Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
10. 10. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Strasbourg Domen Lorbek Fiba liga prvakov liga prvakov Petrol Olimpija Gašper Okorn

Torek, 10. 10. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Pred tekmo med Strasbourgom in Olimpijo

Olimpija proti francoskemu selektorju in trikratniku proračuna

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
gašper okorn | Foto Sportida

Foto: Sportida

Petrol Olimpija v sredo ob 20.30 odpira evropsko sezono. Gostovanje pri Strasbourgu bo njena prva tekma v Fibini ligi prvakov.

"Strasbourg je francoski podprvak. Za to raven tekmovanja ima zelo solidno ekipo. Trener je francoski selektor Vincent Collet. David Logan je zelo znan, v evroligi je igral vrsto let. Na položaju centra imajo francoskega reprezentanta. Branilec Zack Wright je igral za Olimpijo. Vsekakor ima kakovostno zasedbo," je trener Petrola Olimpije Gašper Okorn na kratko orisal prvega tekmeca v Fibini ligi prvakov.

Njegova zasedba bo v tem tekmovanju nastopila premierno. Pred tem je bila zvesti udeleženec Ulebovih tekmovanj, v zadnjih sezonah s posebnim povabilom, ki pa v Stožice to poletje ni priromalo.

S kom igra Olimpija in kam lahko pride?

Poleg Olimpije v skupini A lige prvakov nastopajo še AEK (Grčija), Umana Reyer Venezia (Italija), Medi Bayreuth (Nemčija), ki bo 25. oktobra prvi gost Stožic, Banvit (Turčija), Movistar Estudiantes (Španija) in Rosa Radom (Poljska). Prvi dve ekipi iz vsake skupine napredujeta v osmino finala. Peta in šesta se prekvalificirata v Fibin evropski pokal, sedma in osma pa se poslovita od evropskih igrišč.

Z glavo

"Strasbourg je tipična francoska ekipa, ki veliko uveljavlja svoje fizične sposobnosti. Ko se bomo obranili, bomo morali obvezno dobro zapreti tekmece in kakovostno skakati. V napadu bomo morali biti strpni, iskati pravi trenutek za met. Ne bomo smeli zaključevati brezglavo," opozarja Okorn.

Olimpija je do zdaj premagala Krko v superpokalu ter Igokeo v ligi Aba, kjer je izgubila s Cibono in Crveno zvezdo. | Foto: Sportida Olimpija je do zdaj premagala Krko v superpokalu ter Igokeo v ligi Aba, kjer je izgubila s Cibono in Crveno zvezdo. Foto: Sportida

Olimpijin proračun krat tri

Francoski podprvak ima bistveno globlji žep kot Ljubljančani: "Strasbourg ima celoten proračun 7,5 milijona, tretjina tega je namenjena plačam igralcem. Ne vem, ali gre za neto ali bruto znesek. A čeprav so v Franciji visoke dajatve, je to še vedno približno 1,5 milijona za prvo ekipo. To je trikratnik zneska, ki ga ima Olimpija za prvo ekipo na voljo bruto," Okorn opozarja ne na dva različna svetova, ampak morda celo dve različni vesolji.

A na srečo na parketu ne igrajo novci. Če bi bilo tako, bi bil redkokateri slovenski klub v kateremkoli ekipnem športu uspešen, kaj šele da bi prišel do konca v katerem od tekmovanj. Pa se je to že dogajalo. Olimpija po mučnih letih, ko je bila beseda sanacija v središču, delno pa je še vedno, spet išče več kisika.

Domen Lorbek se je po desetletju vrnil v Olimpijo. | Foto: Sportida Domen Lorbek se je po desetletju vrnil v Olimpijo. Foto: Sportida

Prvič z Lorbkom

Srednjeročno bi ga lahko nekaj priskrbel Domen Lorbek. Izkušeni nekdanji reprezentant iz košarkarske dinastije bo v Franciji prvič v Olimpijini zasedbi. A izpustil je praktično vso lansko sezono ...

"Domen zadnji teden trenira z nami. Vso rehabilitacijo je opravil že pred tem. Fizično je na solidni ravni, manjka mu leto igranja. Poškodoval se je lani oktobra. Gotovo je lačen košarke, a moramo biti potrpežljivi. Računam, da bi v Strasbourgu že lahko odigral nekaj minut in da bi ga postopoma vključili v sistem," je ljubljanskemu strategu več kot jasno, da čudežev od novega branilca realno in takoj ne gre pričakovati.

Ne spreglejte