Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
15. 8. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Mitja Viler NK Maribor NK Maribor

Torek, 15. 8. 2017, 17.40

6 let, 7 mesecev

Mitja Viler: Izraelci so tako dobri, da jih je primerjal kar z Realom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Mitja Viler | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Odhajamo po zmago. Če ne bomo nastopili tako, ne bomo mogli doseči gola," pred prvo tekmo play-offa za ligo prvakov proti Hapoelu Be'er Shevi, ki jo bodo odigrali v sredo v Izraelu, pravi eden izmed najizkušenejših mariborskih nogometašev, vedno hvaležni sogovornik Mitja Viler.

Nogometaši Maribora se bodo na prvi tekmi play-offa za ligo prvakov proti Hapoelu Be'er Shevi udarili v sredo ob 20.45.

Doseči gol, to je verjetno glavni cilj Mariborčanov v Izraelu, kjer bodo v sredo zvečer igrali prvo izmed dveh tekem, ki jim lahko prineseta novo uvrstitev v ligo prvakov in dodobra napolnita klubsko blagajno.

"Če sem iskren, pred začetkom sezone nisem pričakoval, da bomo prišli tako daleč. Zdaj smo tu in uživamo v privilegiju igranja takšnih tekem. To je le še en dokaz, da se trdo delo vedno obrestuje," je iskren Mitja Viler.

Staroselec v mariborski garderobi, njen član je že od leta 2010, dobro ve, o čem govori. Takšnih tekem je odigral že ogromno. Zraven je bil ob vseh evropskih uspehih Maribora iz zadnjega obdobja. Zraven je tudi letos in si seveda želi, da bi podoživel tedne iz jeseni leta 2014. Takrat je zaigral na petih od šestih tekem Maribora v ligi prvakov. Pri remiju s Schalkejem v Nemčiji je celo prispeval podajo za edini gol slovenskega prvaka.


Preberite še:


Če zdržijo prvih 20 minut, bo nasprotnik živčen

Evropskih izkušenj mu ne manjka. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Evropskih izkušenj mu ne manjka. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Danes živi za uspeh proti izraelskemu prvaku in je prepričan, da se lahko v Slovenijo vrne z dobro popotnico, za katero se bodo Mariborčani tokrat borili v vročem Izraelu. "Gremo po zmago in gol. Če ne bomo poskušali, nam ne more uspeti. Jasno je, da bomo verjetno igrali nekoliko bolj obrambno. Če zdržimo prvih 20 minut, bo nasprotnik postal živčen. Če ga potem presenetimo iz kakega od protinapadov, si lahko priborimo veliko lažje izhodišče pred povratno tekmo," pravi nogometaš s krepko prek 200 nastopi v vijoličastem dresu.

"Na prvih dveh evropskih tekmah v gosteh letos, ko smo igrali v Bosni in Hercegovini in na Islandiji, ni bilo prav velikega pritiska. Zdaj bo drugače. Navijačev Hapoela bo ogromno, zavedamo se, da bodo zelo glasni. Tudi zato nas čaka nasprotnik, ki je izrazito domača ekipa. To je Hapoel dokazal tudi lani, ko je premagoval ekipe, kot so Olympiacos in milanski Inter. Upam in želim si, da bi nas domačin tudi malce podcenil," si je zaželel 31-letni nogometaš.

V Evropi igral večkrat kot marsikdo v prvi ligi

Viler ima, čeprav nikoli ni zaigral v tujini, za sabo ogromno evropskih izkušenj. Z Mariborom je odigral že kar 41 evropskih tekem. V kvalifikacijah za ligo prvakov je igral na 18, v ligi prvakov na petih (nastopil je pri vseh treh remijih Maribora, proti Chelseaju, lizbonskemu Sportingu in Schalkeju), v ligi Europa na 12 in v kvalifikacijah za to tekmovanje na šestih tekmah.

Marwan Kabha ne more prehvaliti Izraelcev

O sredinem nasprotniku se je pogovarjal tudi s soigralcem v Mariboru, Izraelcem Marwanom Kabho. Kaj je o njem slišal? "Odkar je v Mariboru, sem se z njim že velikokrat pogovarjal o izraelskem nogometu. Zelo ga je hvalil, kar je normalno, saj je Izraelec. O Be'er Shevi pa tako ali tako govori, kot da gre za Real Madrid," je za smeh poskrbel Viler.

Z Mariborom je že igral v ligi prvakov. Igral je tudi pri remiju proti lizbonskemu Sportingu. | Foto: Vid Ponikvar Z Mariborom je že igral v ligi prvakov. Igral je tudi pri remiju proti lizbonskemu Sportingu. Foto: Vid Ponikvar

Izraelskega prvaka, ki lovi prvo uvrstitev v ligo prvakov, zelo ceni, a kljub temu verjame vase in v Maribor.

"Naša prednost je, da imamo za sabo več takšnih tekem. Zagotovo pomaga tudi to, da v tej sezoni še nismo izgubili, zaradi česar smo samozavestni. Plus je tudi to, da kljub dobrim rezultatom še nismo pokazali vsega, kar znamo. Imamo prostor za napredek. Moramo biti boljši iz tekme v tekmo," je povedal nogometaš, ki je spet postal nezamenljiv na levi strani obrambe Maribora.

Z Martinom Milcem bo lažje

Na njeni desni strani je zdaj dobil novo družbo. Po novem je rezervirana za povratnika v klub Martina Milca.

"Ja, z njim nam je še lažje. To ne pomeni, da je bilo prej slabo, a zdaj bo še bolje. Naloge se bodo razporedile. Pred pomembnimi tekmami, ki so pred nami, je njegov prihod zagotovo dobrodošel," je prihod starega znanca pozdravil Koprčan.

Osvojil in dosegel (skoraj) vse, kar se je dalo

Skupaj je za Maribor odigral kar 243 tekem v vseh tekmovanjih. Na večni lestvici vijoličastih po številu nastopov je na 19. mestu.

Odkar je leta 2010 iz Kopra prišel v Ljudski vrt, je skupaj z Mariborom spisal najlepša poglavja klubske zgodovine. Igral je v ligi prvakov, trikrat je pomagal do uvrstitve v ligo Europa, osvojil pa je še kopico lovorik.

Kar šestkrat je bil državni in trikrat pokalni prvak. Zanimivo, enega naslova državnega prvaka se je veselil tudi v Kopru leta 2010. Pohvali se lahko tudi s tremi slovenskimi superpokali.

Ne spreglejte