Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 5. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

2

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca NK Domžale NK Olimpija NK Olimpija SPINS naj gol Luka Zahović Dare Vršič Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Milivoje Novakovič

Četrtek, 25. 5. 2017, 15.30

6 let, 6 mesecev

Intervju z Milivojem Novakovićem

Milivoje Novaković na prvo mesto postavil družino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

2

Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Pogovoril se bom z družino, odšel na dopust in se šele potem odločil," napadalec Maribora Milivoje Novaković razmišlja o nadaljnjih korakih v karieri. Reprezentantu, enemu najboljših nogometašev Prve lige Telekom Slovenije, se pogodba z vijolicami izteče prihodnji teden.


Pred izkušenim reprezentantom Milivojem Novakovićem je zanimivo poletje. Z Mariborom je osvojil prvi državni naslov v karieri, stanovski kolegi so ga izbrali med tri najboljše igralce Prve lige Telekom Slovenije, z 38 leti pa je zadržal tudi status reprezentanta, saj ga je selektor Srečko Katanec uvrstil med kandidate za kvalifikacijsko tekmo z Malto. Zaradi tega bodo počitnice, ki se jih tako veseli, saj jih bo preživel kot novopečeni očka, krajše od načrtovanih. Ko se bo odpočil in napolnil baterije za nove izzive, bo sprejel odločitev, ki zanima slovensko nogometno okolje. Bo nadaljeval v dresu Maribora, s katerim (še) ni podaljšal pogodbe, ali pa morebiti celo obesil nogometne čevlje na klin? Pustimo se presenetiti.


Prvoligaški nogometaši so izkušenega Ljubljančana v glasovanju SPINS XI uvrstili med tri najboljše nogometaše Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvoligaški nogometaši so izkušenega Ljubljančana v glasovanju SPINS XI uvrstili med tri najboljše nogometaše Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prejšnji teden ste dopolnili 38 let, a še vedno spadate med najboljše, kar lahko ponudi slovenski nogomet.
Ponosen sem na vse, kar sem naredil. Tega mi nihče ne more vzeti. Še vedno se počutim odlično, po vseh dolgih avanturah v tujini, pa tudi igranju v Sloveniji.

V soboto boste prvič v karieri dvignili "kanto", namenjeno naslovu državnega prvaka. Vam je slabši niz na zadnjih štirih tekmah, na katerih je Maribor osvojil le dve točki, kaj zagrenil navdušenje pred sobotnim slavjem v Ljudskem vrtu?
Mogoče smo malce prehitro osvojili ta naslov in bi bilo bolje, če bi čakali do zadnje, predzadnje tekme. To je bila sezona z veliko pritiska, a smo kot ekipa dobro uigrani. To smo pokazali na igrišču. Imeli smo individualno kakovost, ki je na koncu tudi odločila o prvaku. Na zadnjih tekmah priložnost dobivajo nekateri mlajši igralci. Razlika je opazna, saj jih čaka še veliko dela.

Jasmin Handanović je za razliko od dolgoletnega soigralca v reprezentanci že podaljšal pogodbo z Mariborom do leta 2018. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jasmin Handanović je za razliko od dolgoletnega soigralca v reprezentanci že podaljšal pogodbo z Mariborom do leta 2018. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida So vam mlajši soigralci hvaležni, da si lahko delijo slačilnico s tako izkušenim igralcem?
V Mariboru je veliko kakovostnih mladih igralcev, a jih moramo še bolj usmeriti na pravo pot. Prehitro so zasičeni. Zadovoljni so že z gostovanjem pri Olimpiji. Morajo pokazati več žara in volje. V življenju si morajo želeti še kaj več, kot pa le ostati tukaj.

Boste v Ljudskem vrtu ostali vi?
Pogodba se mi izteče konec meseca. Za zdaj se še nisem odločil, kako naprej. Pogovoril se bom z družino, odšel na dopust in šele potem sprejel odločitev.

Dopust bo zaradi vpoklica v reprezentanco, ki se bo 10. junija v Stožicah pomerila z Malto, krajši.
Bo, a sem tega že navajen. Ne bo prvič v karieri (smeh, op. p.). Jaz še lahko igram na visoki ravni, a bomo videli. Družina je v tem trenutku na prvem mestu. Pogovorili se bomo in našli pravo rešitev.

