Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 8. 2017,
13.33

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

John Ogu Ugochukwu Hapoel Be'er Sheva NK Maribor NK Maribor NK Drava Ptuj Prva liga Telekom Slovenije UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Zlatko Zahović Nigerija Blessing Eleke Ezekiel Henty

Torek, 15. 8. 2017, 13.33

1 leto

John Ugochukwu Ogu

Tako je oboževal Davorja Šukerja, da so v Afriki pozabili na njegovo ime

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Drava John Ogu | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na sončni strani Alp je igralo veliko afriških nogometašev, le redki pa so po tem, ko so zapustili 1. SNL, naredili tako uspešno kariero, kot je to uspelo Johnu Oguju. Visoki Nigerijec, ki igra v zvezni vrsti in je zelo nevaren z levo nogo, je štiri sezone nosil dres ptujske Drave, nato pa napredoval do te mere, da je postal članski reprezentant slovitih orlov. V sredo bo skušal prekrižati načrte NK Maribor v boju za ligo prvakov.

Maribor bo v sredo na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov gostoval v Izraelu pri tamkajšnjem prvaku Hapoelu Be'er Shevi. Dvoboj se bo začel ob 20.45. Povratna tekma bo v torek, 22. avgusta v Ljudskem vrtu.

Izraelski nogometni prvak Hapoel Be'er Sheva ima priložnost, da se letos vpiše v zgodovino in prvič uvrsti v skupinski del lige prvakov. Na poti do uresničitve sanj mora preskočiti le še eno oviro. Vijoličasto, ki je doma na Štajerskem.

Če bo Hapoel v odločilnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov izločil Maribor, se bo znašel med evropsko elito, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa ga bo zgolj za nastop v skupinskem delu širokogrudno nagradila s slabimi 13 milijoni evrov.

Podobnosti z Elekejem

Na Ptuju si je delil slačilnico s soigralci, ki so pustili velik pečat slovenskemu nogometu. | Foto: Vid Ponikvar Na Ptuju si je delil slačilnico s soigralci, ki so pustili velik pečat slovenskemu nogometu. Foto: Vid Ponikvar Med najboljšimi igralci Hapoela izstopa 29-letni Nigerijec John Ugochukwu Ogu, stari znanec 1. SNL, saj je v Sloveniji igral med letoma 2006 in 2010. V prvi slovenski ligi je zbral 97 nastopov, dosegel osem zadetkov in se desetkrat pomeril z Mariborom. Nikoli ga ni premagal, kar je statistični podatek, ki gre zagotovo v prid slovenskemu prvaku.

Ogu, ki se je v mladosti rad primerjal s slovitim rojakom Johnom Obijem Mikelom, dolgoletnim zvezdnikom Chelseaja, je v Evropo prišel pri 18 letih. Na dolgo pot se je odpravil po dokazovanju v akademiji Flying Sport, kjer sta se brusila še ena nigerijska diamanta, dobro znana ljubiteljem 1. SNL. To sta Blessing Eleke in Ezekiel Henty, nekdanja soigralca pri ljubljanski Olimpiji, pri kateri še vedno vztraja prvi.

Zanj se je zanimala le Drava

Leta 2013 je sodeloval na pokalu konfederacij v Braziliji.  | Foto: Reuters Leta 2013 je sodeloval na pokalu konfederacij v Braziliji. Foto: Reuters Oguja z Elekejem veže kar nekaj podobnosti. Oba sta visoka in zelo pobožna. "To je bila takrat edina možnost. Le Drava se je zanimala zame. Z agentom sva se strinjala, da bo selitev v Slovenijo dobro izhodišče za nadaljnjo kariero," je Ogu pred leti v pogovoru za All Nigeria Soccer pojasnil, da je bila ponudba Drave edina, ki je leta 2006 prispela na njegov naslov.

Na Ptuju je plenil pozornost s srčnostjo in dobro voljo, preizkusil se je tudi kot fotomodel in pozneje zapisal, da je na omenjenem dogodku zaslužil 50 evrov.

Ko je branil barve Drave, je nabiral izkušnje ob številnih znanih slovenskih nogometnih imenih. Njegovi soigralci so bili tudi Nejc Skubic, Siniša Anđelković, Rok Kronaveter, Jure Matjašič, Zoran Pavlović, Borut Semler, Ermin Raković, Gorazd Zajc ...

Ogu je bolj znan kot Suker

V mladosti je posnemal hrvaškega zvezdnika Davorja Šukerja. | Foto: Reuters V mladosti je posnemal hrvaškega zvezdnika Davorja Šukerja. Foto: Reuters Ko je bil mlad, je rad vpijal mojstrske poteze hrvaškega napadalca Davorja Šukerja, najboljšega strelca SP 1998.

