Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2017,
2.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

6

Natisni članek

Petar Stojanović legionarji Roman Bezjak Matic Črnic Matjaž Kek Luka Krajnc Aljaž Struna Vid Belec Nik Omladič Patrik Eler Samir Handanović Miha Zajc Boban Jović Nejc Skubic

Torek, 30. 5. 2017, 2.55

6 let, 6 mesecev

SLOVENSKI NOGOMETAŠI NA DELU V TUJINI

Trije Slovenci le še korak oddaljeni od italijanskega raja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

6

NK Rijeka, Matjaž Kek | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj se je s Slovenci, ki si kruh služijo v tujem nogometu, dogajalo v zadnjih dneh?

Nogometaše Rijeke, ki že počasi pogledujejo proti žrebu kvalifikacij za ligo prvakov, je po sobotni tekmi v Zagrebu čakalo zelo sladko opravilo. V zadnjem krogu hrvaškega prvenstva so resda visoko izgubili proti največjemu tekmecu Dinamu (2:5), a je bil to najverjetneje najslajši poraz Matjaža Keka v karieri s tako veliko razliko, saj si je Rijeka zagotovila zgodovinski naslov hrvaškega prvaka že v prejšnjem krogu.

Kako so navijači Rijeke napolnili južno tribuno na štadionu Maksimir:

Rijeka je v soboto doživela šele drugi poraz v tej sezoni. V nasprotju s porazom pri Lokomotivi (0:1) se je njena mreža zatresla kar petkrat (2:5). V prvem polčasu je trikrat v polno zadel alžirski reprezentant El-Arbi Hilal Soudani, za Rijeko, ki jo je spremljala bučna podpora navijačev, pa je bil v izdihljajih prvega dela uspešen član črnogorske izbrane vrste Marko Vešović.

Na začetku drugega dela so modri povišali prednost. V polno sta zadela mladi Španec Daniel Olmo in napadalec iz BiH Armin Hodžić, končni rezultat 5:2 pa je sedem minuti pred koncem postavil najboljši strelec Rijeke v tej sezoni Franko Andrijašević. Pred tem je zapravil strel z bele točke.

Slovenski reprezentant Roman Bezjak je odigral vso tekmo, Matic Črnic, ki ga selektor Srečko Katanec ni uvrstil na seznam za kvalifikacijsko tekmo z Malto, pa je na klopi zaman čakal na priložnost. Kekova Rijeka je doživela enega najvišjih porazov v zadnjih sezonah (jeseni je Dinamo na Rujevici odpravila s prav takšnim rezultatom!), a ta ni pokvaril vzdušja med navijači reškega kluba, novega prvaka.

Rijeka si je prvi naslov hrvaškega prvaka po zgodovinski zmagi nad Cibalio (4:0) zagotovila prejšnji teden, v soboto pa je na zagrebškem štadionu Maksimir prejela še pokal, namenjen zmagovalcem.

Kako so nogometaši Rijeke prejeli pokal za hrvaškega prvaka:

Izbranci Matjaža Keka so ga dvignili v zrak ob bučni podpori, saj je v hrvaško prestolnico pripotovalo več kot pet tisoč navijačev. Tako množičnega gostovanja reških navijačev v zgodovini hrvaškega prvenstva še ni bilo. Štiri tisoč navijačev je južno tribuno obarvalo v belo in modro, več kot tisoč privržencev novopečenih hrvaških prvakov pa je navijalo za Rijeko z osrednje tribune. Število bi bilo še večje, če Dinamo na dan tekme ne bi ustavil spletne prodaje vstopnic za osrednjo tribuno, saj je zaznal veliko nakupov z Reke. Zagrebčani so s tem želeli preprečiti, da bi bili navijači Rijeke na gostovanju pri Dinamu v večini tudi na zahodni tribuni. 

Mariborčan Matjaž Kek je dvignil na noge Reko, ki prvič v klubski zgodovini slavi naslov hrvaškega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčan Matjaž Kek je dvignil na noge Reko, ki prvič v klubski zgodovini slavi naslov hrvaškega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Usoda je hotela, da je 55-letni Mariborčan na Hrvaškem prejel tako želeno "kanto" na isti dan kot njegov najljubši slovenski klub NK Maribor. Zabava se je po vrnitvi iz Zagreba preselila na reške ulice ...

Rečane v tej sezoni čaka še en izziv. Konec meseca se bodo v finalu hrvaškega pokalnega tekmovanja še enkrat pomerili z Dinamom. Dvoboj, na katerem si lahko zagotovijo dvojno krono, bo v sredo v Varaždinu. Dinamo je v soboto opozoril Rijeko, da je izboljšal formo ...


Vid Belec se je s Carpijem skupaj s soigralcema Aljažem Struno in Enejem Jelenićem uvrstil v finale kvalifikacij za vstop v italijansko serio A. | Foto: Getty Images Vid Belec se je s Carpijem skupaj s soigralcema Aljažem Struno in Enejem Jelenićem uvrstil v finale kvalifikacij za vstop v italijansko serio A. Foto: Getty Images - Slovenski reprezentanti v tujini (seznam kandidatov za Malto)*:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico Madrid je sezono v španskem prvenstvu končal na tretjem mestu. Škofjeločan, ki si ga v svojih vrstah želi tudi bogati PSG, je še drugič zapored osvojil nagrado zamora. Ta je namenjena vratarju, ki je v španskem prvenstvu prejel najmanj zadetkov.

Vid Belec: Potem ko je Carpi v tekmi dodatnih kvalifikacij za dopolnitev prve italijanske lige proti Frosinoneju remiziral z 0:0, je bil v ponedeljek v gosteh v zelo nezavidljivem položaju.

Po 45 minutah je bil pri izidu 0:0 namreč po dveh rumenih kartonih v petih minutah izključen še en slovenski reprezentant Aljaž Struna. Ko je pri nespremenjenem izidu v 81. minuti Carpi ostal še brez drugega izključenega nogometaša, se je zdelo, da bo težko preživel, a potem si je v 86. minuti priiigral gol, zmago in uvrstitev v ''finale'' kvalifikacij za uvrstitev v italijansko prvo ligo.

Tam se bo 4. in 8. junija za vstop med italijansko elito udarili z boljšim z dvoboja med Beneventom in Perugio. Na prvi tekmi Carpi ne bo mogel računati na pordečelega Struno. 

Slovenski vratar je branil vso tekmo in si v sodnikovem dodatku zaradi zavlačevanja prislužil rumeni karton. Enej Jelenič, še tretji Slovenec na delu pri Carpiju, je igral 65 minut.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta je na Cipru osvojil šesto mesto.

Antonio Delamea Mlinar je z New England Revolutionom po dveh zmagah tokrat izgubil. | Foto: Reuters Antonio Delamea Mlinar je z New England Revolutionom po dveh zmagah tokrat izgubil. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v zadnjem krogu italijanskega prvenstva v soboto izgubil v Bergamu proti Atalanti (0:1). Kapetan slovenske reprezentance, ki zaradi rumenih kartonov ne sme nastopiti proti Malti, je odigral vso tekmo.

Antonio Delamea Mlinar: Edini slovenski legionar v ligi MLS, ki je prvič letos dočakal reprezentančni vpoklic, je v noči na nedeljo z New England Revolutionom, ki je v zadnjih dveh krogih dvakrat zmagal, gostoval v New Yorku pri bogatem klubu New York Red Bulls in izgubil z 1:2. Celjan je odigral vso tekmo.

Luka Krajnc: V infarktni tekmi dodatnih kvalifikacij za dopolnitev prve italijanske lige med Frosinonejem in Carpijem je potegnil kratko in ostal brez napredovanja. Igral je vso tekmo.

Bojan Jokić: Ufa je rusko prvenstvo končala na sedmem mestu.

Miha Mevlja: Rostov je v nedavno končani sezoni 2016/17 v ruskem prvenstvu osvojil šesto mesto.

Miral Samardžić: Akhisar Belediye Genclik Ve Spor je v soboto v predzadnjem krogu turškega prvenstva v gosteh spravil v slabo voljo navijače Konyasporja (3:0). Jeseničan, ki v zadnjih tednih ni dobival priložnosti za nastop, je srečanje spremljal s klopi za rezervne igralce.

Gregor Sikošek: Brondby je končal sezono v danskem prvenstvu na drugem mestu, v finalu danskega pokala pa je v četrtek izgubil proti prvaku Köbenhavnu. 

Nejc Skubic: Konyaspor, ki se je v Turčiji uvrstil v finale pokalnega tekmovanja, je v 33. krogu turškega prvenstva v soboto gostil Akhisar Belediye Genclik Ve Spor in razočaral navijače z visokim porazom (0:3). Slovenski branilec, ki je odigral vso tekmo, je v 29. minuti zatresel lastno mrežo. To je bil prvi zadetek na tekmi ...

Aljaž Struna: Carpi, ki je v rednem delu sezone italijanske druge lige zasedel sedmo mesto, je polfinalu kvalifikacij po hudem boju izločil Frosinone, za katerega igra Luka Krajnc. Prva tekma se je končala brez zadetkov, v ponedeljek pa Carpi z dvema igralcem manj uspel zadeti in se uvrstil v veliki finale. Struna je na petkovi tekmi igral vso tekmo, v ponedeljek pa je zdržal le do polčasa, saj je v dodatku prvega dela prejel še drugi rumeni karton in moral z igrišča.

Miha Zajc je za Empoli sploh prvič igral od prve minute, a bil po tekmi razočaran. Seli se v drugo ligo. | Foto: Getty Images Miha Zajc je za Empoli sploh prvič igral od prve minute, a bil po tekmi razočaran. Seli se v drugo ligo. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v zadnjem krogu italijanskega prvenstva v soboto izgubil na gostovanju v Bergamu pri Atalanti (0:1). Izkušeni slovenski reprezentant, ki zaradi rumenih kartonov ne sme nastopiti proti Malti, je odigral 70 minut.

Josip Iličić: Fiorentina je italijansko prvenstvo končala z nedeljskim remijem pred domačimi navijači proti Pescari z 2:2. Na koncu je bila v prvenstvu osma. Izkušeni slovenski reprezentant tokrat ni igral. Vso tekmo je presedel na klopi za rezerviste.

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je sezono v nemškem prvenstvu končal na 12. mestu, slovenski reprezentant pa še vedno čuti bolečine v stopalu in razmišlja o operativnem posegu. Zaradi zdravstvenih težav ga ni na seznamu kandidatov za reprezentančno tekmo z Malto.

Jasmin Kurtić: Atalanta, ki se je izkazala in se po dolgem času uvrstila v Evropo, je odlično sezono v serie A sklenila v soboto, ko je pred domačim občinstvom v Bergamu premagala Chievo z 1:0. Belokranjec je odigral 86 minut.

Rene Krhin: Granada se je poslovila od prve španske lige in izpadla v drugoligaško tekmovanje. Čeprav ima Štajerec z Granado sklenjeno pogodbo do leta 2019, bo najverjetneje odšel drugam.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig je v ponedeljek izgubil tudi na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za dopolnitev nemške bundeslige proti Wolfsburgu. Na prvi tekmi v gosteh je izgubil z 0:1, tokrat je klonil z istim rezultatom in ostal pred vrati raja. Nekdanji nogometaš Olimpije je igral vso tekmo.

Rajko Rotman: Mariborčan, povratnik v člansko reprezentanco Slovenije, je v nedeljo s Kayserisporjem v predzadnjem krogu turškega prvenstva remiziral z 2:2 v gosteh pri Karabüksporu, za katerega igra občasni slovenski reprezentant Dejan Lazarević (ni igral). Nekdanji nogometaš Rudarja je igral vso tekmo.

Benjamin Verbič: Köbenhavn je osvojil dvojno krono na Danskem.

Miha Zajc: Empoli je v zadnjem krogu italijanskega prvenstva gostoval pri že zdavnaj odpisanem Palermu in potreboval zmago za potrditev obstanka. Na tej tekmi je, sploh prvič, odkar je pozimi prišel iz Olimpije, od prve minute zaigral mladi slovenski vezist. Žal se ni izšlo po njegovih željah. Z Empolijem je izgubil z 1:2 in, potem ko je dočakal vest o zmagi Crotoneja, s 17. zdrsnil na 18. mesto prvenstvene lestvice ter se poslovil od italijanske nogometne elite. Z igrišča je odšel po uri igre. Ko je odšel na klop, je bil izid na semaforju še 0:0.

Roman Bezjak v objemu reških navijačev po nepozabni zmagi nad Cibalio, ki je Rijeki zagotovila naslov hrvaškega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Roman Bezjak v objemu reških navijačev po nepozabni zmagi nad Cibalio, ki je Rijeki zagotovila naslov hrvaškega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Napadalca:

Robert Berić: Saint Etienne je sezono francoskega prvenstva končal na osmem mestu.

