Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
12.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

PSG Lyon Aston Villa Liverpool Gerard Houllier

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 12.05

3 leta, 5 mesecev

Gerard Houllier (1947–2020)

Nov udarec za nogometni svet. Umrl je legendarni francoski trener.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Gerard Houllier Liverpool Bežigrad | Gerard Houllier je vodil Liverpool na gostovanju v Ljubljani, ko se je dvoboj med zmaji in rdečimi leta 2003 za Bežigradom končal brez zmagovalca (1:1). | Foto Reuters

Gerard Houllier je vodil Liverpool na gostovanju v Ljubljani, ko se je dvoboj med zmaji in rdečimi leta 2003 za Bežigradom končal brez zmagovalca (1:1).

Foto: Reuters

V 74. letu je umrl francoski nogometni trener Gerard Houllier. Nekdanji francoski selektor je vodil številne klubske velikane. Treniral je tudi PSG, Lyon, Aston Villo in Liverpool, tega je popeljal do šestih lovorik. V sezoni 2000/01 je osvojil kar tri – pokal UEFA, pokal FA in angleški ligaški pokal. Houllierju so pred tremi tedni operirali anevrizmo aorte. Včeraj so ga odpustili iz bolnišnice domov, kjer je nato ponoči preminil.

Konec leta 2020 ne prizanaša nogometnim legendam. Po smrti Diega Armanda Maradone, enega od najboljših nogometašev vseh časov, in Paola Rossija, enega od največjih italijanskih zvezdnikov, je svet šokirala še novica o smrti Gerarda Houllierja. Priljubljeni francoski strateg, ki se je najbolj proslavil z vodenjem Liverpoola, je umrl v 74. letu, le nekaj dni po operaciji srca in le dan po tem, ko je hrvaški nogomet v črno zavila smrt Otta Barića.

Gerard Houllier je nazadnje deloval v ženskem nogometu. | Foto: Reuters Gerard Houllier je nazadnje deloval v ženskem nogometu. Foto: Reuters

Houllier je največ lovorik osvojil z rdečimi iz Liverpoola. Leta 2001 je navijače angleškega velikana osrečil s kar štirimi lovorikami, saj je po zmagi v pokalu UEFA, angleškega ligaškega pokala in pokala FA osvojil še evropski superpokal, izbran pa je bil tudi za evropskega trenerja leta.

Tako je poziral leta 2001 z osvojenim pokalom FA. | Foto: Reuters Tako je poziral leta 2001 z osvojenim pokalom FA. Foto: Reuters

Reprezentanco Francije je vodil pred slabimi tremi desetletji (1992-93), leta 1998 pa pomagal Aimeju Jacquetu do krstnega svetovnega naslova galskih petelinov na ''domačem'' svetovnem prvenstvu, z bogatimi izkušnjami je pomagal tudi tehničnemu odboru Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) na svetovnih prvenstvih leta 2002 in 2006. Z Lyonom je postal dvakrat francoski prvak (v letih 2006 in 2007), zaradi vse bolj pogostih težav s srcem je leta 2011 prekinil trenersko kariero in zapustil stolček Aston Ville, nato pa se posvetil manj stresnemu delu, kjer je bil vodja drznega nogometnega projekta družine Red Bull. Spremljal je razvoj klubov v Salzburgu, Leipzigu in New Yorku, pa tudi podružnic v Gani in Braziliji, v zadnjem obdobju pa je bil dejaven tudi v ženskem nogometu kot tehnični direktor Lyona.

Sportal Koronavirus usoden za legendarnega hrvaškega trenerja
Ne spreglejte