Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
22.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Ljudski vrt Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 22.44

6 let, 7 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Olimpija

Večer, ko se je Olimpija rešila iz mariborske zanke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Veliki derbi Prve lige Telekom Slovenije med Mariborom in Olimpijo se je končal brez zmagovalca. Vijolice so dolgo časa vodile po zadetku Milivoja Novakovića, nato pa je za končni rezultat 1:1 v končnici tekme poskrbel Miha Zajc. Ljubljančani ostajajo na vrhu lestvice.

Večni derbi v Mariboru se je pred izdatno napolnjenimi tribunami Ljudskega vrta začel z minuto molka v spomin na preminula nogometaša NK Maribor, ki sta prejšnji teden izgubila življenje v prometni nesreči. Nato se je začelo težko pričakovano srečanje, na katerem se je odločalo o vodilnem položaju na lestvici. Obisk je bil velik, sploh za počitniški termin na začetku avgusta in nenavaden dan za igranje prvoligaških tekem, ponedeljek.

Maribor je nastopil v vijolični, gostje iz Ljubljane pa v beli igralni opremi. Ko je sodnik Nejc Kajtazović označil začetek srečanja, so se z obeh tribun, namenjenih pripadnikom navijaških skupin Viole in Green Dragons, zaslišali tradicionalni napevi in navijaške zbadljivke, ki so postali že folklora na največjem dogodku, kar ga premore 1. SNL. Bilo je bučno, podprto tudi s številnimi bobni, ki so občasno spominjali na ritme, ki so v teh dneh stalnica olimpijskih iger v Braziliji.

Prvi večni derbi Velikonje v dresu Olimpije

Trenerja sta v začetni enajsterici izbrala nekaj igralcev, ki so igrali prvi večni derbi. Poseben prvenec je občutil Etien Velikonja. Nekdanji ljubljenec navijačev Maribora, ki so mu radi skandirali Eti Viola, je nastopil v dresu Olimpije. Prvič je na večnem derbiju nastopil Andraž Kirm prvič, pri vijolicam pa sta od prve minute zaigrala poletna novinca Sunny Omoregie in Aleks Pihler.

Velikonja odigral tokratni derbi v dresu Olimpije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Velikonja odigral tokratni derbi v dresu Olimpije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekdanji kapetan Celjanov Blaž Vrhovec je za razliko od tekme z Aberdeenom čakal na priložnost na klopi. Družbo mu je delal tudi kapetan Marcos Tavares. Prednost je dobil Nigerijec Sunny, kapetanski trak pa je nosil izkušeni vratar Jasmin Handanović.

Trener vijolic Darko Milanič se je glede na tekmo z Aberdeenom odločil za kar nekaj sprememb, pri Olimpiji pa je prvič v tej sezoni od začetka igral Rok Kronaveter.

Hitra priložnost Novakovića

Le 45 sekund je bilo potrebnih, da si je Maribor priigral prvo priložnost. Milivoje Novaković je z glavo nevarno streljal čez vrata. Vijolice so se tako do prve priložnosti dokopale veliko prej kot na srečanju z Aberdeenom (1:0, gol v sodnikovem podaljšku). Strateg gostov Rodolfo Vanoli je vztrajal pri svojem sistemu s tremi branilci, težko delo pa je ponovno čakalo Kirma, ki se je moral kot občasni levi bočni branilec vračati v obrambo.

V 14. minuti je Maribor še močneje pritisnil na vrata branilcev naslova. Novaković je domiselno našel Vršiča, ki se mu je ponujala priložnost za strel z roba kazenskega prostora, a so mu ga branilci Olimpije v zadnjem trenutku blokirali. Če ga ne bi, bi bil Aleksander Šeliga v resnih težavah. Še v isti minuti je vratarja Olimpije nastreljal Sunny, stalni napadi Maribora pa so občinstvo dvignili na noge.

Veliko navdušenje v Ljudskem vrtu, 1:0!

Bilo je bučno, kot da bi slutili, da bo kmalu sledil vrhunec polčasa. Boljša igra Maribora je obrodila sadove. Erik Janža je z izvrstnim predložkom z leve strani zaposlil Novakovića, ki je bil hitrejši od ljubljanske obrambe in spretno poslal žogo poleg nemočnega Šelige, s katerim sta si nekoč delila slačilnico v izbrani vrsti, v mrežo. 1:0 in prvi zadetek Nove na večnih derbijih v Ljudskem vrtu. Trener Milanič in športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki je sedeli na klopi, sta sijala od zadovoljstva.

Vrhunci dvoboja med Mariborom in Olimpijo:

Po velikem navdušenju v Ljudskem vrtu je sledila kratka prekinitev. Na igrišče je pritekel navijač Maribora s prižgano baklo, a so ga varnostniki hitro odstranili in pospremili z igrišča.

Sodniki razburili navijače Maribora, prvič …

Sporni trenutek, ko so Mariborčani dosegli gol, sodnik pa ga je razveljavil. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sporni trenutek, ko so Mariborčani dosegli gol, sodnik pa ga je razveljavil. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Do takrat nenevarna Olimpija je prvič zapretila šele v 23. minuti, ko je Handanović zlahka ukroti strel Mihe Zajca. Glasni gostujoči navijači Olimpije niso dočakali zrele priložnosti, na drugi strani pa je na južni tribuni sledil pirotehnični vložek Viol, pred tem pa morje belih in vijoličnih zastavic, s katerimi so okrasili navijaški prostor.

V 33. minuti so skočili gledalci. Bili so prepričani, da bi moral Maribor voditi z 2:0, a je sodnik pokazal, da se igra nadaljuje. Na predložek v kazenski prostor Olimpije sta sočasno skočila tekmeca Kenan Bajrić in Rodrigo Defendi. Z glavama sta žoga nevarno usmerila proti golu Olimpije, tam pa jo je ob desni vratnici odbil Kirm. Preprečil je zadetek, žoga pa je nekaj časa potovala nad golovo črto, nato pa jo je Šeliga ustavil in prijel. Po mnenju sodnikov s celotnim obsegom ni prečkala golove črte, navijači so menili drugače.

V obrambi Maribora je v prvem delu kraljeval Marko Šuler, ki je dobil skoraj vse dvoboje s tekmeci iz Ljubljane. Pokazal je veliko boljšo igro kot v četrtek proti Škotom, ko bi skoraj postal tragični osmoljenec zaradi nespametne podaje, po kateri je Aberdeenu pripadel strel z bele točke. V četrtek je Korošca iz godlje rešil Handanović in junaško zaklenil vrata. To je storil tudi v prvem polčasu proti Olimpiji, ki je v zadnjih minutah pritisnila, a bila daleč od izenačenja.

Sodniki razburili navijače Maribora, drugič …

Olimpija je imela nekaj več posesti žoge v svojih nogah. | Foto: Olimpija je imela nekaj več posesti žoge v svojih nogah.

Ko se na začetku drugega polčasa vsi gledalci sploh še niso usedli na svoj stol, je Ljudski vrt že skočil na noge. Na semaforju se je izpisal rezultat 2:0, pri zadetku pa sta imela največ prstov vmes Sintayehu Sallalich, ki je prodrl po levi strani skoraj do gola, in Omoregie. Nigerijec je zadel okvir vrat, nato pa je pred golom Olimpije, kjer je bil osamljen, žogo v mrežo pospravil Izraelec. Bil naj bi v nedovoljenem položaju, saj je bil Dejan Kelhar, ki je povsem izpadel iz igre, takrat že zunaj igrišča.

