Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2024,
22.22

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

Chelsea Tottenham Manchester United Manchester City Liverpool Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Torek, 2. 1. 2024, 22.22

3 mesece, 3 tedne

Angleško prvenstvo, 20. krog

Liverpool leto začel z zmago, Salah ujel Haalanda, nov spodrsljaj Arsenala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Mo Salah | Mohamed Salah je k zmagi Liverpoola nad Newcastlom prispeval dva gola in se na vrhu lestvice strelcev s 14. golom izenačil z Erlingom Haalandom. | Foto Guliverimage

Mohamed Salah je k zmagi Liverpoola nad Newcastlom prispeval dva gola in se na vrhu lestvice strelcev s 14. golom izenačil z Erlingom Haalandom.

Foto: Guliverimage

V premier ligi so ob prehodu v leto 2024 igrali 20. krog. Vodilni Liverpool je v ponedeljek doma s 4:2 premagal deveti Newcastle, ki po dobrem začetku sezone zdaj niza poraz za porazom. Dva gola je k zmagi prispeval Mohamed Salah in se na vrhu lestvice strelcev izenačil z Erlingom Haalandom. Nogometaši Arsenala so v nedeljo z 1:2 klonili na gostovanju pred Fulhamom in zapravili priložnost za skok na vrh. Chelsea je na prvi tekmi kroga s 3:2 ugnal Luton, in čeprav je vodil že s 3:0, je na koncu trepetal za zmago. Branilec naslova Manchester City je z 2:0 ugnal Sheffield United, tri točke je dosegla tudi Aston Villa, ki je v zaključku s 3:2 strla odpor Burnleyja. Nov udarec so doživeli nogometaši Manchester Uniteda, ki so morali z 1:2 priznati premoč Nottingham Forrestu. V zaključnem dejanju 20. kroga sta se v torek pomerila West Ham in Brighton in se razšla z remijem brez zadetkov.

West Ham Arsenal  Jarrod Bowen
Sportal Arsenal predal prvo mesto, Tottenham dobil štiri gole

Liverpool je imel kmalu kar nekaj dobrih priložnosti, med drugim je Luis Diaz zadel, a so sodniki gol razveljavili zaradi prepovedanega položaja, v 22. minuti pa je Mohamed Salah zapravil strel z bele točke. Po novi zapravljeni priložnosti Nuneza je na drugi strani v 37. minuti Newcastle dosegel gol, a je tudi tega Var razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Malce zatem je Trent Alexander-Arnold z desne strani močno oplazil vratnico. V 49. minuti so domači dobro izigrali obrambo Newcastla, na koncu je iz bližine po podajah Diaza in Nuneza, ta je zapravil še nekaj priložnosti, zadel Salah za 150. prvoligaški gol v Liverpoolovem dresu.

Pet minut pozneje so črno-beli gosti izenačili, ko je natančno meril Alexander Isak. To je bil sploh prvi strel gostov v okvir vrat. V 74. minuti je domača zasedba zasluženo povedla, iz bližine je bil uspešen Curtis Jones. V 78. minuti je pri domačih zadel še Cody Gakpo, a le nekaj trenutkov pozneje je Sven Botman goste vrnil v igro. Zelo dinamičen obračun je postregel še z novo enajstmetrovko za Liverpool v 86. minuti, takrat je bil Salah natančen za 4:2.

Fulham je z 2:1 ugnal Arsenal. | Foto: Reuters Fulham je z 2:1 ugnal Arsenal. Foto: Reuters Zadnji dan leta 2023 je v premier ligi postregel z dvema tekmama. Arsenal je imel proti Fulhamu veliko priložnost, da se vsaj za dan povzpne na vrh premier lige, a je doživel še drugi zaporedni hladen tuš in po obračunu z West Hamom še gostovanje pri Fulhamu končal praznih rok. Skupno so topničarji v premier ligi brez zmage na zadnjih treh tekmah.

Srečanje na Craven Cottagu se je sicer odlično začelo za varovance Mikela Artete, ki so povedli že v peti minuti po golu Bukaye Sake. A gostitelji so nato pripravili preobrat, v 29. minuti je na 1:1 poravnal Raul Jimenez, gol za veliko zmago gostiteljev pa je dosegel Bobby De Cordova-Reid. Fulham se je podpisal pod sedmo zmago v sezoni, na drugi strani je Arsenal izgubil četrtič in je zdaj četrti.

Tottenham zdaj na petem mestu le točko zaostaja za četrtim Arsenalom. | Foto: Reuters Tottenham zdaj na petem mestu le točko zaostaja za četrtim Arsenalom. Foto: Reuters Z zmago se je Arsenalu le na točko na petem mestu približal Tottenham. Ta je v nedeljskem popoldnevu s 3:1 opravil z Bournemouthom. Za Spurse so zadeli Pape Matar Sarr (9.), kapetan Heung-Min Son (72.) in Richarlison (80.), častni zadetek za goste, ki so v končnici pritisnili na vrata Tottenhama, pa je v 84. minuti dosegel Alex Scott. Tottenham je z zmago prekinil niz štirih zaporednih zmag češenj, ki so bile na zadnjih sedmih tekmah brez poraza. Četa Anga Postecoglouja se je tako uspešno pobrala po bolečem porazu z Brightonom v prejšnjem krogu.

