Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
29. 5. 2021,
23.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

1

Natisni članek

Thomas Tuchel Josep Guardiola Chelsea Manchester City UEFA liga prvakov

Sobota, 29. 5. 2021, 23.45

1 leto

Liga prvakov, finale

Podvig Chelseaja, Guardiola prvič potegnil krajšo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

1

Man City Chelsea | Nemec Thomas Tuchel, prvi trener, ki se je uvrstil v dva zaporedna finala lige prvakov z dvema različnima kluboma, je osvojil ligo prvakov. | Foto Reuters

Nemec Thomas Tuchel, prvi trener, ki se je uvrstil v dva zaporedna finala lige prvakov z dvema različnima kluboma, je osvojil ligo prvakov.

Foto: Reuters

Nogometaši Chelseaja so v napetem finalu lige prvakov v Portu prekrižali načrte favoriziranemu Manchester Cityju. Londončani so zmagali z 1:0 in se drugič zavihteli na evropski prestol. Edini zadetek na srečanju je v 42. minuti dosegel Nemec Kai Havertz, njegov rojak in trener Thomas Tuchel pa je s tem nadaljeval nemški niz osvajanj lovorik v ligi prvakov. Obračun je na stadionu Dragao v imenitni navijaški kulisi spremljalo dobrih 16 tisoč gledalcev.

Manchester City Chelsea
Sportal Londončani gledajo v hrbet le še osmim velikanom

Manchester City : Chelsea 0:1 (0:1)

Fotogalerija dogajanja na stadionu v Portu, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 42

15 let je čakal na ta trenutek

Veselje v vrstah Chelseaja ... | Foto: Reuters Veselje v vrstah Chelseaja ... Foto: Reuters "Uspelo nam je. Uau! Saj sploh ne vem, kaj naj bi čutil. Bil sem tako hvaležen, da sem se lahko še drugič zapored uvrstil v finale. Počutil sem se drugače. Igralci so bili odločeni to dobiti. Želeli smo biti kamenček v njihovih čevljih. Bodrili smo drug drugega, da dvignemo ritem, postanemo bolj hrabri in ustvarjamo nevarne protinapade. To je bila huda fizična preizkušnja. Če smo želeli uspeti, smo si morali zelo pomagati," je po velikem uspehu dejal trener Chelseaja Thomas Tuchel, ki vodi modre šele štiri mesece, a mu je uspel veliki met.

Lovoriko je prevzel kapetan Cesar Azpilicueta, navdušen nad mlajšim soigralcem Kaijem Havertzom, strelcem odločilnega zadetka: "Kai je bil tako miren. Ne le to, tudi izjemno hitro teče. Zato si je to zaslužil. K Chelseaju sem prišel ravno po zmagi v ligi prvakov leta 2012. Želel sem s Chelseajem ponoviti uspeh. To je nekaj izjemnega, moja družina je tukaj, to je zares poseben dan."

"Ne vem, kaj bi povedal. Dolgo sem čakal. Rad bi se zahvalil moji družini, staršem, babici in dekletu. Petnajst let sem čakal na ta trenutek, zdaj sem ga končno dočakal," je dejal edini strelec v finalu, mladi Nemec, za katerega so modri lani Bayerju iz Leverkusna odšteli 80 milijonov evrov, nato pa pri Chelseaju ni dajal tistega, česar so navijači od njega pričakovali. V finalu lige prvakov se jim je oddolžil z obrestmi.

... in razočaranje v taboru Cityja. | Foto: Reuters ... in razočaranje v taboru Cityja. Foto: Reuters

Navijači Manchester Cityja so se čudili, zakaj ni Josep Guardiola v začetno enajsterico postavil katerega izmed zadnjih zveznih igralcev: "Poskušal sem izbrati najbolj primerno zasedbo, ki bi nas popeljala do zmage. V prvem polčasu smo trpeli, v drugem je bilo veliko boljše. Proti obrambno nastrojenem Chelseaju ni bilo enostavno igrati. Dodatne težave so nam predstavljali dolgi predložki. V takšnih trenutkih potrebuješ navdih," je po bolečem porazu pojasnil Katalonec, ki je tako doživel prvi poraz v finalu lige prvakov. Pred tem je obe finalni tekmi z Barcelono srečno pripeljal h koncu, s Cityjem pa se mu je zataknilo.

