Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
8.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

1

Natisni članek

Matjaž Kek NK Rijeka Igor Bišćan

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 8.45

5 let, 2 meseca

Boleč poraz Igorja Bišćana na Reki

Reškega čudeža nekdanjega ljubljenca navijačev Olimpije je konec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

1

Igor Bišćan | Igor Bišćan, ki je z Olimpijo v prejšnji sezoni osvojil dve lovoriki, je doživel prvi poraz po 14 mesecih! | Foto Vid Ponikvar

Igor Bišćan, ki je z Olimpijo v prejšnji sezoni osvojil dve lovoriki, je doživel prvi poraz po 14 mesecih!

Foto: Vid Ponikvar

Na Hrvaškem odmeva nepričakovan poraz Rijeke, ki je v nedeljo na Rujevici ostala praznih rok proti Gorici (1:3) in zapravila priložnost za skok na drugo mesto. Trener Igor Bišćan, ki je na vročem stolčku nasledil Matjaža Keka, je izgubil sploh prvič, odkar se je preselil na Reko, s tem pa tudi prekinil neverjetni niz neporaženosti, ki se je vlekel kar 15 mesecev! Vse od obdobja, ko je Olimpijo usmerjal proti dvojni slovenski kroni.

Na Hrvaškem so prvoligaški klubi za razliko od Slovenije že vstopili v spomladanski del. Prva liga Telekom Slovenije se bo nadaljevala šele čez tri tedne, pri južnih sosedih pa se že potegujejo za prvoligaške točke. Pravzaprav so se že prejšnjo sredo, ko sta se v Koprivnici v prestavljeni tekmi spoprijela Slaven Belupo in Rijeka. Rečani, ki jih vodi Igor Bišćan, so bili na pragu dragocene zmage, saj so še nekaj minut pred koncem vodili z 1:0, a so jim gostitelji prekrižali načrte in do konca izenačili na 1:1.

Armada ga še vedno bojkotira

Ko je Matjaž Kek zapustil stolček Rijeke, ga je nasledil 40-letni Zagrebčan. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Matjaž Kek zapustil stolček Rijeke, ga je nasledil 40-letni Zagrebčan. Foto: Grega Valančič/Sportida Rijeka se je razočarano vračala domov, kjer je v nedeljo proti Gorici načrtovala osvojitev paketa treh točk. Bišćan je želel nadaljevati izjemen niz. Ko je na Reki nasledil Matjaža Keka, je šok terapija na trenerskem položaju obrodila sadove. Rečani so pod vodstvom Zagrebčana ostali neporaženi, na desetih tekmah so osemkrat zmagali in le dvakrat remizirali, zmanjšali zaostanek za vodilnim Dinamom in se za nameček še uvrstili v polfinale pokala.

Ko pa je napočil zimski prestopni rok, navijači in strokovno vodstvo pa so zaman čakali na večje okrepitve, se je začelo obdobje, ki navijačev ni osrečilo. Navijaška skupina Armada Bišćanu še vedno ni opravičila sovražnih gest, ki jih je v času igralske kariere v dresu zagrebškega Dinama namenjal reškim privržencem. Najglasnejši navijači Rijeke še vedno bojkotirajo tekme ali pa spremljajo dvoboje molče, kar kvari ozračje dvobojev na Rujevici.

V nedeljo, ko se je na tekmi zbralo skoraj 4000 gledalcev, je bilo zelo žalostno. Rijeka je izgubila, Bišćan pa prvič kot njen trener objokoval poraz. ''Razočarani smo, saj smo načrtovali nove točke. Vedeli smo, da ne bo lahko. Vedeli smo, da bomo zdesetkani, kar se tiče postave (manjkalo je ogromno prvokategornikov, tudi najboljši strelec Heber, op. p.). Vseeno smo mi največji krivci za poraz, preveč smo bili neučinkoviti,'' je opozoril na številne zapravljene priložnosti, zlasti v prvem polčasu, ko je Rijeka hitro povedla z 1:0 in bi si lahko takrat zagotovila otipljivo prednost. A si je ni. Sledilo je veliko razočaranje. In prvi poraz Bišćana, odkar je prevzel moštvo Rijeke, s katerim je Kek v zadnjih letih osvojil številne lovorike in pošteno razvadil navijače.  

