Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
19.00

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

Matjaž Kek Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Portugalska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Miran Pavlin

Sreda, 27. 3. 2024, 19.00

1 mesec

Miran Pavlin po zmagi nad Portugalsko

Legendarni reprezentant po odmevni zmagi pritisnil na zavoro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31
Slovenija : Portugalska | Slovenci so v torek z 2:0 premagali Portugalsko. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenci so v torek z 2:0 premagali Portugalsko.

Foto: www.alesfevzer.com

"Absolutno je to odličen odgovor po tekmi z Malto, pa tudi dokaz, da kadar je Slovenija popolna, smo lahko nevarni za prav vsako reprezentanco," je v pogovoru za Sportal dan po zmagi slovenske nogometne izbrane vrste nad zvezdniško Portugalsko dejal direktor reprezentanc na Nogometni zvezi Slovenije Miran Pavlin, ki pa je kljub veliki zmagi pritisnil na zavoro. "Pomembno je, da zdaj vsi skupaj slučajno ne zapademo v kakšno evforijo," pravi 52-letni nekdanji nogometaš.

Jan Oblak Slovenija Portugalska
Sportal Plemenite besede, ki so ogrele srce nesrečnega selektorja

Leta 1999 je Slovenijo v zasneženem Kijevu z zadetkom na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij popeljal do njenega prvega evropskega prvenstva, 25 let pozneje bo Miran Pavlin kot direktor reprezentanc na NZS slovensko izbrano vrsto spremljal tudi na tekmah v Nemčiji, kamor se bo Slovenija podala konec junija. Podrobno in z navdušenjem je predstavo slovenske reprezentance spremljal tudi v torek zvečer, ko je ta na pripravljalni tekmi z 2:0 na kolena spravila Portugalsko in se oddolžila za bledo predstavo na gostovanju na Malti (2:2).

Miran Pavlin je bil navdušen nad torkovo predstavo Slovenije. | Foto: Jan Lukanović Miran Pavlin je bil navdušen nad torkovo predstavo Slovenije. Foto: Jan Lukanović

Čeprav na pripravljalnih tekmah rezultat največkrat ni prioriteta, pa je zmaga nad velikanom evropskega nogometa zagotovo dobrodošla popotnica ob tlakovanju poti v Nemčijo. "Ne bi se strinjal s trditvami nekaterih, da prijateljske oziroma pripravljalne tekme niso pomembne z rezultatskega vidika, sploh v reprezentanci, v kateri se fantje potem znova za nekaj mesecev podajo v klubska okolja. Zato se mi zdi zelo pomembno, da se pripravljalno obdobje konča na način, kot se je s to zmago proti Portugalski. Poleg tega pa je premagati reprezentanco, kot je Portugalska, samo po sebi nekaj posebnega in velikega," je bil po veliki zmagi zadovoljen Pavlin, ki pa hkrati miri morebitno pretirano navdušenje. "Pomembno je, da zdaj vsi skupaj slučajno ne zapademo v kakšno evforijo, ker je do evropskega prvenstva še kar nekaj časa. Tudi potem pred odhodom v Nemčijo sledita še dve pripravljalni tekmi, tako da je dela pred fanti še ogromno. Gotovo pa je takšna zmaga v pripravah na Euro več kot dobrodošla," je še enkrat poudaril nekdanji slovenski reprezentant.

Odličen odgovor po tekmi z Malto

Slovenska izbrana vrsta je na obeh pripravljalnih tekmah v tem tednu pokazala dva različna obraza, na Malti ni navdušila, drugače je bilo v torkovem večeru v slovenski prestolnici. "Absolutno je ta predstava odličen odgovor po tekmi z Malto, pa tudi dokaz, da kadar je Slovenija popolna, smo lahko nevarni za prav vsako reprezentanco. Je pa tudi res, da kadar nismo osredotočeni in nevarni drugim, smo na koncu najbolj nevarni sami sebi. Ti dve tekmi sta vsaka po svoje dokaz, kakšna mora biti Slovenija, da bo uspešna na evropskem prvenstvu," je prepričan Pavlin.

