Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič liga prvakov liga prvakov

Sreda, 16. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovenski prvak v vročem Izraelu

Maribor sanja leto 2014: zdaj gre pa zares

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Darko Milanič, Zlatko Zahović | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Danes zvečer bodo mariborski nogometaši, sicer nosilci play-offa za ligo prvakov, v vroči Beršebi odigrali prvega od dveh obračunov z izraelskim prvakom Hapoelom Be'er Shevo. Tekmi jim lahko prineseta evropske milijone in slavo. Mariborčani sanjajo ponovitev leta 2014.

Maribor bo danes ob 20.45 v Beršebi proti tamkajšnjemu Hapoelu Be'er Shevi odigral prvo tekmo play-offa za ligo prvakov. Vloga glavnega sodnika bo pripadla Švedu Jonasu Erikssonu.

Ko je pred več kot dvema mesecema Maribor priprave na novo sezono začel brez vodje napada v prejšnji sezoni Milivoja Novakovića, brez najboljšega igralca slovenske lige Dareta Vršiča in brez stebra obrambe Rodriga Defendija, si verjetno nihče ni mislil, da se bo danes potegoval za ponovno uvrstitev v ligo prvakov. Zgodilo se je prav to in še več.

Vmes je odigral devet tekem v vseh tekmovanjih, v Evropi izločil najprej prvaka Bosne in Hercegovine Zrinjski iz Mostarja, potem ustavil še najboljši islandski klub Hafnarfjördur ter v play-off za ligo prvakov, ki že zagotavlja vsaj ligo Europa in s tem novo evropsko jesen, vstopil kot nosilec. Zdaj ga v vroči Beršebi čaka prva izmed dveh tekem, v katerih bo lovil evropske sanje in milijone, ki jih prinaša uvrstitev v najboljšo ligo, kar jih ponuja klubski nogomet.


Vse o tekmi Hapoel Be'er Sheva - Maribor:


Pozor, v Izraelu so padali evropski velikani

V Beršebi je lani padel tudi Inter. | Foto: Reuters V Beršebi je lani padel tudi Inter. Foto: Reuters Na štadionu, na katerem bo igral pred 16 tisoč glasnimi navijači, ga čaka prva tekma proti Hapoelu Be'er Shevi, izraelskemu prvaku, ki ga vodi komaj 37-letni trener Barak Bakhar. Ta je njegov trener komaj dve leti, v katerih je bil dvakrat državni prvak, s Hapoelom pa je nase opozoril tudi v Evropi. Navijači Maribora so se ob statusu nosilcev razveselili naslednjega evropskega nasprotnika. Prepričani so, da je Maribor favorit, a pogled na nekaj zadnjih evropskih sezon Hapoela Be'er Sheve kaže, da morda ni tako. Sploh ne na prvi tekmi, v Izraelu.

Tam so lani padali tudi klubi, kot so milanski Inter (3:2), Celtic (2:0), pirejski Olympiacos (1:0), brez zmage pa je ostal tudi Southampton (0:0). Proti ekipi, ki je še posebej nevarna doma, bi bil za Mariborčane na prvi tekmi verjetno uspeh že remi, sploh če bi ob tem zatresli nasprotnikovo mrežo. Čaka jih namreč tekma v ne najbolj primernih pogojih za igro. Vremenska napoved pravi, da bo v času tekme na štadionu okoli 28 stopinj Celzija.

Trener Maribora želi neporažen ostati tudi na deseti tekmi v tej sezoni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Maribora želi neporažen ostati tudi na deseti tekmi v tej sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ničesar niso prepustili naključju

Da bi jim uspelo, pri Mariboru skušajo narediti vse. Ničesar niso prepustili naključju, zato so se v Izrael podali že dva, ne en dan pred tekmo, kot je to v navadi. Prišli so že v ponedeljek in opravili dva treninga. Pred zadnjim, torkovim uradnim, je pred tamkajšnje novinarje še zadnjič stopil trener.

