Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
19. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

Atletico Madrid Manchester City Claudio Bravo Josep Guardiola Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 19. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Spet je zanimiv Angležem

Manchester City naj bi pripravljal ponudbo za Jana Oblaka, kako visoka je?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Angleški mediji so se na veliko razpisali o tem, da pri bogatem angleškem klubu Manchester Cityju, ki je kljub slovitemu Špancu Josepu Guardioli trenutno v krizi, pripravljajo ponudbo za najboljšega slovenskega nogometaša, vratarja Atletico Madrida Jana Oblaka. V akcijo zanj naj bi šli poleti. Če ga bodo želeli zvabiti k sebi, bodo morali seči globoko v žep.

Josep Guardiola, ki je nabiral lovorike na klopeh Bayerna Münchna in predvsem Barcelone, je v Anglijo lani poleti prišel pompozno, a za zdaj nič ne kaže, da bo upravičil visoka pričakovanja.

Manchester City, ki je bil po prihodu slovitega španskega trenerja pred začetkom sezone na stavnicah prvi favorit za naslov, je po 21 odigranih krogih šele na petem mestu prvenstvene lestvice in je doživel že pet porazov. Za vodilnim Chelseajem si je nabral kar deset točk zaostanka.

Claudio Bravo se je znašel na udaru kritik

Pepa Guardiolo v zadnjem času boli glava. | Foto: Reuters Pepa Guardiolo v zadnjem času boli glava. Foto: Reuters Ena izmed potez Guardiole, ki je na začetku sezone najbolj razburkala javnost, je bila odločitev, da mesto med vratnicama zaupa Claudiu Bravu, ki ga je pripeljal iz Barcelone.

46-letni španski trener je s tem izhodna vrata kluba pokazal Joeju Hartu, ki je odšel v Italijo in okrepil Torino. Dolgoletni angleški reprezentant je bil idol navijačev Manchester Cityja, njegova prva izbira med vratnicama pa je bil neprekinjeno kar osem let.

Zdaj je prav Bravo tisti, ki je najbolj na udaru kritik navijačev in širše javnosti. V času, ko je bil trener Barcelone Guardiola, je bil član Real Sociedada in s Špancem v Kataloniji ni sodeloval.

33-letnik, za katerega je Manchester City lani poleti odštel 18 milijonov evrov, je na 18 prvenstvenih tekmah prejel 23 golov in le štirikrat ohranil mrežo nedotaknjeno (v vseh tekmovanjih skupaj je na 25 tekmah prejel 30 golov).

S slabo predstavo na nedeljski tekmi v Liverpoolu, kjer je Guardiola proti Evertonu izgubil z 0:4, kar je najvišji poraz v njegovi trenerski karieri, so kritike na račun Brava še toliko glasnejše. Ne čudi, da so se zdaj pojavile govorice o tem, da Guardiola že načrtuje nakup novega vratarja.

Sloviti Španec utegne pokazati izhodna vrata Claudiu Bravu, ki ga je v Manchester City pripeljal pred pol leta. | Foto: Reuters Sloviti Španec utegne pokazati izhodna vrata Claudiu Bravu, ki ga je v Manchester City pripeljal pred pol leta. Foto: Reuters Rešitev naj bi našel prav v Janu Oblaku

Ali so resnične ali ne, je težko odgovoriti, a številni angleški mediji pišejo o tem, da je Guardiola, ki je Barcelono popeljal do dveh evropskih naslovov (2009 in 2011), oko vrgel prav na Jana Oblaka.

Reprezentančnega vratarja in ta hip najboljšega slovenskega nogometaša so v preteklosti že povezovali z nekaterimi angleškimi klubi, z Arsenalom, Chelseajem in Manchester Unitedom, zdaj ga še z Manchester Cityjem.

Oblaka, ki trenutno okreva po operaciji rame in naj bi se na igrišča vrnil konec februarja, naj bi Angleži skušali pripeljati letos poleti. Naloge, ki bo vse prej kot lahka, naj bi se že lotili.

Odškodnina, zapisana v novi pogodbi, znaša kar sto milijonov evrov

Škofjeločan je član nogometne elite. | Foto: Getty Images Škofjeločan je član nogometne elite. Foto: Getty Images Atletico je februarja letos z Oblakom, ki v Madridu igra od leta 2014, podpisal novo, petletno pogodbo. V tej ima klavzulo, v kateri je natančno zapisano, kolikšna je odškodnina, ob kateri lahko zapusti klub.

Ta znaša astronomskih sto milijonov evrov, kar pa ne pomeni, da pri Atleticu v prodajo morda ne bi privolili tudi ob manjši odškodnini, a jasno je, da Oblak ne bo poceni.

Tudi zato, ker je v začetku tega meseca dopolnil šele 24 let, njegova tržna vrednost bo v prihodnosti verjetno še zrasla, že zdaj pa spada med najboljše vratarje na svetu.

Čeprav je mlad, je pobral že kopico priznanj

Oblak je v tej sezoni na 15 prvenstvenih tekmah prejel 13 golov. Na sedmih tekmah je bil nepremagan. V ligi prvakov, v kateri se je Atletico zlahka prebil v nadaljnje tekmovanje, je branil šestkrat in prejel le dva gola. Na štirih tekmah je ohranil mrežo nedotaknjeno in se znašel v idealni enajsterici prvega dela tekmovanja.

V prejšnji sezoni je bil izbran za najboljšega vratarja lige prvakov in španske lige. Na 38 tekmah je prejel le 18 golov in izenačil rekord lige.

Atletico je za nekdanjega vratarja Olimpije pred dvema letoma in pol lizbonski Benfici odštel 14 milijonov evrov, kar je rekordna odškodnina za vratarja v španski ligi.

Ne spreglejte