Za zmago Slovenije sta se med strelce vpisala Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik. | Foto: www.alesfevzer.com Za zmago Slovenije sta se med strelce vpisala Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik. Foto: www.alesfevzer.com

"Mislim, da je Slovenija proti Portugalski odigrala popolno tekmo, tako da bi težko izluščil kakšne pomanjkljivosti. Če bo ekipa delovala in se postavila na igrišče, kot se je v torek, ter bila ob tem tudi visoko motivirana, verjamem, da je lahko nevarna za prav vsako reprezentanco in zahteven nasprotnik. Mislim, da je ta tekma pokazala, da se lahko kosamo z največjimi, in tudi fantje se zavedajo, česa so zmožni," je dejal nekdanji reprezentant.

Kljub temu v napovedih za evropsko prvenstvo ostaja realen in previden. "Treba je pogledati obe odigrani tekmi. Če gledamo samo tekmo s Portugalsko, potem lahko za evropsko prvenstvo gledamo daleč, če pa pogledamo tekmo na Malti, je pa slika takoj veliko bolj realna. Resnica je ponavadi nekje vmes – tako v življenju kot v nogometu. Skupina je zahtevna, a če bo Slovenija prava in na pravi ravni, mislim, da lahko računamo na preboj iz skupine."

39-letni Cristiano Ronaldo v Stožicah s svojo predstavo ni navdušil. | Foto: www.alesfevzer.com 39-letni Cristiano Ronaldo v Stožicah s svojo predstavo ni navdušil. Foto: www.alesfevzer.com

"Ronaldo? To je bil najboljši mogoč razplet."

Tudi on je z navdušenjem pozdravil prihod superzvezdnika Cristiana Ronalda, ki je srečanje v Stožicah začel v prvi postavi, s svojo predstavo pa ni navdušil. "Take tekme se zgodijo tudi zvezdnikom svetovnega kova. Zame je on največji med največjimi in res je odlično, da je prišel v Slovenijo in tu igral. Za slovenski narod mislim, da se v nogometu v naši državi ne da narediti še več. Veseli smo, da je tudi Slovenija lahko od blizu spoznala nogometaša takšnega kova, za nameček pa je še toliko bolj sladko, da je Slovenija ob tem vknjižila zmago. Bil je res najboljši mogoč razplet," je prepričan Pavlin.

Zaradi tragičnih družinskih razlogov tako tekme z Malto kot tekme s Portugalsko ni vodil selektor Matjaž Kek. | Foto: www.alesfevzer.com Zaradi tragičnih družinskih razlogov tako tekme z Malto kot tekme s Portugalsko ni vodil selektor Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com Zmago posvetili selektorju

Kljub vsemu je bila zanesljiva zmaga Slovenije za večino nogometnega sveta prvovrstno presenečenje, sploh ker je z njo zaustavila niz 11 tekem Portugalske brez poraza. "Mene osebno slovenska izbrana vrsta v igri ni z ničimer presenetila, to je Slovenija, to smo mi. Ekipa je bila kompaktna in na igrišču dobro postavljena. Že večkrat pa se je pokazalo, kako je ta reprezentanca nevarna v protinapadih. Naši fantje so to znali izkoristiti, Portugalci pač ne. Je pa treba vzeti v ozir, da je bila to prijateljska tekma, da tudi Portugalska ni bila kompletna in da je njihov selektor tudi malce eksperimentiral, tako da je po vsem veselju treba ostati tudi realen," je še dodal 52-letni funkcionar, ki je zmago tako kot reprezentanti posvetil odsotnemu selektorju Matjažu Keku, ki v zadnjem tednu prestaja težko obdobje v zasebnem življenju. "To so težke zgodbe, to je bil za fante zagotovo dodaten motiv in ta zmaga je seveda tudi zanj," je še dodal Pavlin.

Preberite še:

Cristiano Ronaldo Portugalska Stožice
Sportal Brez milosti: "Portugalska je šla v Slovenijo, a le na izlet"
Jan Oblak Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo doživel udarec v Ljubljani, Messi nekaj ur pozneje zaploskal rojakom
Cristiano Ronaldo Portugalska Stožice
Sportal Kdo je navijač, ki se je v Stožicah fotografiral z Ronaldom?
Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenski junak zagledal potrtega Ronalda: Bilo je kot v filmu
slovenska nogometna repreznetanca Timi Max Elšnik
Sportal "Ronaldo gre lahko nazaj v Savdsko Arabijo"
Ne spreglejte