Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 8. 2016,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

6

Natisni članek

Miha Zajc Dare Vršič Etien Velikonja Ljudski vrt Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Erik Janža Darko Milanič Rodolfo Vanoli

Torek, 9. 8. 2016, 11.29

6 let, 6 mesecev

Odzivi igralcev po večnem derbiju v Mariboru (1:1)

Komentar Vršiča o sodnikih: Kot da bi igrali v Stožicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

6

Maribor Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Veliki obračun v Ljudskem vrtu se je končal brez zmagovalca, v taboru Maribora pa so remi (1:1) sprejeli zagrenjeno, saj jih je od pomembne zmage delilo le 11 minut. Junak Olimpije, strelec izenačujočega zadetka Miha Zajc, poveličuje značaj svojega moštva.

Nogometaše Maribora je od prevzema vodilnega položaja na prvoligaški lestvici delilo le deset minut. Načrte jim je v 79. minuti pokvaril Miha Zajc. Slovenski reprezentant je po natančnem strelu z glavo premagal Jasmina Handanovića in poskrbel, da na razpredelnici po štirih krogih še vedno gledajo v hrbet Olimpiji prav vsi prvoligaški tekmeci.

Najbližje so vijolice, ki za zmaji zaostajajo le dve točki. Zato je bilo razočaranje gostiteljev, ki jih je na delu spremljal skoraj razprodan Ljudski vrt, še toliko večje. "Ostaja grenak priokus, ker se je končalo z 1:1. Imeli smo veliko napadalnih akcij. Verjamem, da so gledalci uživali," je bilo Daretu Vršiču, nekdanjemu reprezentantu, ki je pred leti blestel tudi v dresu Olimpije, žal, da ni Maribor všečne igre oplemenitil še s kakšnim zadetkom.

Počutil se je, kot da bi igral v Ljubljani

Mreža Aleksandra Šelige se je zatresla tudi v 46. minuti, ko se je na semaforju že izpisal rezultat 2:0, igralci Maribora pa so prihiteli v objem Sintayehuju Sallalichu. Gostitelji so se veselili le minuto, saj je nato glavni sodnik Nejc Kajtazović po posvetu s pomočniki zadetek zaradi nedovoljenega položaja razveljavil in naelektril ozračje na tribunah.

Vrhunci dvoboja med Mariborom in Olimpijo:

Z nekaterimi sodniškimi odločitvami ni bil zadovoljen trener Darko Milanič, nič kaj pozitivnega mnenja pa o delivcih pravice ni imel niti Vršič. "Počutil sem se, kot da bi igrali v Stožicah," je kratko, a pikro komentiral sojenje ter pri tem ni skrival nezadovoljstva.

Maribor je po zapravljeni priložnosti, da bi Olimpiji zadal prvi poraz v tej sezoni, pristal na drugem mestu, se pa lahko tolaži, da ima kot edini izmed slovenskih predstavnikov še vedno možnost, da si evropsko sezono podaljša vsaj do zime. "Ekipa je dobro postavljena. Na naslednjih tekmah nas čakajo še boljše predstave. Naša barka dobro plove v prvenstvu in Evropi. Še vedno smo blizu Olimpiji," je izpostavil Vršič.

Velikonja ni slišal žaljivk

Etien Velikonja in Denis Šme sta imela na srečanju v Ljudskem vrtu kar nekaj dvobojev. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Etien Velikonja in Denis Šme sta imela na srečanju v Ljudskem vrtu kar nekaj dvobojev. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je še branil barve ljubljanskega kluba, se je na večnih derbijih večkrat pomeril proti Etienu Velikonji, nekdanjemu napadalcu Maribora. Navijačem vijolic ni bila všeč odločitev Primorca, da se po vrnitvi v domovino pridruži klubu iz Ljubljane. Med tekmo so mu namenili veliko žaljivk, ki pa nekdanjega prvega strelca 1. SNL niso vrgle iz tira.

"Kot igralec jih na igrišču niti ne občutiš. Na tekmi si v svojem filmu in tega ne slišiš. Verjetno mi je veliko navijačev zamerilo odločitev, da sem podpisal za Olimpijo. V času, ko sem igral za Maribor, sem za klub vsak dan dal vse, kar je v moji moči. Zdaj to dajem za Olimpijo," je pojasnil nekdanji ljubljenec Viol. Pohvalil je Maribor in priznal, da si je zaradi številnih evropskih tekem pridobil bogate izkušnje, ki so na takšnih tekmah pogosto odločilne.

