Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
10. 2. 2016,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid

Sreda, 10. 2. 2016, 20.43

8 let

Vreden je sto milijonov: Jan Oblak ob strani največjih zvezdnikov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jan Oblak je s podpisom nove pogodbe z madridskim Atleticom dobil novo potrdilo o dobro opravljenem delu. In predvsem o tem, da ga Madridčani vidijo kot enega od nosilcev ekipe.

S podpisom nove, petletne pogodbe, ki ga z Atleticom po novem veže do leta 2021, le eno leto dlje od pogodbe, ki jo je podpisal ob prihodu poleti leta 2014, Jan Oblak ni dobil le boljše plače in potrdila, da so v Madridu z njim zelo zadovoljni, ampak predvsem jasno sporočilo, da spada med nosilce kluba, ki se v zadnjih letih uspešno postavlja po robu velikanoma španskega in evropskega nogometa, Barceloni in Real Madridu.

V novo pogodbo, ki je bila menda ena izmed prednostnih nalog v kadrovanju Madridčanov, so namreč pri Atleticu postavili tudi novo odkupno klavzulo, ob kateri bi lahko odšel iz kluba. Da je namesto prejšnjih 45 v pogodbi zdaj za klub rekordna vsota sto milijonov evrov, pišejo španski mediji, potrditev smo dobili tudi pri ljudeh, ki so blizu mladega slovenskega vratarja.

S tem so želeli pri Atleticu odgnati vse morebitne kupce, ki se spogledujejo s 23-letnim zvezdnikom slovenskega in vse bolj tudi evropskega nogometa, ter v pogodbo vstavili številko, primerljivo s tistimi, ki jih imajo največji zvezdniki svetovnega nogometa.

Manchester United ga je že snubil

Ni skrivnost, da je poleti Manchester United za Oblaka ponudil 35 milijonov evrov, saj je v mladem slovenskem vratarju videl zamenjavo za Davida De Geo, ki je bil pred vrati Reala. Prestop v Madrid se je potem tik pred zdajci izjalovil, a pri Realu naj bi španskega zvezdnika poskušali pripeljati v prihodnosti, zato utegne biti slovenski reprezentant na Old Traffordu spet zaželen.

Tudi zato so se pri Atleticu dodatno zavarovali, predvsem pa so želeli preprečiti, da bi se jim zgodilo, kar se jim je v preteklosti že dogajalo. Da so ob tem, ko so na njihova vrata trkali najbogatejši evropski klubi, ostajali brez največjih zvezdnikov. Mednje očitno spada tudi Oblak, za katerega so pri Atleticu prepričani, da bo v prihodnosti le še napredoval in postal član evropske nogometne elite.

Niso želeli ponoviti napak iz preteklosti

Pri Atleticu so v preteklosti, ko je bilo finančno stanje kluba veliko slabše, brez nosilcev ostajali ob odškodninah, ki niso presegale 50 milijonov evrov. Sergio Agüero je leta 2011 v Manchester City prestopil za 45 milijonov evrov, Radamel Falcao je leta 2013 v Monaco odšel za 43 milijonov evrov, Diego Costa leto pozneje v Chelsea in Fernando Torres leta 2007 v Liverpool za 38 milijonov evrov, nazadnje pa še Arda Turan lani v Barcelono za 34 milijonov evrov. Zdaj se to ne bo več dogajalo, so prepričani na štadionu Vicenteja Calderona, da naj dajo prste stran, pa so bogatim snubcem dali najprej vedeti prav z Oblakom.

V tej sezoni naravnost blesti

Oblak, ki ga je Atletico kupil za 16 milijonov evrov, kar je rekord španske lige za vratarja, v tej sezoni blesti. Obranil je kar 81,03 odstotka strelov, ki so šli v njegova vrata.

V španskem prvenstvu je na 23 tekmah prejel le enajst golov, od tega tri na zadnjih dveh tekmah proti Barceloni in Eibarju, v veliki meri pa je zaslužen tudi za to, da ima Atletico z naskokom najboljšo obrambo v ligi.

Na tekmo prejme le 0,48 gola. V najmočnejših evropskih ligah se lahko z boljšim povprečjem pohvali le vratar münchenskega Bayerna Manuel Neuer, ki v povprečju prejme 0,45 gola na tekmo.

Če upoštevamo vsa tekmovanja, v katerih je branil, je Oblak v tej sezoni na 29 tekmah prejel 14 golov. Na kar 18 tekmah je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Že čez dva tedna po četrtfinale lige prvakov

Atletico je v španskem prvenstvu po 23 tekmah na drugem mestu. Za vodilno Barcelono zaostaja za tri točke, ima tudi tekmo več. Pred Realom, ki je tretji, ima točko prednosti.

Iz španskega pokala, v katerem Oblak ni branil, saj je prednost dobil izkušenejši Miguel Angel Moya, je izpadel v četrtfinalu, je pa zato v igri še v ligi prvakov. Tam ga že čez dva tedna čaka prva tekma osmine finala, ko bo gostoval v Eindhovnu pri tamkajšnjem PSV.

Ne spreglejte