Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić Ranko Stojić Branko Ilić Rok Kronaveter Darijan Matić

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Milan Mandarić odgovarjal na očitke in zbodel Maribor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

4

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Mariborčanom nimam kaj sporočiti. Želim jim srečo v boju za drugo mesto, kamor spadajo," je Milan Mandarić na nedeljski neobičajni novinarski konferenci ob prihodu Branka Ilića zbodel velikega tekma iz Maribora. Predsednik Olimpije je skupaj s športnim direktorjem Rankom Stojićem odgovarjal na očitke, ki so na njun račun leteli v zadnjem času. 

Olimpija je januarja prodala dva reprezentanta, Antonia Mlinarja Delameo in najboljšega posameznika moštva Miho Zajca, odšla sta tudi nekdanja reprezentanta Dejan Kelhar in Etien Velikonja, na izhodnih vratih je še en reprezentant Rok Kronaveter.

Prišli so številni nogometaši, a nekdanji dolgoletni reprezentant Branko Ilić, ki so ga prvaki ponosno predstavili včeraj, je edini Slovenec. Medtem ko so odhajali slovenski nogometaši, so v Olimpijo eden za drugim prihajali tujci. Makedonec Daniel Avramovski, Romun Alexandre Cretu, Italijan ganskih korenin Kingsley Boateng, Hrvat Dino Štiglec in Ganec Isaah Abass.

Med navijače se je naselilo nezadovoljstvo. Po slabem nastopu v Evropi, ne najboljšem prvem delu prvenstva in številnih spremembah, ki so se jeseni dogajale v Olimpiji na vseh ravneh, ter po takšnem kadrovanju je javnost skeptična.

Kritike, ki letijo na njihov račun, so vodilne ljudi Olimpije očitno prizadele, kar so na nedeljski novinarski konferenci ob predstavitvi nove okrepitve dali jasno vedeti. Druženje z novinarji je trajalo nenavadno dolgo. Skorajda celo uro. Med njim sta predsednik in športni direktor kluba samovoljno odgovarjala na očitke na svoj račun in v mirnem tonu obračunavala s kritiki.

78-letni predsednik Olimpije je razočaran nad kritikami, ki v zadnjem času letijo na njegov račun. | Foto: Vid Ponikvar 78-letni predsednik Olimpije je razočaran nad kritikami, ki v zadnjem času letijo na njegov račun. Foto: Vid Ponikvar

Razočaran zaradi prijateljev iz medijev

"V letu in pol, kolikor sem v klubu, je bilo veliko težkih trenutkov, a sem vseeno zadovoljen s tem, kjer smo. Verjamem, da so pred nami veseli dnevi. Glavno vodilo ljudi, ki smo na čelu kluba, so rezultati. Ni pomembno, koga pripeljemo v klub. Slovenca, Bolgara, Nigerijca, ni pomembno. Glavno je, da bo klubu prinesel rezultate in da bo imel pravi značaj," je povedal Milan Mandarić.

"Razočaran sem, ker ste moji prijatelji v medijih v zadnjih tednih pisali o tem, da Olimpija pada, ker Slovenci v njej nimajo več pomembnih vlog. To ni pošteno. Silvia Berlusconija na čelu Milana nikoli niso kritizirali zato, ker v ekipi ni bilo niti enega Italijana, ampak zato, ker ni imel dobrih rezultatov. Ti so merilo našega uspeha. Moramo biti na prvem mestu ob koncu sezone in narediti korak dlje v Evropi," je nadaljeval prvi mož Olimpije.

Kaj bo s Kronavetrom, Kirmom in Matićem?

Darijan Matić ne bo več igral za Olimpijo. | Foto: Sportida Darijan Matić ne bo več igral za Olimpijo. Foto: Sportida Najboljši strelec in igralec iz pretekle sezone Rok Kronaveter, ki po sporu z navijači ne želi več igrati za Olimpijo, nekdanji kapetan Darijan Matić, ki bo najverjetneje končal igralsko pot in že nekaj časa ne trenira z moštvom, in Andraž Kirm spadajo med najbolj izkušene in tudi priznane nogometaše, ki so na plačilnem seznamu Olimpije, a predvsem za prva dva velja, da sta v Ljubljani skorajda zagotovo že odigrala zadnjo tekmo.

