Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 1. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

azijsko prvenstvo 2019 Jaka Ihbeisheh Srečko Katanec

Četrtek, 3. 1. 2019, 20.00

5 let, 3 mesece

Pred začetkom letošnjega azijskega prvenstva

Največji izpit Srečka Katanca v zadnjih osmih letih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Srečko Katanec | Srečko Katanec bo letos vodil Irak na azijskem prvenstvu v ZAE, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc. | Foto Vid Ponikvar

Srečko Katanec bo letos vodil Irak na azijskem prvenstvu v ZAE, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc.

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec se po osmih letih vrača na veliki oder. Z izbrano vrsto Iraka se pripravlja na azijsko prvenstvo, ki se bo začelo v soboto in trajalo vse do začetka februarja. Pred začetkom spektakla se ne zaletava v napovedih. Prepričan je, da imajo nekateri favoriti na papirju močnejšo reprezentanco od levov iz Mezopotamije. Glavni cilj ostaja uvrstitev na SP 2022.

Če v Evropi ob nekaterih izjemah, neumorni so zlasti najboljši angleški klubi, vladata novoletno nogometno mrtvilo in strogi počitek, pa je v Aziji povsem drugače. Največja celina na svetu je v pričakovanju največjega dogodka, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc, med njimi tudi dva Slovenca. Oba drugič.

Za Katanca in Ihbeisheha ne bo prvič

Srečko Katanec se bo prvič po osmih letih, ko je na azijskem prvenstvu vodil ZAE in v skupinskem delu osvojil le točko, tako da je končal na repu razpredelnice, preizkusil kot selektor udeleženca azijskega pokala, na zelenici pa bo še drugič zaigral Jaka Ihbeisheh.

Zgodovinski zadetek Jake Ihbeisheha leta 2015 v Avstraliji:

32-letni Slovenec palestinskih korenin je za Palestino zaigral že pred štirimi leti v Avstraliji in se zapisal v zgodovino kot strelec prvega zadetka na največjem tekmovanju. Nogometaš, ki se na sončni strani Alp dokazuje v dresu ambicioznega drugoligaša Brava iz Ljubljane, bo tako ponovno v središču pozornosti, še z večjim medijskim pritiskom pa ima opraviti še en Slovenec. Selektor Iraka.

Nogomet je zelo nenavadna igra

Največji iraški cilj Srečka Katanca je nastop na SP 2022. | Foto: Twitter - Voranc Največji iraški cilj Srečka Katanca je nastop na SP 2022. Foto: Twitter - Voranc Katanec je vajen največjih dogodkov. V igralski karieri je nastopil na evropskem in svetovnem prvenstvu pa tudi olimpijskem turnirju, kjer je osvojil medaljo (1984. v Los Angelesu), s klubi pa je osvajal evropske lovorike in igral v velikih finalih.

S podobnimi izkušnjami je imel opraviti tudi kot selektor. Slovenijo je popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo, ZAE je vodil na azijskem prvenstvu. Na treh velikih tekmovanjih kot selektor še ni okusil slasti zmage, niti napredovanja v izločilni del. Se mu bo posrečilo v četrto? Z reprezentanco Iraka, ki jo je prevzel pred štirimi meseci, se bo v skupinskem delu meril z Vietnamom, Iranom in Jemnom.

''Nočem govoriti o tem, kakšne so naše možnosti, saj je nogomet zelo nenavadna igra. Zasedbo Iraka vodim šele štiri mesece, a lahko povem, da vodim veselo in ciljem predano ekipo,'' razmišlja 55-letni Ljubljančan pred začetkom nogometnega spektakla, ki bo od 5. januarja do 1. februarja potekal v Združenih arabskih emiratih in podal odgovor na vprašanje, kdo bo na seznamu azijskih prvakov nasledil Avstralijo.

Lippi, Eriksson, Zaccheroni, Katanec …

Marcelo Lippi je leta 2006 popeljal Italijo do svetovnega naslova. | Foto: Getty Images Marcelo Lippi je leta 2006 popeljal Italijo do svetovnega naslova. Foto: Getty Images Na azijskem prvenstvu ne bo manjkalo znanih trenerskih imen. Katanec še zdaleč ni osamljen evropski strokovnjak.

Seznam znanih strategov je dolg in širok. Na njem so tako Italijan Marcello Lippi (Kitajska), Šved Sven Goran Eriksson (Filipini), Italijan Alberto Zaccheroni (ZAE), Portugalec Paulo Bento (Južna Koreja), Argentinec Hector Cuper (Uzbekistan), Portugalec Carlos Queiroz (Iran), Argentinec Juan Antonio Pizzi (Savdska Arabija), Srb Milovan Rajevac (Tajska), Nemec Bernd Stange (Sirija), Nizozemec Pim Verbeek (Oman) …

Katanec spoštuje vse ekipe

Tako je lani zaploskal Boštjanu Cesarju, ko se je poslovil od državnega dresa na dvoboju proti Belorusiji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tako je lani zaploskal Boštjanu Cesarju, ko se je poslovil od državnega dresa na dvoboju proti Belorusiji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko je Katanec lani prevzel iraško reprezentanco, je tamkajšnji javnosti ob predstavitvi sporočil, da nima čarobne palice. Bolj kot azijsko prvenstvo ga zanima nastop na SP 2022. Zato ima nastope na letošnjem prvenstvu v ZAE za pomembno odskočno desko za glavni cilj, uspeh na kvalifikacijah za SP 2022. Ker bo naslednje svetovno prvenstvo potekalo v Katarju, v neposredni soseščini Iraka, ne želi zapraviti priložnosti in osrečiti srca številnih navijačev, ki komaj čakajo na začetek kvalifikacij, saj bodo lahko po dolgem času igrali domače tekme na domačih tleh.

