Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2019,
8.29

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

azijsko prvenstvo 2019

Sobota, 5. 1. 2019, 8.29

5 let, 3 mesece

Azijsko prvenstvo

Azijsko prvenstvo tudi v luči vrste političnih problemov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Avstralija, azijski pokal | Naslov najboljših bo branila Avstralija. | Foto Reuters

Naslov najboljših bo branila Avstralija.

Foto: Reuters

Drugič v vsega nekaj tednih bodo Združeni arabski emirati gostili pomemben mednarodni nogometni turnir. Po klubskem svetovnem prvenstvu se v nedeljo tam začenja letošnje azijsko prvenstvo. Ob športnem učinku igralcev na zelenici bo turnir tudi ogledalo vrste političnih problemov v Aziji.

Na turnirju prvič sodeluje 24 ekip, ki bodo razdeljene v šest predtekmovalnih skupin ter se na osmih stadionih v Abu Dabiju, Dubaju, Al Ainu in Šardži skušale prebiti v drugi del, ki bo potekal na izpadanje. Cilj ekip je finale, ki bo 1. februarja na stadionu v Abu Dabiju, kako dobro je pripravljena domača vrsta, pa bo jasno že v nedeljo ko se bodo gostitelji predstavili v dvoboju z Bahrajnom.

Udeleženci:

skupina A: Združeni arabski emirati, Bahrajn, Tajska, Indija;

skupina B: Sirija, Palestina, Avstralija, Jordanija;

skupina C: Južna Koreja, Kitajska, Kirgizija, Filipini;

skupina D: Iran, Irak, Vietnam, Jemen;

skupina E: Saudska Arabija, Katar, Libanon, Severna Koreja;

skupina F: Japonska, Uzbekistan, Oman, Turkmenistan.

Naslov brani Avstralija

Naslov brani favorizirana Avstralija, ki se bo tudi tokrat predstavila s številnimi nogometaši, ki kruh služijo v Evropi. Tradicionalno v krog favoritov sodita Japonska in Južna Koreja, lepe možnosti za uspeh pa strokovnjaki pripisujejo tudi Iranu. Sami se v vlogo ekip z visokimi cilji uvrščajo tudi v Saudski Arabiji, tiho pa na presenečenje upajo gostitelji s podporo domačih navijačev.

Medtem, ko je prvenstvo zelo popularno v Aziji, manj pozornosti dobi po svetu, saj manjkajo res odmevna imena svetovnega nogometa, pa čeprav bo na turnirju sodelovala vrsta igralcev iz evropskih prvih in drugih lig. Največji zvezdnik je bržkone nogometaš Južne Koreje Heung-Min Son, ki igra za Tottenham Hotspurs. Bolj zveneča imena so na robu igrišča, saj Filipine trenira Šved Sven Göran Eriksson, Kitajsko pa Marcello Lippi, ki je z Italijo leta 2006 osvojil naslov svetovnih prvakov. V Sloveniji bo nekaj zanimanja požel tudi Irak, ki ga vodi Srečko Katanec.

Srečko Katanec
Sportal Največji izpit Srečka Katanca v zadnjih osmih letih

V ospredju nastop Katarja

S političnega stališča bo nedvomno v ospredju nastop Katarja. Gostitelji prvenstva so poleti 2017 skupaj s Saudsko Arabijo in Bahrajnom izvedli kopico političnih in gospodarskih ukrepov proti Katarju. Odnosi med državami ostajajo napeti in izhodu iz krize ni videti konca. Prav v Katarju pa izpostavljajo, da naj bi bilo azijsko prvenstvo 2019 tisto, kjer si reprezentanca želi pokazati prvi napredek do SP 2022, ki ga bo gostila ta država. V drugem delu tekmovanja pa se obeta tudi morebitni dvoboj sunitske Saudske Arabije s šiitskim Iranom.

Na turnirju bo nastopila tudi vrsta reprezentanc iz držav, ki že leta predstavljajo krizna žarišča sveta. Nedvomno je tak primer Katančevega Iraka, saj je nogomet v državi dolgo trpel zaradi Islamske države in drugih skrajnih islamskih sil, v Siriji in Jemnu, ki sta prav tako udeleženca zaključnega turnirja, pa še vedno divja državljanska vojna. Poseben je tudi položaj Palestine, kjer tudi nogomet razumejo kot korak k samostojni neodvisni državi in za katero bo nastopal tudi slovenski nogometaš Jaka Isbeisheh, ki igra za Bravo.

Gianni Infantino
Sportal Infantino: Novost na mundialu bi lahko rešila spore na Bližnjem vzhodu
Ne spreglejte