Za najboljšega igralca finala v Portu je bil izbran marljivi francoski reprezentant N'Golo Kante, zadnji zvezni igralec pri Chelseaju.

Manchester City : Chelsea 0:1 (0:1)

Stadion Dragao, 16.500, sodniki: Lahoz, Cebrian Devis, del Palomar (vsi Španija).
Strelec: 0:1 Havertz (42.).

Manchester City: Ederson, Walker, Dias, Stones, Zinčenko, Gündogan, De Bruyne (od 60. Gabriel Jesus), B. Silva (od 64. Fernandinho), Mahrez, Foden, Sterling (od 77. Agüero).
Chelsea: Mendy, James, Azpilicueta, T. Silva (od 39. Christensen), Rüdiger, Chilwell, Kante, Jorginho, Mount (od 80. Kovačić), Havertz, Werner (od 66. Pulisic).

Rumeni kartoni: Gündogan, Gabriel Jesus; Rüdiger.
Rdeči karton: /.

Konec dvoboja! Veliko veselje v taboru Chelseaja, ki je tako osvojil drugi evropski naslov, in velika žalost v taboru Manchester Cityja, ki je tako v svojem prvem velikem finalu ostal brez lovorike. Nemški strateg Thomas Tuchel, ki je lani s PSG v finalu lige prvakov ostal praznih rok proti Bayernu, je tako popeljal modre do ogromnega uspeha. Ligo prvakov je tako kot trener osvojil še tretji Nemec zapored. Leta 2019 je bil z Liverpoolom najboljši Jürgen Klopp, lani z Bayernom Hansi Flick, letos pa je varovance do evropske zvezdice popeljal 47-letni strateg iz Krumbacha, ki je londonski klub prevzel šele pred štirimi meseci.

Kapetanu Chelseaja Cesarju Azpilicueti je pripadla častna naloga, da prevzame zmagovalni pokal iz rok predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina in ga dvigne visoko v zrak. | Foto: Reuters Kapetanu Chelseaja Cesarju Azpilicueti je pripadla častna naloga, da prevzame zmagovalni pokal iz rok predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina in ga dvigne visoko v zrak. Foto: Reuters

96. minuta: sreča za Chelsea, žoga je po tehnično zahtevnem strelu Riyada Mahreza oplazila prečko. Manchester City, za katerega igra Sergio Agüero zadnjo tekmo, je bil zelo blizu izenačenju. 

90. minuta: rednega dela je konec. Manchester City pritiska na vse pretege, a jim ne uspe prebiti modre obrambe. Igralo se bo še sedem minut sodnikovega podaljška.

73. minuta: Chelseaju se je ponudila velika priložnost za podvojitev vodstva. Kai Havertz je stekel v protinapad, podal Christianu Pulišiću, ta pa je skušal premagati vratarja Edersona, a njegov strel v daljši kot vrat ni bil dovolj natančen. Streljal je mimo vrat.

60. minuta: nogometaši Cityja so protestirali pri španskem sodniku, saj so bili mnenja, da je Reece James v svojem kazenskem prostoru po strelu Raheema Sterlinga igral z roko. Delilec pravice je ocenil drugače, podobno velja za njegove stanovske kolege v sobi za VAR. 

57. minuta: nov udarec za Manchester City. Po trku Antonia Rüdigerja in Kevina de Bruyneja jo je Nemec odnesel z rumenim prekrškom, Belgijec pa poškodbo glave, zaradi katere je moral zapustiti zelenico. Ni več mogel nadaljevati srečanja, namesto njega je v igro prišel Brazilec Gabriel Jesus. City še vedno zaostaja z 0:1.

