Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
12.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

liga prvakov NK Olimpija NK Olimpija Trenčin

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 12.53

6 let, 6 mesecev

Predstavitev AŠ Trenčin

Kdo so Slovaki, ki želijo Olimpijo izločiti iz Evrope?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Slovenski nogometni prvak Olimpija bo evropsko srečo iskal v kvalifikacijah za ligo prvakov. V drugem krogu se bo pomeril z najboljšim slovaškim klubom. Trenčin je v prejšnji sezoni osvojil dvojno slovaško krono in velja za klub z zelo razvito mrežo nogometnih oglednikov, ki skrbijo za vsakoletni prihod obetavnih igralcev.

Predstavitev tekmeca NK Maribor: Levski Sofija (Bolgarija)

Kdo je Trenčin? Prihaja iz mesta, ki ima okrog 50 tisoč prebivalcev in leži na severozahodu Slovaške, v neposredni bližini češke meje. Slavni meščan je slovaški hokejski zvezdnik Marian Gaborik, soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings.

Kje leži mesto Trenčin in nogometni štadion, ki ne ustreza merilom Uefe?

Klub je bil ustanovljen leta 1992 pod imenom TJ Ozeta Dukla Trenčin. Sprva je nastopal v tretji češkoslovaški ligi, nato pa se združil z mestnim sosedom TTS Trenčin. Leta 1997 se je uvrstil v elitni klubski razred na Slovaškem in se v njem obdržal deset let. Leta 2003 se je preimenoval v FK AS Trenčin. Tako je poimenovan še danes. Leta 2008 izpadel, a se hitro vrnil in začel osvajati lovorike. V sezoni 2012/13 je osvojil drugo mesto, nato pa dvakrat zapored postal dobitnik dvojne slovaške krone.

Kako je Trenčin osvojil slovaški pokal?

Trenčin domuje na štadionu Na sihoti, ki velja trenutno za enega najmanjših objektov v slovaškem prvenstvu, saj sprejme le okrog štiri tisoč gledalcev in ima umetno travnato podlago. Tako je le začasno, saj je štadion v fazi prenove. Ko bo končana, bo ogled nogometnih srečanj omogočen vsaj 12 tisoč obiskovalcem, do takrat pa bo AŠ Trenčin najverjetneje igral evropske dvoboje v Žilini.

Nizozemec je lastnik, večina tujcev pa Nigerijcev

Trenčin je leta 2014 namučil Hull City, ki je takrat igral v angleški premier league. | Foto: Trenčin je leta 2014 namučil Hull City, ki je takrat igral v angleški premier league. Lastnik kluba je 60-letni Nizozemec Tschen La Ling. Nekdanji nizozemski reprezentant in zvezdnik Ajaxa ima tudi kitajske korenine, za tulipane pa je zbral 14 nastopov. Klub je prevzel leta 2007, ko je Trenčin igral v drugi ligi. Drzno je napovedal, da bo kmalu stopil na slovaški prestol ter igral v ligi prvakov.

Razvil je mrežo nogometnih oglednikov, ki sodelujejo z različnimi klubi in skrbijo za dotok obetavnih igralcev iz Nizozemske, Afrike in Južne Amerike. Slovaški mediji so zapisali, da želi Trenčin postati Porto srednje Evrope in posnemati portugalskega velikana, ki blesti pri izbiri okrepitev, s katerimi pozneje prek odškodnin zasluži ogromno denarja. La Ling ima v številnih državah nogometne akademije (Grčija, Romunija, Bolgarija, Brazilija in Argentina), s tem pa je Trenčinu omogočil lažjo pot do sklenitev pogodb z nadarjenimi novinci. 

Direktor kluba je Robert Rybniček, brat župana mesta Trenčin, letni proračun pa znaša dva milijona evrov.

Lani namučili romunskega prvaka, a izpadli 

Trenčin ima ogromno tujcev. Prihajajo iz najrazličnejših držav sveta, prevladujejo pa Nigerijci, saj se jih v belem dresu dokazuje kar pet. Drugi tujci zastopajo barve Anglije, Avstrije, Srbije, Južne Koreje, Kitajske in karibske državice Curacao. Čeprav je Trenčin najboljši slovaški klub, na evropskem prvenstvu v Franciji nima svojega slovaškega udeleženca.

Najboljši strelec je 23-letni Gino van Kessel, reprezentant izbrane vrste Curacaoa, ki je v 33 nastopih dosegel 17 zadetkov, v zvezni vrsti pa je blestel 20-letni Slovak Matuš Bero, strelec kar 15 zadetkov.

Orjak Stefan Maierhofer je nekdanji avstrijski reprezentant. | Foto: Orjak Stefan Maierhofer je nekdanji avstrijski reprezentant. V napadu igra tudi nekdanji avstrijski reprezentant Stefan Maierhofer. Izkušeni 33-letni napadalec je visok kar 202 cm. Njegov trener je 40-letni Martin Ševela, nekdanji branilec Trenčina.

Slovaški prvak je v zadnjih sezonah hitro izpadal iz Evrope. V sezoni 2013/14 je v kvalifikacijah za evropsko ligo izločil Göteborg, nato pa izpadel proti Astri Giurgiu, v sezoni 2014/15 je izločil Vojvodino iz Novega Sada, nato pa izpadel proti Hull Cityju, v prejšnji sezoni pa je v kvalifikacijah za ligo prvakov v drugem krogu izpadel proti Steaui iz Bukarešte. Doma je izgubil z 0:2, v gosteh pa zmagal s 3:2, a to ni zadoščalo za napredovanje.

Olimpija je zadnjo evropsko tekmo odigrala prav na Slovaškem. V sezoni 2014/15 se je pomerila z Žilino in ostala praznih rok v kvalifikacijah za ligo Europa (3:1 in 0:2). Prihodnji mesec se bo vrnila na Slovaško, na isti štadion (Žilina), kjer je odigrala zadnjo evropsko tekmo.

Trenčin je po izpadu proti Hullu (2014/15) hitro končal evropsko sezono. V prejšnji sezoni je odigral le dve tekmi in izpadel proti Steaui. | Foto: Trenčin je po izpadu proti Hullu (2014/15) hitro končal evropsko sezono. V prejšnji sezoni je odigral le dve tekmi in izpadel proti Steaui.

Prva tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Olimpijo in Trenčinom bo odigrana 12. oziroma 13. julija v Stožicah, povratna pa teden dni pozneje na Slovaškem.

Ne spreglejte