Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 6. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Milivoje Novakovič Stožice Jasmin Kurtić Bojan Jokić Srečko Katanec Malta Antonio Delamea Mlinar Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 11. 6. 2017, 18.45

6 let, 6 mesecev

Slovenski reprezentanti o slovesu Milivoja Novakovića

Odhaja, čeprav bi ga Slovenija še potrebovala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na eni strani veselje in zadovoljstvo po kvalifikacijski zmagi nad Malto (2:0), na drugi žalost, ker je Milivoje Novaković odigral zadnjo tekmo in se poslovil od nogometnih igrišč. Takšno je bilo ozračje v Stožicah, ko je Nova pomahal v slovo in prejemal čestitke soigralcev. Zelo ga bodo pogrešali.

Na sončni strani Alp še vedno odmeva slovo Milivoja Novakovića. Odšel je velikan slovenskega nogometa, drugi najboljši reprezentančni strelec vseh časov (32 zadetkov na 80 nastopih) in napadalec, ki je s predstavo proti Malti dokazal, da je kljub 38 letom tako dobro pripravljen, da bi s lahko s pomočjo bogatih izkušenj poskrbel za dvig kakovosti Katančeve čete.

"Je neprecenljiv. Je predstavnik jugoslovanske šole nogometa. Takšnih ni več. Razume nogomet, ima odličen občutek za prostor in čas, je tehnično dovršen in je vedno na pravem mestu ob pravem času. Tak tip napadalca bi pogrešal vsak," je po zadnji tekmi, po kateri je pomahal v slovo in se vpisal na seznam sveže upokojenih nogometašev, priznal selektor Srečko Katanec.

Slovenija bi ga še potrebovala

Bojan Jokić je imel to čast, da je bil zadnji kapetan dolgoletnemu soigralcu MiIlivoju Novakoviću. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Jokić je imel to čast, da je bil zadnji kapetan dolgoletnemu soigralcu MiIlivoju Novakoviću. Foto: Vid Ponikvar V nadaljevanju kvalifikacij za SP 2018 se bo primoran znajti brez izkušenega napadalca, ki se po dolgih družinskih počitnicah ne bo več vrnil na igrišča. Čeprav se je odločil, da ne bo več obul nogometnih čevljev, ampak se posvetil sladkim družinskim obvezam, njegovi dolgoletni soborci, s katerimi je dosegel nemalo uspehov, potihoma še verjamejo v preobrat.

"Žal nam je, da odhaja tako dober igralec. Potrebovali bi ga. Res je, da je star 38 let, a to ne igra nobene vloge, saj se v reprezentanci počuti zelo dobro. Mogoče nas preseneti in se vrne. V nogometu se nikoli ne ve," poudarja Bojan Jokić, ki je na tekmi z Malto, zadnjo v karieri nekdanjega izvrstnega napadalca Kölna, nosil kapetanski trak.

Se bo Milivoje Novaković premislil in nadaljeval kariero?

  • Da.
    9,52 %
    28 glasov
  • Ne.
    90,48 %
    266 glasov
Oddanih 294 glasov

Nikoli se ne poslovijo do konca

Jokićeve želje so težko uresničljive, saj se Novaković ne namerava vrniti. "Želimo mu vse najboljše. Spoštujemo njegovo odločitev," je zaupal Kranjčan, ki je bil pripravljen na čustveno slovo, saj mu je Novaković svojo namero zaupal že pred časom.

Novagol, sveže upokojeni nogometaš, je bil deležen posebnega pozdrava žene in slovenskih reprezentantov. | Foto: Vid Ponikvar Novagol, sveže upokojeni nogometaš, je bil deležen posebnega pozdrava žene in slovenskih reprezentantov. Foto: Vid Ponikvar

O tem, kako bi ga slovenska reprezentanca potrebovala v jesenskem delu kvalifikacij, ko se bo odločalo o potnikih na SP 2018 v Rusiji, pričajo njegove naslednje besede: "Tega, kako kakovosten nogometaš je, se bomo zavedali šele takrat, ko ga ne bo več," je prepričan levi bočni branilec, ki se bo v teh dneh še srečal z Novakovićem.