"V prvem polčasu so nas Mariborčani dobro prebijali prek bokov. Zadetek so dosegli na mariborski način," je izjavil, nato pa nekaj besed namenil še predstavi Olimpije. "Za zdaj ne igramo najlepše za oko, a imamo odlične rezultate. Verjamem, da bo še boljše," je napovedal Velikonja. O tem, kaj bi storil, če bi dosegel zadetek v Ljudskem vrtu, pred srečanjem ni razmišljal. Na tekmi se ni vpisal med strelce, je pa pojasnil, da bi se veselil zadetka, pri tem pa izkazal spoštovanje do nekdanjega delodajalca.

Janža in Novaković sta to načrtovala

Milivoje Novaković, ki je v 18. minuti lepo izkoristil podajo Erika Janže, ni mogel verjeti, zakaj je sodnik razveljavil zadetek na začetku drugega polčasa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Milivoje Novaković, ki je v 18. minuti lepo izkoristil podajo Erika Janže, ni mogel verjeti, zakaj je sodnik razveljavil zadetek na začetku drugega polčasa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpija je po besedah Velikonje ogromno energije vložila v izenačujoči zadetek, smetano na torti pa je polizal strelec Zajc. ''Prvi polčas ni bil tako dober, kot smo si zamislili, v drugem delu pa smo pokazali, da ima naša ekipa pravi karakter in se lahko vrne po zaostanku. Zasluženo smo izenačili,'' je podobno kot Velikonja ocenil, da je prvi polčas pripadel Mariboru, drugi pa Olimpiji.

Z njim se ni povsem strinjal Erik Janža. Olimpija si po njegovem mnenju v drugem polčasu ni priigrala tako izrazitih priložnosti, da bi lahko ocenili, da ji je pripadel drugi polčas.

Prekmurec si je za svojo predstavo na levem boku po tekmi prislužil posebno pohvalo trenerja Milaniča. V 18. minuti je z izvrstnim predložkom zaposlil Milivoja Novakovića, ki je spretno zatresel ljubljansko mrežo. "O takšni akciji, kam je treba podati žogo, sva se v zadnjih dneh z Milivojem veliko pogovarjala. Hvala bogu se nama je posrečilo proti Olimpiji," je bil zadovoljen, da je sodeloval v akciji za vodstvo Maribora. Manj je bil zadovoljen z rezultatom. "Zaslužili bi si zmago, a tudi točka ni slaba," je bil le deloma zadovoljen z dosežkom.

Zajc: To moramo še popraviti

Nogometaši Olimpije so na igrišče prišli v majicah, s katerimi so zaželeli mlademu nogometašu Maribora Ljubomirju Moravcu, ki se je huje poškodoval v prometni nesreči in so mu po operaciji amputirali roko, čim boljše okrevanje.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nogometaši Olimpije so na igrišče prišli v majicah, s katerimi so zaželeli mlademu nogometašu Maribora Ljubomirju Moravcu, ki se je huje poškodoval v prometni nesreči in so mu po operaciji amputirali roko, čim boljše okrevanje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpija ostaja na vrhu lestvice, njenih igralcev pa podobno kot trenerja Rodolfa Vanolija ne motijo opazke, da bi bila lahko igra veliko bolj všečna. "Smo prvi, imamo dve točki prednosti pred Mariborom. Morda igra ni lepa za oko, a prinaša rezultate. Ustvarjamo si kar nekaj priložnosti in gledamo pozitivno v prihodnost," je strelec Olimpije prepričan, da je boleče poglavje po evropskem izpadu s Trenčinom že pozabljeno.

Niso pa še odpravljene krizne minute, ko Olimpija vstopa v srečanje in izkazuje ogromno ranljivost v obrambi. Slovaški prvak Trenčin je to v uvodnih minutah kaznoval na obeh tekmah, Maribor pa je v ponedeljek na večnem derbiju v prvem polčasu nadigral branilce slovenskega naslova in povedel z 1:0.

"To moramo še popraviti. Ne smemo dovoliti tekmecem, zlasti tistim na večjih tekmah, da nam vsilijo svoj ritem igre. Je pa pozitivno, da se znamo pobrati," je Zajc, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo z ljubljanskim klubom, najprej postregel s slabostjo, nato pa še z vrlino Vanolijeve čete.

Prizor iz 46. minute bo nogometne duhove v Sloveniji buril še nekaj časa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prizor iz 46. minute bo nogometne duhove v Sloveniji buril še nekaj časa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvi večni derbi se je razpletel brez zmagovalca, še dolgo pa se bo govorilo o sporni situaciji, nepriznanem zadetku Maribora, ki ga je na začetku drugega polčasa dosegel Sallalich. Vsaj do novih srečanj. Mariborčane v soboto čaka gostovanje v Novi Gorici, Olimpija pa bo dan pozneje v Stožicah pričakala velenjski Rudar.

Ne spreglejte