Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Trenčin NK Zavrč Milko Djurovski liga prvakov Slovaška

Četrtek, 23. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Milko Djurovski išče nov klub

Legenda jugoslovanskega nogometa se je vrnila v Slovenijo, ker sovraži kupovanje tekem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

V času, ko je pozornost nogometnih ljubiteljev usmerjena na tekme evropskega prvenstva v Franciji, v taboru Olimpije že vneto razmišljajo o kvalifikacijskih tekmah lige prvakov s slovaškim prvakom Trenčinom. Lani se je z njim na Slovaškem pomeril Milko Djurovski in občutil nemoč.

Makedonec Milko Djurovski je legenda jugoslovanskega nogometa. Pred tremi desetletji je s selitvijo iz Crvene zvezde k Partizanu poskrbel za enega najbolj drznih in opevanih prestopov. Najboljša leta je podaril nizozemskemu Groningenu, življenjsko srečo pa je našel na Štajerskem, kjer je doma tudi njegova srčna izbranka.

Treniral je kar nekaj slovenskih klubov, kot nogometaš igral za Maribor in Bežigrad (predhodnika današnje Olimpije), v prejšnji sezoni pa je treniral prvoligaše tako na Slovaškem (Zlato Moravce), v Sloveniji (Zavrč) kot tudi v Bosni in Hercegovini (Slavija Sarajevo), kar je svojevrsten podvig. Nikjer ni zdržal dolgo, zdaj pa išče novega delodajalca. Želi se kje ustaliti za dalj časa, čeprav se zaveda, da bo zaradi svojega značaja, saj je tip osebe, ki noče ostati tiho, če se mu godi krivica, dobival več sovražnikov kot prijateljev.

Slovakom daje prednost, navijal bo za Olimpijo

Nekdanji jugoslovanski in makedonski reprezentant je lani vodil slovaški prvoligaški klub Vion Zlate Moravce. | Foto: Nekdanji jugoslovanski in makedonski reprezentant je lani vodil slovaški prvoligaški klub Vion Zlate Moravce. Nanj smo se spomnili zaradi Olimpije, njegove stare ljubezni. Zeleno-belo barvo je spoznaval že v jugoslovanskem prvenstvu, ko je z beograjskima velikanoma gostoval za Bežigradom, pred dobrim desetletjem pa je pomagal gruči veteranov, ki so pod vodstvom Primoža Glihe iz propadlega kluba, zadolženega do vratu, rešili, kar se je rešiti dalo.

Zmaji so nadaljevati pot, se preimenovali v Olimpija Ljubljana, se preselili v Stožice, nato pa pod vodstvom ambicioznega in na vsega navajenega predsednika Milana Mandarića osvojili naslov prvaka. Prvo lovoriko v sodobni zgodovini ljubljanskega kluba. Olimpijo po 21 letih čaka nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov, ples kroglic pa je dodelil slovaškega tekmeca. Prva tekma bo v Ljubljani (12. ali 13. julija), povratna pa teden dni pozneje na Slovaškem.

Trenčin je v prejšnji sezoni osvojil dvojno slovaško krono. Ko je Djurovski jeseni vodil slovaškega prvoligaša Vion Zlate Moravce, se je na lastne oči prepričal, kako zahteven tekmec zna biti. "Z njim sem odigral eno tekmo in doma izgubil z 0:1. To je klub, ki ima ogromno Nizozemcev in ostalih tujcev, ki prihajajo na Slovaško iz Ajaxa. Ima dobro ekipo in mu dajem vlogo favorita, a sem obenem prepričan, da ga lahko Olimpija izloči. To bi si tudi srčno želel. Seveda bom navijal za zmaje. Če bodo želeli Ljubljančani napredovati, bodo morali resno jemati tekmeca. Sam dajem prednost Slovakom, tudi zaradi tega, ker se bo povratna tekma igrala na Slovaškem," 53-letni Makedonec s slovenskim potnim listom ne pričakuje lahkega dela za Olimpijo. Prav nasprotno. Trenčin je eden najbolj neugodnih tekmecev, saj ima velike evropske ambicije.

Sploh niso prišli iz svojega kazenskega prostora

Za Olimpijo, ki želi s pomočjo Milana Mandarića postati najboljša na tem delu Evrope, stiska pesti v kvalifikacijah za ligo prvakov. | Foto: Za Olimpijo, ki želi s pomočjo Milana Mandarića postati najboljša na tem delu Evrope, stiska pesti v kvalifikacijah za ligo prvakov. "Njegovi igralci imajo radi žogo. Odstotek posesti žoge je velik. Igralci so hitri in manjše postave. Ne vem, če so kupili kakšno okrepitev, a tako je bilo decembra, ko smo igrali z njimi in doma ostali brez možnosti. Sploh nismo prišli iz svojega kazenskega prostora, Trenčin nas je napadel z vsemi silami. Skuša posnemati nizozemski slog, rad ima odprto igro. Prevladuje sistem s tremi napadalci (4-3-3), s katerim so mojemu takratnemu klubu povzročali veliko težav. Obožujem njihov slog, lepo jih je gledati na igrišču," ni ovinkaril, da se je znašel v podrejenem položaju in ni našel rešitve, kako jim vrniti udarec na igrišču. Na koncu je ostal brez točk (0:1), še srečen, da je prejel le en zadetek.