Občinstvo je bilo razjarjeno. Glasno je negodovalo in delivcem pravice ob neprimernih komentarjih sodniški odločitvi namenilo daljši koncert žvižgov. Prekinil ga je Zajc, ki se je znašel v nevarnem položaju za strel, a je bil njegov strel z leve strani preslaboten, da bi resneje ogrozil dobro postavljenega Handanovića. Vroče minute, priložnosti so si sledile ena za drugo, je z neposrednim strelom na gol popestril Vršič, a je streljal neposredno v Šeligo, tako da je ostalo pri 1:0.

Kronaveter v prečko, Zajc v polno

Ljudski vrt je bil poln ljubiteljev nogometa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljudski vrt je bil poln ljubiteljev nogometa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mariborčani so bili podjetnejši in bližje golu Olimpije, a je naslednja priložnosti pripadla gostom. In to kakšna. Navidez nenevaren strel Kronavetra z ogromne razdalje je poskrbel, da je Ljudski vrt za trenutek utihnil. Žoga je potovala proti Handanoviću z nenavadnim lokom, ga pri tem tudi nekoliko prevarala, a je nato na srečo domačih privržencem zadela prečko.

V 69. minuti je napočil čas za prvo menjavo. Namesto Blessinga Elekeja, ki je bil dokaj neopazen v napadu Olimpije, je v igro vstopil njegov afriški prijatelj Julius Wobay. Le nekaj sekund pozneje je moči v napadu osvežil tudi Milanič. Namesto Omoregieja je zaigral kapetan Tavares, ki se je na večnih derbijih že večkrat izkazal z zadetki. V 77. minuti je Novaković z glavo nevarno meril mimo vrat. Takrat se je večini gledalcev v Ljudskem vrtu še smejalo, le tri minute pozneje pa so doživeli šok.

Desni bočni branilec Olimpije Denis Klinar je poslal nevaren predložek, do žoge pa se je dokopal reprezentant Zajc, ustrelil z glavo in premagal Handanovića. Žoga se je od vratnice odbila v gol, navijači zeleno-belih na severni tribuni in delu osrednje v mestu ob Dravi pa so dočakali svojih pet minut na tekmi. Zmaji so tako prišli do tistega, kar so napovedali pred tekmo, saj so si za cilj označili, da na neugodnem gostovanju ostanejo neporaženi.

Ostalo pri 1:1

Trener Olimpije Radolfo Vanoli je bil na koncu lahko zadovoljen s točko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Olimpije Radolfo Vanoli je bil na koncu lahko zadovoljen s točko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kmalu po izenačenju je Milanič poslal v ogenj mladega reprezentanta Dina Hotića, ki nosi številko 10. Četrti sodnik je pokazal, da se bodo igrale še tri minute sodnikovega podaljška, v katerih pa je Olimpija uspešno branila rezultat in na Štajerskem osvojila dragoceno točko.

Maribor je izpustil priložnost, da bi se po štirih krogih povzpel na vodilni položaj, mu pa v uteho ostaja spoznanje, da so pred njim kot edinim slovenskim klubom še evropske obveze, v katerih se mu nasmiha veliki cilj, da igra v Evropi vsaj do zime.

Maribor : Olimpija 1:1 (1:0)

Tekma 4. kroga Prve lige Telekom Slovenije, Ljudski vrt v Mariboru, 11.000 gledalcev, glavni sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Strelca: 1:0 Novaković 18., 1:1 Zajc 79.

NK Maribor: Handanović, Janša, Šuler, Defendi, Šme, Pihler (od 83. Hotić), Sallalich, Kabha, Vršič, Omoregie (od 70. Tavares), Novaković; trener Darko Milanič;

NK Olimpija: Šeliga, Bajrić, Kelhar, Delamea Mlinar, Kirm, Klinar, Matić, Zajc, Kronaveter (od 77. Miškić), Velikonja, Eleke (od 69. Wobay); trener Rodolfo Vanoli

Rumeni kartoni: Vršič 42., Kronaveter 45., Sallalich 65.

Ne spreglejte