"Je zelo nevaren z levo nogo. Moj vzdevek je Suker. Tako so me začeli klicati po njegovih predstavah na SP 1998, nato sem si zapisal njegov priimek na hrbtno stran vseh dresov, ki sem jih nosil na turnirjih mlajših kategorij. Ko greš v Surulere, del Lagosa, in me pokličeš po pravem imenu, me ljudje morda ne bodo poznali. Ko pa vprašaš, kje je Suker, bodo vsi vedeli, da govorite o meni," je pred leti zaupal dolgoletni nigerijski legionar.

Šuker je danes predsednik Hrvaške nogometne zveze.

Na Portugalskem je bil soigralec Jana Oblaka

Jan Oblak, danes eden najbolj spoštovanih vratarjev na svetu in velika poletja želja PSG, se je v Leirii veliko družil z Ogujem. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak, danes eden najbolj spoštovanih vratarjev na svetu in velika poletja želja PSG, se je v Leirii veliko družil z Ogujem. Foto: Twitter - Voranc Po slovenski izkušnji, ko je izkusil tudi finančne težave, ki so pestile ptujskega prvoligaša, je sledila selitev na Portugalsko. Sprva med nižjeligaše. Za kratek čas se je v tretji ligi ustavil tudi v Španiji, nato pa se vrnil na skrajni zahod Evrope in pri portugalskem prvoligašu Leirii dočakal svojih pet minut slave.

Tam se je veliko družil s slovenskim vratarskim asom Janom Oblakom, ki je bil presrečen, da je naletel na srčnega soigralca z zajetnim znanjem slovenskega jezika. Po Leirii se je preselil k Academici, glas o njegovih kakovostnih predstavah pa je segel vse do domovine, kjer so ga povabili na priprave članske izbrane vrste.

Postal je reprezentant in do danes zbral 12 nastopov za nigerijske orle. Igral je že v kvalifikacijah za SP 2014, kjer je vskočil namesto poškodovanega Victorja Mosesa, konec maja 2013 pa dosegel strelski prvenec na prijateljski tekmi z Mehiko, ki je bila odigrana v ZDA (Houston).

Najboljši tujec v Izraelu

V dresu Hapoela (levo) jo je v prejšnji sezoni v ligi Europa zagodel tudi Handanovićevem Interju. | Foto: Reuters V dresu Hapoela (levo) jo je v prejšnji sezoni v ligi Europa zagodel tudi Handanovićevem Interju. Foto: Reuters Leta 2013 se je predstavil milijonom ljubiteljev nogometne igre na pokalu konfederacij v Braziliji in padel v oči predstavnikom izraelskega kluba iz Berševe, Hapoelu. Naslednje leto se je preselil v sveto deželo in postal eden najbolj prepoznavnih simbolov najbolj zlatega obdobja v zgodovini kluba. Hapoel Be'er Sheva je dvakrat zapored osvojil naslov prvaka, temu dodal še tri (super) pokalne naslove in prekinil dominacijo klubov iz Tel Aviva in Haife.

Zdaj si prizadeva, da bi se s kamelami, takšen je vzdevek Hapoela, prvič uvrstil še v skupinski del lige prvakov. Lani je na prvi tekmi play-offa doma nadigral Celtic z 2:0, a je nato v Glasgowu klonil z 2:5.

Tokrat se bo pomeril z Mariborom, starim znancem in štajerskim sosedom, s katerim se je v Sloveniji srečeval ravno v obdobju, ko je začel Zlatko Zahović postavljati na noge vijoličasti sistem, ki je postopno obrodil sadove in se prelevil v najboljši klub na tem delu Evrope.

Nastopi Oguja v 1. SNL proti Mariboru:

Maribor : Drava 1:1
Drava : Maribor 1:1
Drava : Maribor 1:3
Drava : Maribor 1:2
Maribor : Drava 1:0
Maribor : Drava 1:1
Drava : Maribor 0:4
Maribor : Drava 2:2
Drava : Maribor 0:2
Drava : Maribor 0:1

Deset tekem: štirje remiji in šest porazov

Nigerijec je velik ljubljenec navijačev Hapoela, ki bodo v sredo pričakali Maribor v Berševi. | Foto: Reuters Nigerijec je velik ljubljenec navijačev Hapoela, ki bodo v sredo pričakali Maribor v Berševi. Foto: Reuters

Obu je v Izraelu zelo cenjen. V prejšnji sezoni je bil izbran za najboljšega tujca v prvenstvu. Je tudi nogometaš z največjo vrednostjo v ekipi. Transfermarkt ga ocenjuje na 1,5 milijona evrov. Kolikšna bo njegova vrednost po dvobojih z Mariborom? Najprej v sredo Izraelu, nato še prihodnji torek v Ljudskem vrtu, ki se ga Ogu najbolj spomni še po stari podobi.


Pet najlepših zadetkov 5. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte