Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Liga Europa Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak David Beckham na današnji dan

Torek, 16. 5. 2023, 4.00

11 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (16. maj) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Anamarija Lampič, slovenska biatlonska reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

... leta 2022 je Anamarija Lampič, zadnja leta ena najboljših šprinterk v teku na smučeh, potrdila, da se seli v biatlonske vrste. Lampičeva je na novinarski konferenci novico potrdila in razkrila, zakaj se je odločila za takšno potezo. "Zavedam se, da se je treba včasih dobrim stvarem odpovedati, če želiš kaj spremeniti in stopiti naprej. Ne bom pogrevala stvari za nazaj, lahko pa rečem, da dejanja in miselnost panoge tek na smučeh niso pozitivno vplivali na to, da bi se odločila kako drugače. Tek na smučeh bom zamenjala za biatlon, vem pa, da mi ne bo lahko," je takrat povedala Lampičeva.

V devetih sezonah svetovnega pokala v smučarskem teku je na posamičnih tekmah 14-krat stala na zmagovalnem odru, trikrat na najvišji stopnici, na ekipnih tekmah svetovnega pokala pa je trikrat pritekla do stopničk, enkrat tudi do zmage.


... leta 2018 je slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak osvojil svojo prvo evropsko klubsko lovoriko, ko je z madridskim Atleticom v finalu lige Europa s 3:0 premagal francoski Marseille. Škofjeločan je bil eden ključnih mož madridskega moštva, svojo mrežo je ohranil nedotaknjeno in postal drugi Slovenec po Srečku Katancu (v sezoni 1989/90 je s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht) z evropsko lovoriko. 

Sportal Čeferin okronal Oblaka, ki se veseli svoje prve evropske lovorike!

leta 2013 je pri 38 letih upokojitev napovedal angleški nogometni zvezdnik in nekdanji angleški kapetan David Beckham. V 20-letni karieri osvojil 19 različnih lovorik, zadnjo s Paris Saint Germainom, s katerim je postal francoski prvak.

Za Manchester United je v osmih letih zbral 394 nastopov v dresu, v katerem je bil šestkrat prvak premier lige, leta 1999 pa tudi zmagovalec Lige prvakov. Poleti 2003 se je preselil v Real Madrid, kjer je bil vrhunec njegovega bivanja v Španiji naslov v La Ligi 2007. Nato je igral še za Los Angeles Galaxy. Za tem se je odločil za podpis pogodbe z bogatim PSG-jem, ki mu je pomagal k osvojitvi francoskega naslova.

David Beckham je 115-krat nosil dres angleške reprezentance, med letoma 2000 in 2006 pa je bil tudi kapetan treh levov.


Zgodilo se je še …

Leta 1962 je za norveško reprezentanco zadnjič nastopil Thorbjorn Svenssen pri zmagi nad Nizozemsko z 2:1 na prijateljski tekmi v Öslu. Skupno je za Norveško nastopil 104-krat, kar je rekord.

Leta 1985 so košarkarja Michaela Jordana v ligi NBA proglasili za najboljšega novinca leta.

Leta 1990 je Juventus na povratni tekmi finala pokala UEFA (prejšnji pokal velesejemskih mest) na Partenii v Avellinu pred 32 tisoč gledalci remiziral brez zadetkov proti Fiorentini in s skupnim izidom 3:1 osvojil prestižno tekmovanje.

Leta 1999 je zadnji nastop v dresu Liverpoola zabeležil Steve McManaman, ki je rdeči dres nosil deset let, nato pa se preselil v madridski Real.

Leta 1999 je Manchester United prvič po letu 1965 spet postal prvak angleške premier lige. Po zmagi nad Tottenhamom z 2:1 se je od Manchestrovih navijačev poslovil vratar Peter Schmeichel.

Leta 2000 je Aleš Čeh z GAK osvojil naslov avstrijskega pokalnega prvaka, potem ko je v finalu po strelih z bele točke premagal Austrio Salzburg. Po rednem delu igre je bil izid 2:2, Čeh pa je igral od prve do zadnje minute.