To bo vaše prvo poletje, ki ga boste preživeli v očetovski vlogi.
Iskreno povedano, svet je zdaj povsem drugačen. Čim več skušam biti z družino, ona pa z mano. Zelo sem ponosen, da sem očka. Ponosen sem na ženo. Trudim se po najboljših močeh. Morda je zato malce manj spanca, a me to ne moti.

Vaš soigralec Dare Vršič je na podelitvi za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije izpostavil, da svoje otroke doživlja kot največjo motivacijo in da vsako sezono, ko ima doma dojenčka, blesti na igrišču. Velja podobno tudi za vas?
Seveda. Vse je povezano s športom. S kritikami, uspehi in slabimi trenutki. Na koncu ti vedno ostane družina, ki ti stoji ob strani. Ko prideš domov in vidiš nasmeh otroka, sploh ni pomembno, če izgubiš na tekmi. Seveda si nervozen po porazu, a ko prideš domov, ti je takoj topleje pri srcu. Tisti otroški nasmeh, dar, ki si ga dobil, je neprecenljiv.

Nogometaši Maribora so na seznamu slovenskih prvakov nasledili Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Maribora so na seznamu slovenskih prvakov nasledili Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar

Vršič je bil izbran za najboljšega igralca v tej sezoni. Tudi po vašem okusu?
Dare ima kakovost, s katero se lahko z lahkoto dokazuje tudi v tujini, ne le v Sloveniji. Pri nas je premalo tako kakovostnih igralcev. Težko jih najdeš. Zato bo treba nekaj spremeniti, če želimo napredovati z mlajšimi igralci.

Bi bil velik šok za Maribor, če bi poleti ostal brez Dareta Vršiča, ki podobno kot vi ni podaljšal pogodbe s klubom?
Seveda. Pri Mariboru se pozna že odsotnost enega igralca, kaj šele več. Lep primer je Marwan Kabha, ki ga zelo pogrešamo. Tudi Jasmina Handanovića, ki je najstarejši, zelo pogrešamo, če ga ni. Tu se vidi ta razlika, ki smo jo začutili na zadnjih tekmah. Lahko so vsi kritični, a mlajši nogometaši imajo zdaj priložnost, da se dokažejo. Tukaj niso drugi krivi. Sami morajo o tem razmišljati in se pokazati na igrišču.

Je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. | Foto: Vid Ponikvar Je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Foto: Vid Ponikvar Vam je žal, da niste v karieri okusili še igranja v kakšnem drugem močnejšem evropskem klubu, ne le v Kölnu?
Ne. Imel sem ponudbe, da bi odšel, a sem raje ostal v Nemčiji. Zame je bila vedno na visoki ravni. Še vedno sem ponosen na sezone pri Kölnu. Ostal sem v dobrih stikih s klubom. Vabijo me, da bi gostoval v oddajah in komentiral srečanja, a mi čas ne dopušča.

Prejšnji konec tedna, ko je bila v Kölnu zabava, ker se je po 25 letih uvrstil v Evropo, so me tudi poklicali. V Kölnu nisem bil že štiri leta, zato ob prvi priložnosti načrtujem obisk. Tam se malce drugače gleda na nogomet in igralce, ki so nekaj dali klubu.

Ko ste se vrnili v Slovenijo, ste se že po nekaj tekmah, če se niste uvrstili na seznam strelcev, iz junaka prelevili v bedaka. Ne vedno, a pogosto.
Slovenija je specifična. V tujini je več profesionalizma, to mislim, da je jasno vsem. Slovenci smo tak narod, da skušamo spotakniti tistega, ki je na vrhuncu. Meni to po svoje kar odgovarja. Veliko sem se naučil v življenju, če te kdo kritizira in ti želi slabo. To me je naredilo še močnejšega.

Ampak ni mi logično, da se sploh dogajajo take stvari. To sem doživel v letu in pol, ko sem se vrnil v Slovenijo. To je težko sprejeti. V Sloveniji bi morali stopiti skupaj tako v dobrih kot slabih trenutkih ter se skušati izvleči. To ne velja le za šport, ampak za vso državo.

