Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Real Madrid Sevilla Hrvaška špansko prvenstvo Zinedine Zidane

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Neporaženost evropskih klubov v sezoni 2016/17

Matjažu Keku ploska vsa Evropa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek se lahko po nedeljskem porazu Reala v Sevilli pohvali s posebnim dosežkom. V Evropi je le še en klub, ki v tekmovalni sezoni 2016/17 ni doživel poraza. To je prav njegova Rijeka, hrvaški jesenski prvak.

Po porazu madridskega Reala na derbiju španskega prvenstva v Sevilli (1:2), s katerim se je končalo rekordno poglavje nepremaganosti belih baletnikov (40 zaporednih srečanj), se je seznam neporaženih evropskih klubov v tej sezoni skrčil le še na eno ime. Grenkobe poraza v več kot 50 državah ni občutila le Rijeka, kar je novo veliko priznanje za delo Matjaža Keka, ki na klopi aktualnega hrvaškega jesenskega prvaka vztraja že skoraj štiri leta.

Medtem ko se Kek pripravlja na spomladanski del prvenstva in išče primerno zamenjavo za obrambnega stebra Mateja Mitrovića (za pet milijonov evrov je odšel k turškemu prvaku Bešiktašu), je madridski Real podobno kot še kopica najmočnejših evropskih klubov v bolj ali manj stalnem tekmovalnem pogonu.

Najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo je v nedeljo doživel prvi poraz v tej sezoni z Realom. | Foto: Reuters Najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo je v nedeljo doživel prvi poraz v tej sezoni z Realom. Foto: Reuters

Izbranci Zinedina Zidana so v tej sezoni osvojili že dve klubski lovoriki (evropski superpokal in svetovno prvenstvo), v nedeljo pa nepričakovano ostali praznih rok v Sevilli. Na dvoboju z neposrednim tekmecem za vrh španskega prvenstva so iz rok izpustili vodstvo in Andaluzijcem dovolili preobrat, ki je v izdihljajih srečanja poskrbel za prvi poraz Reala v tej sezoni (1:2). Beli baletniki, branilci evropskega naslova, so s tem zapravili možnost, da bi sezono, v kateri navdušujejo navijače, končali brez poraza.

Mariborčan ruši rekord za rekordom

Kek je v tej sezoni na Reki sodeloval z Romanom Bezjakom, pozno poleti pa na Rujevico pripeljal Matica Črnica. | Foto: Vid Ponikvar Kek je v tej sezoni na Reki sodeloval z Romanom Bezjakom, pozno poleti pa na Rujevico pripeljal Matica Črnica. Foto: Vid Ponikvar Takšno možnost ima v sezoni 2016/17 le še en klub v Evropi. Doma je v neposredni bližini Slovenije in piše eno najlepših zgodb slovenskega nogometa. Glavni krivec za veliko nogometno evforijo v prestolnici Kvarnerja je namreč 55-letni Štajerec.

Nekdanji slovenski selektor Kek na vročem stolčku na Reki sedi že skoraj štiri leta. Tako dolgo zapored na njem ni sedel še nihče. Mariborčan ruši rekord za rekordom, navijači ga obožujejo. Po jesenskem naslovu, s katerim si je pred najbližjim zasledovalcem Dinamom zagotovil šest točk prednosti, se resno spogleduje z državnim naslovom.

Klub Tekme v sezoni 2016/17 Izkupiček
Rijeka 25 (20 - hrvaško prvenstvo, 3 - hrvaški pokal, 2 - kvalifikacije za ligo Europa) 19 zmag - 6 remijev - 0 porazov
Real Madrid 30 (17 - špansko prvenstvo, 6 - liga prvakov, 4 - španski pokal, 2 - svetovno prvenstvo, 1 - evropski superpokal) 21 zmag - 8 remijev - 1 poraz
Zmage v podaljšku (hrvaški pokal - Rijeka, svetovno prvenstvo in evropski superpokal - Real) so upoštevane kot zmage, čeprav se je redni del končal z remijem.

Rijeka še nikoli ni bila prvak. Če bi bila v tej sezoni, bi Kek uresničil želje številnih rodov navijačev reškega kluba, ki se je v Jugoslaviji in obdobju hrvaške samostojnosti navadil na osvajanje lovorik, a so bile zgolj (super)pokalnega značaja. Tokrat se ponuja največja nagrada, kar je je lahko deležen klubski nogomet na Hrvaškem.

Na Sevillo ima neprijeten spomin tudi Kek

Zanimivo je, da je Kek zadnji poraz z Rijeko na gostovanju v Evropi doživel na istem štadionu, kjer je v nedeljo spodrsnilo madridskemu Realu.

Kapetan Seville Nicolas Pareja je sodeloval tako pri domačih zmagah nad Rijeko (2014) kot nad Realom (2017). | Foto: Reuters Kapetan Seville Nicolas Pareja je sodeloval tako pri domačih zmagah nad Rijeko (2014) kot nad Realom (2017). Foto: Reuters

Kekova zasedba je 11. decembra 2014 na štadionu Ramon Sanchez Pizjuan ostala brez točk (0:1) in zapravila zadnjo priložnost za napredovanje v 1/16 finala evropske lige. Potem je Rijeka še dvakrat gostovala v Evropi. Predlani je remizirala na Škotskem pri Aberdeenu (2:2), lani pa pri vodilnem turškem klubu Istanbulu BB (0:0).     

Ne spreglejte