Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 17.00

5 let, 4 mesece

Slavljenec naj bi podaljšal pogodbo z Atleticom

Bo Jan Oblak, ki je danes v središču pozornosti, res razblinil vse dvome?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Jan Oblak | Jan Oblak naj bi kmalu razblinil dvome o svoji prihodnosti in podaljšal sodelovanje z Atleticom. | Foto Getty Images

Jan Oblak naj bi kmalu razblinil dvome o svoji prihodnosti in podaljšal sodelovanje z Atleticom.

Foto: Getty Images

Po vesteh, ki prihajajo iz Španije, naj bi pri klubu Atletico Madrid kmalu razveselili svoje navijače. Čeprav se je pred nekaj meseci zdelo drugače, naj bi bil Jan Oblak blizu podaljšanja pogodbe z Madridčani. Slovenski vratar, ki prav danes praznuje 26. rojstni dan, zaradi česar čestitke na njegov račun letijo z vseh naslovov, naj bi tako naposled končal natolcevanja v zvezi z njegovo prihodnostjo, ki v Madridu v zadnjem obdobju dviguje prah.

"Super Jan! Čestitke za rojstni dan!" so ob njegovem osebnem prazniku zapisali na uradnem Twitterjevem računu španske nogometne lige. S čestitko so se prek raznih družabnih kanalov javili tudi pri ligi prvakov in ligi Europa, nanj pa se je danes, ko praznuje rojstni dan, spomnil še marsikdo.

Le še en dokaz o tem, da ima Jan Oblak v nogometnem svetu status, kot ga do zdaj verjetno ni imel še noben Slovenec.

Takole so Janu Oblaku čestitali Španci:

Toda veliko bolj kot to navijače Atletica in še marsikoga drugega zanima, kakšna je njegova prihodnost.

O podaljšanju zdajšnje pogodbe, ki ga s štadionom Wanda Metropolitano veže do leta 2021, se je v zadnjem letu govorilo in pisalo veliko. Predvsem o tem, da so Oblak in njegovi predstavniki z vodstvom kluba na nasprotnih bregovih in da podaljšanja naj ne bi bilo, kar naj bi posledično pomenilo, da bo kmalu odšel drugam.

Povezovali so ga skoraj z vsemi evropskimi velikani, še najbolj z bogatim PSG, ki že nekaj let lovi evropski naslov. Toda če je mogoče verjeti španskim medijem, bo Oblak tudi v prihodnosti igral za Atletico.

Kaj vse mu je že uspelo?

Prejel je že številna priznanja. | Foto: Getty Images Prejel je že številna priznanja. Foto: Getty Images Glede na to, kaj vse je Škofjeločanu uspelo do 26. leta starosti, ni nič čudnega, da je vseskozi v središču pozornosti. Osvojil je ligo Europa, evropski superpokal, portugalski naslov, dve portugalski pokalni lovoriki, španski superpokal, igral je tudi v finalu lige prvakov in še enkrat tudi v finalu lige Europa. Ob vseh teh podvigih je bil med vidnejšimi člani svojih moštev. Najprej Benfice in zdaj Atletico Madrida.

Zato ne čudi, da se ponaša tudi s številnimi individualnimi priznanji. Dvakrat najboljši vratar španske lige, v kateri je bil kar trikrat dobitnik nagrade zamora za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v sezoni, najboljši je bil tudi v portugalski ligi in bil kar dvakrat izbran tudi za najboljšega vratarja lige prvakov in enkrat tudi v ligi Europa.

Njegova tržna vrednost trenutno znaša 80 milijonov evrov in je najvišja kateregakoli vratarja v zgodovini nogometa. Ni kaj, na vse, kar je dosegel, je lahko res zelo ponosen.

Številke v novi pogodbi bodo precej višje

Španski radio Cadena Cope je namreč že pred nekaj dnevi poročal, da naj bi bil Oblak po novem blizu podaljšanja pogodbe z Atleticom, zdaj pa so to informacijo potrdili še nekateri drugi mediji.

Pri Atleticu je status slovenskega vratarja ena prednostnih nalog, kar vseskozi poudarjajo vsi v klubu na čelu s trenerjem Diegom Simeonejem, zdaj pa naj bi Oblakovi zastopniki in vodilni ljudje Atletica le stopili korak bližje drug drugemu. Zato naj bi bilo zdaj  podaljšanje obstoječe pogodbe, ki slovenskega zvezdnika z Madridčani veže do leta 2021, veliko bližje, kar je vsekakor novica, ki je precej razveselila vse navijače Atletica.