"Prišli smo prej, da se privadimo na tukajšnje razmere. Jasno je, da na treningih nismo mogli početi česa posebnega glede taktičnih zadev, saj igramo v njihovem okolju. O taktiki smo se pogovorili na samem, ne pred očmi nasprotnika, smo pa izkoristili čas za temeljite priprave," je večer pred tekmo povedal Darko Milanič in razkril, da nima dilem, kdo bo igral od prve minute. Tega seveda ni delil z javnostjo.

Povedal je le, da lahko računa na vse razpoložljive sile. Tudi na Marwana Kabho, ki na zadnjem prvenstvenem derbiju proti Domžalam zaradi manjših težav s poškodbo ni igral. Izraelec je bil razumljivo tudi tisti, po katerem so domači predstavniki sedme sile največ spraševali.

"Ima značilnosti, ki jih naša ekipa potrebuje. Za nas je zelo pomemben," je o izkušenem vezistu, ki bo zagotovo igral od prve minute, povedal mariborski strateg.

V lovu na svojo prvo ligo prvakov

Veliko bo odvisno tudi od Marcosa Tavaresa. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veliko bo odvisno tudi od Marcosa Tavaresa. Foto: Grega Valančič/Sportida Primorec ima priložnost, da se, vsaj v vlogi trenerja, sploh prvič uvrsti v ligo prvakov. Ko je Maribor tam nastopil leta 1999, je bil sam še nogometaš. Pred tremi leti ga v Ljudskem vrtu ni bilo, na klopi je bil njegov takratni naslednik Ante Šimundža. Tudi zato je odločen, da mu tokrat uspe.

"Ne razmišljamo o tem, da imamo ne glede na vse že zagotovljen vsaj nastop v ligi Europa. Razmišljamo le o tem, kako priti v ligo prvakov," je povedal Milanič.

"Ko prideš tako daleč in ti manjka le še en korak, je jasno, da te ne čaka lahka naloga. Verjamemo pa, da so sanje uresničljive. Smo kakovostni, smo v dobri formi tako moštveno kot tudi posamično. Veliko igralcev je v dobri formi, za nami je dobra serija tekem. Lahko smo optimisti," je povedal trener, ki ga je pred kratkim razveselila tudi vrnitev izkušenega Martina Mileca, tvorca nekaterih evropskih uspehov iz preteklosti.

Mariboru bo do novega evropskega uspeha po treh letih pomagal tudi Martin Milec. | Foto: Vid Ponikvar Mariboru bo do novega evropskega uspeha po treh letih pomagal tudi Martin Milec. Foto: Vid Ponikvar

Nočemo biti v podrejenem položaju

"Razumljivo je, da bodo njihovi navijači potiskali domače moštvo v napad. Mi bomo to skušali izkoristiti, kot bomo skušali izkoristiti tudi izkušnje, ki jih imamo s takšnih tekem. So dobrodošle in na takih tekmah včasih tudi odločilne. Nočemo biti v podrejenem položaju. Želimo si, da bi se z odločno, moško igro po robu postavili tekmecu, ki je sicer zelo kakovosten. Zelo pomembno bo, kako bomo igrali, ko bomo imeli žogo v svoji posesti," je opozoril trener, ki je Maribor do zdaj popeljal do kar petih naslovov državnega prvaka in z njim dvakrat nastopil tudi v ligi Europa.

"Do zdaj se je izkazalo, da prve tekme v Evropi močno vplivajo na končni razplet. Ko spoznaš nasprotnika in glede na izhodišče prve tekme, se lahko pripraviš na povratno tekmo in na način igre, strategijo, ki ti ustreza. Prvih 90 minut bo zelo, zelo pomembnih," je opozoril trener, ki je že izpolnil evropski cilj, a se zdaj, ko sta pred njim odločilni tekmi evropske sezone, seveda ne namerava ustavljati. Zdaj gre v lovu na ligo prvakov, ki jo v Mariboru sanjajo od leta 2014, zares.

Ne spreglejte