Roman Bezjak: Rijeka je v soboto v zadnjem krogu hrvaškega prvenstva izgubila pri zagrebškem Dinamu (2:5). Korošec je v zrak dvignil pokal, namenjen prvakom. V drugem polčasu je sodnik po njegovem padcu v kazenskem prostoru pokazal na belo točko, a njegov soigralec Franko Andrijašević ni zadel v polno. Bezjak je odigral vso tekmo, sezono hrvaškega prvenstva pa končal z 11 zadetki. 


*Na seznamu slovenskih reprezentančnih legionarjev so tudi Boštjan Cesar, Valter Birsa in Miral Samardžić (kazen rumenih kartonov) in Kevin Kampl (poškodba), ki bodo preskočili reprezentančno akcijo za kvalifikacijsko tekmo z Malto.


Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga, finale končnice za preboj v premier league Huddersfield Town : Reading 0:0 Zaradi poškodbe kolena ni igral v tekmi, v kateri se je Huddersfield po enajstmetrovkah razveselil napredovanja v elitno angleško premier ligo.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Wolfsberger : Sturm Gradec 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Horn : LASK Linz 1:2 Ni kandidiral za tekmo. LASK se je kot drugoligaški prvak uvrstil v prvo avstrijsko ligo.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wiener Neustadt : Wacker Innsbruck 1:3 Ni kandidiral za tekmo. S 24 zadetki je najboljši strelec avstrijske druge lige.
Dino Martinović (Lokomotiva Plovdiv) Bolgarija, skupina za prvaka Lokomotiva Plovdiv : Dunav 2010 3:4 Na igrišče je prišel po sedmih minutah igre in zabil dva gola. Najprej v 44. minuti za 1:1 in potem še v 94. minuti, ko je postavil končni izid.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Viktoria Plzen : Vysočina Jihlava 2:0 Ni kandidiral za tekmo. Viktoria je končala sezono na drugem mestu.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finska, 1. liga PS Kemi : VPS 0:1 Odigral je vso tekmo.
Denis Petrić (Angers) Francoski pokal, finale Angers : PSG 0:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Rijeka 5:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Rijeka 5:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Hajduk Split 1:2 Ni kandidiral za tekmo, ker je že sklenil pogodbo s švicarskim drugoligašem Servette.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Palermo : Empoli 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Inter : Udinese 5:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Jan Mlakar (Fiorentina) Italija, 1. liga Fiorentina : Pescara 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Lazio 3:1 Igral je od 95. minute.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, končnica 2. liga za preboj v serie A Frosinone : Carpi 0:1 Igral je 65 minut in se s Carpijem uvrstil v finale kvalifikacij za vstop v italiijansko 1. ligo.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Kashiwa Reysol : Omiya Ardija 4:2 Odigral je 68 minut in prejel rumeni karton.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Ta konec tedna nima tekem.  
Rene Mihelič (Riga) Latvija, 1. liga Riga : Spartak Jurmala 1:1 V 50. minuti je dosegel zadetek z bele točke.
Timotej Dodlek (Utenis) Litva, pokal Palanga : Utenis 1:0  
Rok Štraus (Utenis) Litva, pokal Palanga : Utenis 1:0  
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Lillestrom : Tromso 4:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Piast Gliwice : Wisla Plock 4:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Piast Gliwice : Wisla Plock 4:0 Odigral je vso tekmo in v 49. minuti dosegel zadetek za 1:0.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 2. liga Gornik Zabrze : Podbeskidzie 4:0 Igral je 68 minut.
Dejan Djermanović (Miedž Legnica) Poljska, 2. liga Miedž Legnica : Pogon Siedlce 3:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Bytovia Bytow : Stomil Olsztyn 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Olimpia Grudziadz : Katowice 0:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lausanne : Lugano 1:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Andraž Šporar (Basel) Švica, 1. liga Grasshopper : Basel 1:3 Igral je vso tekmo in prispeval podajo za zadnji gol Basla.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Schaffhausen : Zürich 0:4 Odigral je vso tekmo.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Zürich 0:4 Odigral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Osmanlispor : Rizespor 1:2 Igral je 71 minut in prejel rumeni karton.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Kasimpasa : Antalyaspor 0:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Boban Jović (Bursaspor) Turčija, 1. liga Bursaspor : Genclerbirligi 1:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Karabükspor : Kayserispor 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, 1. liga Bursaspor : Genclerbirligi 1:2 Igral je 70 minut.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, skupina za obstanek Volin Luck : Karpati 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Ne spreglejte