Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Julian Draxler Timo Werner Alexis Sanchez Juan Antonio Pizzi Joachim Löw Čile Nemčija finale Rusija pokal konfederacij

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Odzivi po finalu pokala konfederacij v Rusiji

Joachim Löw: Užitek jih je bilo gledati

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo lahko zaustavi Nemce, se po novem uspehu sprašuje nogometni svet. Nemški nogometaši so v petek na Poljskem osvojili evropski naslov do 21 let, v nedeljo pa na generalki pred svetovnim prvenstvom v Rusiji 2018 v finalu premagali še Čile (1:0). Srečanje je po veliki napaki Marcela Diaza že v prvem polčasu odločil nepoznavalcu nogometa povsem neznani Lars Stindl.

Nemški nogomet je že vrsto let med najbolj spoštovanimi na vsem svetu, v zadnjem času pa to upravičuje tudi z rezultati. V petek so Nemci stopili na vrh Evrope z zasedbo do 21 let, v nedeljo pa v Rusiji vso konkurenco ugnali tudi na pokalu konfederacij. Če omenimo še, da so Nemci aktualni svetovni prvaki, Nemke pa aktualne evropske prvakinje, lahko brez težav govorimo o najmočnejši nogometni naciji na svetu.

Uspeh v Rusiji je še toliko več vreden, ker je nemški selektor Joachim Löw na generalko pred svetovnim prvenstvom 2018 pripeljal zelo pomlajeno postavo, na katero ni nihče resno računal.

Tudi brez največjih zvezdnikov najboljši

Komaj 21-letni Timo Werner se je v Rusiji izkazal s tremi zadetki in dvema podajama. | Foto: Reuters Komaj 21-letni Timo Werner se je v Rusiji izkazal s tremi zadetki in dvema podajama. Foto: Reuters Nemci so v Rusijo prišli brez najboljšega vratarja na svetu Manuela Neuerja, branilca Matsa Hummelsa, Tonija Kroosa, Mesuta Özila, Thomasa Müllerja, Marca Reusa, a kljub temu dokazali, da so tudi brez njih spoštovanja vredna ekipa, ki lahko premaga vsakogar.

Med novinci so nase najbolj opozorili nogometaši Leipziga Timo Werner, Leon Goretzka (Schalke) in tudi strelec odločilnega zadetka v finalu Stindl (Borussia Mönchengladbach).

Vsi trije so imeli ob koncu tekmovanja tri zadetke, Werner je dodal dve podaji in zaradi tega prejel tudi zlati čevelj, ki ga dobi najboljši strelec turnirja.

Edina prava zvezdnika nemške ekipe sta bila kapetan Julian Draxler, ki je bil na koncu izbran za najboljšega igralca turnirja, in vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen, ki je v finalu zbral kar osem obramb.

Bo Nemčija prihodnje leto obranila svetovni naslov?

  • Da.
    67,26 %
    150 glasov
  • Ne.
    32,74 %
    73 glasov
Oddanih 223 glasov

Mladeniči so ga navdušili

Joachim Löw je užival v igri svojih izbrancev. | Foto: Reuters Joachim Löw je užival v igri svojih izbrancev. Foto: Reuters

"Izjemno sem ponosen na to ekipo, saj smo skupaj le malo več kot tri tedne. Tako na treningih kot tudi tekmah sem čutil, da ima ta ekipa zmagovalno miselnost. Tudi zato menim, da smo si to lovoriko zaslužili. Za to mlado ekipo je bila tekma proti Čilu res magična, najbolj pa me navdušuje ta želja po zmagi," svoje izbrane vrste ni mogel prehvaliti nemški selektor.

Löw se je v nadaljevanju pošalil tudi na račun čilskega reprezentanta Artura Vidala, ki je pred finalom dejal, da bi Čile z zmago v finalu dokazal, da je najboljša ekipa na svetu: "Ta lovorika očitno dokazuje, da je Nemčija še vedno številka ena. In to je osvojila s tako mlado ekipo. Neverjetno."

Slavje nemških nogometašev na novinarski konferenci:

Koga bo leta 2018 vpoklical Löw?

"Sprašujem se, ali moramo za prihodnjo sezono sploh še koga dodati tej ekipi. Šalo na stran, a dejstvo je, da so mladeniči dokazali, da lahko nanje resno računamo in da lahko zaigrajo tudi na najvišji ravni. Vsi pa tudi vemo, koga imamo še doma. Ta lovorika in zmaga na EP do 21 let ne zagotavljata, da bomo prihodnje leto obranili naslov. Nemčija je vedno med favoriti za končno slavje, a uspeh ne pride sam od sebe. Vedno znova mora kakovost dokazati tudi na zelenici," je dodal Löw.

Selektorja Čila Juana Antonia Pizzija je med tekmo večkrat opozoril tudi Damir Skomina, ki je opravljal delo četrtega sodnika. | Foto: Reuters Selektorja Čila Juana Antonia Pizzija je med tekmo večkrat opozoril tudi Damir Skomina, ki je opravljal delo četrtega sodnika. Foto: Reuters

Pizzi: Nismo si zaslužili poraza

Razočarane čilske nogometaše sta tolažila tudi slovita Ronaldo in Diego Armando Maradona. | Foto: Reuters Razočarane čilske nogometaše sta tolažila tudi slovita Ronaldo in Diego Armando Maradona. Foto: Reuters Do smeha po tekmi ni bilo selektorju Čila, ki verjame, da je izgubila boljša ekipa.

"Igrali smo zelo dobro, tako, kot smo se dogovorili. Izpolnjevali smo naš načrt in si ustvarjali lepe priložnosti, a to je nogomet in napake se dogajajo. Povsem normalno je, da si razočaran, ko izgubiš v finalu, a dobili smo dokaz, da se lahko merimo z vsemi ekipami tega sveta. Nismo si zaslužili poraza, a to bo treba požreti in iti naprej," je dejal Juan Antonio Pizzi.

Pizzi je spregovoril tudi o nesrečnem Diazu, ki se mu je preigravanje pred lastnimi vrati spremenilo v nočno moro. Na koncu se je izkazalo, da je ta napaka odločila o zmagovalcu.

"Marcelo je žalosten, a sam ne sodim igralca po napakah, pač pa načinu igre. Ima našo popolno podporo. Nismo bili tako močni kot na zadnjem južnoameriškem prvenstvu, kjer smo si priigrali še več priložnosti in v nasprotju z današnjo tekmo tudi zadeli," je Pizzi objokoval zamujene priložnosti.

Alexis Sanchez je bil ob nesrečnem Marcelu Diazu tragični junak Čila. Zvezdnik Arsenala ponavadi ne greši iz podobnih položajev. | Foto: Reuters Alexis Sanchez je bil ob nesrečnem Marcelu Diazu tragični junak Čila. Zvezdnik Arsenala ponavadi ne greši iz podobnih položajev. Foto: Reuters

Statistika slaba tolažba za Čile

Čilenci so proti vratom Nemčije sprožili 21 strelov, osem v okvir vrat, Nemci na drugi strani osem skupaj in le tri v okvir vrat.

Najlepši priložnosti Južnoameričanov sta zapravila zvezdnik Arsenala Alexis Sanchez, ki je z dveh metrov grdo zgrešil, in v drugem polčasu Angelo Sagal, ki je žogo s petih metrov poslal čez gol Nemčije.

Čilenci so bili od Nemcev boljši v vseh statističnih elementih, razen v najpomembnejšem, ki edini šteje, pri številu doseženih zadetkov.

Ne spreglejte