Trenčin je po besedah nekdanjega trenerja Maribora, Nafte in Zavrča mlad in urejen klub z umirjenimi navijači. Svojo moč gradi na sodelovanju s številnimi znanimi klubi, opazen pa je vpliv Ajaxa, nekdanjega kluba nizozemskega lastnika slovaškega prvaka. Djurovski mu namenja vlogo favorita v dvoboju z Olimpijo, nogometašem v zeleno-belih dresih pa predlaga, da naredijo isto.

"Niti pod razno ne smejo podcenjevati Trenčina, saj bi se jim lahko to maščevalo. Trenčin je boljši, a ima Olimpija na voljo dovolj časa, da se dobro pripravi. Lahko ga izloči. Mora ga le resno upoštevati in ga jemati, kot da je na drugi strani madridski Real. Če bo Olimpija pripeljala še kakšno okrepitev, potrebovala bi še dva izkušenega igralca, bi se lahko uvrstila tudi v ligo prvakov. Ob tej priložnosti moram poudariti, da sem bil zelo vesel, ko je Olimpija osvojila naslov prvaka," je čestital ljubljanskemu klubu za največji uspeh, odkar je na pogorišču stare Olimpije zrasla nova.

Prestolnico BiH je zapustil razočaran

V Zavrču ni zdržal dolgo. Klub je popeljal v polfinale pokalnega tekmovanja, v prvenstvu pa ni izgubil. | Foto: V Zavrču ni zdržal dolgo. Klub je popeljal v polfinale pokalnega tekmovanja, v prvenstvu pa ni izgubil. Djurovski je nazadnje v Prvi ligi Telekom Slovenije sodeloval pri Zavrču. Njegovo klop je zapustil, čeprav ni izgubil nobene tekme. Nestrinjanja in trenja z neformalnim predsednikom kluba Miranom Vukom so bila prevelika, zato je zapustil stolček in se vrnil v družinski dom v Mariboru. Spomladi se je za kratek čas podal v Bosno in Hercegovino, kjer ga je na trenerski stolček povabila sarajevska Slavija.

"Sodeloval sem le do konca sezone, zdaj pa iščem kaj novega, boljšega. To ni bila izkušnja, ki bi si jo želel. Nimam rad, da se kupujejo tekme. Sem zagovornik poštenosti v nogometu. Morda sem malce čudaški, a bom vedno tak," je opozoril na težave, ki jih je zasledil v nogometu v BiH, a o njih ni želel govoriti konkretneje. Zaupal je le, da je bil jezen na sodnike, pa tudi na to, da so se rezultati vedeli že vnaprej. Slavija ni uresničila cilja, ampak izpadla iz prve lige, Djurovski pa je njeno klop zapustil že dan po koncu prvenstva.

"Težava je, ker ljudje, ki me ne poznajo in nekaterih stvari ne razumejo, ker niso dovolj vpeti v dogajanja v nogometu, o meni govorijo veliko stvari. Zase lahko povem, da obožujem nogomet in vedno delam v prid kluba. Upam, da bom našel kakšen klub, da bi ga treniral in pokazal, kako sem imel prav," si želi po nevsakdanji sezoni, v kateri je vodil tri prvoligaške klube v treh državah, manj stresno delovno okolje.

Olimpija je po njegovem mnenju sposobna izločiti Trenčin, a ga nikakor ne sme podcenjevati. | Foto: Olimpija je po njegovem mnenju sposobna izločiti Trenčin, a ga nikakor ne sme podcenjevati.  

Morda se kdaj vrne v Slovenijo. "Težim k temu, da se igra dober nogomet, atraktiven za gledalce, a lastniki klubov raje jemljejo trenerje, ki se jim prilizujejo in nimajo karakterja. Mi, pošteni in polni energije (smeh, op. a.), ostanemo brez dela, tistim, ki sem jih že omenil, pa ljudje v klubu sestavljajo postave. To mi ni všeč," je dejal Djurovski.

Žal mu je Vuka in igralcev Zavrča

Kaj je povedal o Zavrču in padcu v drugo ligo? "Ko sem bil v Zavrču, sem na dveh tekmah vzel štiri točke. Ko sem odšel, so jih do konca prvenstva osvojili le še 12. Tako ne moreš delati. Z Vukom sem prijatelj, a imava o nogometu različni mnenji. Žal mi je njega in igralcev, da so izpadli za zeleno mizo, a si ne bi smeli dovoliti, da sploh podajo povod za to, da pozneje ne dobijo licence," bo držal pesti za po novem drugoligaške Haložane, da se čimprej vrnejo med elito.

Ne spreglejte