Ste Ljubljančan, ki je prvi naslov v karieri osvojil v Mariboru.
Sem Slovenec. Ljubljana ali Maribor, to me ne zanima. Trudim se bo najboljših močeh, da ostanem profesionalec. Lahko pa kot Ljubljančan povem, da v Mariboru vsi živijo za ta šport. To je lepo gledati. Večina klubov bi se morala zgledovati po Mariboru.

Domžale recimo lepo delujejo, dobro in organizirano delajo z mladimi. Lepo bi bilo na tako raven spraviti čim več klubov. Liga resda napreduje, a smo še vedno za pravim profesionalizmom.

Z Luko Zahovićem sta najboljša strelca v tej sezoni. Novaković je dal 11, Zahović pa 15 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Z Luko Zahovićem sta najboljša strelca v tej sezoni. Novaković je dal 11, Zahović pa 15 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Kakšen odnos imate z najboljšim strelcem Maribora Luko Zahovićem? Je vaš partner, soigralec ali učenec?
Imava korekten, profesionalen odnos. Večinoma se uči od nas starejših. Je specifičen igralec. Zna doseči zadetek iz vsake priložnosti. Ne vidiš ga 50, 60 minut, potem pa z ubijalskim nagonom zatrese mrežo.

Vse lepo in prav, a za kaj več bo moral popraviti še nekatere druge stvari. Če želi biti uspešen v tujini, mora izboljšati tudi igro v dvobojih. V tujini ne štejejo le zadetki. To je prelomnica, ki jo nogometaš potrebuje za naslednji korak.

Se o tem veliko pogovarjate z njim?
Se, a enako velja tudi za druge mlajše igralce. Učijo se in gledajo, kaj delamo starejši. Če imaš voljo ostati po treningu, priti prvi in oditi zadnji, je to dobra spodbuda za naprej.

Mladi vse dobijo prehitro v življenju. Sam kot tako mlad igralec nisem imel nič. Drugače sem razmišljal od njih. Manjka jim želja, iskrica. Pokazati jo morajo že na treningih, ne le na tekmah.

Navijači Maribora po dveh sezonah, v katerih se vijolice niso uvrstile v skupinski del evropskih tekmovanjih, pričakujejo daljše nastope v Evropi.
Moramo biti realnejši. Ne smemo si prehitro nalagati pritiska. Evropske tekme so težke. Saj še niti ne vemo, kdo bo naš tekmec.

Prvi cilj smo dosegli, naslov smo vrnili v Maribor. Ne vemo pa, kakšen bo naš kader. Ali bo prišla kaka dodatna okrepitev, ki bi jo potrebovali za velike tekme, ali ne. Pričakovanja so res velika, a bi se morali vsi spustiti na tla.

Najprej se moramo dobro spočiti, potem pa zdravi vrniti na priprave in počasi napredovati v takem ritmu, kot je bil spomladanski. Če je pravo vzdušje in so vsi pri stvari, lahko tudi z majhno in povprečno ekipo narediš veliko.

Olimpija je bila pred spomladanskim delom močna v besedah, ki pa jih ni spremenila v dejanja. Predsednik Milan Mandarić in nekdanji športni direktor Ranko Stojić Mariboru nista napovedala najvišjega mesta …
Morda so bile to nepremišljene besede. Po moji logiki tega v javnosti ne smeš govoriti, tako si le nakoplješ težave. Jaz vem, kako govoriti v medijih. Znam kdaj povedati tudi kakšno ostro, a vse v mejah.

Maribor se je v prvenstvu brez težav oddaljil od Olimpije, v pokalu pa mu ni šlo tako dobro, saj je v polfinalu izpadel proti zmajem. | Foto: Vid Ponikvar Maribor se je v prvenstvu brez težav oddaljil od Olimpije, v pokalu pa mu ni šlo tako dobro, saj je v polfinalu izpadel proti zmajem. Foto: Vid Ponikvar

Olimpija načeloma nima slabe ekipe. Jeseni je imela dobro ekipo. Če hočeš ustvarjati nekaj evropskega, moraš imeti okostje ekipe in delati z domačimi fanti. To je dobro za prepoznavnost kluba. Glavna napaka Olimpije je, da je zamenjala preveč igralcev. Iz izkušenj vem, kako težko je sestaviti novo ekipo v enem mesecu. To je edini razlog, zakaj smo prvaki postali že tako kmalu.

Ne spreglejte