Ko je Katanec leta 2011 na azijskem prvenstvu vodil ZAE, je v skupinskem delu remiziral s Severno Korejo (0:0), nato pa izgubil z Irakom (0:1) in Iranom (0:3) ter osvojil zadnje mesto v skupini D. Tudi tokrat bo imel opraviti s skupino D, v kateri pa mu bodo skušali načrte o napredovanju pokvariti Iran, Jemen in Vietnam.

''Vsaka tekma je zahtevna. Zakaj? Zato ker lahko, če imaš slab dan, izgubiš proti tekmecu, proti kateremu si bil na papirju favorit. Zato spoštujem vse ekipe. Zame kot trenerja bosta tekmi proti Vietnamu in Jemnu bolj zahtevni od tiste proti Iranu. Skušala bosta dokazati, da sta upravičeno na azijskem prvenstvu. Borila se bosta, mi se bomo tudi. Ne bo nam enostavno,'' Katanec opozarja iraško javnost, da bi se lahko vsakršno podcenjevanje Vietnama in Jemna maščevalo.

Božično-novoletne praznike si je polepšal z zmagama

V Iraku vlada pozitivna nogometna evforija. Če je Katanec na uvodnih štirih prijateljskih tekmah zaman čakal na zmago (2:2 proti Kuvajtu, 0:4 proti Argentini, 1:1 proti Savdski Arabiji in 0:0 z Bolivijo), je konec prejšnjega leta vendarle prekinil niz. Najprej je z 2:1 premagal Kitajsko, ki jo vodi sloviti Italijan Marcello Lippi, nato je z 1:0 padla še Palestina, za katero nastopa tudi stari znanec 1. SNL Jaka Ihbeisheh. Tako odhaja Katanec na letošnji reprezentančni vrhunec na krilih dveh zaporednih zmag.

Irak si tega ne more privoščiti

Srečko Katanec je na zadnjih pripravljalnih tekmah premagal Kitajsko in Palestino, ki bosta prav tako nastopili na azijskem prvenstvu. | Foto: Twitter - Voranc Srečko Katanec je na zadnjih pripravljalnih tekmah premagal Kitajsko in Palestino, ki bosta prav tako nastopili na azijskem prvenstvu. Foto: Twitter - Voranc Irak je največji reprezentančni uspeh dosegel pred 12 leti, ko je postal azijski prvak, na zadnjem azijskem pokalu, ki ga je pred štirimi leti gostila Avstralija, pa je osvojil zelo solidno četrto mesto. Kako bo tokrat?

''Če kdo misli, da bomo osvojili turnir, se z njim ne strinjam. In to z razlogom. Nismo Japonska, Južna Koreja ali Iran. Njihovi igralci se dokazujejo v boljših ligah po svetu. Mi si tega ne moremo privoščiti. Lahko le zatrdim, da bodo dali igralci vse od sebe,'' je dal Katanec vedeti, da svojih izbrancev ne postavlja v isto skupino kot nekatere azijske velikane, ki so lani nastopili na svetovnem prvenstvu v Rusiji in se prikupili javnosti. Japonska je v osmini finala namučila Belgijo, Južna Koreja je v skupinskem delu šokirala Nemčijo, Iran pa je bil do zadnjih sekund v igri za senzacionalno napredovanje pred Portugalsko.

''Veliko ljudi, celo novinarjev, me je spraševalo o tem, ali smo zmožni osvojiti azijsko prvenstvo. Vse, kar lahko obljubim, je to, da bomo dali vse od sebe. Kar se tiče rezultatov, pa bodo ti odvisni od številnih dejavnikov. Pomembna bo tudi sreča. Nikoli ne veš, kako se bodo nekateri mladi, manj izkušeni igralci odzvali v različnih situacijah. Treba bo zdržati pritisk,'' je opozoril, da bodo zelo pomembni tudi rezervni igralci. Navedel je tudi primer, če bi bili tisti, ki bi sedeli, nezadovoljni, bi s tem širili negativno energijo, ta pa ne bi dobro vplivala na igro reprezentance. Upa in verjame, da s tem ne bo imel težav.

V Iraku obožujejo nogomet. Na zadnjem azijskem prvenstvu, ki ga je gostila (in osvojila) Avstralija, ni manjkalo privržencev levov iz Mezopotamije. | Foto: Reuters V Iraku obožujejo nogomet. Na zadnjem azijskem prvenstvu, ki ga je gostila (in osvojila) Avstralija, ni manjkalo privržencev levov iz Mezopotamije. Foto: Reuters

Vesel je, da nima težav s poškodovanimi igralci. Večino treningov pred začetkom prvenstva je opravil v Katarju, kamor bi se želel vrniti tudi čez tri leta, ko bo v bogati arabski državici potekalo svetovno prvenstvo.

Ihbeisheh v nedeljo, Katanec v torek

Katanca čaka prva tekma v letu 2019 na azijskem prvenstvu 8. januarja proti Vietnamu, reprezentant Palestine Ihbeisheh bo dejaven že dva dni prej, ko se bo na uvodni tekmi skupine B pomeril proti Siriji.

Ne spreglejte