Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
26. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić Ranko Stojić Mladen Rudonja Antonio Delamea Mlinar Miha Zajc

Četrtek, 26. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Predsednik o dogajanju v Olimpiji

Milan Mandarić: Če so navijači razočarani, bom odšel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To smo morali narediti. Ko pride fant k tebi s solznimi očmi in te prosi, da ga pusti drugam, ti drugega ne preostane," nam je o prodaji najboljšega igralca in kapetana Olimpije, Mihe Zajca in Antonia Delamee Mlinarja, ki je v sredo razočarala navijače Ljubljančanov, povedal predsednik kluba Milan Mandarić.

"Klub je za Miho Zajca dobil nekje 40 odstotkov denarja, kot bi ga lahko, njegova tržna vrednost je veliko višja od tiste, za katero smo ga prodali. Odprla se je priložnost, ki je ni želel zamuditi, pritisk na nas je bil velik, zato smo se odločili, da ugodimo igralčevim željam," je o prodaji Mihe Zajca, ki naj bi v italijanskega prvoligaša Empoli odšel za milijon in pol evrov, povedal Milan Mandarić, ki dejanske višine odškodnine, v preteklosti je bilo drugače, ni želel razkriti.



"Prosil me je, da ga pustim, saj takšne priložnosti morda ne bo dočakal več. Ima težave s koleni in nikoli ne ve, kdaj se bodo spet pojavile, zato je priložnost zagrabil z obema rokama. Ko tak dober fant, kot je on, pride k tebi s solznimi očmi in te nekaj prosi, ne moreš reči ne," pa je predsednik Olimpije govoril o kapetanu Antoniu Mlinarju Delamei, ki se je preselil v ZDA. K ekipi New England Revolution, ki prihaja iz Bostona in igra v ameriški profesionalni ligi MLS.

"Če bi ocenil, bi rekel, da je na lestvici od ena do deset zadovoljstvo obeh nogometašev čista desetka, medtem ko se je Olimpija ustavila nekje pri šestici," je dovolj zgovorno orisal posla, pod katera se je podpisal v sredo.

Kdo je odšel?

Miha Zajc je preteklost Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Miha Zajc je preteklost Olimpije. Foto: Vid Ponikvar Ob Zajcu, ki je s sedmimi goli najboljši strelec ekipe, in Mlinarju Delamei, ki je zbral 20 prvenstvenih nastopov v prvem delu sezone, sta pozimi iz Olimpije odšla še izkušeni branilec Dejan Kelhar, ki je odigral 19 prvenstvenih tekem, in rezervni vratar Darko Brljak, ki ni odigral niti ene tekme v tej sezoni.

Več ali manj je jasno, da bo zaradi spora z navijači moral oditi tudi Rok Kronaveter, ki je bil v prejšnji sezoni najboljši strelec in igralec lige. V tej sezoni je v 16 nastopih dosegel štiri gole.

Prav tako ni skrivnost, da za Olimpijo najverjetneje ne bodo več igrali Julius Wobay, Darijan Matić, Aljaž Krefl in verjetno še kdo …

Razočaran je, ker sliši, da so navijači nezadovoljni

Navijači Olimpije so po prodaji dveh pomembnih članov ekipe, ki je v prejšnji sezoni osvojila naslov, seveda razočarani. Ne manjka takšnih, ki so prepričani, da prodaje najboljših nogometašev ne pomenijo nič drugega kot to, da se Mandarić pripravlja na odhod iz kluba. Predsednik je dejal, da to ni res, a hkrati namignil, da morda vseeno tudi odide. Zakaj?

"Ko sem prišel v Olimpijo, sem rekel, da potrebujem dve stvari. Zaupanje in podporo. Razočaran sem, ker slišim, da navijači niso zadovoljni. Če je res tako, potem lahko tudi odidem. V življenju imam še veliko večjih, bolj pomembnejših stvari od Olimpije, ki jih lahko počnem," je nezadovoljnim privržencem slovenskega prvaka odgovoril 78-letni ameriški poslovnež srbskih korenin.

