Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 10. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

7

Natisni članek

FIFA Matjaž Kek kvalifikacije za SP 2022

Ponedeljek, 4. 10. 2021, 4.00

2 leti, 7 mesecev

Kaj pravi matematika?

Čudež, ki lahko Slovenijo popelje na SP 2022

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

7

Slovenija 2010 SP | Slovenije ni bilo na velikem nogometnem tekmovanju že 11 let. To je najdaljša doba čakanja v zgodovini slovenske samostojnosti, že ta mesec pa bi lahko postalo dokončno jasno, ali bo ta post še daljši in bodo najboljši slovenski nogometaši iskali novo priložnost za dokazovanje med elito v kvalifikacijah za Euro 2024. | Foto Vid Ponikvar

Slovenije ni bilo na velikem nogometnem tekmovanju že 11 let. To je najdaljša doba čakanja v zgodovini slovenske samostojnosti, že ta mesec pa bi lahko postalo dokončno jasno, ali bo ta post še daljši in bodo najboljši slovenski nogometaši iskali novo priložnost za dokazovanje med elito v kvalifikacijah za Euro 2024.

Foto: Vid Ponikvar

Možnosti slovenske nogometne reprezentance za uvrstitev na SP 2022 v Katarju niso pretirano velike. Tega se zavedajo tako selektor Matjaž Kek, njegovi varovanci kot tudi navijači. Vseeno pa možnosti še obstajajo. Ob pomoči zmagovitega niza in srečnih naključij bi se lahko Slovenija razveselila celo največjega uspeha. Kaj vse bi se moralo zgoditi, da bi Mariborčan še enkrat popeljal Slovenijo na največje tekmovanje, kar jih pozna nogometni svet?

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek prevetril seznam: Teh alibijev imam že dovolj

Matematika pravi, da še zdaleč ni vsega konec. Prepričljiv poraz Slovenije na sosedskem derbiju v Splitu (0:3) je resda pokvaril nogometno vzdušje na sončni strani Alp, svetovno prvenstvo v Katarju se po njem zdi tako peklensko daleč, a bi se lahko varovanci Matjaža Keka še vrnili v igro za napredovanje.

Možnosti vsekakor obstajajo, bi pa potrebovali stoodstotni izkupiček, zmagoviti niz brez spodrsljajev do konca kvalifikacijskega ciklusa, obenem pa bi jim morali iti na roko še nekateri rezultati kandidatov za najvišja mesta. "Zdaj ni več popravnih izpitov, zdaj potrebujemo le še zmage," poudarja 60-letni slovenski selektor, ki bo danes na Štajerskem uradno začel oktobrsko reprezentančno akcijo, v kateri se bodo Jan Oblak, Josip Iličić in druščina pomerili z Malto (v petek v gosteh) in Rusijo (prihodnji ponedeljek v Mariboru).

Slovenija ni več odvisna sama od sebe

Jan Oblak je bil letos vratar z najvišjo tržno vrednostjo, ki ni nastopil na evropskem prvenstvu. Bo podobno tudi prihodnje leto v Katarju, ko bo svetovno prvenstvo prvič potekalo v tem delu Azije? | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak je bil letos vratar z najvišjo tržno vrednostjo, ki ni nastopil na evropskem prvenstvu. Bo podobno tudi prihodnje leto v Katarju, ko bo svetovno prvenstvo prvič potekalo v tem delu Azije? Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija po šestih od  desetih krogov kvalifikacij za SP 2022 v skupini H zaseda četrto mesto. Zaostaja za Hrvaško (šest točk), Rusijo (šest točk) in Slovaško (dve točki), a še ni rekla zadnje v boju za preboj na veliko tekmovanje. Nanj se neposredno uvrsti le zmagovalec skupine, drugouvrščeno ekipo pa čaka nova priložnost, nastop v dodatnih kvalifikacijah. V teh je imela Slovenija v zgodovini več pozitivnih kot negativnih izkušenj, saj se je trikrat veselila napredovanja na veliko tekmovanje (proti Ukrajini na EP 2000, proti Romuniji na SP 2002 in proti Rusiji na SP 2010), dvakrat pa ji je spodletelo (proti Hrvaški za EP 2004 in proti Ukrajini za EP 2016).

