Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
10.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Zvonimir Boban UEFA Aleksander Čeferin Jose Mourinho

Petek, 23. 6. 2023, 10.10

10 mesecev, 1 teden

Mourinho prek Hrvata obvestil Čeferina, da prekinja sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jose Mourinho | Tako je predsednik Uefe Aleksander Čeferin čestital Joseju Mourinhu po porazu v finalu evropske lige v Budimpešti. | Foto Reuters

Tako je predsednik Uefe Aleksander Čeferin čestital Joseju Mourinhu po porazu v finalu evropske lige v Budimpešti.

Foto: Reuters

Portugalski nogometni trenerski velikan Jose Mourinho se je po zadnjem škandalu, ko je zaradi nedostojnega obnašanja po izgubljenem finalu evropske lige z Romo prejel ostro kazen Evropske nogometne zveze (Uefa) in ne bo smel voditi sinov volkulje na štirih tekmah, odpovedal članstvu v nogometnem odboru Uefe. O tem je Aleksandra Čeferina obvestil v posebnem pismu, ki pa ni bilo naslovljeno na predsednika Uefe.

finale evropske lige Sevilla Roma Jose Mourinho
Sportal Jose Mourinho dočakal kazen zaradi besnenja po finalu evropske lige

O tem, kako veliko je nezadovoljstvo legendarnega portugalskega stratega Joseja Mourinha z nekaterimi odločitvami, ki si jih je privoščila Uefa, priča nedavno pismo, naslovljeno na Zvonimirja Bobana. Nekdanji zvezdnik hrvaškega nogometa in ožji sodelavec predsednika Uefe Aleksandra Čeferina že nekaj mesecev vodi poseben nogometni odbor, v katerem ne manjka znamenitih imen, deluje pa kot svetovalni organ.

Član odbora je bil tudi 60-letni Portugalec, po razburljivem letošnjem finalu evropske lige, v katerem je Roma po izvajanju enajstmetrovk izgubila proti Sevilli in s tem ostala brez nastopa v ligi prvakov v sezoni 2023/24, pa je bilo konec ljubezni med odrezavim Portugalcem in evropsko krovno zvezo.

Mourinho je bil na finalnem srečanju lige Europa nezadovoljen nad številnimi sodniškimi odločitvami. | Foto: Reuters Mourinho je bil na finalnem srečanju lige Europa nezadovoljen nad številnimi sodniškimi odločitvami. Foto: Reuters

Mourinho je po porazu proti Sevilli večji del krivde naprtil na pleča sodnikov in Uefe. To je dal jasno vedeti tudi s tem, ko je glavnega delivca pravice Anthonyja Taylorja pričakal v garaži stadiona v Budimpešti, na račun Uefe, to so posnele tudi kamere, pa izrekel kar nekaj neprimernih besed. Pozneje so navijači Rome na letališču grobo žalili sodnika Taylorja, ko je z družino zapuščal Madžarsko. Sledila je kazen. Mourinho ne sme voditi Rome na štirih evropskih tekmah, po tem, ko je izvedel za kazen, pa se je uradno odpovedal članstvu v nogometnem odboru Uefe.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin dal medaljo Mourinhu, ta pa se je je hitro znebil

Kaj je Mourinho sporočil Bobanu in Čeferinu?

Zvonimir Boban je ožji sodelavec Aleksandra Čeferina pri Uefi. | Foto: Reuters Zvonimir Boban je ožji sodelavec Aleksandra Čeferina pri Uefi. Foto: Reuters Svojo odločitev je pojasnil v posebnem pismu, ki pa ga presenetljivo ni naslovil na prvega moža evropskega nogometa Aleksandra Čeferina, ampak na njegovega sodelavca Zvonimirja Bobana, ki vodi omenjeni odbor Uefe.

"Dragi gospod Boban. Hvala za povabilo, da sem lahko postal član nogometnega odbora Uefe. Žal vas moram obvestiti, da se odpovedujem sodelovanju v tej skupini. Pogoji, v katere sem verjel, ko sem se pridružil odboru, več ne veljajo. Zato sem čutil dolžnost, da sem sprejel takšno odločitev. Vljudno vas prosim, da mojo odločitev sporočite tudi predsedniku Aleksandru Čeferinu. Lep pozdrav, Jose Mourinho," je trener Rome zapisal v pismu, ki ga je prejel nekdanji kapetan hrvaške reprezentance. Boban vodi poseben odbor, sestavljen iz slovitih nogometnih imen, tako igralcev kot tudi trenerjev, ki se trudijo izboljšati nogometno igro, nogomet kot šport, pa tudi organizacijo.

Jose Mourinho pisma ni naslovil neposredno na Aleksandra Čeferina, ampak na Zvonimirja Bobana. | Foto: Reuters Jose Mourinho pisma ni naslovil neposredno na Aleksandra Čeferina, ampak na Zvonimirja Bobana. Foto: Reuters

Jose Mourinho
Sportal Uefa v preiskavo Mourinhovih pripomb na sojenja Taylorja

Zvonimir Boban je skupaj z nekdanjim italijanskim nogometnim sodnikom Robertom Rosettijem ustanovil nogometni odbor Uefe, v katerem sodelujejo mnoga priznana imena. V njem po odhodu Mourinha sodelujejo Fabio Capello, Zinedine Zidane, Carlo Ancelotti, Gareth Southgate, Paolo Maldini, Luis Figo, Gareth Bale, Rio Ferdinand, Michael Laudrup, Philipp Lahm, Robbie Keane, Javier Zanetti, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann, Ronald Koeman, Rafael Benitez, Patrick Vieira in Eric Abidal.

Kylian Mbappe
Sportal Mbappe zapušča Pariz, padel bo svetovni rekord
Ne spreglejte