Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
15.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Gorica liga prvakov Liga Europa žreb

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 15.01

6 let, 6 mesecev

Žreb lige prvakov in lige Europa

Olimpija in Maribor dobila zahtevna evropskega tekmeca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Slovenski udeleženci evropskih tekmovanj so izvedeli imena tekmecev. Prvak Olimpija se bo v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov pomeril proti najboljšemu slovaškemu klubu Trenčinu. Maribor se bo v kvalifikacijah za evropsko ligo pomeril proti bolgarskemu velikanu Levskemu, Domžale čaka tekmec iz Andore, Gorico pa izraelski tekmec Maccabi Tel-Aviv.

Predstavitev tekmeca NK Olimpija v Evropi.

V Nyonu je potekal ples kroglic uvodnih kvalifikacijskih krogov evropskih tekmovanj. Ljubljančani se bodo v kvalifikacijah za ligo prvakov predstavili prvič po dveh sušnih desetletjih, žreb pa jim je za tekmeca dodelil slovaškega prvaka. Olimpija se bo za nadaljevanje evropske sezone udarila s Trenčinom, ki je v sezoni 2015/16 na Slovaškem osvojil dvojno krono. Zmaji so se izognili avstrijskemu prvaku Salzburgu in hrvaškemu prvaku Dinamu, ki je bil v preteklosti večkrat usoden za slovenske predstavnike v Evropi (Maribor, Domžale, Primorje in Luka Koper).

Pri slovaškem prvaku igra tudi nekdanji avstrijski reprezentant Stefan Maierhofer. | Foto: Pri slovaškem prvaku igra tudi nekdanji avstrijski reprezentant Stefan Maierhofer. V uvodnem krogu kvalifikacij nastopa sedem najslabših prvakov, (enemu ne bo potrebno igrati), nato pa se bodo evropski druščini pridružili še zmaji, ki so na Rogli opravili enotedenske višinske priprave.

''Vsi treningi, priprave, vse naše misli so usmerjene na 12. oziroma 13. julij in prvo evropsko preizkušnjo. V Evropi niti približno ne želimo samo sodelovati, želimo se pokazati kot resna in konkurenčna ekipa ter napredovati v naslednji krog kvalifikacij,'' ima visoke cilje trener Olimpije Rodolfo Vanoli, ki ga na klopi zeleno-belih čaka evropska premiera proti Slovakom. Prva tekma bo v Ljubljani, druga pa na Slovaškem.

 

 

Žreb, liga prvakov, 2. krog kvalifikacij:

Olimpija (Slovenija) - Trenčin (Slovaška)
Vardar Skopje (Makedonija) – Dinamo Zagreb (Hrvaška) /Petar Stojanović/
Crusaders (Severna Irska) – Köbenhavn (Danska) /Benjamin Verbič/
Žalgiris Vilnius (Litva) - Astana (Kazahstan)
Valletta (Malta)/B36 Torshavn (Ferski otoki) - Crvena zvezda Beograd (Srbija)
Flora Tallinn (Estonija)/Lincoln (Gibraltar) – Celtic Glasgow (Škotska)
Zrinjski Mostar (BiH) - Legia Varšava (Poljska)
Red Bull Salzburg (Avstrija) - Liepaja (Latvija)
Qarabag (Azerbajdžan) - F91 Dudelange (Luksemburg)
Hapoel Beer-Sheva (Izrael) – Šerif Tiraspol (Moldavija)
The New Saints (Wales)/Tre Penne (San Marino) – APOEL Nikozija (Ciper)
Ludogorec Razgrad (Bolgarija) - Mladost Podgorica (Črna gora)
Dinamo Tbilisi (Gruzija) - Santa Coloma (Andora)/Alaškert (Armenija)
Skënderbeu Korce/Partizani Tirana (Albanija) – Ferencvaroš Budimpešta (Madžarska)
BATE Borisov (Belorusija) - SJK Seinajoki (Finska)
Rosenborg (Norveška) - IFK Norrköping (Švedska)
Dundalk (Irska) - FH Hafnarfjordur (Islandija)

Žreb, liga prvakov, 1. krog kvalifikacij:

Flora Tallinn (Estonija) - Lincoln (Gibraltar)
The New Saints FC (Wales) - Tre Penne (San Marino)
Valletta (Malta) - B36 Torshavn (Ferski otoki)
Santa Coloma (Andora) - Alaškert (Armenija)

Domžalam se smeji, Mariboru in Gorici malce manj

Po žrebu lige prvakov se je v Nyonu nadaljeval ples nogometnih kroglic v ligi Europa. V prvem krogu kvalifikacij se bosta že konec meseca predstavila dva slovenska kluba. To sta Domžale (nosilec) in Gorica (nenosilec), v drugem krogu pa se jim bo pridružil še pokalni zmagovalec Maribor.

Elsnerjeva četa je izkoristila status nosilca. Žreb ji je šel na roko, saj se bo pomerila z andorskim klubom Lusitans, ki ji sodeč po dozdajšnjih (ne)uspehih v Evropi ne bi smel predstavljati previsoke ovire. Prva tekma bo v Sloveniji, druga pa v državici med Španijo in Francijo. Veliko težje delo čaka Gorico, četrtouvrščeno ekipo Prve lige Telekom Slovenije, ki jo za začetek evropskega izziva čaka gostovanje v Tel Avivu pri izraelskem velikanu Maccabiju. Povratno srečanje bo v mestu vrtnic.  

Mariborčani so zaradi visokega koeficienta uspešnosti v evropskih tekmovanjih v zadnjih petih sezonah deležni statusa nosilca. | Foto: Mariborčani so zaradi visokega koeficienta uspešnosti v evropskih tekmovanjih v zadnjih petih sezonah deležni statusa nosilca.

Kot zadnji je ime evropskega tekmeca spoznal Maribor. V drugem predkrogu lige Europa ga čaka Levski iz Sofije. Bolgarski klub ima bogato preteklost, na lovoriko pa v svoji državi čaka že sedem let. Podobno kot vijolice v Sloveniji tudi on načrtuje vrnitev na bolgarski prestol, ki ga v zadnjih sezonah zaseda Ludogorec. Prva tekma bo v Ljudskem vrtu, povratna pa v Sofiji.

''Vtisi so spodbudni, smo na dobri poti,'' o projektu mariborskega kluba v sezoni 2016/17 meni nekdanji reprezentant Dare Vršič, ki je pred kratkim postal oče že tretjemu otroku. Cilji vijolic so znani, segajo vsaj do nastopa v skupinskem delu lige Europe, kjer so Mariborčani zaigrali že trikrat.

Dvoboji prvega kroga kvalifikacij evropske lige bodo kaj kmalu, že 30. junija in 7. julija, tako da odločitev o zgodnjem začetku priprav Domžalčanov in Novogoričanov ne preseneča, Maribor pa bo letošnjo evropsko turnejo začel 14. in 21. julija. 

Ne spreglejte