Predsednik Olimpije je ponovil besede, ki jih je izrekel ob prihodu v klub. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Olimpije je ponovil besede, ki jih je izrekel ob prihodu v klub. Foto: Vid Ponikvar
"Prišel sem z vero v to, da bom Olimpijo spremenil na bolje. Da bo to klub, ki bo osvajal naslove državnega prvaka in nekaj naredil tudi v Evropi. Še vedno imam tak cilj in ne želim oditi, dokler ga ne izpolnim. Toda če mi Ljubljančani ne bodo zaupali, bom odšel," je opozoril še enkrat.

Kdo je prišel?

Kako se bodo znašli novinci? | Foto: Vid Ponikvar Kako se bodo znašli novinci? Foto: Vid Ponikvar Najbolj odmeven nakup Olimpije je Kingsley Boateng. 22-letni krilni napadalec, ki nastopa za mlado italijansko reprezentanco in je nekdanji mladinec slovitega Milana. Nazadnje je igral v italijanski drugi ligi za Bari. V tamkajšnji drugi ligi je zbral 37 nastopov. V dresu Catanie je šestkrat zaigral tudi v prvi ligi.

V Ljubljano je pozimi prišel tudi makedonski ofenzivni vezist Daniel Avramovski, ki šteje 21 let. Nekdanji veliki up beograjske Crvene zvezde, dvakrat tudi makedonski reprezentant, ki v prvi polovici sezone sploh ni igral.

Novinci so še trije, vsi so tujci. 26-letni hrvaški levi bočni branilec Dino Štiglec, ki je nazadnje igral za Slaven Belupo in se lahko pohvali s prek 130 nastopi v prvi hrvaški ligi. V tujini do zdaj še ni igral. 24-letni Romun, defenzivni vezist Alexandru Cretu, ki je nazadnje igral v prvi romunski ligi za Poli Iasi. Odigral je 86 tekem v najboljši romunski ligi. Zadnji novinec je mladi ganski krilni napadalec Issah Abass.

Zakaj Ranka Stojića v zadnjem času ni bilo v klubu?

Kakorkoli že, ne bo presenečenje, če se bo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih v Olimpiji dogajalo še marsikaj.

Na uho nam je namreč prišla informacija, da predsednik Mandarić in športni direktor Ranko Stojić, ta se je novembra lani ekspresno vrnil v klub, nista več v najboljših odnosih, in da bo njunega sodelovanja še drugič v letu dni konec.

Ranka Stojića v zadnjem času ni bilo v klubu. Zaradi težav z zdravjem, pravi prvi mož Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Ranka Stojića v zadnjem času ni bilo v klubu. Zaradi težav z zdravjem, pravi prvi mož Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Ker je pred kratkim v klub prišel Mladen Rudonja, nekdanji slovenski reprezentant, ki se je zdaj vrgel v funkcionarske vode in so ga z mestom športnega direktorja Olimpije povezovali že pred časom, so takšne govorice še toliko bolj smiselne.

In ker Stojića v zadnjem obdobju ni v klubu in pri zadnjih dveh prestopih ni sodeloval, nas je zanimalo, ali bo Olimpija po odhodu Nenada Protege v pol leta še drugič menjala športnega direktorja?

"Rudonja je prišel v klub, to je res, a ne zato, da bi postal športni direktor, ampak zato, da bi Olimpiji pomagal v vlogi skavta. Stojića v klubu ni zato, ker ima zdravstvene težave. Prestal je operacijo slepega črevesja, zato je bil dva tedna odsoten. Ostal sem sam in bilo mi je prekleto težko, a tako pač je. Nekaterih stvari v življenju ne moreš predvideti," je o Stojiću povedal Mandarić in na vprašanje, ali sta se res sprla, odgovoril odločno. "Ne, to so le govorice. Ranko ostaja v klubu," je povedal.

V obrambi je nastala velika luknja

Če je to res, bo imel športni direktor Stojić v prihodnjih dneh, na delovno mesto naj bi se vrnil prav danes, nedvomno polne roke dela. Po Dejanu Kelharju je ostal še brez drugega osrednjega branilca, ki je v prvem delu sezone tvoril par osrednjih branilcev Olimpije.

Zdaj so na voljo le še povratnik po hudi poškodbi Nemanja Mitrović, rezervista, ki sta vskočila, ko je bilo potrebno, Kenan Bajrić in Aris Zarifović, in dva mlada nogometaša, ki sta prišla že pred časom, a do zdaj za Olimpijo nista odigrala še niti minute. Djordje Crnomarković in Leo Ejup.

Ne spreglejte