Sergej Jakirović je prvi trener, ki je na Hrvaškem premagal Igorja Bišćana na klopi Rijeke. | Foto: HNK Rijeka Sergej Jakirović je prvi trener, ki je na Hrvaškem premagal Igorja Bišćana na klopi Rijeke. Foto: HNK Rijeka

''Že dolgo nisem spremljal tako nore tekme. Lahko bi prvi dosegli zadetek, ko pa smo ga prejeli, bi jih lahko še tri, štiri … Bili smo nemočni. Nato nas je rešila 11-metrovka, po prvem polčasu pa smo strnili vrste in se popravili. Vedeli smo tudi, da bo Rijeka utrujena zaradi sredine tekme s Slavenom. Po vodstvu z 2:1 je bila Rijeka potolčena,'' je povedal trener Gorice Sergej Jakirović.

Kako je Gorica premagala Rijeko?

Moštvo iz Velike Gorice je največje presenečenje v tej sezoni. Drugoligaški prvak kroji razplet v prvi polovici razpredelnice. Prisega na mednarodno moč, ima ogromno tujcev in športnega direktorja iz Litve, pozimi pa je najboljšega igralca, 23-letnega Nigerijca Iyayija Atiemwena, vodilni Dinamo kupil kar za slabe tri milijone evrov!

Prvič po 3. decembru 2017

Zadnji slovenski trener, ki je premagal izbrance Igorja Bišćana, je bil Simon Rožman. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnji slovenski trener, ki je premagal izbrance Igorja Bišćana, je bil Simon Rožman. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bišćan je izgubil prvič po 14 mesecih! Nazadnje je moral čestitati tekmecu za zmago 3. decembra 2017, ko je segel v roko Simonu Rožmanu, strategu Domžal. V Športnem parku je z zmaji izgubi z 0:1, zmagoviti gol pa je za rumene dosegel njegov rojak Dario Melnjak. Nato z Olimpijo do konca sodelovanja z zmaji ni več izgubil. Osvojil je dvojno krono, nanizal 21 tekem brez poraza, na zadnji tekmi pa v finalu pokala ponižal Aluminij s 6:1.

Mladi hrvaški strateg je novega delodajalca iskal nekaj mesecev. Ko je bil od podpisa pogodbe za ciprski Anorthosis oddaljen le še milimetre, je sledila velika sprememba na Reki. Kek se je po novem neuspehu, gostovanju pri Gorici (1:2), odločil za odhod. Vodstvo kluba je najbolj primernega kandidata za naslednika našla v Bišćanu, ki je navdušeno pristal na nov izziv in se izkazal z izjemnimi rezultati.

A vsak niz se enkrat konča. Tudi Bišćan je podobno kot Kek doživel grenko razočaranje proti Gorici in po 31 tekmah, na katerih z Olimpijo ali Rijeko ni izgubljal, ostal brez točk. Naletel je na nekaj, česar pri Rijeki ni vajen, po prvem porazu pa na družbenih omrežjih ni manjkalo negodovanj iz vrst navijačev, ki ne morejo pozabiti na nesporazume med Bišćanom in navijači Rijeke iz prejšnjega stoletja.

Dinamo povišal prednost na 14 točk

Zagrebškemu Dinamu se nasmiha nov naslov državnega prvaka. | Foto: Reuters Zagrebškemu Dinamu se nasmiha nov naslov državnega prvaka. Foto: Reuters Na vrhu hrvaškega prvenstva je Dinamo, ki je v soboto s pomočjo Petra Stojanovića mrežo zadnjeuvrščenega Rudeša zatresel kar sedemkrat (7:2) in na lestvici učinkovitosti končno premagal tudi najbližjega zasledovalca Osijeka.

Modri so v tej sezoni dosegli 39, Slavonci, ki so v nedeljo doma z Erikom Janžo presenetljivo ostali brez točk proti splitskemu Hajduku (0:1), pa ostajajo pri 38 golih. Kar se tiče točk, jih je Dinamo zbral kar 14 več! Tako od Osijeka, a tudi mestnega tekmeca Lokomotive in Rijeke!

Ne spreglejte