desetih krogih serie B iz tretjega zdrsnil na šesto mesto.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta je v 8. krogu ciprskega prvenstva v nedeljo doma remiziral z moštvom Ermis Aradippou (2:2). Primorec je branil vso tekmo, njegovo moštvo pa je zapravilo visoko prednost z 2:0. Gostje so izenačili v zadnji minuti rednega dela in na lestvici zadržali peto mesto. Anorthosis zaseda osmo mesto, kar je manj od pričakovanj klubskega vodstva.

Branilci:  

Bojan Jokić: V dresu Slovenije je junaško odi Bojan Jokić in Boštjan Cesar imata še vedno težave z zdravjem. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Jokić in Boštjan Cesar imata še vedno težave z zdravjem. Foto: Vid Ponikvar gral vseh 180 minut na tekmah proti Slovaški in Angliji. Na drugi tekmi si je tudi zlomil prst, a to niti ni najpomembneje v luči njegovega klubskega statusa, saj za Villarreal v tej sezoni ni odigral še niti minute. Rumena podmornica je med tednom remizirala v Turčiji v evropski ligi, Gorenjec pa razumljivo ni kandidiral za nastop.

Tako je bilo tudi v nedeljo, ko so njegovi soigralci na Madrigalu premagali Las Palmas (2:1).

Boštjan Cesar: Chievo se je v nedeljo v 9. krogu italijanskega prvenstva z Empolijem v gosteh razšel brez zadetkov (0:0). Kapetan Slovenije, ki si je na tekmi z Anglijo poškodoval mišico, ni kandidiral za dvoboj.

Miha Mevlja: Naporen spored za ruskega podprvaka se je nadaljeval v soboto. Rostov je v 11. krogu elitne ruske lige gostoval pri Ufi, dvoboj pa se je končal brez zadetkov (0:0). Primorec, ki je med tednom na tekmi lige prvakov z Atleticom prejel udarec v arkado, je odigral vso tekmo. Njegova obramba je opravila izpit z odliko, saj je ostala mreža Rostova nedotaknjena, soigralci v napadu pa so na vrata Ufe streljali s praznimi naboji. Rostov na lestvici ostaja med petimi najboljšimi klubi v Rusiji.

Nejc Skubic bo v ponedeljek gostoval pri turškemu velikanu v Istanbulu. | Foto: Reuters Nejc Skubic bo v ponedeljek gostoval pri turškemu velikanu v Istanbulu. Foto: Reuters Miral Samardžić: Henan Jianyje je v 28. krogu kitajskega prvenstva v nedeljo doma izgubil proti klubu Shijiazhuang Ever Bright (0:2). Jeseničan je odigral vso tekmo, Jean-Philippe Mendy, nekdanji napadalec Maribora, pa je pri gostih ostal na klopi za rezervne igralce. Henan Jianye se po 13. porazu v tej sezoni nahaja na 9. mestu.

Nejc Skubic: Konyaspor je v poslastici 8. kroga prve turške lige v ponedeljek doma izgubil proti velikanu Fenerbahčeju (0:1). Nekdanji kapetan Domžal je odigral vso tekmo.

Dejan Trajkovski: Twente je v 10. krogu nizozemske prve lige na gostovanju premagal Go Ahead Eagles z 2:0. Mariborčan je počival zaradi kazni kartonov, Twente pa je na lestvici na visokem petem mestu. 

Aljaž Struna: Carpi je v soboto v 10. krogu druge italijanske lige ostal praznih rok v Ferrari pri moštvu SPAL 2013 (1:3). Primorec je odigral vso tekmo, njegov klub pa je po drugem porazu v tej sezoni iz tretjega zdrsnil na šesto mesto.

Boban Jović: Wisla iz Krakova je v 13. krogu prve poljske lige v petek premagala Tercalico (2:0) in pobegnila z dna razpredelnice. Celjan je odigral vso tekmo.

Kevin Kampl je v soboto nepričakovano ostal brez točk na domači tekmi s Hoffenheimom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Kampl je v soboto nepričakovano ostal brez točk na domači tekmi s Hoffenheimom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vezisti:

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je v soboto doma izgubil s Hoffenheimom (0:3) in pokvaril dober vtis z zadnje evropske tekme s Tottenhamom (0:0). Lekarnarjem v bundesligi ne vse po načrtih, saj so po osmih nastopih v spodnji polovici razpredelnice, kar je manj od visokih ciljev udeleženca lige prvakov. "Nesojeni" slovenski reprezentant na tekmah s Slovaško in Anglijo je ponovno odigral vso tekmo.

