Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 3. 2015,
7.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Domžale NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Radomlje NK Luka Koper NK Celje

Sreda, 4. 3. 2015, 7.38

6 let, 7 mesecev

Ljubljančani in Mariborčani upajo na zmago, Slovenci pa na nov spektakel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes bodo odigrane vse tekme 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ki bi moral biti že pred desetimi dnevi, a je bil zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavljen. Predvsem zvečer bo zanimivo.

Gorica je v prvem prvenstvenem krogu v letošnjem letu pričakovano izgubila v Mariboru, poraz z 1:5 je bil boleč, a Novogoričani niso igrali tako zelo slabo, kot kaže rezultat. Zdaj bodo na trenutke dobro igro iz Ljudskega vrta skušali potrditi v primorskem derbiju pred domačimi navijači.

Koprčani so v prejšnjem krogu nepričakovano počivali, zato je njihova forma za zdaj popolna neznanka. Novogoričani so se razveselili podatka, da se v moštvo vračata branilec Lorenzo Pasqualini in kapetan moštva Amedej Vetrih. Pri gostih ne bo kaznovanega Jake Štromajerja, še vedno verjetno ne bosta nastopila niti novinca Sead Hadžibulić in povratnik na Bonifiko Goran Galešić.

Moštvi na prvenstveni razpredelnici loči le eno mesto, Koper je sedmi, Gorica pa osma, a Koprčani imajo kar sedem točk več in tudi tekmo manj od regijskega rivala. Novogoričani so od Krke, ki je deveta, višje le zaradi boljše razlike v zadetkih, zato bodo morali začeti nabirati točke.

V prvih medsebojnih obračunih teh starih znancev je bil uspešnejši Koper. Obakrat je zmagal, tako pred domačimi navijači kot v gosteh z 1:0.

Celjani so v vseh tekmovanjih neporaženi že 22 tekem zapored in kar 152 dni. Nove tri dneve so k izjemnemu nizu prišteli pretekli konec tedna, a ne na način, kot bi si želeli. Zaradi virusa influence, ki je napadel kar osem članov moštva – kdo so ti, v klubu ne želijo izdati – in tudi trenerja Simona Rožmana, so na Nogometno zvezo Slovenije naslovili prošnjo za prestavitev tekme, kar so odgovorni ob dokazih, ki so jih ponudili Celjani, tudi storili.

Tri dni pozneje je stanje v moštvu Celja vse prej kot spodbudno. Dan pred tekmo proti Krki se je z boleznijo še vedno ubadalo pet nogometašev. Ali bodo igrali, se bodo Celjani odločili tik pred zdajci. Tudi trener je bil prikovan na posteljo, zato se lahko zgodi, da ga bo na klopi tokrat nadomestil njegov pomočnik Aleš Kačičnik. "Podobnega primera se v Celju, pa čeprav delam z nogometaši že ogromno let, ne spomnim," je dan pred tekmo povedal zdravnik in hkrati predsednik Celjanov, dr. Stevan Đorđević.

Da je nesreča še večja, Celjani prav gotovo ne bodo smeli računati na najboljšega posameznika v tej sezoni Benjamina Verbiča in kapetana Blaža Vrhovca, oba sta kaznovana, ter Valona Ahmedija, ki je poškodovan. Zaradi poškodbe je vprašljiv tudi nastop Tilna Klemenčiča.

Na drugi strani je Krka, ki se bori za obstanek, v prejšnjem krogu navdušila in s 3:0 premagala Zavrč, pa čeprav je po nekaj več kot pol ure igre ostala brez izključenega branilca Nikole Žižića, ki tokrat ne bo imel pravice nastopa. Medtem pa je trenerja Andreja Kastrevca razveselila novica, da se v moštvo vrača Ganec Nana Welbeck Maseko, 20-letni vezist, ki je v prvem delu sezone pokazal marsikaj dobrega.

V prvi medsebojni tekmi v areni Petrol v tej sezoni so zmagali Celjani s 3:0. V Novem mestu je bilo 1:1.

Če želijo obstati v ligi, bodo morali nogometaši novinca v ligi Radomelj začeti zmagovati. Začenši z današnjo tekmo. Leto 2015 so odprli z zanesljivim porazom proti Olimpiji (0:4), zdaj bodo na domačem igrišču, ki to sploh ni – zaradi neustreznosti svojega objekta domače tekme igrajo v Domžalah –, gostili Rudar.

Dobra novica za trenerja Dejana Djuranovića je, da bo tokrat lahko računal tudi na Olimpijine posojene nogometaše Enisa Đurkovića, Maria Jurčeviča, Aljaža Ivačiča in Anžeta Zorca, ki v dogovoru z Ljubljančani proti Olimpiji niso smeli igrati. Slaba pa, da bo moral tokrat moštvo sestaviti brez Jureta Balkovca.

Tudi gostje imajo nekaj težav. Pri Rudarju bosta tokrat zagotovo odsotna Ivan Knezović in Nemanja Stjepanović, ki nimata pravice nastopa, medtem ko sta nastopa Damjana Trifkoviča in Leona Črnčiča vprašljiva.