"Kronaveter bo odšel. Želi si oditi, v Olimpiji ne namerava več igrati. Trudimo se, da bi ga prodali v eno izmed držav, v kateri še ni konec zimskega prestopnega roka," je o reprezentantu Slovenije povedal predsednik Mandarić.

"Matić je legenda kluba in temu primerno se bomo do njega tudi obnašali. Z njim smo se že pogovarjali, a še nismo dosegli končnega dogovora. Rad bi bil trener. Verjamem, da bomo našli rešitev, ki bo dobra tako zanj kot za klub. Vrata kluba mu bodo vedno odprta," je o nogometašu, ki je bil še lani eden izmed ključnih igralcev moštva in tudi kapetan, povedal športni direktor Stojić.

"Kirmu iščemo klub. Je odličen fant in deloven igralec, ki pa v našem sistemu igre ne more priti do izraza," pa je Stojić dejal o vezistu, ki je nastopal na svetovnem prvenstvu in se lahko pohvali s kar 71 nastopi in tudi šestimi zadetki v dresu Slovenije.

Ob njegovem prihodu je bilo stanje sramotno

"Se morda spomnite, kaj me je v klubu pričakalo, ko sem prišel? To je bila sramota. V klubu ni bilo vode, ni bilo zdravniških zavojev, v pisarnah ni bilo niti pisal. Še vedno marsikaj ni tako, kot bi moralo biti, potrebnega bo še ogromno dela, a smo na pravi poti. Olimpija se mora vrniti tja, kjer je bila. Vsi se moramo truditi za to, a moramo biti tudi potrpežljivi," je prepričan Mandarić.

"Zadovoljen sem s tem, kakšno ekipo imamo, in predvsem s tem, kako delovni so fantje, ki jih ima na voljo trener. Zdaj gremo za 14 dni v Turčijo, kjer bomo opravili osrednji del priprav, in prepričan sem, da bodo uspešne. Da bomo v drugem delu sezone naredili velik korak naprej, osvojili naslov in pečat pustili tudi v Evropi," je še povedal.

Predsednik je bil prijazen in ni povedal vsega, kar si misli

Njegov najtesnejši sodelavec Ranko Stojić je govoril podobno, le da je bil še nekoliko bolj kritičen. "Predsednik je bil tako kot vedno prijazen in morda niti ni povedal vsega, kar si misli. Jaz bom govoril odprto in korektno. Vrnimo se tri mesece v preteklost, ko sem prišel nazaj v klub. Kaj me je pričakalo? Ekipa, ki je bila na pol mrtva. Ni bilo entuziazma, ki ga moštvo mora imeti, če ima najvišje cilje. Na nekaterih igralnih mestih smo imeli sedem igralcev, na nekaterih niti enega," je opozoril športni direktor Olimpije.

Ranko Stojić je prepričan, da ima Olimpija zdaj ekipo, ki bo rušila vse pred seboj. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić je prepričan, da ima Olimpija zdaj ekipo, ki bo rušila vse pred seboj. Foto: Vid Ponikvar
"Takrat sem rekel, spomnite se, da nas čaka veliko sprememb. Da bomo selekcionirali ekipo, da bomo pripeljali mlade, hitre, agresivne igralce, ki se bodo lahko borili za naslov. Da bomo od prvega dne gradili ekipo za Evropo. Da se bomo trudili za to, da bomo iz dneva v dan močnejši in bomo že junija imeli ekipo, ki lahko pride v skupinski del lige Europa, da ne rečem kaj več. Zato sem bil zelo presenečen, ko sem v zadnjih dneh prebiral, da je Olimpija oslabljena in njeni najboljši posamezniki odhajajo. To se mi ne zdi pošteno," je nadaljeval Stojić.

"Pišite, da igramo slabo, ko igramo slabo. Ne prosim vas, da nam pomagate, a res si ne želim, da nam nagajate. Šampionska ekipa potrebuje podporo. Vsak dan govorimo in se obnašamo tako, da bomo prvaki. Tako bo vedno. Ne glede na to, kdo vse  nam meče polena pod noge in koliko nam jih zmeče," je dodal.

