Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
12.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

Aleksander Čeferin

Četrtek, 8. 11. 2018, 12.35

5 let, 5 mesecev

Ostaja predsednik UEFA

Aleksander Čeferin je edini kandidat za predsednika Uefe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin je edini kandidat za novi mandat predsednika evropske nogometne zveze Uefe. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin je edini kandidat za novi mandat predsednika evropske nogometne zveze Uefe.

Foto: Reuters

Aleksander Čeferin, ki je septembra leta 2016 na mestu predsednika evropske nogometne zveze (UEFA) nadomestil Michela Platinija - ta se je moral zaradi korupcijske afere predčasno posloviti od svoje funkcije -, bo tudi v naslednjem mandatu ostal na predsedniškem mestu, saj nima protikandidata. Volitve na položaje Uefe bodo 8. februarja v Rimu.

Nekdanji predsednik Slovenske nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je bil na predsedniško mesto Evropske nogometne zveze (Uefa) izvoljen 14. septembra leta 2016. Takrat je na volitvah v Grčiji z veliko večino glasov (42 od 55) premagal Nizozemca Michaela van Praaga.

Na predsedniškem mestu je zamenjal Michela Platinija, ki bi mu mandat potekel marca 2019, a je bil zaradi korupcijske afere primoran prekiniti nogometne aktivnosti. Čeferin je tako prevzel skrajšan mandat, ki bi se mu iztekel čez nekaj mesecev, a bo na svojem položaju ostal še štiri leta.

Edini kandidat, volitve februarja v Rimu

Z Uefe so namreč sporočili, da je do zadnjega roka za vložitev kandidatur, 7. novembra, prispela le ena. Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe 21. avgusta predlagala Nogometna zveza Slovenije skupaj s še sedmimi evropskimi nogometnimi zvezami. Od takrat pa so mu podporo izrekle še nekatere druge zveze, med drugim tudi vplivni nogometni zvezi Francije in Nemčije.

Odvetnik iz Grosuplja  tako nima protikandidata in bo ostal na svojem položaju.

Volitve na položaje v Uefi bodo 7. februarja prihodnje leto v Rimu.

Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini, poroča STA.

Izkoristil obdobje nezaupanja 

Čeferin, ki je ob izvolitvi na položaj veljal za sorazmerno neznanega nogometnega delavca in ga je nogometna javnost malce bolje spoznala šele v zadnjih dneh predvolilnih aktivnosti leta 2016, je članicam Uefe ponudil prav tisto, po čemer je hrepenel evropski nogomet. Zaželel si je sprememb, novih obrazov in reform.

Domiselno je znal izkoristiti obdobje množičnega nezaupanja v delo Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je s številnimi aferami in aretacijami ponudilo popolno izhodišče za iskanje novega obraza z brezmadežno preteklostjo.

V skrajšanem prvem Čeferinovem mandatu je zaživelo novo reprezentančno tekmovanje liga narodov.
 | Foto: Reuters V skrajšanem prvem Čeferinovem mandatu je zaživelo novo reprezentančno tekmovanje liga narodov. Foto: Reuters

Petdesetletni slovenski nogometni zanesenjak je kot prvi predsednik Uefe razkril svojo plačo, ki znaša 1,56 milijona švicarskih frankov (bruto) na leto. Med njegovim skrajšanim mandatom je med drugim zaživelo novo reprezentančno tekmovanje liga narodov, izvršni odbor Uefa je februarja lani soglasno potrdil nekaj Čeferinovih predlaganih reform, med katerimi je bil najbolj izpostavljen predlog, ki bi predsedniku Uefe in članom izvršnega odbora delovanje omejil na največ tri štiriletne mandate.

Preberite še: 

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin: Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila bi dolgočasna
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak je najslabši vratar v ligi prvakov

Ne spreglejte