Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 1. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Jan Oblak Jan Oblak Luka Zahović

Torek, 3. 1. 2017, 9.50

6 let, 6 mesecev

Naj nogometaš leta v Sloveniji

Najboljši so Oblak, Kek in Zahović

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometno leto 2016 so v Sloveniji zaznamovali Jan Oblak, Matjaž Kek in Luka Zahović. Vratar Atletica in slovenske reprezentance si je v tradicionalnem izboru športnega dnevnika EkipaSN, v katerem je sodeloval tudi SiOL Sportal, prislužil naziv nogometaša leta. Trener leta je postal Mariborčan, ki z Rijeko v tej sezoni sploh še ni izgubil, najboljši mladi slovenski nogometaš pa je prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije Luka Zahović.

Vratar Jan Oblak, ki okreva po operaciji leve rame in bo z igrišč odsoten vsaj še nekaj mesecev, je v glasovanju prejel največ točk. Za Škofjeločanom, ki je branil v finalu lige prvakov in po loteriji kazenskih strelov izgubil proti madridskemu Realu, so se zvrstili reprezentančni kolegi Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Valter Birsa (Chievo) in Jasmin Kurtić (Atalanta). Med petimi finalisti izbora, ki je potekal pod okriljem slovenskega športnega dnevnika EkipaSN, si kar trije služijo kruh v Italiji.

Oblak, ki je v sezoni 2015/16 z Atleticom v španskem prvenstvu na 38 tekmah prejel le 18 zadetkov in izenačil rekord la lige, je bil za najboljšega razglašen drugič zapored. V dozdajšnjih devetih izborih je kar petkrat naslov najboljšega osvojil vratar. Kar trikrat je bil za nogometaša leta izbran Samir Handanović (2009, 2011 in 2012).

Kek pred Katancem in Milaničem

Matjaž Kek je Rijeko popeljal do naslova hrvaškega jesenskega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je Rijeko popeljal do naslova hrvaškega jesenskega prvaka. Foto: Vid Ponikvar V izboru za najboljšega trenerja leta je naslov ubranil Matjaž Kek. Nekdanji slovenski selektor z Rijeko v sezoni 2016/17 sploh ni izgubil, jesenski del hrvaškega prvenstva pa končal na prvem mestu s kar šestimi točkami prednosti pred zagrebškim Dinamom.

Za Mariborčanom, ki z Rečani naskakuje zgodovinski podvig, prvi naslov državnega prvaka, so se zvrstili selektor članske izbrane vrste Srečko Katanec (slovenska reprezentanca je v kvalifikacijski skupini za SP 2018 prezimila na visokem drugem mestu), trener jesenskega prvaka Prve lige Telekom Slovenije NK Maribor Darko Milanič, strateg branilcev naslova 1. SNL Olimpije Luka Elsner in Tomaž Petrovič, ki v slovenskem prvenstvu meša štrene velikim s Krčani. Kek je bil za najboljšega slovenskega trenerja leta razglašen tudi leta 2015.

Zahović nasledil Šporarja

Luka Zahović je v kratkem času v 1. SNL dosegel kar deset zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović je v kratkem času v 1. SNL dosegel kar deset zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Na razpredelnici mladih nogometašev si je največ pohval za predstave v letu 2016 prislužil napadalec Maribora Luka Zahović. Čeprav se je vijolicam pridružil šele pozno poleti, je z desetimi zadetki prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije. Prvo mesto na seznamu strelcev si deli s Hrvatom Dominikom Glavino, ki nosi dres velenjskega Rudarja.

Za Zahovićem so se zvrstili vratar Gorice Grega Sorčan, ki ga v tem tednu čakajo priprave z B-reprezentanco pod taktirko selektorja Katanca ter dve tekmi v Abu Dabiju, mladi reprezentant Domen Črnigoj (Lugano, Švica), zvezni igralec Maribora Dino Hotić, ki je v spomladanskem delu sezone 2015/16 blestel pri Krškem, ter 18-letni Timi Max Elšnik, ki nase opozarja v angleški prvi ligi (championship) pri Derby Countyju. Lani je naziv mladega nogometaša leta osvojil Andraž Šporar, s katerim si je Zahović v letu 2016 večkrat delil slačilnico mlade izbrane vrste.

 

Ne spreglejte