Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
22.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

3

Natisni članek

Tina Maze Sebastjan Cimirotić Dejan Zavec Peter Prevc Peter Prevc Tomaž Razingar

Petek, 21. 10. 2016, 22.30

6 let, 6 mesecev

Anketa med slovenskimi športniki o odhodu Tine Maze

Kaj menijo slovenski športni asi o Tini Maze?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

3

Tina Maze | Foto Sportida

Foto: Sportida

Skrivalnic ni več. Tina Maze, najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, bo 7. januarja 2017 sklenila kariero in se posvetila drugim ciljem. Slovenski asi, zdajšnji in nekdanji, mojstri individualnih in moštvenih športov, so o njej povedali veliko lepega. Pred mikrofon smo povabili štiri znana slovenska imena.

"Pogrešal jo bom. Je ena in edina naša Tina. S prijatelji smo se v zadnjem času veliko pogovarjali o njej in prišli do sklepa, da se bo zelo težko vrnila med tekmovalke. Če v vrhunskem športu nisi v pogonu, je itežko priti nazaj. Njeno odločitev je treba spoštovati in ji zaželeti veliko sreče v novih izzivih, ki si jih je izbrala," nam je zaupal nekdanji slovenski reprezentant Sebastjan Cimirotić.

Zaradi nje je prej hodil na treninge

Tina Maze v dresu NK Maribor s številko 1. | Foto: Vid Ponikvar Tina Maze v dresu NK Maribor s številko 1. Foto: Vid Ponikvar Ljubljenec ljubljanskega občinstva, ki je v karieri podaril veliko lepega slovenskemu nogometu, se spominja zimskih obdobij, ko je v dopoldanskih urah trepetal pred ekrani in spremljal nastope Korošice.

"Zaradi nje smo hodili prej na treninge, da smo ujeli njene nastope. Kakšen trening pa smo tudi zamaknili za 15 minut. Spominjam se, kako smo bili živčni in komaj čakali, da se spusti po strmini," je zavrtel čas nazaj v obdobje, ko si je še služil kruh z nogometnimi predstavami, Mazejeva pa je blestela na belih prizoriščih.

V živo jo je spoznal lani, na večnem derbiju v Mariboru. Takrat je oblekla vijolični dres s številko 1. Upam, da bo enkrat oblekla tudi dres Olimpije. In si nadela zeleno-beli šal," je napol v šali, napol pa zares izstrelil prulski dribler, ki se z zeleno-belo četo pripravlja na nedeljsko gostovanje v Velenju.

Tina Maze je Petru Prevcu pokazala pot

Ko se je Mazejeva 20. aprila 2015 odzvala vabilu NK Maribor, je na zelenico stopila v druščini smučarskega skakalca Petra Prevca. Zadnjemu so vijolice pripravile dres s številko 250, ki je ponazarjal dolžino, s katero je bil nekaj časa svetovni rekorder v smučarskih poletih.

Črnjanka je v najstarejšem izmed bratov Prevc dobila naslednika v slovenski zimski družini. Zdaj je on na vrhu piramide, na katero je prišel z odličnimi dosežki. Oba se lahko pohvalita z medaljami z največjih tekmovanj, kakor tudi, da sta rekorderja svetovnega pokala.

Na lanskoletnem derbiju med Mariborom in Olimpijo je dres NK Maribor prejel tudi Peter Prevc. | Foto: Vid Ponikvar Na lanskoletnem derbiju med Mariborom in Olimpijo je dres NK Maribor prejel tudi Peter Prevc. Foto: Vid Ponikvar

Tina je v sezoni 2012/13 zmagala na enajstih tekmah in osvojila 2.414 točk ter zrušila rekord legendarnega Hermana Maierja (2000). Petru je ta podvig uspel v pretekli zimi, v kateri se je lahko pohvalil z 2.303 točkami in 15 zmagami, pred njim pa je imel mejnik postavljen še en Avstrijec Gregor Schlierenzauer (2.083 točk).