Nepredvidljivost nogometa, ki se je v skupini H že večkrat pokazala (remi Malte na Slovaškem, domača zmaga Slovenije nad Hrvaško, poraz Slovenije v gosteh na Cipru …), daje slutiti, da bi se lahko do konca kvalifikacijskega ciklusa zgodilo še kaj nepričakovanega. To bi bila lahko vodo na slovenski mlin, saj si Kekova četa ne sme več privoščiti popravnih izpitov. Potrebujejo le še zmage. Slovenija ni več odvisna samo od sebe, potrebovala bo tudi pomoč drugih. Na primer Hrvaške.

Hrvaška jo je prejšnji mesec zagodla Sloveniji. Bi ji lahko prihodnji mesec, ko bo na Poljudu pričakala Rusijo, pomagala in z zmago pomagala Kekovi četi do dviga na lestvici? | Foto: Grega Valančič/Sportida Hrvaška jo je prejšnji mesec zagodla Sloveniji. Bi ji lahko prihodnji mesec, ko bo na Poljudu pričakala Rusijo, pomagala in z zmago pomagala Kekovi četi do dviga na lestvici? Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi slovenski južni sosedi prihodnji mesec v Splitu premagali tudi Rusijo, hkrati pa bi Rusi izkusili grenkobo poraza prihodnji ponedeljek v Ljudskem vrtu, kjer so leta 2009 doživeli enega najbolj bolečih porazov, bi lahko Slovenija po točkah že ujela "zbornaja komando". Boljše izhodišče v primerjavi s Slovaško si lahko Kekova četa izbori prihodnji mesec na neposrednem obračunu, gostovanju v Trnavi, ne nazadnje lahko na lestvici ob zaporedju senzacionalnih rezultatov prehiti tudi Hrvaško, če bi se kockastim ponesrečilo tudi na Malti ali pa Cipru.

Katero mesto bo osvojila Slovenija v kvalifikacijski skupini H za SP 2022?

  • Prvo.
    3,71 %
    36 glasov
  • Drugo.
    12,78 %
    124 glasov
  • Tretje.
    20,93 %
    203 glasov
  • Četrto.
    51,55 %
    500 glasov
  • Peto.
    7,11 %
    69 glasov
  • Šesto.
    3,92 %
    38 glasov
Oddanih 970 glasov

Nujen pogoj je zmagoviti niz Slovenije

Matjaž Kek bo v petek z varovanci gostoval na Malti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek bo v petek z varovanci gostoval na Malti. Foto: Grega Valančič/Sportida Matematika dopušča še vse scenarije, tudi padec Slovenije na zadnje mesto, tako da bo nogometna reprezentančna jesen še zelo zanimiva. Prvi in nujen pogoj za morebitno novo Kekovo pravljično zgodbo je ta, da Slovenija ujame zmagoviti val, zdajšnjim sedmim točkam do konca kvalifikacij doda še 12 novih, s tem pa neposrednim kandidatom za (vsaj) drugo mesto vrže rokavico in se vmeša v boj za vroče vozovnice za Katar.

Slovenija bi morala tako pokazati boljše predstave kot do zdaj, zlasti v gosteh, kjer v tem ciklusu ni osvojila niti točke, ampak doživela poraze v Sočiju, Nikoziji in Splitu. Zdaj je še bolj boleče spoznanje, da bi Kekovi četi lahko v tem trenutku pomagala že zgolj zmaga na Cipru. Bila bi veliko bližje vrhu, tako pa jo je "prekletstvo" tretjih tekem v določenem ciklusu, Slovenija se ni proslavila z izvedbami na Cipru (marca) in Hrvaškem (septembra) ter po anemičnih predstavah ostala brez vsega, stalo boljšo uvrstitev.

