Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2017,
20.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Robert Prosinečki Tomaž Kavčič Matjaž Kek Darko Milanič Srečko Katanec Radenko Mijatović Zlatko Zahović slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 12. 10. 2017, 20.18

6 let, 6 mesecev

Glas kandidatov za klop Slovenije

Oglasili so se (nekateri) kandidati za naslednika Srečka Katanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

"Njegov naslednik bo znan do konca koledarskega leta. Zadevo moramo rešiti čim prej, a brez vsakršne ihte, hitenja," je po odhodu Srečka Katanca s klopi Slovenije povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Z najbolj prestižno trenersko službo v slovenskem nogometu povezujejo kar nekaj imen. Kaj o tem pravijo?

Kdo bo nasledil Srečka Katanca, ki je zapustil klop slovenske reprezentance? | Foto: Vid Ponikvar Kdo bo nasledil Srečka Katanca, ki je zapustil klop slovenske reprezentance? Foto: Vid Ponikvar

Tomaž Kavčič je brez komentarja

Tomaž Kavčič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Dozdajšnji član pomočnik Srečka Katanca, ki je bil tudi član strokovnega štaba slovenske reprezentance ob njenem zadnjem nastopu na velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki, je še vedno najbolj vroč kandidat za novega selektorja članske reprezentance, a je za zdaj brez komentarja.

Izkušen trener, ki je bil vrsto let selektor mlade reprezentance in je pomagal pri razvoju številnih nosilcev zdajšnje zasedbe Slovenije, izkušnje pa ima tudi z delom v tujini (dve leti je bil na Kitajskem), ima do konca leta še vedno pogodbo z Nogometno zvezo Slovenije v zdajšnji obliki, tudi Katanec je z njo pogodbeno vezan do konca novembra, zato je to tudi razumljivo.

Matjaž Kek pravi, da se ne bo vedel nekorektno

Matjaž Kek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Med kandidati za selektorja je tudi Matjaž Kek, ki je Slovenijo popeljal na njeno zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010. Mariborčan je to, da ga je predsednik NZS že klical, potrdil v pogovoru za TV Slovenijo.

"Res je, predsednik me je klical. Gre bolj za usklajevanje terminov. Počakajmo, kakšne so želje z ene strani. Vprašanje slovenske reprezentance je pri meni vedno nekaj posebnega, tega ni treba poudarjati. Velikokrat sem povedal, kaj mi je pomenilo obdobje, ko sem bil selektor slovenske nogometne reprezentance," je povedal trener, ki ima pogodbo z Rijeko sklenjeno do leta 2020, podaljšal jo je pred kratkim.

Prav to bi bila lahko biti ena izmed ovir za njegovo vrnitev na klop Slovenije, kar je tudi priznal. "Dejstvo je, da sem v petih letih tukaj naletel na izredne ljudi. Ne bi si dovolil, da bi kot človek karkoli delal za njihovim hrbtom ali  da bi se vedel nekorektno," je povedal Kek.

Darko Milanič si želi, da bi bilo podobno še naprej

Darko Milanič | Foto: Reuters Foto: Reuters Med imeni, ki jih najdemo v slovenskem klubskem prostoru, je na lestvici špekulacij o novem selektorju najvišje Darko Milanič. Najuspešnejši slovenski trener, ki je globok pečat pustil tudi v slovenski reprezentanci. Z njo je bil na evropskem prvenstvu in bil dolgo časa njen kapetan.

"Seveda mi laska. To pomeni, da v klubu dobro delam, da se o meni sploh pogovarjajo tako ali drugače, vendar se trenutno tako dobro počutim tukaj, odlično. Zadovoljen sem, da se govori o meni, to pomeni, da opravljam svoje delo pri NK Maribor dobro, upam, da bo tako tudi v prihodnje, torej da se bodo o meni pogovarjali in bom jaz delal delo v NK Maribor dobro," je za Ofsajd, spletno oddajo o slovenskem nogometu, povedal Primorec, ki ima izkušnje tudi s trenerskim delom v tujini (Sturm Gradec in Leeds), in namignil, da o službi na NZS vsaj za zdaj ne razmišlja.

Zlatko Zahović bi bil selektor, a …

Zlatko Zahović | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš Športni direktor Zlatko Zahović ima že dolgo v žepu trenersko licenco, s katero bi lahko vodil klube najvišje ravni, a za zdaj ostaja dosleden izzivom, ki jih prinašajo naloge snovalca kadrovske politike 14-kratnega slovenskega prvaka. 

"Ne bi bil rad trener, ki dela vsakodnevno. Kot človek potrebujem veliko svobode. Če bi kdaj postal trener, bi mi morda res najbolj ustrezalo delo selektorja, se pravi od sedem- do desetkrat na leto. A to še ne pomeni, da bi bil selektor v Sloveniji. To tudi ni moja obsesija. Zakaj bi si sploh rušil ugled? Bil sem prvi strelec reprezentance. Zakaj bi rušil tisto, česar mi nihče ne more vzeti? Ni razloga za to. Vseeno pa vem, da bi, če bi prišel na selektorski stolček Slovenije, zmagal. To pa vem. A ponavljam, kdo pa pravi, da bi vodil Slovenijo? Lahko bi vodil tudi druge reprezentance," sporoča strelec 35 zadetkov za slovensko reprezentanco, ki je na preprosto vprašanje, ali bi na položaju selektorja nasledil Katanca, odgovoril kratko in jedrnato: ''Ne. Zagotovo ne. Moja obsesija je Maribor. Tu sem srečen in zadovoljen. Je pa Maribor tudi tako okolje, da se lahko, če je kaj negativnega, hitro vse poruši. In nikakor ne mislim, da imam v Mariboru zabetonirano funkcijo,'' razmišlja Zahović.

Več o njegovem razmišljanju o NK Maribor, Srečku Katancu, slovenski reprezentanci in klubih, odnosih z igralci, trenerji in še čem pa v sobotnem Sportalovem intervjuju! 

Robert Prosinečki še čaka na klic

Robert Prosinečki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Takoj po Katančevem odhodu s klopi Slovenije so se v javnosti pojavila ugibanja o tem, da bi lahko slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini dobila tujega selektorja. Predsednik NZS je sicer namignil, da se prej kot k tujcu nagiba k domačemu trenerju.

Med tujci z vlogo selektorja Slovenije najbolj glasno povezujejo Hrvata Roberta Prosinečkega, ki končuje mandat na klopi Azerbajdžana. "Nihče iz Slovenije me ni poklical. Resnično. O tem, da bi bil selektor, nisem razmišljal. A zakaj pa ne," je legendarni nekdanji nogometaš Real Madrida in Barcelone povedal v pogovoru za hrvaški Jutarnji list.

Izkušnje s slovenskim nogometom ta nekdanji trener beograjske Crvene zvezde in turškega prvoligaša Kayserisporja že ima. V sezoni 2002/03 je eno leto igral za ljubljansko Olimpijo.

Ne spreglejte