Peter je slovensko alpsko kraljico opisal z naslednjimi besedami: "Tina je osebnost, ki je pokazala, da se z vztrajnostjo in močjo marsikaj da doseči. Da moraš imeti fokus. Da lahko v stvari, s katero se ukvarjaš, jo imaš rad, jo opravljaš z veseljem in imaš cilj, uspeš, četudi te drugi postrani gledajo. Da te noben zunanji dejavnik ne zmoti," je dejal najboljši smučarski skakalec na svetu, ki bo v prihajajoči sezoni branil veliki kristalni globus.

Zavec: Tina je ikona, ki je ne bomo pozabili

Tako sta Dejan Zavec in Tina Maze pozirala leta 2010 kot najboljša slovenska športnika leta. | Foto: Vid Ponikvar Tako sta Dejan Zavec in Tina Maze pozirala leta 2010 kot najboljša slovenska športnika leta. Foto: Vid Ponikvar S svetovnimi lovorikami ima prijetne izkušnje tudi nekdanji boksar Dejan Zavec. Izkušnje ima tudi s koncem športne kariere. Sam se je za korak, ki predstavlja pomembno prelomnico v življenju vsakega športnega asa, odločil lani. Kako doživlja Mazejevo kot sveže pečeni športni upokojenec?

''Vsakemu je lepo, če se lahko poistoveti z nekom. Tina Maze je zagotovo naša največja športnica. Premagala je mejnike, ki so bili v teoriji skorajda nemogoči. To je pojem športa in dokaz, da je z odrekanjem, pravim pristopom in trdim delom mogoče domala vse. Katanec bi rekel, kapo dol, jaz pa pravim, da je Tina kažipot, ki nam bo tudi čez deset, dvajset let kazal, kako pozitivno stopati po športni poti,'' spoštuje nekdanjo stanovsko kolegico, s katero se je pogosto družil ob izborih najboljših športnikov na sončni strani Alp.

''Veliko športnikov je najbrž podobnih kot jaz, ki se sicer nisem nikoli izpostavljal kot navijač, nisem nosil navijaških majic, ampak sem podrobno spremljal njene dosežke in ji prav vsakega iz srca privoščil. Njene nastope sem doživljal čustveno, ko je zmagovala ona, sem zmagoval jaz, ko ji ni uspevalo, sem čutil njeno razočaranje. Mislim, da ni Slovenca, ki ima rad šport in se z njo ne bi poistovetil. Je ikona, ki je ne bomo pozabili,'' je opisal nežnejšo plat Mr. Simpatikusa kot zvestega Tininega navijača, ki so ga pogosto ob spremljanju njenih podvigov premagala čustva.

Naredila je tisto, česar drugi morda ne naredijo, ampak samo jočejo

"Imela je pogum in svoje zamisli izpeljala," je Zavec navdušen nad športno potjo Mazejeve in drznimi odločitvami, ki jih je sprejela za uresničitev cilja. | Foto: Vid Ponikvar "Imela je pogum in svoje zamisli izpeljala," je Zavec navdušen nad športno potjo Mazejeve in drznimi odločitvami, ki jih je sprejela za uresničitev cilja. Foto: Vid Ponikvar "Sprejela je zelo veliko tveganje. Šla je svojo pot, verjela vase, pa tudi v začetku, ko je naredila neke korake, ki niso bili običajni oziroma niso bili v skladu s pričakovanji večine, je naletela tudi na kritike in se je javnost tudi malce obrnila proti njej, je pri tem vztrajala. Imela je pogum in svoje zamisli izpeljala. Tisto, po čemer si jo bom zapomnil, je tudi to, da je naredila tisto, česar drugi morda ne naredijo, ampak samo jočejo," je prepričan, da je primer Mazejeve tisti, ki dokazuje, kako lahko s pogumom in vztrajnostjo dosežeš tisto, kar si si zastavil kot največji cilj.    