Spored do konca v kvalifikacijski skupini H:

7. krog, 8. oktober:
Malta - Slovenija
Ciper – Hrvaška
Rusija – Slovaška

8. krog, 11. oktober:
Slovenija – Rusija
Hrvaška – Slovaška
Ciper – Malta

9. krog, 11. november:
Slovaška – Slovenija
Rusija – Ciper
Malta – Hrvaška

10. krog, 14. november:
Slovenija – Ciper
Hrvaška – Rusija
Malta – Slovaška

Pomembnost skupne razlike v zadetkih

Sandi Lovrić je prispeval polovico vseh slovenskih zadetkov v kvalifikacijah za SP 2022. V polno je meril dvakrat. | Foto: Reuters Sandi Lovrić je prispeval polovico vseh slovenskih zadetkov v kvalifikacijah za SP 2022. V polno je meril dvakrat. Foto: Reuters Kekovim izbrancem pa bi lahko načrte ob naskoku na drugo mesto pokvarila tudi slaba skupna razlika v zadetkih, česar ne gre zanemariti. Ta kriterij je še kako pomemben v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko več reprezentanc konča skupinski del kvalifikacij z enakim številom točk.

V nasprotju s tekmovanji pod neposrednim okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) - evropsko prvenstvo, liga prvakov, liga Europa, konferenčna liga itd. - o boljšem ne odloča dosežek na medsebojnih srečanjih ekip z enakim številom točk, ampak skupna razlika v zadetkih, dosežena na vseh tekmah v skupini. Če je tudi ta enaka, odloča o boljšem število doseženih zadetkov v skupinskem delu, šele nato pride v poštev kriterij medsebojnih tekem.

Če so ekipe, izenačene po številu točk, izenačene tudi ob upoštevanju teh kriterijev, stopi v ospredje točkovanje fair-play. Upoštevajo se kazenske točke, ki so jih ekipe dobile na tekmovanju za prejete kartone. Vsak rumeni karton na tekmi prinaša eno kazensko točko, vsak rdeči karton, prejet po drugem rumenem -3, vsak neposreden rdeči karton -4, če pa igralec na tekmi najprej prejme rumeni karton, nato pa še neposreden rdeči karton, to njegovi ekipi v točkovanju fair-play odvzame pet točk. Tako napreduje tista reprezentanca, ki ima med kandidati za napredovanje najmanj kazenskih točk. Če tudi takrat ne pride do razlik med reprezentancami, odloča žreb.

Lestvica:

1.    Hrvaška 6 tekem – 13 točk (gol razlika 8:1)
2.    Rusija 6 – 13 (10:4)
3.    Slovaška 6 – 9 (7:5)
4.    Slovenija 6 – 7 (4:7)
5.    Malta 6 – 4 (6:11)
6.    Ciper 6 – 4 (1:8)

Kek: Slabo razliko v golih smo si zakuhali sami

Ker ima Slovenija, ki je na šestih tekmah do zdaj dosegla le štiri zadetke, skromno skupno razliko v zadetkih (4:7), bi se lahko zaradi tega znašla v dodatnih težavah. Če ne bo začela premagovati tekmecev z občutno razliko, bo skoraj nemogoče izboljšati razlike v zadetkih, s katerimi se lahko trenutno pohvalita Hrvaška (+7) in  Rusija (+6). Te bi namreč odločale, če bi Slovenija končala kvalifikacijski ciklus z enakim številom točk kot katera izmed trenutno vodilnih izbranih vrst. Bo zaradi tega Slovenija v dvoboj na Malti vstopila z dodatnim motivom, da visoko odpravi tekmeca?

Slovenija je spomladi nepričakovano klonila na gostovanju v Nikoziji. Takrat je Ciper dosegel svoj edini zadetek v tem kvalifikacijskem ciklusu, ki je zadostoval za tri točke. Ta poraz še danes peče Matjaža Keka. | Foto: Guliverimage/AP Slovenija je spomladi nepričakovano klonila na gostovanju v Nikoziji. Takrat je Ciper dosegel svoj edini zadetek v tem kvalifikacijskem ciklusu, ki je zadostoval za tri točke. Ta poraz še danes peče Matjaža Keka. Foto: Guliverimage/AP

"O razliki v golih bom začel razmišljati šele takrat, ko bomo zmagali na kakšni tekmi. Malta je že na vseh prejšnjih tekmah pokazala, da je to tekmec, ki se v določenem trenutku tudi podcenjuje, a se ne bi smel. Slabo razliko v golih smo si zakuhali sami s porazom na Hrvaškem. Najprej bomo morali priti do točk, do pozitivnega rezultata, šele potem pa bomo razmišljali o razliki v golih. Je pa jasno, da lahko na koncu to dejansko tudi odloča o vrstnem redu," o pomembnosti skupne razlike v zadetkih na tekmovanjih, ki potekajo pod vodstvom Mednarodne nogometne zveze (Fifa), razmišlja Kek. Z njo se noče obremenjevati, najprej želi poskrbeti, da bi njegovi varovanci začeli nizati zmage in se približali vrhu.

Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak, Jasmin Kurtić
Sportal Italijani še popravili rekord, Angleži nič več stoodstotni

Prvi izziv jih čaka v petek na Malti, nato pa še tri dni pozneje v Mariboru, ko se bodo želeli Rusom maščevati za poraz v Sočiju (1:2). Če bi jim šel na roko še razplet drugih tekem v skupini, bi november poskrbel za razburljivo končnico, napetost pa bi trajala vse do konca marca 2022, ko bodo dodatne kvalifikacije podale imena zadnjih udeležencev svetovnega prvenstva v Katarju.

V igri tudi posebno povabilo, a ...

Obstaja še ena možnost, da bi si Slovenija kljub morebitnemu neuspehu v kvalifikacijah za SP 2022 (če bi se uvrstila na tretje mesto ali nižje) zagotovila nastop v dodatnih kvalifikacijah. To bi ji zagotovilo posebno povabilo za nastop v play-offu. Deležna ga bosta dva najvišje rangirana zmagovalca lanskih skupin lige narodov, ki bosta neuspešna v kvalifikacijah za SP 2022.

Veselje slovenskih nogometašev po remiju v Grčiji in potrditvi prvega mesta v skupini lige narodov, v kateri niso doživeli poraza. | Foto: Sportida Veselje slovenskih nogometašev po remiju v Grčiji in potrditvi prvega mesta v skupini lige narodov, v kateri niso doživeli poraza. Foto: Sportida

Lani je v ligi narodov blestela tudi Slovenija, zato še lahko računa tudi na tovrstni čudež. V svoji skupini je bila v druščini Grčije, Kosova in Moldavije prva, a je njena skupina spadala šele v tretji kakovostni rang, zato na čakalnem seznamu zmagovalk skupin lige narodov ni na najvišjem mestu. Ker si lahko nastop na ta način zagotovita le dve reprezentanci, bi ji morala tudi na tej lestvici na pomoč priskočiti sreča.

Ker so Francija, Belgija, Italija, Španija in Češka trenutno med dvema najboljšima reprezentancama v svojih kvalifikacijskih skupinah, tako da bi si lahko nastop na SP 2022 oziroma v dodatnih kvalifikacijah izborili prek tega dela, je Slovenija z začetnega devetega mesta na čakalnem seznamu poskočila na četrto. Moralo pa bi se ji posrečiti še nekaj, da bi omenjenih pet reprezentanc zadržalo položaj pri vrhu svojih kvalifikacijskih skupin, hkrati pa bi se morali dve izmed treh ekip (Wales, Avstrija in Madžarska) v svojih skupinah povzpeti vsaj na drugo mesto.

Obstaja pa dodaten zaplet, saj Belgija, Wales in Češka igrajo v isti skupini, zato bi morala iti Sloveniji nujno na roko tudi uspeha sosed, Avstrije in Madžarske, ki bi tako morali v svojih kvalifikacijskih skupinah izboljšati uvrstitev in se povzpeti vsaj na drugo mesto, drugače bodo sanje Kekove čete o posebnem povabilu za dodatne kvalifikacije zaradi zaslug v lanski ligi narodov izzvenele v prazno.

Lestvica zmagovalk skupin lige narodov:

Francija (liga A – skupno 1. mesto)*
Belgija (liga A - 2. mesto)*
Italija (liga A – 3. mesto)*
Španija (liga A – 4. mesto)*
Wales (liga B – 17. mesto)
Avstrija (liga B – 18. mesto)
Češka (liga B – 19. mesto)*
Madžarska (liga B – 20. mesto)
Slovenija (liga C – 33. mesto)
Črna gora (liga C – 34. mesto)
Albanija (liga C – 35. mesto)*
Armenija (liga D – 36. mesto)*
Gibraltar (liga D – 49. mesto)
Ferski otoki (liga D – 50. mesto)

*Trenutno je uvrščena na prvo oziroma drugo mesto v kvalifikacijski skupini za SP 2022.

Ne spreglejte