Tom Lockyer
Sportal Kapetan premierligaša po drugem srčnem zastoju k specialistom

Chelsea trepetal

Na prvi tekmi kroga je v Lutonu dolgo časa kazalo na zanesljivo zmago v tej sezoni sicer neprepričljivega Chelseaja, a so varovanci Mauricia Pochettina na koncu trepetali za tri točke. Modre je že v 12. minuti v vodstvo popeljal Cole Palmer, v 37. je nato vodstvo podvojil Noni Madueke, z drugim golom Palmerja na srečanju v 70. minuti pa je prednost Chelseaja znašala že 3:0 in vse je kazalo na gladko zmago gostov. A domači se niso predali, gol Elijaha Adebaya je bil sicer v 74. minuti razveljavljen zaradi prepovednega položaja, je pa zato obveljal njegov zadetek v 86. minuti, še pred tem je v polno meril tudi Ross Barkley (80.) in s tem napovedal buren zaključek srečanja. V tem so nogometaši Lutona prežali na vrata Chelseaja, a do izenačujočega zadetka niso prišli. Chelsea je na koncu prišel do devete zmage v sezoni, Luton pa je še dvanajstič srečanje končal z ničlo in bo novo leto dočakal v coni izpada.

Chelsea je prišel do zmage s 3:2. | Foto: Reuters Chelsea je prišel do zmage s 3:2. Foto: Reuters

Manchester City suveren, Villa do zmage v zaključku

Svetovni klubski prvak Manchester City je tudi brez prvega strelca lige Erlinga Haalanda prišel do 12. zmage v sezoni. Za zmago nad Sheffield Unitedom z 2:0 sta zadela Rodri (14.) in Julian Alvarez (61.).

Zelo zanimiv obračun se je v soboto odvil na Villa Parku v Birminghamu, kjer je domača Aston Villa po dveh tekmah brez zmage po pravem trilerju s 3:2 ugnala Burnley. Varovanci Unaia Emeryja, ki veljajo za eno največjih pozitivnih presenečenj prvega dela sezone, so prišli do trinajstega polnega izplena v sezoni. Za vodstvo gostiteljev je v 28. minuti zadel Leon Bailey, a je le dve minuti kasneje na 1:1 poravnal Zeki Amdouni. V 42. minuti je Aston Villa povedla še drugič, ko je bil uspešen Moussa Diaby. Burnley je v 56. minuti po drugem prejetem rumenem kartonu ostal še brez Sanderja Berga, a je kljub temu v 72. minuti izenačil, potem ko je v polno meril Lyle Foster. V napetem zaključku je Aaron Ramsey v 87. minuti napravil prekršek v kazenskem prostoru Burnleyja, po katerem je glavni sodnik Attwell pokazal na belo točko, za zmago domačih je v polno meril Douglas Luiz.

Douglas Luiz je z bele točke od prečke zadel za zmago Aston Ville s 3:2. | Foto: Reuters Douglas Luiz je z bele točke od prečke zadel za zmago Aston Ville s 3:2. Foto: Reuters

Nov poraz rdečih vragov

Nov udarec so doživeli nogometaši Manchester Uniteda, ki so izgubili še 14. v sezoni v vseh tekmovanjih, kar se jim do novega leta ni zgodilo že 93 let. Tokrat so morali v gosteh z 1:2 priznati premoč Nottingham Forrestu. Za domače sta zadela Nicolas Dominguez (64.) in Morgan Gibbs-White, ki je v 82. minuti s strelom od daleč odločil srečanje. Edini zadetek za Manchester United je v 78. minuti dosegel Marcus Rashford. Za Nottingham je bila to šele peta zmaga v sezoni, United pa je še devetič v sezoni premier lige srečanje končal praznih rok.

Manchester United je zabeležil še deveti poraz v premier ligi. | Foto: Reuters Manchester United je zabeležil še deveti poraz v premier ligi. Foto: Reuters

Hugo Lloris
Sportal Francoski zvezdnik odhaja na drug konec sveta, v Londonu bo v nedeljo čustveno

Angleško prvenstvo, 20. krog:

Sobota, 30. december:

Nedelja, 31. december:

Ponedeljek, 1. januar:

Torek, 2. januar:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Haaland (Man City), Salah (Liverpool),
12 –  Solanke (Bournemouth), Son Heung-Min (Tottenham)
11 – Bowen (West Ham)
10 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton)
9 – Watkins (Aston Villa), Isak (Newcastle),
8 –Palmer (Chelsea)
 

Arsenal Liverpool Gabriel
Sportal Arsenal ostaja vodilni, Man United in Newcastle toneta, za konec poraz Chelseaja
Ne spreglejte