Sam se je od boksarskih ringov poslovil lani, Tina se bo uradno prvi teden v letu 2017. "Vsakemu športniku, ki ve, kaj je treba vložiti v uspeh, je jasno, da se je odločila prav, ko se je upokojila. Ko športnik čuti, da ne more več delovati na najvišji ravni, bodisi zaradi pomanjkanja motivacije bodisi zaradi fizične pripravljenosti – vemo, da so poškodbe sopotnik vrhunskega športa –, je odločitev za konec pravilna, ne glede na to, kaj si mislijo drugi. Doživeti ne bi mogla prav nič več, kot je. Njeno odločitev moramo sprejeti in spoštovati, to si vendarle zasluži, saj nas je vsa ta leta lepo razvajala," čestita Tini. 

Razingar: Ne bi rad koga užalil, a ...

Zavec ni imel sreče, da bi nastopil na olimpijskih igrah, kjer je Mazejeva zablestela v polnem sijaju v Sočiju (2014). Ravno tam, kjer so se izkazali tudi slovenski hokejisti in s prebojem v četrtfinale spisali eno najlepših pravljic v zgodovini slovenskih moštvenih športov na velikih odrih.

Tomaž Razingar je na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Sočiju, kjer je Tina Maze poskrbela za veličasten uspeh, vihtel slovensko trobojnico. Zaradi pomanjkanja časa si v živo na prizorišču OI ni mogel ogledati nobenega njenega nastopa. | Foto: Sportida Tomaž Razingar je na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Sočiju, kjer je Tina Maze poskrbela za veličasten uspeh, vihtel slovensko trobojnico. Zaradi pomanjkanja časa si v živo na prizorišču OI ni mogel ogledati nobenega njenega nastopa. Foto: Sportida  

Takrat je kapetanski trak nosil Tomaž Razingar, ki je podobno kot Cimirotić in Zavec že sklenil svojo igralno pot. "Tina je najboljša slovenska športnica. Škoda, da ne bo nadaljevala profesionalne kariere, saj je dala velik pečat slovenskemu športu, a vsak športnik pride enkrat do konca športne poti. Rad sem gledal tekme, mislim, da smo jo vsi z veseljem spremljali. Ne bi rad koga užalil, a v zadnjem desetletju je v smučanju prav ona držala vse skupaj pokonci. Slovence je razveseljevala več kot deset let, tako da si za vse svoje uspehe na Pohorju zasluži veliko slovo pred množico navijačev," komaj čaka, da ji 7. januarja na poslovilnem nastopu zaploska za vse, kar je naredila v bogati karieri.

Več obveznosti bo imela, lažje ji bo

Nekdanji kapetan risov je slovo od profesionalne kariere napovedal lani septembra, letos poleti pa je ledenim ploskvam v slovo pomahal na poslovilni tekmi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekdanji kapetan risov je slovo od profesionalne kariere napovedal lani septembra, letos poleti pa je ledenim ploskvam v slovo pomahal na poslovilni tekmi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Poudaril je, kako veliko je naredila za promocijo Slovenije, ob tem, ko je nizala uspehe v smučanju, pa si je uspešno zgradila tudi svojo zunanjo podobo.

"Verjamem, da bo uspešno pot nadaljevala tudi v poslovnih vodah. Mislim, da bo dobra ambasadorka slovenskega smučanja, pa tudi to, da bi lahko s svojimi izkušnjami pomagala naši smučarski zvezi," verjame, da bo ohranila stik z domačo belo karavano tudi v tej smeri.

Dobro ve, kako je, ko postaviš športne rekvizite v kot in prenehaš z vrhunskimi tekmovanji. "Po koncu kariere ti na začetku nekaj manjka, sploh ta ritual treningov. A ko imaš veliko obveznosti – kot sem razbral iz Tininih besed, jih je ona imela že lansko sezono, ko ni tekmovala, veliko – je lažje. Več obveznosti bo imela, lažje ji bo. Predvsem je težko, če nimaš česa početi, saj potem še bolj pogrešaš šport, v katerega si bil vpet skoraj celo življenje," je prepričan, da se je Tina odlično pripravila na izzive, ki jo bodo spremljali v obdobju, ko bo dokončno pomahala ljubiteljem alpskega smučanja in se poslovila. Takrat ji bo zaploskala vsa Slovenija.

Ne spreglejte