Po novem naj bi bila klavzula v njegovi pogodbi precej višja od zdajšnje v višini 100 milijonov evrov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po novem naj bi bila klavzula v njegovi pogodbi precej višja od zdajšnje v višini 100 milijonov evrov. Foto: Guliverimage/Getty Images

V zdajšnji pogodbi, ki jo je Oblak podaljšal leta 2016, po njej pa zasluži pet milijonov evrov na leto, ima klavzulo v vrednosti 100 milijonov evrov (pred tem je bila postavljena na 45 milijonov evrov). Oblak in njegovi pri novi pogodbi seveda vztrajajo pri še višji plači, ki bi jo marsikje drugje zagotovo dobil, želja Atletica je, da Oblak pogodbo podaljša še za kakšno leto ali dve, predvsem pa to, da občutno dvigne klavzulo, ob kateri bi lahko odšel. Vodilni ljudje Atletica naj bi vztrajali pri klavzuli v vrednosti kar 200 milijonov evrov, a do tako visoke številke verjetno vseeno ne bodo prišli. A naj bi bila vseeno občutno višja od zdajšnje, tako kot bo veliko višja tudi Janova plača.

Statistika Jana Oblaka v letu 2018:

Tekmovanje Odigrane tekme Prejeti zadetki Tekme brez prejetega zadetka
špansko prvenstvo 37 26 20
liga prvakov 6 6 3
liga Europa 6 2 4
evropski superpokal 1 2 /
SKUPAJ 50 34 27

Francoski zvezdnik je izpraznil blagajno Atletica

Bodo po Antoinu Griezmannu pri Atleticu ostal še en zvezdnik Madridčanov? | Foto: Getty Images Bodo po Antoinu Griezmannu pri Atleticu ostal še en zvezdnik Madridčanov? Foto: Getty Images Oviro za Atletico sicer pomeni dejstvo, da neomejene količine denarja v klubski blagajni ni. V Madridu so jo namreč precej izpraznili lani poleti, ko so prvega zvezdnika kluba Antoina Griezmanna prepričali, da je zavrnil ponudbo Barcelone in podaljšal sodelovanje z Atleticom.

Petletna pogodba francoskega napadalca jih bo namreč stala več kot sto milijonov evrov. Najboljši strelec kluba je postal z naskokom najbolje plačani nogometaš v zgodovini Atletica.

Kakorkoli že, Oblakova prihodnost naj bi bila kmalu razjasnjena. Ko se bo to zgodilo, pa naj bi navijači Atletica od veselja skakali v zrak. Kar 104 nedotaknjene mreže v 187 tekmah, v katerih je stal med vratnicama Atletica, številna uspešna posredovanja in predvsem mirnost, ki jo prinaša v obrambo Madridčanov, so namreč poskrbeli, da je Škofjeločan med najbolj priljubljenimi nogometaši Atletica.

Prizor, ki ga bomo spet dočakali v letu 2019. Najboljši slovenski nogometaš v reprezentančni opremi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prizor, ki ga bomo spet dočakali v letu 2019. Najboljši slovenski nogometaš v reprezentančni opremi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ta mesec ga ne bo, po letu in pol se bo vrnil marca

Kmalu pa se bodo njegovih obramb lahko veselili tudi privrženci slovenske reprezentance, za katero v prejšnjem letu sploh ni igral.

Novemu selektorju Matjažu Keku je že obljubil, da se bo odzval na njegov klic, in to v edinem pogovoru za slovensko športno javnost v lanskem letu tudi priznal.

Na seznamu za neuradno prijateljsko tekmo konec meseca v Španiji proti Kitajski, ki naj bi ga dočakali ta teden, ga ne bo, saj za to tekmo v poštev pridejo samo nogometaši klubov, ki še niso v pogonu (ob tistih iz slovenske lige se bo na seznamu znašla še kopica igralcev iz tujine). Zagotovo pa naj bi sodeloval marca, ko Slovenijo čaka začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020.

Če se bo to res zgodilo, bo za izbrano vrsto, v kateri je do zdaj zbral vsega 18 nastopov, zaigral prvič po oktobru 2017.

Še nekaj rojstnodnevnih čestitk za Jana Oblaka:

Javil se je tudi Jan Oblak in se zahvalil za čestitke:

Preberite še:

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak reševal Atletico, polom Reala, Barcelona ušla na + 5
Jan Oblak
Sportal Podeljevalci zlate žoge pravijo: Najboljši je Jan Oblak
Josip Iličić Avstrija Slovenija prijateljska Celovec
Sportal Ničla Jana Oblaka, ki je jezila Slovenijo
Jan Oblak
Sportal Po več kot letu dni se je javil Jan Oblak in povedal je marsikaj
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak na Guardianovi lestvici najboljši vratar
Ne spreglejte