So kot begunci, le da nimajo Donalda in Melanie Trump

Olimpija trenira v Spodnji Šiški. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija trenira v Spodnji Šiški. Foto: Vid Ponikvar Olimpija še vedno nima svojega vadbenega centra. Gradnja objekta, na katerem bi lahko Olimpija trenirala, je tudi po besedah njenega predsednika ena izmed prioritet kluba v prihodnosti. "Smo kot begunci, o katerih v zadnjem času veliko poslušamo in beremo. Odlično se vklapljamo v današnjo družbo, le da mi nimamo Donalda in Melanie Trump. Nimamo svojega doma, isti smo kot oni," je sprva malce nasmejal Mandarić.

"Prizadevamo si za to, da bomo dobili to, kar iščemo. Ko sem prišel, sem rekel, da potrebujem od dve do štirih let, da uredim vse, kar je treba urediti. Gledamo, iščemo in verjamem, da bomo tudi našli. Marsikaj smo tudi že naredili, a o tem nihče ne piše. Veliko smo vložili v našo mlado šolo, dali smo pol milijona evrov za igralce. Zbiramo najboljše mlade v Sloveniji in v regiji. Pripeljali smo Mladena Rudonjo, ki bo opravljal skavtsko nalogo. Pripeljali smo tudi mladega direktorja mladinske šole, najboljšega daleč naokoli, Andreja Razdrha. Rezultati se že poznajo. Na priprave članskega moštva v Turčijo gre pet mladincev in na to smo ponosni. Seveda pa moramo najti tudi dom za člansko ekipo. To je jasno," je reševanje enega glavnih problemov zdajšnje Olimpije opisal Mandarić.

Ekipa za skupinski del lige Europa

"Zdaj imamo sijajno ekipo. Imamo dva odlična vratarja, Nejca Vidmarja in Roka Vodiška. Imamo desnega bočnega branilca Denisa Klinarja, ki je vse boljši in ga išče že kar nekaj klubov, a mu nismo pustili oditi. Prihaja Nizozemec, ki je v prvi nizozemski ligi zbral 70 nastopov. Imamo štiri osrednje branilce. Ob Iliću še Nemanjo Mitrovića, za katerim nori tretjina Evrope, Kenana Bajrića, ki ima ogromen potencial, in še Arisa Zarifovića. Potem je na levi strani obrambe še Dino Štiglec, ki ima več kot 200 tekem v prvi hrvaški ligi," je začel igralski kader secirati Stojić.

Športni direktor je prepričan, da bo Romun Alexandru Cretu kmalu zanimiv selektorju Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Športni direktor je prepričan, da bo Romun Alexandru Cretu kmalu zanimiv selektorju Slovenije. Foto: Vid Ponikvar

"Imamo tudi Alexandruja Cretuja, za katerega vas bom čez mesec, dva vprašal, ali ste v Sloveniji že videli boljšega defenzivnega vezista. Ne bodite presenečeni, če se bo Srečko Katanec čez tri mesece zanimal, ali lahko tudi on zaigra za slovensko reprezentanco. Je tip igralca, kakršnega vaš selektor išče že tri leta. V zvezni vrsti imamo tudi Danijela Miškića, ki zelo napreduje. Potem je tu še Daniel Avramovski, ki je vrhunski talent. Pa izjemno nadarjeni Isaah Abass, Nik Kapun, ki se vrača in je že bil slovenski reprezentant, Ricardo Alves, Kingsley Boateng, ki redno igra za mlado italijansko reprezentanco in bo nastopil na evropskem prvenstvu. Imamo res dober igralski kader. Natančno tak, kot smo si ga želeli. Prej je bila težava, ker ga nismo imeli. Zdaj končno imamo ekipo, ki bo rušila vse pred sabo," je predrzno napovedal Stojić.

Zgrajeni so temelji za prihodnja leta

Športni direktor Olimpije je hitro našel tudi odgovor na vprašanje, ali ni prevelik optimist glede na to, kaj se je dogajalo v prvem delu sezone. Spomnimo, pred njenim začetkom so v Stožice prišle številne okrepitve, med njimi tudi dolgoletni reprezentant Andraž Kirm, nekdanji najboljši strelec lige in tudi reprezentant Etien Velikonja, a ekipa ni igrala tako, kot so pričakovali navijači.