Bayer se ni pobral po uvodnem šoku, ki ga je v 6. minuti povzročil Kamplov soigralec Kevin Volland. Napadalec Bayerja je nepravilno ustavil protinapad gostov, sodnik pa mu je pokazal rdeči karton. Volland je bil v središču pozornosti sobotne tekme na BayAreni, saj je pred prihodom v Leverkusen zastopal prav barve Hoffenheim. Kampl ni dvoboja začel na mestu zadnjega zveznega igralca, ampak ga je trener v postavitvi 4-2-3-1 pomaknil na levo stran zvezne vrste, kjer je napadal vrata Hoffenheima po levem krilu. 

Josip Iličić je na Sardiniji čestital razigranemu Dalmatincu Nikoli Kaliniću, ki je dosegel kar tri zadetke. | Foto: Guliverimage/Getty Images Josip Iličić je na Sardiniji čestital razigranemu Dalmatincu Nikoli Kaliniću, ki je dosegel kar tri zadetke. Foto: Guliverimage/Getty Images Josip Iličić: Fiorentina je v nedeljo na Sardiniji pomendrala Cagliari s 5:3. Tekmec vijolic, ki je v prejšnjem krogu v Milanu pokvaril načrte Handanovićevem Interju, je bil tokrat nemočen. Fiorentina, ki ji gre odlično v evropski ligi, je na krilih trikratnega strelca Nikole Kalinića in dvakratnega strelca Federica Bernardeschija vodila že s 5:1, na koncu pa so gostitelji nekoliko omilili boleč poraz. Fiorentina se želi čimprej povzpeti v zgornjo polovico razpredelnice v serie A. S tekmo manj zaseda 11. mesto. Iličić je zaigral prvič po uspešni oktobrski reprezentančni akciji. Prispeval je podajo za drugi gol Bernardeschija, na igrišču pa prebil 75 minut.

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo na tekmi 9. kroga italijanske prve lige osvojil točko pri Empoliju (15.00). Slovenski zvezni igralec je odigral 89 minut, v sodnikovo beležko pa je romal kot dobitnik rumenega kartona. Primorec je v tej sezoni zbral že tri zadetke in tri podaje, Chievo pa vztraja na solidnem sedmem mestu. 

Rene Krhin: Granado ostaja v španskem prvenstvu brez zmage tudi po sobotnem derbiju začelja, ko se je v 9. krogu pomerila s Sportingom iz Gijona. Gledalci niso videli zadetkov (0:0). Zadnjeuvrščena ekipa iz Andaluzije je v tej sezoni osvojila le tri točke. Štajerec, ki v prejšnjem krogu ni zaigral zaradi zdravstvenih težav, je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce.

Jasmin Kurtić je s soigralci premagal milanski Inter in prispeval podajo za prvi zadetek Atalante. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić je s soigralci premagal milanski Inter in prispeval podajo za prvi zadetek Atalante. Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić: Atalanta je v nedeljo v "slovenskem" obračunu v Bergamu spravila v slabo voljo milanski Inter, ki je v četrtek v evropski ligi po odlični predstavi Samirja Handanovića premagal Southampton (1:0). Takrat je prekinil niz slabih rezultatov pod taktirko trenerja Franka De Boerja, v nedeljo pa znova paral živce navijačem. Atalanta je zmagala z 2:1, Belokrajnčan pa je prispeval podajo za prvi gol, ki ga je že v 10. minuti dosegel Andrea Masiello. Kurtić je odigral vso tekmo.

Benjamin Verbič: Vodilni Köbenhavn ostaja razred zase v danskem prvenstvu. V nedeljo je gostoval v Odenseju in zmagal s 3:0. Mrežo moštva OB je v 40. minuti načel mladi slovenski zvezdnik, ki je na igrišču prebil 77 minut in odlično predstavo popestril še s podajo. Köbenhavn ima veliko prednost pred tekmeci.

Zadetek Verbiča pri 0:38:

Matic Črnic: Vodilna Rijeka je v nedeljo v hrvaškem prvenstvu upravičiti vlogo favorita na domačem štadionu Rujevica proti Interju iz Zaprešića. Zmagala je z 1:0, edini zadetek na srečanju pa je dosegel nekdanji kapetan splitskega Hajduka Franko Andrijašević sredi drugega polčasa. Mariborčan je v igro vstopil v zadnji minuti.

Nik Omladič: Povratnik v izbrano vrsto, ki je na tekmi proti Angliji igral v zadnjih minutah, z Eintrachtom iz Braunschweiga kraljuje na lestvici druge nemške lige. Nekdanji nogometaš Rudarja in Olimpije je v nedeljo v 10. krogu druge nemške lige prispeval delež k domači zmagi nad Greuther Fürthom. Eintracht je zmagal z 1:0. Pred najbližjim zasledovalcem Unionom iz Berlina ima pet točk prednosti.

Roman Bezjak je pomagal Darmstadtu do druge zmage v tej sezoni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roman Bezjak je pomagal Darmstadtu do druge zmage v tej sezoni. Foto: Guliverimage/Getty Images

Napadalca:

Robert Berić: Saint Etienne je v nedeljo v 10. krogu francoskega prvenstva gostoval pri Caenu in osvojil nove tri točke (2:0). Krčan je na zadnji evropski tekmi, proti Qabali je na igrišču prebil slabe pol ure, v Caenu pa je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. Zeleni so se povzpeli na sedmo mesto.

Roman Bezjak: Korošec tudi po sedmih nastopih v nemškem prvenstvu ni dočakal strelskega prvenca, a je bil v soboto vseeno zadovoljen, saj je njegov klub Dartmstadt v pomembnem dvoboju 8. kroga premagal Wolfsburg (3:1), ki je pred kratkim zamenjal trenerja, in ga prehitel na lestvici. Korošec je dvoboj začel od prve minute. Volkovi so sredi prvega polčasa ostali z igralcem manj, kar so gostitelji izkoristili in povedli. Bezjak je pri vodstvu z 1:0 zapustil igrišče v 56. minuti. Gostje so le nekaj minut pozneje izenačili prek Maria Gomeza, nato pa je Darmstadt zavladal in z dvema zadetkoma pozdravil drugo zmago v tej sezoni. 

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za zadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški (1:0) in Angliji (0:0).


Preostali nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Huddersfield Town : Derby County 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Huddersfield Town : Derby County 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Bradford City : Sheffield United 3:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Ried : Wolfsberger 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Wattens : LASK Linz 3:2 Odigral je 78 minut.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Austria Lustenau : Wacker Innsbruck 2:2 Odigral je vso tekmo.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Mouscron 2:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Krupa : Metalleghe Jajce 1:0  Ni igral.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Karmiotissa : Doxa Katokopia 1:0 Igral je 45 minut.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finska, 1. liga KuPS : Kemi 1:0 Igral je 85 minut.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Toulouse 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo : Cibalia 3:0 Ni igral.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Split : Slaven Belupo 3:0 Odigral je vso tekmo.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Roma : Palermo 4:1 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Atalanta : Inter 2:1 Branil je vso tekmo.
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, 1. liga Sampdoria : Genoa 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Ternana : Cesena 1:1 Odigral je vso tekmo.
Gregor Bajde (Novara) Italija, 2. liga Novara : Avellino 1:0 Odigral je 88 minut.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Hapoel Kfar Saba : Hapoel Ra'anana 1:2 V igro je vstopil v 63. minuti.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Omiya Ardija : Shonan Bellmare 3:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Albirex Niigata : Urawa Reds 1:2 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Albirex Niigata : Urawa Reds 1:2 V igro je vstopil v 63. minuti.
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Yokohama : Thespakusatsu Gunma 3:2 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Djermanović (Zetsyju) Kazahstan, 1. liga, liga za obstanek Šahter Karagandy : Zetsyju 4:1 Igral je vso tekmo.
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Gzira United : Birkirkara 1:7 Igral je vso tekmo, dosegel zadetek, prispeval podajo, poskrbel pa tudi za izključitev vratarja Gzire
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Hibernians : St. Andrews 1:0 Igral je vso tekmo.
Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Roda : ADO Den Haag 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Hertha Berlin : Köln 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Hannover 2:0 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Hannover 2:0 Igral je vso tekmo in dosegel zadetek za 1:0 v 4. minuti.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Paderborn : Hallescher 0:0  Igral je vso tekmo.
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Wisla Krakov : Termalica Nieciecza 2:0  Igral je vso tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Lechia Gdansk : Piast Gliwice 3:2 Igral je 89 minut, dosegel v 29. minuti zadetek za vodstvo z 1:0, nato pa prejel dva rumena kartona in moral v 89. minuti z igrišča.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Lechia Gdansk : Piast Gliwice 3:2 Igral je 73 minut. V 64. minuti je dosegel zadetek za vodstvo z 2:1.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Chrobry Glogow : Bytovia Bytow 3:3 Ni igral.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Chojniczanka Chojnice : Olimpia Grudziadz 3:1 Igral je vso tekmo.
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Sporting : Tondela 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Luč Energija Vladivostok : Himki 2:0 Odigral je 65 minut.
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Partizan : Radnički Niš 1:1 Igral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Basel 2:2 V igro je vstopil v 58. minuti.
Andraž Šporar (Basel) Švica, 1. liga Lugano : Basel 2:2 V igro je vstopil v 73. minuti.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Zürich : Schaffhausen 5:2 Odigral je 73 minut in prispeval podajo za zadnji gol Züricha.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Zürich : Schaffhausen 5:2 Odigral je vso tekmo. V 2. minuti je dosegel avtogol, ob koncu prvega dela je prejel rumeni karton.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Rizespor : Genclerbirligi 2:1 Ni ga bilo niti na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Bešiktaš : Antalyaspor 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Karabükspor : Istanbul Basaksehir 0:2 V igro je vstopil v 71. minuti.
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, 1. liga Karabükspor : Istanbul Basaksehir 0:2 Ni kandidiral za tekmo.
Ne spreglejte