Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
6.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Natisni članek

Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Sobota, 26. 1. 2019, 6.00

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 25. januar

Strelski rekord Dončića v domači dvorani, Dallas uspešen drugič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33
Luka Dončić | Luka Dončić je bil z 32 točkami prvi strelec Dallasa.  | Foto Reuters

Luka Dončić je bil z 32 točkami prvi strelec Dallasa.

Foto: Reuters

V noči na soboto je v ligi NBA prvič po razglasitvi prve peterke za tekmo zvezd na parket stopil Luka Dončić. Dallas je na krilih Dončića, ki je dosegel 32 točk, s čimer je petič v sezoni dosegel oziroma presegel mejo 30 točk, slavil s 106:101. Za Maverickse je to druga zaporedna zmaga, potem ko so na zadnji tekmi ugnali LA Clippers. Miami je s 100:94 odpravil Cleveland, Igor Kokoškov je z oslabljenim Phoenixom gostoval pri Denverju in visoko izgubil (95:132). Houston je na krilih Jamesa Hardna, ki je že 22-krat v tej sezoni presegel mejo 30 točk, ugnal Toronto.

Učinek Luke Dončića: 32 točk (6/10 za 2, 3/9 za 3, 11/13 prosti meti), 8 skokov, 8 asistenc, 2 ukradeni žogi, 1 blokada in 4 izgubljene žoge v 35 minutah in 4 sekundah.

Povprečje v sezoni: 20,2 točke, 6,8 skoka, 5,3 asistence, 1,2 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32,1 minutah.

Luka Dončić je v American Airlines areni pokazal novo vrhunsko predstavo. Z 32 točkami je postavil nov strelski rekord na domačem parketu, do izenačitve absolutnega strelskega rekorda v ligi NBA pa sta mu zmanjkali dve točki. Slovenski košarkar je bil znova blizu dosežka trojnega dvojčka, saj je v statistiko vpisal še osem skokov in prav toliko podaj.

Blokada Dončića:

Ena izmed osmih asistenc:

Ljubljančan je dosegel prve štiri točke za Dallas, ki je v prvi četrtini še nekoliko zaostajal, prvih 12 minut je Detroit dobil z 28:23. Dončić je dosegel sedem točk. Mavericks so na začetku druge četrtine nekoliko stopili na plin in z delnim izidom 9:0, v katerem je Dončić zadel dve trojki, prešli v vodstvo (32:28). Do polčasa je prednost zrasla na osem točk. Nekdanji košarkar Real Madrida je v prvem polčasu dosegel 17 točk. 

V tretji četrtini se je Detroit po treh trojkah Reggieja Jacksona povsem približal, v nadaljevanju pa si nobeni izmed ekip ni uspelo priigrati višje prednosti. Detroit se na krilih Blaka Griffina ni dal (35 točk). Dobre tri minute do konca srečanja so se Pistons približali na tri točke zaostanka, vendar je Dallas tudi ob pomoči Dončića, ki je v zadnjih minutah dosegel štiri točke, zmago zadržal doma. Na koncu so Mavericks slavili s 106:101.

Pomemben koš Dončića v zaključku tekme:

Poleg Dončića je dobro partijo odigral tudi Dennis Smith Jr., ki je dosegel 19 točk, DeAndre Jordan je vknjižil nov dvojni dvojček (13 točk, 11 skokov). Na drugi strani je Griffin tekmo končal pri 35 točkah (12/24 met iz igre), Andre Drummond je 23 točkam dodal 15 skokov.

Smith, ki se ga tudi zaradi dobrih predstav Dončića povezuje s prestopom, je igral šele na drugi tekmi po tednu premora. "Vrnil se je in dvakrat smo zmagali. Veliko je prinesel, saj je agresiven, hiter in nam veliko pomaga," pa je o 21-letnem soigralcu povedal Dončić.

Strelski rekord v domači dvorani

Dončić sicer ni imel vrhunskega odstotka meta. V 32 minutah je zadel tri trojke iz devetih poskusov, za dve je metal 60-odstotno, natančen pa je bil iz črte prostih metov. Iz 13 poskusov jih je unovčil 11. Slovenski košarkar je za dve točki presegel dozdajšnji rekord v domači dvorani, 30 točk je dosegel na tekmi proti Phoenixu na začetku tega meseca.

Devetnajstletni košarkar je sicer skupno petič dosegel oziroma presegel mejo 30 točk. Prvič mu je to uspelo 29. oktobra na gostovanju pri San Antoniu, ko je tekmo končal pri 31 točkah. Konec decembra je v Los Angelesu Clippersom nasul 32 točk, nato je proti New Orlenasu blestel še z dvema točkama več. Četrtič mu je tovrstni podvig uspel proti Phoenixu in nekdanjemu slovenskemu selektorju, petič pa danes proti Detroitu.

Vrhunci Luke Dončića proti Detroitu:

Carlisle: Luka si zasluži priložnost

Dončić ima še vedno možnosti, da se prebije na tekmo vseh zvezd, o tem je po tekmi govoril tudi trener Dallasa Rick Carlisle. "Luka dela izjemne stvari in si zasluži priložnost. Trenerji imajo vse informacije, ki jih potrebujejo za odločanje, in prepričan sem, da jih bodo tudi ustrezno ovrednotili. Ni pa nobenega dvoma, da se je doslej izkazal, kar so v glasovanju pokazali tudi navijači," je o Dončiću in njegovi udeležbi na tekmi vseh zvezd dejal Carlisle.

Dallas bo znova na delu v noči na ponedeljek, ko bo gostil Toronto, ki je danes izgubil proti Houstonu.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić in njegova pravica

Miami prekinil niz dveh porazov

Miami, pri katerem še vedno ne igra Goran Dragić, je proti Clevelandu prekinil niz dveh zaporednih porazov. Miami je vodil tudi z 18 točkami naskoka, Cavaliers pa so se v zaključku tekme močno približali, a zmaga Miamija ni bila ogrožena. Pri gostih je bil s 27 točkami najučinkovitejši Justise Winslow, Hassan Whiteside (13 skokov) in Derrick Jones Jr. sta tekmo končala pri 14 točkah. Cedi Osman je za Cleveland prispeval 29 točk. 

Vrhunci tekme med Miamijem in Clevelandom:

Harden znova prvi strelec Houstona

James Harden je s 35 točkami poskrbel za zmago Houstona nad Torontom. Američan je ob slabem metu iz igre (9/25) že 22. v sezoni presegel mejo 30 točk. Dvaindvajsetkrat je bil tudi najboljši strelec Rocketsov, ki so na petem mestu zahodne konference. Dobro minuto do konca obračuna je Houston še vodil s 121:110, nato pa je Toronto s trojkami Kawhija LeonardaDannyja Greena in Pascala Siakama povsem ujel priključek. Houston je nato izgubil žogo, v zadnjem napadu pa je trojko za zmago zgrešil Leonard, ki je tekmo končal pri 32 točkah.

Zadnji poskus Leonarda in dobra obramba Hardna:

Liga NBA, 25. januar:

Lestvici: 

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić ostal brez mesta v prvi peterki tekme zvezd
Victor Oladipo
Sportal Pred nekaj dnevi ugnal Dončića, zdaj je vsega konec
Nikola Vučević, Luka Dončić
Sportal Luka Dončić na čelu Jugoslavije, ki bi prestrašila celo Američane
Luka Dončić
Sportal Legendarni Barkley se je potegnil za Dončića, nato si je premislil še Shaq
Ne spreglejte