V Olimpiji si s sodelavci želi predvsem agresivnih, hitrih in mladih igralcev. | Foto: Vid Ponikvar V Olimpiji si s sodelavci želi predvsem agresivnih, hitrih in mladih igralcev. Foto: Vid Ponikvar
"Nihče ne govori, da Velikonja ni dober igralec, a zgodilo se je to, da ni igral na svojem pravem igralnem mestu. Imeli smo štiri napadalce, eden je moral iti. Kirm je korekten in dober fant, a on je za igralni sistem 4-4-2, saj pokriva veliko prostora. Teče in dela za ekipo, a ni napadalec. Saj ste gledali tekme Olimpije in videli, kaj se dogaja. Prihajal je pred nasprotnikov gol, pa potem podajal proti sredini. Mi potrebujemo napadalce za igro ena na ena, ena na dva. Olimpija mora začeti igrati bolje. Ne več tako, da bo rezultat na semaforju 0:0 ali 1:0 in se bomo vsi skupaj potili. Začeli bomo dominirati in tako tudi selekcioniramo ekipo," je bil zelo neposreden Stojić, ki je za konec dolgega govora opozoril še na nekaj.

"Ekipa, ki jo imamo zdaj, je temelj za prihodnji dve leti, tri leta. Analizirajte nogometaše, ki jih imamo, koliko so stari in kakšni so. Čez dva meseca vas bom vprašal, kaj si mislite, in videli bomo, kdo bo imel prav. Takrat vas bom vprašal, kdo je boljši in kdo ne. Nisem mislil govoriti tako veliko, ampak to sem moral dati iz sebe. Se bomo pogovarjali čez mesec ali dva, dobro?" je prisotne novinarje, bilo nas je kar nekaj, nagovoril Stojić.

Prvi mož Olimpije je Mariboru sporočil, da v boju za naslov nima možnosti. | Foto: Vid Ponikvar Prvi mož Olimpije je Mariboru sporočil, da v boju za naslov nima možnosti. Foto: Vid Ponikvar

Zelo jasno sporočilo za Maribor in Darka Milaniča

Za konec je nekaj besed spregovoril še Mandarić in odgovoril Darku Milaniču, trenerju Maribora, ki je nedavno dejal, da v Olimpiji tako kot vedno vlada kaos.

"Olimpija misli le nase, o Mariboru nimam kaj povedati. Če Mariborčani govorijo o tem, da so razmere v Olimpiji kaotične, je to njihova stvar. Z njimi ne želim polemizirati, sporočil bi samo, da jim želim veliko sreče v boju za drugo mesto, kamor spadajo. Drugega ne bom dejal. Slovenski nogomet potrebuje močna Olimpijo in Maribor. Vsi smo odgovorni za to, da slovenski nogomet spravimo na višjo raven," je sicer vedno zelo diplomatski predsednik Olimpije tokrat nekoliko izstopil iz svojih okvirov.

Plače nikoli niso zamudile niti za eno samcato uro

"Olimpija je finančno stabilna. Takšna, kot je od prvega dne, ko sem tukaj. Plače nikoli niso zamujale niti eno uro in to je najpomembneje. Da so ljudje plačani za svoje delo. Tako delajo resni klubi. To, da se prodaja in kupuje igralce, je povsem običajno. Prodali bi jih lahko še več, a jih nismo želeli. Nekateri so pritiskali, kar je normalno, saj si vsak želi oditi v tujino in zaslužiti še več, čeprav nogometna Olimpija za razmere v slovenskem prostoru ponuja kar velik zaslužek. Sicer pa smo odgovorni za svoje nogometaše in za to, da jim omogočamo čim boljšo prihodnost. Če to pomeni, da morajo oditi, potem jih pustimo. Zelo sem ponosen na vse, kar smo do zdaj naredili. O tem, kakšno je naše finančno stanje, nas boste pa tako ali tako vi obvestili, saj boste verjetno prvi slišali, ko se bo kaj zgodilo," je o finančnem stanju v Olimpiji – po nekaterih prodajah ni bilo malo takšnih, ki so opozarjali, da so se zgodile zato, ker v klubu zmanjkuje denarja – povedal Mandarić in ob tem malce zbodel novinarje.

Ne spreglejte