"Nikoli se ne poslovimo do konca. Mogoče bo ostal z nami v kakšni drugi vlogi. Zelo imamo radi nogomet, zato bomo vedno ostali v njem," je dejal 31-letni član ruskega prvoligaškega kluba Ufa, ki je v državnem dresu zbral 84 nastopov. Štiri več od Novagola, ki pa je za razliko od nekdanjega branilca Gorice za reprezentanco debitiral šele pri 27 letih. Jokić je že pri rosnih 20 letih.

Oblak verjame, da bo uspešen tudi drugje

Poslovil se je pri 38 letih. | Foto: Grega Valančič/Sportida Poslovil se je pri 38 letih. Foto: Grega Valančič/Sportida Še mlajši je bil ob krstnem nastopu za člansko izbrano vrsto Jan Oblak. Drugi najdražji vratar v zgodovini nogometa je prvič za reprezentanco branil pri 19 letih. Z Novakovićem je rad sodeloval. Hudo mu je bilo, ko se je v slačilnici poslovil od soigralcev in sporočil, da se odpravlja drugačnim izzivom naproti.

"Veseli smo zanj. Imel je uspešno kariero, dal ogromno zadetkov in pomagal slovenski reprezentanci. Verjamem, da bo od zdaj naprej uspešen tudi v drugih stvareh, ne le v nogometu," je starejšemu soigralcu zaželel veliko sreče.

Tega se ne zaveda le selektor, ampak vsa Slovenija

Jasmin Kurtić bo pogrešal Milivoja Novakovića, s katerim sta v času reprezentančnih akcij postala velika prijatelja. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Kurtić bo pogrešal Milivoja Novakovića, s katerim sta v času reprezentančnih akcij postala velika prijatelja. Foto: Vid Ponikvar Podobno poslanico mu je namenil tudi Jasmin Kurtić. "Želimo mu vse najboljše v nogometu ali zunaj igrišč," je povedal zvezni igralec Atalante. To, da se bo Novaković poslovil, je vedel že prej.

"Zagotovo nismo bili preveč veseli, ko smo to izvedeli, a je treba vsako odločitev v nogometu sprejeti profesionalno. Pogrešali ga bomo, saj točno vemo, koliko lahko prispeva za reprezentanco. Tega se zaveda tudi selektor, vsa Slovenija. A ko se nekdo za kaj odloči, se pač tako odloči. Mi tega nočemo in ne smemo sprejemati negativno," je po zmagi nad Malto (2:0), ko je bilo največ besed namenjenih Novakoviću, dejal eden izmed številnih legionarjev v Italiji.

Z Ljubljančanom, ki je zadnjo klubsko tekmo odigral v dresu Maribora, se odlično razume. "Veliko smo se družili. Nanj me bodo vezali lepi in pozitivni spomini. Po večerji smo pogosto ostajali skupaj in se pogovarjali, pri tem pa spili še kakšen kozarec vina. To bom zelo pogrešal. Milivoje nam bo manjkal, a tak je pač nogomet. Bo pa vedno zraven nas."

Zaslužil si je špalir in veliko spoštovanje

Če se je Kurtić z njim družil štiri leta, pa ga je veliko slabše poznal Antonio Delamea Mlinar. O kakovostih Novakovića se je prepričal tudi v 1. SNL, na večnih derbijih med Olimpijo in Mariborom. V soboto se mu je tako kot vsi soigralci poklonil s slavnostnim špalirjem.

Novaković je v soboto na vsakem koraku dobival veliko čestitk. | Foto: Vid Ponikvar Novaković je v soboto na vsakem koraku dobival veliko čestitk. Foto: Vid Ponikvar

"Zanj smo se odločili spontano. Izkazali smo mu veliko spoštovanje, ki si ga ne nazadnje tudi zasluži. Veliko je naredil za to reprezentanco. Želim mu, da uživa v pokoju in ostane v nogometnih vodah. Dosti lahko prenese mlajšim generacijam," je prepričan edini slovenski legionar v ligi MLS, ki je na dan srečanja z Malto dopolnil 26 let.

Soigralci so mu čestitali, a je bil v središču pozornosti vendarle Novaković. Ne poslavlja se vsak dan nogometaš, ki bi ga lahko oklicali za najboljšega napadalca, kar ga je imela Slovenija v obdobju državne samostojnosti.

Ne spreglejte