Leta 2001 je Liverpool na Westfalenstadionu v Dortmundu v finalu pokala UEFA premagal španski Alaves s 5:4 po podaljških. Odločilni gol je v 116. minuti dosegel Španec Delfi Geli, ki si je zabil avtogol.

Leta 2004 je Robert Koren zabil gol za Lillestrom pri porazu v sedmem krogu norveškega prvenstva v gosteh pri Brannu z 2:6.

Leta 2007 so nogometaši Seville znova osvojili pokal UEFA, potem ko so na stadionu Hampden Park v Glasgowu v velikem finalu s 5:3 premagali tekmeca iz španskega prvenstva, moštvo Espanyola. Tekma je bila odločena šele po izvajanju enajstmetrovk.

Leta 2009 sta slovenska telovadca Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek na svetovnem pokalu v Glasgowu z osvojila srebrno in bronasto kolajno. Pegan je bil drugi na drogu, Petkovšek tretji na bradlji.

Leta 2018 so rokometašice Krima Mercatorja osvojile še svoj 23. naslov državnih prvakinj.

Leta 2021 je slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) grdo padel v deveti etapi Dirke po Italiji in odstopil z dirke. Na enem od spustov je v levem zavoju zadel ob rob ceste, sunkovito ga je vrglo naprej na glavo, medtem ko je njegovo kolo razklalo na pol. Slovenec je bil vidno pretresen, a se je dvignil na noge, in čakal na pomoč, sedeč na ograji ob cesti, kot da se nič ni zgodilo. Nato pa so ga reševalci vseeno imobilizirali, ga na nosilih naložili v reševalno vozilo in ga prepeljali v bolnišnico v Avezzanu, kjer je ostal na opazovanju. "Moje kolo je pobralo največji del udarca, tako da sem sam imel res veliko srečo," je kasneje sporočil prek Twitterja, hujšim poškodbam se je izognil.

Leta 2022 je slovenski košarkar Luka Dončić s sanjsko predstavo (35 točk, devet skokov) v Phoenixu (90:123) popeljal Dallas v finale zahodne konference lige NBA. Dallas je v seriji zmagal s 4:3.


Rodili so se …

1925 pokojni brazilski nogometaš Nilton Santos
1931 pokojni srbski nogometaš in trener Vujadin Boškov
1937 nekdanji argentinski nogometaš Antonio Ubaldo Rattin
1964 nekdanji ameriški košarkar John Salley
1966
nekdanji slovenski smučarski skakalec Janez Štirn
1970 nekdanja argentinska teniška igralka Gabriela Sabatini
1971
nekdanji slovenski rokometaš Roman Pungartnik
1978 nekdanji argentinski nogometaš Lionel Scaloni
1979
nekdanji slovenski hokejist Erik Blatnik
1980 nekdanji španski nogometaš Mikel Alonso
1982 poljski teniški igralec Łukasz Kubot
1985 kanadski hokejist Corey Perry
1989
brazilski nogometaš Felipe
1990
slovenski rokometaš Žiga Mlakar
1991
bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov
1993
norveški biatlonec Johannes Thingnes Bo
1994
francoski kolesar Anthony Turgis
1994
kitajski umetnostni drsalec Jin Yang
1996
slovenski nogometaš Žan Kumer
1998
slovenski nogometaš Tilen Pečnik
2001
slovenski odbojkar Jaka Udrih
2001
slovenska smučarska skakalka Katra Komar​​​​​​​

Preberite še:

Peter Vilfan
Sportal Na današnji dan (15. maj) ...
Boštjan Nachbar
Sportal Na današnji dan (14. maj) …
Mount Everest
Sportal Na današnji dan (13. maj) …
Natalija Derepasko Krim Eta Malizia 2003
Sportal Na današnji dan (12. maj) …
Mitja Petkovšek Aljaž Pegan
Sportal Na današnji dan (11. maj) …
Ne spreglejte