Na obeh medsebojnih tekmah v tej sezoni so bili boljši nogometaši Rudarja. Doma so zmagali z 2:0, na prizorišču, ki ga bodo obiskali tudi danes, pa z 2:1.

V Zavrču bo slavnostno. Haložani se vračajo na domač štadion, na katerem bodo skupaj z navijači proslavili odprtje nove tribune, ki sprejme skoraj 1.100 gledalcev. Seveda upajo, da bodo praznik podkrepili z uspehom.

Zmaga bi to seveda bila, točka proti še vedno vodilnemu prvoligašu tudi ne bi bila neuspeh. Sploh zato, ker je Zavrč v prejšnjem krogu v Novem mestu proti Krki zanesljivo izgubil (0:3), čeprav je imel kar dve tretjini tekme igralca več.

"Pričakujem zahtevno tekmo. Zagotovo bom opravil nekaj menjav. Želim dvigniti agresivnost," je pred tekmo sporočil trener Zavrča Ivica Solomun.

Domžale so v prejšnjem krogu le remizirale v gosteh pri Rudarju, Maribor na drugem mestu je že povsem blizu. Tudi jesenski prvaki, podobno kot Zavrč, niso znali izkoristiti številčne prednosti. V Velenju so imeli igralca več ves drugi polčas, a sta mreži obeh ekip ostali nedotaknjeni.

Obramba, ki je zaščitni znak Domžalčanov v tej sezoni, je torej delovala. Zdaj bo moral svoje pristaviti tudi napadalni del moštva, v katerem je kar nekaj novincev. Tudi najboljši strelec slovenskega prvenstva v pretekli sezoni, Hrvat Mate Eterović.

Gostujoči trener se bo moral znajti brez v tej sezoni nepogrešljivih branilcev Darka Zeca in Kenana Horića, oba sta kaznovana. "Pričakujem zahtevno tekmo, imeli bomo tudi kar nekaj težav s sestavljanjem obrambe, a želimo ostati pri vrhu. Če želimo ta cilj doseči, moramo nujno osvojiti vse tri točke," pred novim gostovanjem pravi trener gostov Luka Elsner.

Domžale so pri Zavrču v tej sezoni že gostovale, a takrat na Ptuju, in zmagale z 2:0. Zanimivo, doma so proti istemu tekmecu izgubile. Bilo je 3:0 za goste.

Po skorajda natanko enajstih mesecih se v Ljubljano vrača največji nogometni derbi. Lani sta se na začetku aprila Olimpija in Maribor v Stožicah pomerila v prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, bilo je 1:1. Mesec dni pred tem sta na istem prizorišču obračunala še v prvenstvu, z 2:0 je zmagala Olimpija.

To je tudi njena zadnja zmaga, ki jo pozna proti večnemu rivalu. Na povratni tekmi polfinala pokala je Maribor zmagal z 1:0, v zadnjem prvenstvenem obračunu v pretekli sezoni je bil v Ljudskem vrtu boljši z 2:0, pravo poslastico pa smo spremljali oktobra lani, ko sta se kluba na istem štadionu udarila še zadnjič. Takrat je bilo v prvenstvenem derbiju 3:3, lani obračuna velikih rivalov nismo več videli, tako da bodo v tej sezoni na sporedu še kar trije. Današnji je torej šele prvi v nizu.

In kaj lahko od njega pričakujemo? Obe ekipi sta v prvi letošnji prvenstveni tekmi pokazali veliko, obe sta visoko zmago dosegli šele v zadnjem delu tekme proti Gorici oziroma Radomljam, obe pred tokratnim derbijem napovedujeta odprt boj za zmago.

"Poznam slabosti Maribora," je pred tekmo drzno sporočil trener Ljubljančanov Darko Karapetrović. Trener Maribora ni ostal dolžan. "Tudi jaz poznam slabosti Olimpije in trdim, da jih ima več kot mi," je odgovoril Ante Šimundža. "Maribora se ne bojimo. Niti malo," pa je bil pred tekmo jasen mladi vezist Olimpije Nik Kapun.

Vsi skupaj so poskrbeli, da se je zanimanje za derbi povečalo vsaj za kanček. Ker so organizirani navijači Olimpije Green Dragons sporočili, da jih na derbi zaradi bojkota, ki traja že nekaj časa, ne bo, bo danes vsak navijač, ki bo prišel na največji slovenski štadion, še kako dobrodošel.

Pri Olimpiji ni kaznovanih in poškodovanih, vrača se tudi izkušeni napadalec Aleksandar Rodić. Pri Mariboru je kaznovan Aleš Mertelj, poškodovan pa Dare Vršič. Vprašljiv je tudi nastop Željka Filipovića, zato pa gostje veliko stavijo na odličen napad, ki ga imajo. Povratnik Dalibor Volaš je v prejšnjem krogu zadel kar trikrat, zadela pa sta tudi najstnik Luka Zahović, njegov gol je bil prava mojstrovina, in najboljši strelec v zgodovini kluba Marcos Tavares. Tukaj pa je seveda še Francoz Jean-Philippe Mendy. Ni kaj, trener Maribora je lahko brez skrbi.

Ne spreglejte