V 57. minuti jo je skupil Kevin de Bruyne in moral zapustiti igro. | Foto: Reuters V 57. minuti jo je skupil Kevin de Bruyne in moral zapustiti igro. Foto: Reuters

Začetek drugega polčasa, trenerja nista spreminjala enajsteric.

Konec prvega polčasa v Portu. Chelsea, ki je v zadnjih dveh mesecih dvakrat zapored premagal City, odhaja na počitek boljše volje. Modri vodijo z 1:0, zadetek je dosegel mladi Nemec Kai Havertz. Veselil se je prvenca v ligi prvakov v modrem dresu.

Gooooool! 42. minuta. 0:1! Kakšen protinapad Chelseaja! Mason Mount je poslal izjemno podajo Kaiju Havertzu, mladi Nemec se je po bliskovitem protinapadu znašel sam pred vratarjem Cityja Edersonom in ga nato premagal. Mreža angleškega prvaka se je zatresla, modri so tik pred koncem prvega polčasa povedli in spravili svoje navijače v ekstazo.

38. minuta: težava za Londončane, ki so ostali brez obrambnega stebra Thiaga Silve. Izkušeni Brazilec je moral predčasno zapustiti igrišče, namesto njega je v igro vstopil Danec Andreas Christensen.

27. minuta: zdaj je bilo zelo nevarno v kazenskem prostoru Londončanov. Kevin de Bruyne je izvrstno našel Phila Fodna, ki je prodrl proti vratom modrih in se odločil za strel. Ko se je že zazdelo, da bi Edouard Mendy le stežka ubranil mladega angleškega zvezdnika, pa se je vmešal Nemec Antonio Rüdiger in v zadnjem trenutku z drsečim štartom blokiral strel, s tem pa rešil svoje moštvo zaostanka. Ostaja pri 0:0. 

14. minuta: prva zrela priložnost na tekmi. Ben Chilwell je prodrl po levi strani v kazenski prostor Manchester Cityja in zaposlil Tima Wernerja, ki se mu je ponudila lepa priložnost. Strela ni izvedel tako, kot je načrtoval. Žogo je ustrelil preveč po sredini, tako da jo je vratar Cityja Ederson zlahka ukrotil. Nemec je v naslednjem napadu zagrozil še enkrat, a je po strelu z leve strani zatresel le zunanji del mreže. 

Ob 21. uri se je začela angleška poslastica v Portu. Pokal bo najboljšemu evropskemu klubu predal predsednik Evropske nogometne zveze (Uea) Aleksander Čeferin. Glavni sodnik finala je Španec Antonio Miguel Mateu Lahoz, ki je podobno kot nogometaši pred začetkom srečanja v sklopu akcije Black Lives Matters (Življenja temnopoltih štejejo) pokleknil na igrišču.

Manchester City Chelsea | Foto: Reuters Foto: Reuters

Strateg Manchester Cityja Josep Guardiola je v začetno postavo uvrstil naslednje igralce:

Trener Chelseaja Thomas Tuchel se je odločil za naslednjo enajsterico:

Fotogalerija  dogajanje na ulicah Porta na dan finala lige prvakov, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 14
Tottenham Liverpool
Sportal Zgodovinski večer Skomine in pomanjkljivo oblečena svetlolaska

Sprva je bilo mišljeno, da se bo sklepno dejanje največjega klubskega tekmovanja odigralo v Istanbulu, a je naknadno prišlo do menjave prizorišča, saj je britanska vlada v obdobju epidemije covid-19 uvrstila Turčijo na rdeči seznam za potovanja. Tako je finale lige prvakov še drugo leto zapored potekalo na Portugalskem. Lani je v Lizboni postal najboljši Bayern München, ki je v finalu spravil v slabo voljo PSG in njegovega takratnega trenerja Thomasa Tuchela, leto dni pozneje pa se je Nemcu vendarle smejalo.

Liga prvakov, finale:

Sobota, 29. maj:
Manchester City : Chelsea 0:1 (0:1)
Havertz 42.

Ne spreglejte